Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ostatni tydzień 17-23.12.2012r. (51 roku) 148 kWh całość Co+Cwu największe zużycie ostatnie 3 dni tygodnia temp. do -18 C średnio pewnie gdzieś około -13 do -15 C. Więc 21,15 kWh/doba; 15,10 kWh/doba*100m^2. Mam założony licznik wody na Cwu średnio wychodzi 6m^3 miesiąc 0,2m^3 dzień przyjmuję więc około 2 kWh/doba na cele Cwu.Więc 13,10 kWh/doba*100m^2.:rolleyes:

Zapomniałem Pc podała na Gz 692,5 kWh SPF 4,68.

Edytowane przez amerikan1

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W odniesieniu do pytania o dopłaty to w zasadzie prócz systemowego ocieplenia to mam wszystko a może prawie wszystko prócz odbiorów

Okna 0,8 , ocieplenie 20 cm styro grafit 0,31, drzwi 0,8 w drodze, regu Brink Renovent exelent 400 kanały ocieplone, myśle o wymieniku gruntowym z wiosny, dach 23 cm piany, strych ma być 15 cm wełny, nawet właz na strych kupiłem jakieś termo extra 0,63 ;) . Zdaje sobie sprawe że nie dadzą mi od tak 50kzł ale może dla tej kasy warto się chwile pogimnastykować, w końcu jakiś nakład włożyłem, badanie kam termowizyjną miałem i się nie obawiam. Pozostaje tylko test szczelności, czekam na mocne mrozy i jeszcze raz kamerka i szukanie miejsc gdzie mogą się zdarzyć ucieczki ciepła.

Swoja drogą czy średnie zyżycie prądu na poziomie 30-35 KWh/dobe w takim domu 210 m2/270 po podłogach jest dobrym wynikiem ?

AAA i nie biczujcie, tylko konstruktywna krytyka, jestem świeżakiem

Wesołych Świąt

Rosomak u mnie średnie zużycie prądu jest na poziomie max 15kWh / 24h (licząc bez ogrzewania) czyli za sam dom.. mam reku, indukcje - sporo sie gotuje, 2 tv, 1 laptop non stop, drugi okazjonalnie, zamrażarka, lodówka, pralka (chodzi 4-5 razy w tygodniu), zmywarka (raz dziennie).. żarówki mamy wszędzie energooszczędne które biorą po 4-5W i praktycznie na parterze wsio się świeci.. i rodzice u siebie w pokoju mają lampę z żarówką halogenową (chyba 300W - średnio świeci po 1-2h wieczorkiem) - muszę ją wyeliminować.. i rolety są.. dodatkowo mamy pompę do wody i sterownik do niej.. ponadto jeszcze na zewnątrz mamy 25W lampę (też energooszczędna - polecam świetnie świeci), docelowo mają być 3, ale ona jest na czujkę ruchu i zmierzchu.. jak wieje to zapala się często.. ponadto chodzi jeszcze sporo urządzeń mechanicznych typu piła do cięcia, wiertarki, itd.. Edytowane przez Kamila i Marcin