Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Pomorskie, minimalna temp jaką zanotowałem -29,9 sprężarka pracowała do -24/-25

Mój model teoretycznie pracuje do -20

Daikin podaje że tzw. małe Althermy (5,6,7) pracują jako pompa ciepła tak długo dopóki jest uzysk termodynamiczny (podobno badali i przechodziła w tryb pracy grzałki przy -34*C).

Do -20*C mają dokładnie opracowane tabele i wykresy i to gwarantują.

Duże Althermy (11,14,16) pracują jako pompa ciepła do -25*C a poniżej soft przełącza na grzałki.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko IMHO zupelnie nie ma "szalu" jesli chodzi o koszta ogrzania tych 130m2. Wypada rewelacyjnie na tle oleju. To jest fakt :-)

...nie ma szału, ale jest jakieś porównanie z gruntowymi...

teraz można łatwiej oszacować czy opłaca się większa inwestycja w gruntową czy też nie (moim zdaniem zdecydowanie się opłaca)

...nie ma szału, ale jest jakieś porównanie z gruntowymi...

teraz można łatwiej oszacować czy opłaca się większa inwestycja w gruntową czy też nie (moim zdaniem zdecydowanie się opłaca)

Brak mozliwosci "optymalizacji" GZ powoduje swiekszone zuzycie pewnie w znacznym stopniu. Im wiecej zuzywamy energii i mamy wieksze rachunki, tym szybciej zwracaja sie wszelkie inwestycje przynoszace ewentualne oszczednosci, Tutaj z powietrzna bylo latwiej i wygodniej z instalacja. Wybor i ocena lezala wylacznie w gesti inwestora. Pewnie to sobie policzyl na spokojnie. :-)

Alternatywa dla taryfy G11.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w PGE jest jeszcze coś takiego jak G12NN, tzw. taryfa niedzielna.

tania taryfa obowiązuje od 1.00 do 5.00 w dni powszednie oraz od 0.00 do 24.00 w niedziele.

I najciekawsze... koszt energii w taryfie drogiej jest wyższy niż w G11 o całe 0,03 zł, a koszt energii w taniej to 0,34 zł.

Z powodzeniem może być to alternatywa dla taryfy G11.

Edytowane przez r19

Dodaj jeszcze koszt dystrybucji.

Podałem ceny brutto do zapłaty za 1kWh.

Dodatkowe koszty to:

Abonament: 7,63, w G11: 7,38

Składnik stały stawki sieciowej: 8,67, w G11: 4,32

Edit: poprawiłem, zamiast 0,28 wychodzi 0,34, a róznica między g11 w drogiej to 0,03 zł.

Edytowane przez r19

No PGE dystrybucja podała nowe stawki G12 na 2013r.

U mnie to jest tak:

Stawka sieciowa........było 6,16 ..jest 6,95 mc

Stawka przejściowa .........3,87 ........1,13 mc - to nie pomyłka jest taniej

Abonament .....................2,25 ........2,24 mc - j.w

I taryfa .......................0,2780 ............0,2983

II taryfa ......................0,0921 ............0,0984

To tyle dystrybucja zobaczymy co dołoży obrót. Pierwsze trzy pozycje netto a taryfy brutto

Edytowane przez plusfoto

A co tu można porównać z gruntowymi bo nie kumam?

można chociażby porównywać koszty inwestycyjne z eksploatacyjnymi i dokonać indywidualnej analizy co jest bardziej opłacalne (na pewno jak wszędzie tak i tu zdania mogą być podzielone bo nie każdy ma te same oczekiwania i warunki w jakich instalacja musiałaby pracować)

Alternatywa dla taryfy G11.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w PGE jest jeszcze coś takiego jak G12NN, tzw. taryfa niedzielna.

tania taryfa obowiązuje od 1.00 do 5.00 w dni powszednie oraz od 0.00 do 24.00 w niedziele.

I najciekawsze... koszt energii w taryfie drogiej jest wyższy niż w G11 o całe 0,03 zł, a koszt energii w taniej to 0,34 zł.

Z powodzeniem może być to alternatywa dla taryfy G11.

Tą taryfę ma tylko oddział Lublin a PGE łódź teren jej nie ma a u mnie by się przydała.:bash:

-------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-26 23:59:59 (26,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 193,00 [h] (88,4%)

Czas pracy CWU: 25,22 [h] (Cykli: 77) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 218,2 [h]

Startów: 91 (Średnio dziennie: 3,5)

Czas pracy śr CO: 7,42 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/dobe]

Czas pracy śr: 8,4 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 751 [kWh] Średnio: 28,9 [kWh/dobe]

CWU: 124 [kWh] Średnio: 4,8 [kWh/dobe]

CO: 627 [kWh] Średnio: 24,1 [kWh/dobe]

CO/100m2: 10,5 [kWh/dobe*100m2]

Koszt[4/96%]: 254 zł w tym CO: 208 zł CWU: 46 zł

------------------------------------------------------------------------

96% w taniej taryfie jak widac :-)

Panowie, jeszcze nie podsumowuję grudnia ale zastanawia mnie jedno. W Waszych pomiarach wychodzi, że PC chodzi tylko parę / kilka godzin na dobę. Nie wiem czy to dobrze czy nie ale u nas w największe grudniowe mrozy (około -15) PC chodziła (odczytany czas pracy PC) po około 20h. W całym miesiącu nawet 3 raz załączyła się grzałka.

Pytanie do Was:

1. Czy są jakieś normy kwalifikujące PC do tego ile czasu na dobę powinna pracować?

2. Jak zbieracie te dane statystyczne?

Panowie, jeszcze nie podsumowuję grudnia ale zastanawia mnie jedno. W Waszych pomiarach wychodzi, że PC chodzi tylko parę / kilka godzin na dobę. Nie wiem czy to dobrze czy nie ale u nas w największe grudniowe mrozy (około -15) PC chodziła (odczytany czas pracy PC) po około 20h. W całym miesiącu nawet 3 raz załączyła się grzałka.

Pytanie do Was:

1. Czy są jakieś normy kwalifikujące PC do tego ile czasu na dobę powinna pracować?

To znaczy, że masz pompę dobraną na styk i przy -20 będzie pracowała 24h. Przy większych mrozach będzie jechała na grzałce, ale nie ma czym zbytnio się przejmować.

Ja mam pompę z bezpośrednim parowaniem.. wyliczyli mi dla mojego domu pompę 9kW z lekkim naddatkiem.. przy -10,-12*C (odczyt temperatury z rekuperatora, czasem się myli o 1-2 stopnie) pompa pracowała około 7-8h.. jak będzie przy -20* nie wiem, ale nie sądzę, aby pracowała 24h

Jesli masz dobierana wg "standardu" to tak jak napisali koledzy. Ja mam swiadomie przewymiarowana z czego jestem zadowolony :-)

Podawalem wczesniej juz screena. Dwa AcessPionty wpiete w zasilanie pompek obiegowych dostarczaja takich danych po obrobce :-)

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_SS2.jpg

Pytanie do Was:

Wytyczne doboru pomp ciepła np. Stiebel Eltrona (ale nie tylko) podają, że przy wymiarowaniu dolnego źródła ciepła należy wziąść pod uwagę parametr czasu pracy sprężarki i tak zwymiarować dolne źródło aby czas pracy sprężarki wynosił do 2000h/rok.

Chodzi o to aby nie nadmiernie eksploatować dolne źródło (nie wychłodzić go za mocno, aby miało czas na regenerację) i o samą sprężarkę (wydłużenie jej żywotności).

Edytowane przez mcyper

Wytyczne doboru pomp ciepła np. Stiebel Eltrona (ale nie tylko) podają, że przy wymiarowaniu dolnego źródła ciepła należy wziąść pod uwagę parametr czasu pracy sprężarki i tak zwymiarować dolne źródło aby czas pracy sprężarki wynosił do 2000h/rok.

Chodzi o to aby nie nadmiernie eksploatować dolne źródło (nie wychłodzić go za mocno, aby miało czas na regenerację) i o samą sprężarkę (wydłużenie jej żywotności).

Ale teraz mowimy o pompie. Jak trzeba o DZ to ludzie pisza o mocy PCI, a jak sie mowi o mocy PCi to ludzie wtedy o DZ. :-)

Na moim DZ pompa 6kW pracowalaby 2x wiecej. Nie mialoby to wplywu na DZ.

Było pytanie: Czy są jakieś normy kwalifikujące PC do tego ile czasu na dobę powinna pracować?

Więc postarałem się odpowiedzieć i tyle.

Ile na dobę ma pracować to nie ma wytycznych podałem za producentami jak wyżej z uzasadnieniem.

Pompa ciepła z dolnym i górnym źródłem to jeden system i tak należy go rozpatrywać.