malux20 26.12.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 jeśli to do mnie to rozwiń proszę wklej jakiś mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 jeśli to do mnie to rozwiń proszę wklej jakiś mój post A proszę bardzo: za ostatnie 3 doby 18,2 kwh temperatura w domu 20-21 stopnii przy obecnych temp zewn to grudzień zmieści się w 270-280 kwh i w zaokrągleniu z 40 kg brykietu. temp w domu w przekroju całego miesiąca większe niż w ozc myślę że średnio 20,5-21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.12.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 A gdzie się podziały twoje dwie pompy P-W? Miał być chińczyk i atlantic... W zasadzie to chyba pisałeś, że już są a dlaczego chinczyk wklej tu tego posta gdzie mówiłem że będę miał chinczyka w zasadzie hehe zobaczymy po zimie podaj jakieś moje wpisy może ja faktycznie zamówiłem pompę następną ? skoro ty o tym wiesz to pewnie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 wklej tu tego posta gdzie mówiłem że będę miał chinczyka To było to Michała To se pogadaliśmy jak głuchy ze ślepym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.12.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 ozc robił mi asoltjego pytaj czemu 20 stop przyjołjego plany i tak nie mają żadnego wplywu na zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.12.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 no złapałeś mnie rozglądam się he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.12.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 A gdzie się podziały twoje dwie pompy P-W? Miał być chińczyk i atlantic... W zasadzie to chyba pisałeś, że już są Instalacja jest przygotowana i większość rzeczy też Ale pojawił się problem nie do przeskoczenia w Tym sezonie:( Na niskim parterze 3 pętle w podłogówce walnięte. Na parterze 4 pętle walnięte. Na poddaszu 2 pętel... Więc aby to naprawić to muszę kuć a na wymianę kafli razem około 90m2 kasy i zgody nie ma.. Więc decyzja szybka kupiłem kilkanaście grzejników elektrycznych i heja Na razie jestem zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Apogeum mojej swiatecznej nudy: http://szkut.com/dom/PCi_STAT_SS2.jpg Chyba czas wracac do stolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Na niskim parterze 3 pętle w podłogówce walnięte. Na parterze 4 pętle walnięte. Na poddaszu 2 pętel... A tą podłogówkę to robiła twoja firma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.12.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Nie kupiłem gotowy dom Moja działa a tutaj robiła firma z Żywca Niestety bez kwitów więc nie ma do kogo iść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Nie kupiłem gotowy dom Moja działa a tutaj robiła firma z Żywca Niestety bez kwitów więc nie ma do kogo iść Dziwne rzeczy piszesz... Kupiłeś gotowy dom "bez kwitów"? W naszych stronach tak się nie da... Ale co kraj to obyczaj jak to mawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.12.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Dom z kwitami Ale inwestor nie ma żadnych kwitów na instalację O to mi chodziło A co do naprawy to oczywiście sprzedający pokryje koszty naprawy Ale żona nie chciał już na razie słyszeć o żadnym remońcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 26.12.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Mija właśnie pierwszy rok użytkowania PC-PW Daikin Altherma 8,43 kW + zbiornik CWU Daikin 300l. Budynek to dom z 1995 roku, rozbudowany i zmodernizowany w 2007, dobrze ocieplony, ale brak jeszcze podbitki . Powierzchnia 230m2 z piwnicą i garażem. Realnie ogrzewamy ok. 130m2, w całym domu ogrzewanie podłogowe, w większości (stara część budynku) jest to ogrzewanie o zbyt dużym rozstawie rurek i powoduje to konieczność utrzymywania wyższej temp zasilania, przy dużych mrozach nawet powyżej 40 stopni. Jest wyraźna różnica pomiędzy nową instalacją podłogową, a starą - niestety tego już nie zmienię, ważne, że w ogóle była podłogówka i można było skorzystać z pompy ciepła. Temperatura w domu to min 22 stopnie, poniżej małżonka przechodzi w stan hibernacji. Rodzina 4 os., duża wanna, myjemy się codziennie Dom był wcześniej ogrzewany piecem olejowym, jednak koszt ok 10-11 tys rocznie i konieczność jednorazowego dużego wydatku przy tankowaniu spowodowały, że już od kilku lat rozważałem montaż pompy ciepła. Początkowo brałem pod uwagę gruntową, ale kopanie w ogródku i duży koszt montażu skutecznie mnie zniechęcały. Powietrzna pompa okazała się w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem i cieszę się z dokonanego wyboru. Daikina wybrałem ze względu na dobrą opinię i doświadczenie instalatora. Teraz jakie były założenia. Początkowo z góry zakładałem, że pompa będzie dodatkowym źródłem ciepła i w duży mróz będę wspomagał się piecem olejowym, instalator przekonał mnie do tego, żeby całkowicie zrezygnować z pieca i zaproponował 2 moce pomp. Zapotrzebowanie mojego budynku na ciepło plasowało się pomiędzy modelem 8,43kW i 11kW. W przypadku większego całe zapotrzebowanie byłoby pokryte przez pompę bez konieczności wspomagania się grzałkami, COP też byłby większy, mniejsza pompa to konieczność użycia grzałek. Te dwa modele to różnica w cenie 10000zł i wybór padł na mniejszą niedowymiarowaną – taka też była sugestia instalatora. Symulacja Daikina zrobiona w oparciu o (delikatnie zawyżone) zużycie oleju opałowego wykazała zapotrzebowanie na roczne zużycie energii na grzanie 5570kWh – udział grzałek 4,4%, teraz wyniki za 12 miesięcy: Miesiąc / PLN [TABLE=width: 146] [TR] [TD]1 / 468 2 / 542 3 / 314 4 / 232 5 / 82 6 / 63 7 / 56 8 / 58 9 / 99 10 / 232 11 / 313 12 / 501[/TD] [/TR] [/TABLE] Zużycie prądu przez pompę 5880kWh w tym grzanie CWU jak sądzę ok 1000-1200 kWh, Zużycie prądu - grzałki do CO 137kWh 2,4% Zużycie prądu - grzałka CWU 411kWh Zużycie w I taryfie 30% Roczny koszt CO i CWU ok 3000zł – rok temu każdy wynik w okolicach 4000 zł brałbym w ciemno. Aha, w kominku spaliłem przez cały sezon 1 metr drewna. Powyższe wklejam w kilku wątkach, które sam obserwowałem, mam nadzieję, że komuś się to przyda i może pomoże w wyborze, sam szukałem wcześniej takich informacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.12.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Mija właśnie pierwszy rok użytkowania PC-PW Daikin Altherma Napisz jeszcze w jakim rejonie Polski masz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 26.12.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Napisz jeszcze w jakim rejonie Polski masz dom. Pomorskie, minimalna temp jaką zanotowałem -29,9 sprężarka pracowała do -24/-25 Mój model teoretycznie pracuje do -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 ...wreszcie jakieś konkretne dane o zużyciu PC PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 ...wreszcie jakieś konkretne dane o zużyciu PC PW Tylko IMHO zupelnie nie ma "szalu" jesli chodzi o koszta ogrzania tych 130m2. Wypada rewelacyjnie na tle oleju. To jest fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 26.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Od 1-12-2012r do dzisiaj 26-12-2012r. moja pompa zjadła 485kwh temperatura w domu 22,5 -23st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 26.12.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Tylko IMHO zupelnie nie ma "szalu" jesli chodzi o koszta ogrzania tych 130m2. Wypada rewelacyjnie na tle oleju. To jest fakt Nigdzie nie pisałem, że jest szał Na tle oleju oczywiście rewelacja, zmniejszenie kosztów o połowę brałbym w ciemno, a 1/3 to już prawie szał Każdą instalację trzeba rozważać indywidualnie, a w moim przypadku niestety trzeba temp zasilania podnieść o kilka (ok 6 - 8 ) stopni względem podobnego budynku z "poprawnie wykonaną" podłogówką - porównanie z domem sąsiada. Przy niskotemperaturowej charakterystyce pracy pomp ciepła taka sytuacja wpływa raczej dość negatywnie na końcowy wynik, jednak PC to tylko baaardzo mała część mojego życia i dla śrubowania wyniku nie będę zmieniał miejsca zamieszkania lub kładł podłogówki od nowa Jako inwestor zgodziłem się na instalację na podstawie danych z symulacji, którą otrzymałem i co ważne symulacja nie okazała się podkoloryzowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Każdą instalację trzeba rozważać indywidualnie, Dokladnie, ale ja napisalem o "bezwzglednej" wartosci, czyli o kosztach ogrzania ilustam m2. Jesli chodzi o Twoj konkretny obiekt i porownanie do oleju - jest "szal". Jak najbardziej jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts