Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli to do mnie to rozwiń proszę

wklej jakiś mój post

A proszę bardzo:

za ostatnie 3 doby 18,2 kwh temperatura w domu 20-21 stopnii

przy obecnych temp zewn to grudzień zmieści się w 270-280 kwh

i w zaokrągleniu z 40 kg brykietu.

temp w domu w przekroju całego miesiąca większe niż w ozc

myślę że średnio 20,5-21

A gdzie się podziały twoje dwie pompy P-W? Miał być chińczyk i atlantic... W zasadzie to chyba pisałeś, że już są :(

a dlaczego chinczyk

wklej tu tego posta gdzie mówiłem że będę miał chinczyka

w zasadzie hehe zobaczymy po zimie

podaj jakieś moje wpisy

może ja faktycznie zamówiłem pompę następną ?

skoro ty o tym wiesz to pewnie tak jest

A gdzie się podziały twoje dwie pompy P-W? Miał być chińczyk i atlantic... W zasadzie to chyba pisałeś, że już są :(

Instalacja jest przygotowana i większość rzeczy też :)

Ale pojawił się problem nie do przeskoczenia w Tym sezonie:(

Na niskim parterze 3 pętle w podłogówce walnięte.

Na parterze 4 pętle walnięte.

Na poddaszu 2 pętel...

Więc aby to naprawić to muszę kuć a na wymianę kafli razem około 90m2 kasy i zgody nie ma..

Więc decyzja szybka kupiłem kilkanaście grzejników elektrycznych i heja :)

Na razie jestem zadowolony:)

Mija właśnie pierwszy rok użytkowania PC-PW Daikin Altherma 8,43 kW + zbiornik CWU Daikin 300l.

Budynek to dom z 1995 roku, rozbudowany i zmodernizowany w 2007, dobrze ocieplony, ale brak jeszcze podbitki . Powierzchnia 230m2 z piwnicą i garażem. Realnie ogrzewamy ok. 130m2, w całym domu ogrzewanie podłogowe, w większości (stara część budynku) jest to ogrzewanie o zbyt dużym rozstawie rurek i powoduje to konieczność utrzymywania wyższej temp zasilania, przy dużych mrozach nawet powyżej 40 stopni. Jest wyraźna różnica pomiędzy nową instalacją podłogową, a starą - niestety tego już nie zmienię, ważne, że w ogóle była podłogówka i można było skorzystać z pompy ciepła. Temperatura w domu to min 22 stopnie, poniżej małżonka przechodzi w stan hibernacji. Rodzina 4 os., duża wanna, myjemy się codziennie ;)

Dom był wcześniej ogrzewany piecem olejowym, jednak koszt ok 10-11 tys rocznie i konieczność jednorazowego dużego wydatku przy tankowaniu spowodowały, że już od kilku lat rozważałem montaż pompy ciepła. Początkowo brałem pod uwagę gruntową, ale kopanie w ogródku i duży koszt montażu skutecznie mnie zniechęcały. Powietrzna pompa okazała się w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem i cieszę się z dokonanego wyboru. Daikina wybrałem ze względu na dobrą opinię i doświadczenie instalatora. Teraz jakie były założenia. Początkowo z góry zakładałem, że pompa będzie dodatkowym źródłem ciepła i w duży mróz będę wspomagał się piecem olejowym, instalator przekonał mnie do tego, żeby całkowicie zrezygnować z pieca i zaproponował 2 moce pomp. Zapotrzebowanie mojego budynku na ciepło plasowało się pomiędzy modelem 8,43kW i 11kW. W przypadku większego całe zapotrzebowanie byłoby pokryte przez pompę bez konieczności wspomagania się grzałkami, COP też byłby większy, mniejsza pompa to konieczność użycia grzałek. Te dwa modele to różnica w cenie 10000zł i wybór padł na mniejszą niedowymiarowaną – taka też była sugestia instalatora.

Symulacja Daikina zrobiona w oparciu o (delikatnie zawyżone) zużycie oleju opałowego wykazała zapotrzebowanie na roczne zużycie energii na grzanie 5570kWh – udział grzałek 4,4%, teraz wyniki za 12 miesięcy:

Miesiąc / PLN

[TABLE=width: 146]

[TR]

[TD]1 / 468

2 / 542

3 / 314

4 / 232

5 / 82

6 / 63

7 / 56

8 / 58

9 / 99

10 / 232

11 / 313

12 / 501[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Zużycie prądu przez pompę 5880kWh w tym grzanie CWU jak sądzę ok 1000-1200 kWh,

Zużycie prądu - grzałki do CO 137kWh 2,4%

Zużycie prądu - grzałka CWU 411kWh

Zużycie w I taryfie 30%

Roczny koszt CO i CWU ok 3000zł – rok temu każdy wynik w okolicach 4000 zł brałbym w ciemno.

Aha, w kominku spaliłem przez cały sezon 1 metr drewna.

Powyższe wklejam w kilku wątkach, które sam obserwowałem, mam nadzieję, że komuś się to przyda i może pomoże w wyborze, sam szukałem wcześniej takich informacji.

Pozdrawiam

Tylko IMHO zupelnie nie ma "szalu" jesli chodzi o koszta ogrzania tych 130m2. Wypada rewelacyjnie na tle oleju. To jest fakt :-)
Nigdzie nie pisałem, że jest szał ;)

Na tle oleju oczywiście rewelacja, zmniejszenie kosztów o połowę brałbym w ciemno, a 1/3 to już prawie szał ;)

Każdą instalację trzeba rozważać indywidualnie, a w moim przypadku niestety trzeba temp zasilania podnieść o kilka (ok 6 - 8 ) stopni względem podobnego budynku z "poprawnie wykonaną" podłogówką - porównanie z domem sąsiada.

Przy niskotemperaturowej charakterystyce pracy pomp ciepła taka sytuacja wpływa raczej dość negatywnie na końcowy wynik, jednak PC to tylko baaardzo mała część mojego życia i dla śrubowania wyniku nie będę zmieniał miejsca zamieszkania lub kładł podłogówki od nowa :D

Jako inwestor zgodziłem się na instalację na podstawie danych z symulacji, którą otrzymałem i co ważne symulacja nie okazała się podkoloryzowana ;)