alfa8 13.01.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Z perspektywy prawie 5 miesięcy używania pompy ciepła stwierdzam, że decyzja o korzystaniu z tego rodzaju systemu grzewczego jest w moim przypadku totalną pomyłką. Być może jest to fantastyczne urządzenie, które oszczędza wydatki w sezonie grzewczym, jest ekologiczne i bezobsługowe, ale nie u mnie. U mnie przeciętne dobowe zużycie prądu to ponad 50 kWh, w domu ciepło nie jest, a rachunki za prąd przyprawią o ból głowy. Obsługa tego systemu prosta wcale nie jest, być może jest prosta dla kogoś kto ma zmysł "techniczny", ja go nie mam i wyczucie zależności pomiędzy ustawieniem mieszacza, ustawieniem temperatury pompy, nastawieniem szybkości pracy pompek obiegowych oraz czujników temperatury w korytarzach jest zabawą w ciemno - na zasadzie próbuj, a nuż się uda. Jak na razie ta zabawa jest dosyć kosztowna, a co opinia użytkownika, to co innego. Jestem bardzo rozczarowany tym rozwiązaniem i zdecydowanie odradzam instalację takiego systemu komuś, kto jak ja ma tylko "ogólne" pojecie o technice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 13.01.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 U mnie przeciętne dobowe zużycie prądu to ponad 50 kWh, w domu ciepło nie jest, a rachunki za prąd przyprawią o ból głowy. . Zużtcie energii na ogrzewanie w małym stopniu zależy od pompy ciepła a tylko i wyłącznie od domu w jakim mieszkamy i jego strat ciepła. Podobnie ma się rzecz z zapewnieniem ciepła w domu.To zalezy od doboru mocy pompy pod konkretne zapotrzebowanie i pod konkretne straty ciepła.Jesli pompa została dobrana z mniejszą mocą niż straty ciepła po prostu nie będzie dogrzewała domu I jest tak jak adiqq pisze,pompa wg mnie głównie pod wodną podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ale ty masz ewidentnie coś skopane! Jak można mieć takie zapotrzebowanie na prąd do PC w domu 170m2 dobrze ocieplonym i ogrzewaniu podłogowym? No chyba, że mieszkasz na Syberii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 niekoniecznie...jak ma grzejniki, jeszcze nieprzewymiarowane i grzeje wodę do 50C, a na podłogówkę bierze przez mieszacz, do tego dom jest standardowy ociepleniowo i WG, to taki wynik jest jak najbardziej na miejscu IMHO Cytujesz mnie a nie czytasz. Przecież jest napisane, ze ma podłogówkę i dobrą izolację. Sprawdź jego pierwszy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.01.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Może napiszcie jeszcze jak macie wykonane ogrzewanie podłogowe (ile styropianu ),Czy rury przechodzą w pobliżu balkonu,tarasu,nadproża garażu.Często te elementy wylane są jednocześnie ze stropem .Tego nie da się zaizolować .Czasem hydraulicy układają rury cwu i niektóre co pod styropianem bo łatwiej mocować . OZC tego nie widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 13.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja mam TRI 11 w domku , ogrzewanie grzejnikowe i jestem bardzo zadowolony. Cała historia w ogrzewaniu podłogowym to czy jest faktycznie dobrze zrobione, czy tylko zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 adiq coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 nie mam żadnych grzejników, tylko podłogówka po całości. Co ciekawe, na piętrze po 10 godzinach pracy pompy temperatura nie wzrosła ani o j eden stopień - wzrosła o jakieś 0,75 stopnia max. Już kombinuje jak mogę, sprawdziłem jak mam ocieplony strop nad piętrem - jest płyta G/K i 30 cm wełny. No to chyba jednak dałoby się ogrzać piętro nieco powyżej 19,5 stopnia ? Szlag mnie trafia, bo nikt nie powiedział mi, że wymagany jest dyplom inżyniera aby obsługiwać taki system grzewczy. Po nocy, zużycie prądu - 50 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 nie mam żadnych grzejników, tylko podłogówka po całości. Co ciekawe, na piętrze po 10 godzinach pracy pompy temperatura nie wzrosła ani o j eden stopień - wzrosła o jakieś 0,75 stopnia max. Już kombinuje jak mogę, sprawdziłem jak mam ocieplony strop nad piętrem - jest płyta G/K i 30 cm wełny. No to chyba jednak dałoby się ogrzać piętro nieco powyżej 19,5 stopnia ? Szlag mnie trafia, bo nikt nie powiedział mi, że wymagany jest dyplom inżyniera aby obsługiwać taki system grzewczy. Po nocy, zużycie prądu - 50 kWh. A podłoga jest ciepła na piętrze? Może masz zapowietrzoną instalację albo po prostu źle wykonaną i piętro nie dostaje zasilania? Jaka jest temperatura wody grzejnej wychodzącej z PC? Masz jeden rozdzielacz czy więcej? Coś pisałeś o mieszaczu... Przy PC jest on zbędny. Masz go czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Mieszacz mam na wyjściu na podłogówke - ponoć miesza wodę wychodzącą z powrotną. W podłogę idzie woda o temp około 40 stopni (jakieś 38). Na piętrze głownie panele, ale zapewniano mnie, że to nie powinien być problem. Nie mam pojęcia jak sprawdzić, czy podłogówka jest zapowietrzona, czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 a o jakiej pompie mowa bo jeśli powietrzna to alfa[chyba powietrzna] ma trochę racji z upierdliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 13.01.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Czasem hydraulicy układają rury cwu i niektóre co pod styropianem bo łatwiej mocować . Sam nie wiem gdzie ja miałem oczy i rozum bo widziałem że mój położył CWU na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Rurka na wyjściu przed mieszaczem jest ciepła, ciśnienie w zbiorniku ponoć też jest ok (2,4 bara w czasie pracy pompy). W zbiorniku po 8 godzinach pracy (w górnych warstwach jakieś 90 stopni). Rurki ułożone dosyć gęsto, mniej więcej co 10 - 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Rurka na wyjściu przed mieszaczem jest ciepła, ciśnienie w zbiorniku ponoć też jest ok (2,4 bara w czasie pracy pompy). W zbiorniku po 8 godzinach pracy (w górnych warstwach jakieś 90 stopni). Rurki ułożone dosyć gęsto, mniej więcej co 10 - 15 cm. To ty chyba tylko wrzątek produkujesz zamiast grzać dom Hydraulika tobie potrzeba, który zdiagnozuje co jest nie tak jeżeli sam nie masz o tym pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Mieszacz mam na wyjściu na podłogówke - ponoć miesza wodę wychodzącą z powrotną. W podłogę idzie woda o temp około 40 stopni (jakieś 38). Na piętrze głownie panele, ale zapewniano mnie, że to nie powinien być problem. Nie mam pojęcia jak sprawdzić, czy podłogówka jest zapowietrzona, czy też nie. Jak masz jeszcze pare takich "kwiatkow" w instalacji o krtorych nie wiemy, to i tak sukces, ze to w ogole dziala. Idea jest taka, ze ta woda co wychodzi z pompy ciepla ma isc w podloge. Bez zadnych dodatkowych "polepszen". Mozesz wyeliminowac (zaworami) ten mieszaczz jakos? Jak gesto masz rurki w podlodze? Panele w niczym nie przeszkadzaja, ja mam w wiekszosci domu panele a na pietrze oprocz lazienki wszedzie. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Mozesz wyeliminowac (zaworami) ten mieszaczz jakos? I podać 90 stopni na podłogówkę? Faktycznie ten Zirrus jest "odmieńcem" i mieszacz jest potrzebny. Jeżeli mieszacz podaje na instalację grzewczą 40 stopnie (i tak za dużo) to znaczy, że nie ma prawidłowego obiegu w podłogówce. alfa8 Masz jakąż możliwość pomiaru temperatur powrotu na poszczególnych pętlach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 zanim się wypowiesz, na ten temat, to doczytaj - Ziriusy przepływowo grzeją CWU w buforze, i tam takie temperatury to normalna sprawa...taka uroda tej PC....doczytaj na ten temat Doczytałem. I wynika z tego, że sama PC pracuje prawidłowo. Tylko podłogówka nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 I podać 90 stopni na podłogówkę? Faktycznie ten Zirrus jest "odmieńcem" Koowa, a gdzie on o Ziriusie wspomina? Bo nie moge sie doszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 pisał w 1 poście Zaspanym widocznie. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts