Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego należy dawać piankę PUR.

Przez moment rozwazalem nawet taka mozliwosc, ale troszke sie wystraszylem :) Juz wyjasniam:

Jak wiesz ja mam wentylacje grawitacyjna (uprzedzajac - taka chcialem i to byl swiadomy wybor). Na poddaszu to szczegolnie wazny temat, dlatego mam tam 5 kanalow wentylacyjnych. Teraz wiem, ze jest w miare OK, ale infiltracja znacznie w tym pomaga. Jak bym sie jej pozbyl, to chyba roznie moglo by byc. Ta PUR jest calkowicie nieprzepuszczalna dla wilgoci.

Druga sprawa to klopoty technologiczne. Nie bardzo wiem jak to powinno byc dobrze zrobione, zeby polac byla wentylowana. Nadmierna wentylacja zabiera cieplo, ale jej brak to proszenie sie o klopoty (grzyba). Mowie o wentylacji zarowno samej polaci jak i pomieszczen.

Nastepna sprawa to latwopalnosc. Paranoi na tym punkcje nie mam, ale nie jest to zaleta.

Nie bylem pewien tez co do ewnetualnych aspektow zdrowotnych. To "czysta chemia" i diabli wiedza jak dzial na ludzi na dluzsza mete. Zaden owad ani ssak tego nie tknie, a to tez o czyms swiadczy, chociaz jest zaleta.

Cena tylko przelala "czare goryczy" ;)

To na pewno material pod katem izolacji bardzo dobry i nowoczesny. Moze dla mnie i mojego domu po prostu ZA nowoczesny :)

Jesli nie macie stopki, to podawajcie to w odniesieniu do grzanego obiektu, bo inaczej nawet szkoda czasu na czytanie tych cyferek. Nic nie mowia po prostu.

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-05 23:59:59 (5,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 35,39 [h] (88,0%)

Czas pracy CWU: 4,81 [h] (Cykli: 17) (Średnio dziennie: 3,4)

Suma pracy PCi: 40,2 [h]

Startów: 18 (Średnio dziennie: 3,6)

Czas pracy śr CO: 7,08 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d]

Czas pracy śr: 8,0 [h/d]

Szacowane zużycie: 139 [kWh] Średnio: 27,7 [kWh/d]

CWU: 24 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 115 [kWh] Średnio: 23,0 [kWh/d]

CO/100m2: 10,0 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 45 zł w tym CO [1/99%]: 37 zł CWU [5/95%]: 8 zł

------------------------------------------------------------------------

czyli chodzi 24/h:confused:

osiąga temp zadaną wew i śpi czy tylko krzywa grzewcza.:confused:

Praca przy wpływie 10% sterownika T78. Obecnie mam ustawioną krzywą 0,9 i do tego temp. komfortowa 22* od 5-20:30. Pozostały czas obniżona do 21,5 stopnia co powoduje, że w nocy praktycznie pompa nie pracuje. Obserwując monitoring pompy doszedłem do wniosku, że nie warto obniżać bardziej temperatury na noc bo później pompa musi pracować na wyższych parametrach by jak najszybciej osiągnąć temperaturę komfortową w pomieszczeniu.

ale chwila, 0,274 w taniej weszło w momencie jak tauron przejął vattenfalla, czyli jest tak już dość dawno....pamiętam, bo sprawdzałem ceny jeszcze przed przejęciem w tauronie i tauron wszędzie taką miał...po przejęciu V ujednolicił ceny taniej taryfy...

Możliwe - ja mam umowe od listopada do listopada i w tym czasie mi sie ceny nie zmieniaja -> a zmiane mam tak jakby od listopada 2012 :) Lekka obnizka! W sumie mama mi ostatnio mowila ze gdzies w wiadomosciach mowili o obnizkach cen pradu - wiec moze dobrze, ze nie wzialem gwarancji ceny na dluzej niz rok :-)

Kurcze, dzisiaj wiatr ucichl i na poddaszu tyle samo *C co na parterze :-/

Trzeba bylo "klocka" postawic (jakkolwiek to brzmi), zamiast w poddasza sie bawic kurde. ;-)

Trzeba bylo zrobic betonowe skosy!! I ocieplic styro od zewnatrz. Dokladnie tak jak sciany parteru :) U nas to niepopularne bo trzeba dobrego ciesli do tego ale to o wiele mniej klopotliwe w uzytkowaniu poddasze (nie ma podwiewow, nie trzeba sie pierniczyc z welna i karton-gipsami etc) :)