Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Zdaje sobie z tego sprawę ale przecież nie oferuję tylko powietrznych pomp ciepła,jesli klient zechce to może być i gruntowa i kable grzejne i piecyk elektryczy ;)

Ja pomogę w wyborze,doradzę,dobiorę pod konkretne zapotrzebowanie odpowiednie źródło ciepła.

Dla mnie priorytetem jest pierwsze zdanie w moim profilu i wszystko co z tym jest związane,przy dobrze wybudowanym domu wystarczy 4tys.zł na źródło ciepła z COP1,nie konieczna jest pompa ciepła,jakakolwiek by ona nie była czy powietrzna czy gruntowa :)

Ale na pewno nie polecę do nowego domu kotła na ekogroszek i to niektórych bardzo boli,rzucają jadem;)

Gorzej,sprzedawca ;)

I tego sie trzymaj

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wybrałem projekt z kotłownią

miałem wybór dokładać oddzielne wejście do kotłowni

u mnie koszt okolo 4 tyś [drzwi obok wejściowych to blaszanych tu nie zalożę]

albo jednak kurz przez wejście z sieni.

w domkach gdzie kotłownia jest za garażem np , to nie widzę problemu.

artur w cyferki się nie będę bawil.

obecnie grzeję dwa domy na ekogroszek i powietrzną - różnic nie widzę wielkich

ja na samą pompę może tak bardzo nie narzekam tylko nie podoba mi się jak czytam jak ona jest cacy

Dla domku z niskimi stratami ciepła na poziomie 3-4kW cena za pc pw w okolicach 20kzł to kosmos, do przyjęcia by była max połowa z tego. Za 20kzł można mieć gruntową 6kW z kolektorem poziomym i nie martwić się defrostami, czy grzaniem grzałką w większe mrozy. Jak ktoś nie ma miesca, to może zrobić kolektor w pionowych spiralach-koszach, a nie tylko odwierty

Nie trzeba martwić się defrostami (trwa to 5 minut, raz na 1,5 do 2,0 godzin oczywiście podczas mrozów - odwrócony obieg freonu), ani grzaniem grzałką - gdy pompa powietrzna dobrana jest na 100% OZC przy temp. zewn. -20*C - poprostu się nie załącza. W moim przypadku OZC 3,0kW, moc pompy bez grzałek przy -20*C na zewnątrz i 35*C wody na instalację wynosi ok. 3,8kW.

Pozdrawiam

Nie trzeba martwić się defrostami (trwa to 5 minut, raz na 1,5 do 2,0 godzin oczywiście podczas mrozów - odwrócony obieg freonu), ani grzaniem grzałką - gdy pompa powietrzna dobrana jest na 100% OZC przy temp. zewn. -20*C - poprostu się nie załącza. W moim przypadku OZC 3,0kW, moc pompy bez grzałek przy -20*C na zewnątrz i 35*C wody na instalację wynosi ok. 3,8kW.

Pozdrawiam

:yes:

Wg mojego OZC przy -20st.C +22st.C mam 3,7kW a pompa 8kW Atlantica ma przy tej temperaturze ma ok.4,8kW i nie ma siły,żeby grzała się załączała :)

Przede wszystkim,przy dobieraniu pompy konieczne jest dokładne OZC,bardziej wymagane przy powietrznej niż przy gruntowej.

Edytowane przez ArturWi

Owszem,masz rację ale racja ta jest dla klienta z "dwoma prawymi ręcami" ale nie dla klienta,który rzuca temat pompy firmie od gruntowych i nie zamierza robić nic samemu,bo wtedy robi się z 20tys.zł co najmniej 35tys.zł(dla domu ok.3-4kW):)

Znowu łżesz bo tak ci wygodnie. Czy czasem nie otrzymałeś oferty na kompletną gruntową za 20tyś. i to z odwiertami???

Że chińska? I co z tego? Masz dwa lata gwarancji, czy to się komuś podoba czy nie. Zresztą tak jak pisze rwxw, można w pompach przebierać.

-------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-21 23:59:59 (21,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 166,16 [h] (89,0%)

Czas pracy CWU: 20,57 [h] (Cykli: 63) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 186,7 [h]

Startów: 72 (Średnio dziennie: 3,4)

Czas pracy śr CO: 7,91 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,98 [h/dobe]

Czas pracy śr: 8,9 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 641 [kWh] Średnio: 30,5 [kWh/dobe]

CWU: 101 [kWh] Średnio: 4,8 [kWh/dobe]

CO: 540 [kWh] Średnio: 25,7 [kWh/dobe]

CO/100m2: 11,2 [kWh/dobe*100m2]

Koszt [3/97%]: 211 zł w tym CO: 178 zł CWU: 33 zł

------------------------------------------------------------------------

Nadal udaje sie 97% w taniej, chociaz ostatnia doba to rezerwa juz tylko 10min taniej taryfy. Poki co pompa dogrzewa do zadanych temperatur nie korzystajac z drogiej.

Zresztą ... można w pompach przebierać.

Zdecydowanie tak. Pisząc o 20kzł za instalację nie pisałem o gruntowej pc 5kW za 5.5kzł. Z taką gruntową pompą spokojnie można się zamknąć poniżej 15kzł na gotowo pokazując tylko palcem to zróbcie, tamto zróbcie. Mała pompa, mały kolektor, mało glikolu w cienkich rurach = niska cena.

...to forum zaczyna się już wymykać spod kontroli, temat brzmi "Pompa Ciepła - zużycie prądu" a jakiś pajac wkleja cenniki produktów którymi handluje a moderatorzy mają to w d..ie...

może dla takich stworzyć jakiś oddzielny temat i niech się zarzynają ofertami, ciekawe do jakich wartości zejdą hehe (a tak na marginesie to chyba roboty nie mają skoro chwytają się takich sposobów, żenada...)

Ale dokładnie to samo się dzieje w innych tematach - gaz, wungiel, ecogroch, prąd itd. Jakby powycinać wszystko co nie dotyczy ściśle tematu to by pozostały prawie wszędzie góra 2 strony.

To po co są zakładane wątki piszmy wszystko w jednym i będzie piękny bajzel.

Forum służy też innym ludziom nie tylko tym którzy lubią się publicznie naparzać, część ludzi szuka konkretnych informacji.:confused:

obecny tydzień 58,5 kwh

plus 15,5 kg brykietu

temperatura zadana pompie 19 stop i tyle dociąga

do 21-21,5 dociąga kominek

normalnie bez kominka to pewnie byłoby okolo 100-110 kwh

ale wtedy byłoby 20-21 najmniej w domu.

przez 16 h akcji antyrozmrożeniowej bierze 1,5 kwh razem z pompką

Edytowane przez malux20

wątki w tematach o PC odkąd pamiętam przebiegały wielotorowo, zawsze były jakieś dygresje, spostrzeżenia, porównania(niekoniecznie na temat) i nikt nie robi z tego afery (no może z drobnymi wyjątkami)

śledzę wątki związane z PC i wiem co się tam dzieje, widzę też wysyp akwizytorów którzy gdzie się nie pojawią tam chcą coś sprzedać, jest drobna różnica między dyskusją niekoniecznie na temat a wciskaniem komuś na siłę swoich produktów.

nie wiem w jakim celu arturo wrzucił te cenniki, ale dla mnie wygląda to jak akwizycja i stąd moja reakcja

a tak na marginesie to jeśli wątek ma 100 stron z czego 85 nie na temat to nie jest dobra tendencja, w końcu można zakładać inne wątki tematyczne i tam rozwijać każdy temat z osobna, są też o wiele bardziej ogólne typu spostrzeżenia-uwagi,

ja nie bardzo mam ochotę czytać 10 stron przewalanek tylko po to żeby znaleźć jeden post o zużyciu prądu przez PC, no ale to jest tylko moje subiektywne zdanie...