DagaAdam 04.01.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Pierwsze 11h eksperymentu, bufor grzal sie calutka noc: http://szyna.civ.pl/nagrzanie_bufora.png Zuzycie pradu? O polnocy kiedy na wyjsciu GZ bylo ~36stC - 2,2kW. W szczycie, tj. o godzinie 6.00 kiedy na wyjsciu GZ bylo ~48stC - 3kW, czyli ok 30% wiecej. Bufor grzal sie calutka noc ale juz o 1 woda w buforze (36stC) wyprzedzila temperature wody grzewczej. W szczycie o 6.00 woda na gorze w buforze miala 47stC. Po 5h (czyli teraz - o godzinie 11.00) na gorze dalej jest 47stC, na srodku i na dole jak widac temperatura juz pikuje w dol (odpowiednio 40stC i 36stC) ale jeszcze jest sporo zapasu bo temperatura wody grzewczej wynosi ledwo 30stC Do 14.00 bez problemu dotrzymamy - zobaczymy co bedzie dalej! Trzeba dodac ze temperatura na zewnatrz przez caly czas jest dosc wysoka - utrzymuje sie na poziomie 5-6stC. Przy poprzednich nastawach w takie dni pompa zjadala 20kWh w taniej i 10kWh w drogiej. Poki co zjadla 15kWh w taniej i 0 kWh w drogiej. W salonie stabilne 22stC, nie ma efektu braku grzania no bo podloga grzeje tak jak powinna wedlug pogodowki Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.01.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Koledzy jak po czesci wiecie ja mam taryfe G11 w TAURONie czyli po zaokragleniu w gore place 60gr. za kwh, podajcie prosze zestawienie cen na gotowo(po zliczeniu tych wszystkich skladnych) za 1 kwh (dzienna i nocna ) cena en el G12 TAR I TAR II opłaty stałe 0,69 0,34 15zł/mies CENA EN EL WG ZUŻYCIA ŚREDNIA grudzień 0,41 CO+CWU --717,70kWh-- 79% w II tar 0,54 DOM --238,40 kWh --41% w II tar 0,44 Śr listopad 0,43 CO+CWU 380,40kWh --74% w II tar 0,49 DOM --275,20kWh-- 55% w II tar 0,46 Śr Wszystko na prąd. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.01.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 13h eksperymentu -> na gorze w buforze 46stC, na srodku 34stC, na dole 32stC. Wlasnie nastala tania taryfa - pompa grzeje CWU, ciekawe ile w te ~1,2h podgrzeje bufor i na jak dlugo to pozniej wystarczy. Woda grzewcza rosnie w tym momencie do ~36-37stC. "Szkoda" ze tak cieplo (caly czas ~5stC), ostatnie dni byly w okolicach zera wiec wynik bedzie troche sfalszowany - no ale dzisiaj sie swiat nie konczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.01.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 15:30h eksperymentu, 2h taniej taryfy za mna (13-15): http://szyna.civ.pl/nagrzanie_bufora2.png Leciutenko wyszla w droga (jutro zmniejsze histereze to juz nie wyjdzie ale tak "kosmetycznie". Prawie caly bufor 1000l od dolu do gory ma ~37stC. Woda grzewcza leci 30stC. Na zewnatrz cieplo (6stC) - zobaczymy na ile wystarczy tego ciepla Poki co zuzycie: 19,6kWh tania, 0,82kWh droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 04.01.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam, mam problem z ustawieniem pompy ciepła: powierzchnia ogrzewana - 170 m2 (ogrzewanie podłogowe), ściany - płyta keramzytowa PRAEFA (20 cm) ocieplona styropianem 20 cm, okna trójwarstwowe. W domu funkcjonuje wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Pompa ciepła to ZIRIUS M2 11kW, w domu, na obu kondygnacjach ustawiona jest temperatura 20,5 stopnia Celsjusza. Pompa pracuje na kolektorze poziomym, wypełnionym jakimś gazem. W grudniu zeżarła mi 1600 kWh, w listopadzie 1300 kWh. Miało być pięknie i oszczędnie, ale wygląda na to, że rachunki niskie nie będą. Średnio wychodzi około 40 kWh na dobę. Żona suszy mu głowę, że miało być pięknie, oszczędnie i ekologicznie a wygląda na to, że różowo nie jest. Czy ktoś ma podobne doświadczenia i gdzie popełniam błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam, mam problem z ustawieniem pompy ciepła: powierzchnia ogrzewana - 170 m2 (ogrzewanie podłogowe), ściany - płyta keramzytowa PRAEFA (20 cm) ocieplona styropianem 20 cm, okna trójwarstwowe. W domu funkcjonuje wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Pompa ciepła to ZIRIUS M2 11kW, w domu, na obu kondygnacjach ustawiona jest temperatura 20,5 stopnia Celsjusza. Pompa pracuje na kolektorze poziomym, wypełnionym jakimś gazem. W grudniu zeżarła mi 1600 kWh, w listopadzie 1300 kWh. Miało być pięknie i oszczędnie, ale wygląda na to, że rachunki niskie nie będą. Średnio wychodzi około 40 kWh na dobę. Żona suszy mu głowę, że miało być pięknie, oszczędnie i ekologicznie a wygląda na to, że różowo nie jest. Czy ktoś ma podobne doświadczenia i gdzie popełniam błąd ? Masz zatrwazajace zuzycie. Ja bym na Twoim miejscu sciagnal instalatora, zeby to poprawil (pewnie to sprawy jakis regulacji). Opisz moze jaka masz instalacje, to cos tu nam wpadnie do glowy, ale NA PEWNO nie jest to normalne zuzycie. Napisz tez cos w temacie grzalek (fuj!) zainstalowanych w Twojej pompie, bo to pewnie slowo-klucz bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 04.01.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Grzałki są wyłączone. A więc albo mam skopaną instalację albo ciepło ucieka ale nie bardzo wiem gdzie, więc pewnie czeka mnie w najbliższym czasie termowizja albo ja czegoś nie potrafię ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A jaka moc bierze Twoja pompa podczas grzania CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.01.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W grudniu zeżarła mi 1600 kWh Nie wiem czy nie jesteś lepszy od Magnolii Na jakich temperaturach pracuje pompa? Do ilu grzejesz obieg CO i na ile CWU? Może CWU ma grzałkę cały czas załączoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 04.01.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nie wiem jakie ma zapotrzebowanie - jak rozmawiałem z Panem z Thermogolv, to twierdził, że podczas silnego mrozu bierze jakieś 3-4 kW na godzinę. Ciężko jest mi ustalić czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.01.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Eksperymentu czesc dalsza i o 18:30 pompa sie uruchomila, dziadyga jedna Juz widze ze podstawowy blad to sprawdzanie w drogiej taryfie czujnika temperatury na dole bufora, zamiast na gorze. Na dole temperatura spadla do 30stC no i sie pompa wlaczyla. Podczas gdy na gorze miala jeszcze 37stC (a woda grzewcza szla na poziomie 30stC), czyli spokojnie jeszcze by te 2-3h jak nie wiecej wytrzymala! Jak mi sie bedzie chcialo tylek ruszyc do kotlowni to zrobie przelacznik czujnika sterownika na buforze - w godzinach taniej taryfy bedzie mierzyl temperature w dolnej czesci bufora (ladujac go w razie potrzeby w calosci), a w drogiej taryfie - w gornej czesci bufora. Uf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Nie wiem jakie ma zapotrzebowanie - jak rozmawiałem z Panem z Thermogolv, to twierdził, że podczas silnego mrozu bierze jakieś 3-4 kW na godzinę. Ciężko jest mi ustalić czy to prawda. No skoro podales zuzycie dla pompy, to zakladam, ze masz do niej podlicznik. Jaki problem to sprawdzic na liczniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Grzałki są wyłączone. A więc albo mam skopaną instalację albo ciepło ucieka ale nie bardzo wiem gdzie, więc pewnie czeka mnie w najbliższym czasie termowizja albo ja czegoś nie potrafię ustalić. Zeby w listopadzie ucieklo 1300kWh to chyba bys musial zapomniec dachu wybudowac! Ja tez stawiam na jakis problem z grzalkami. A jaka jest w domu realnie temperatura? Ta zadana, czy moze za cieplo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 04.01.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 w domu realnie jest chłodniej - żadnych ukropów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A jaka nominalna moc grzewcza ma Twoj model pompy (skoro nie mozesz podac odczytanego poboru mocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A jaka nominalna moc grzewcza ma Twoj model pompy (skoro nie mozesz podac odczytanego poboru mocy) Przecież napisał: ZIRIUS M2 11kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A faktycznie. Jakos nie zajarzylem, ze podal. No to przy pobieranej mocy na poziomie 3kW (bo wiecej pewnie nie bierze) i zuyciu grudniowym Twoja pompa powinna dzialac srednio przez 17,2h/dobe.Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 04.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam, mam problem z ustawieniem pompy ciepła: powierzchnia ogrzewana - 170 m2 (ogrzewanie podłogowe), ściany - płyta keramzytowa PRAEFA (20 cm) ocieplona styropianem 20 cm, okna trójwarstwowe. W domu funkcjonuje wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Pompa ciepła to ZIRIUS M2 11kW, w domu, na obu kondygnacjach ustawiona jest temperatura 20,5 stopnia Celsjusza. Pompa pracuje na kolektorze poziomym, wypełnionym jakimś gazem. W grudniu zeżarła mi 1600 kWh, w listopadzie 1300 kWh. Miało być pięknie i oszczędnie, ale wygląda na to, że rachunki niskie nie będą. Średnio wychodzi około 40 kWh na dobę. Żona suszy mu głowę, że miało być pięknie, oszczędnie i ekologicznie a wygląda na to, że różowo nie jest. Czy ktoś ma podobne doświadczenia i gdzie popełniam błąd ? Jaką masz temp. na wejściu czynnika do pompy a jaką na wyjściu (dolne źródło) ? Dla zadanych 20 stopni jakie dobiera sobie parametry instalacji, a jakie są rzeczywiste (zasilanie, powrót) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) A może nie ma pompy, a tylko same grzałki? Buda z pompy jako bonus dla niepoznaki Edytowane 4 Stycznia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W grudniu zeżarła mi 1600 kWh, w listopadzie 1300 kWh Tam są tylko grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts