Sławek... 13.01.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 alfa weź Ty zgłoś swojemu instalatorowi reklamację bo przy tej wielkości domu i takim zużyciu jak podajesz to musiałoby chyba okien nie być żeby te dane były prawidłowe.jak może po 10 godz pracy nie rosnąć temperatura? albo grzejnik nie działa albo nie masz tej wełny w ogóle na poddaszu. (albo urządzenie nie ma odpowiedniej mocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 jak może po 10 godz pracy nie rosnąć temperatura? albo grzejnik nie działa albo nie masz tej wełny w ogóle na poddaszu. Temperatura rośnie jak widać - nawet do 90 stopni ...ale w buforze. A skoro instalacja nie odbiera tego ciepełka to samym buforem trudno ogrzać dom Gdzie i jaka jest pompa obiegowa podłogówki? Może jest jakaś "dzika pętla" w której mielona jest bez sensu woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 obydwie pompy obiegowe (góra i dół) są zaraz za zbiornikiem (buforem). Gdy się włączają w podłogę idzie jakieś 38 stopni na powrocie, na początku jest jakieś 30, potem rośnie do około 35 stopni. Dom trzyma temperaturę, bo po 4 godzinach nie spada ona więcej niż o 1/4 stopnia (na piętrze, a więc wskazuje to na to, że izolacja spełnia swoją rolę). Wentylacja mechaniczna jako winowajca odpada - została skręcona do minimum (co 4 godziny się wyłącza w ogóle, co 4 godziny chodzi na 1% swoich możliwości). Mam podejrzenia co do zapowietrzenia podłogówki, ale w sumie powinna się odpowietrzyć automatycznie. No nic, ścigam dostawcę, ktoś powinien zajrzeć do mnie w przyszłym tygodniu i zobaczymy. Na razie moja frustracja sięga zenitu i jeśli nie trafi mnie apopleksja (o co w moim wieku nietrudno) to się odezwę i powiem czy cokolwiek się udało ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Na razie moja frustracja sięga zenitu i jeśli nie trafi mnie apopleksja (o co w moim wieku nietrudno) to się odezwę i powiem czy cokolwiek się udało ustalić. Bez watpienia masz jakas "awarie". To sie moze przytrafic zawsze i kazdemu urzadzeniu. Mysle, ze "zlosc" kierowana w kierunki Twojej PCi to tylko z nieswiadomosci prawdziwej przyczyny problemow wynika. Jeszcze bedziesz ja "przepraszal" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Przepraszam ze tak pierdnę w Waszym wątku ale kolega alfa8 powinien zrobic zdjecia pompek i zaworow mieszających i wkleic wowczas temat rozwiazalibyscie w 30 minut. nawet ja totalny laik wskazałem mojemu instalatorowi jego 2 blędy po konsultacji 5 minutowej z adamusem. woda jest prosta do okreslenia tylko trzeba łapac rurki ręka i patrzyc gdzie znika ciepło. Kolega Alfa wrzuc tu parę zdjec swej KOTLOWNI ze tak ją określę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Temperatura rośnie jak widać - nawet do 90 stopni ...ale w buforze. alfa na prawdę podgrzewasz bufor do 90 stopni? i Ty się dziwisz że pompa pożera kWh w szalonym tempie? nie powinna do tej temp grzać, żeby to w ogóle było możliwe to musiałaby się posiłkować grzałkami elektrycznymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.01.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Sławek, bezpośrednie skraplanie w buforze. Popatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.01.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 no tak, Zirius... nie znam tego wynalazku i nawet na stronie dystrybutora nie ma żadnych konkretnych danych, ale tak czy inaczej u alfy wypada zacząć od sprawdzenia instalacji i pewnie po usunięciu błędów wszystko wróci do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.01.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 no tak, Zirius... nie znam tego wynalazku i nawet na stronie dystrybutora nie ma żadnych konkretnych danych, ale tak czy inaczej u alfy wypada zacząć od sprawdzenia instalacji i pewnie po usunięciu błędów wszystko wróci do normy Wysoka temperatura tylko w górnej części bufora. Wykorzystane ciepło przegrzania czynnika chłodniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 obydwie pompy obiegowe (góra i dół) są zaraz za zbiornikiem (buforem). Jesteś w stanie naszkicować schemat instalacji albo zrobić zdjęcia, na których coś widać? Gdzie jest ten zawór mieszający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.01.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 jeśli nie trafi mnie apopleksja (o co w moim wieku nietrudno) to się odezwę i powiem czy cokolwiek się udało ustalić. Narazie cisza nastala obym nie byl zlym prorokiem - zamarzli ONI czy aparatura do robienia zdjęc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 oto zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Byłem z dzieckiem na spacerze, niech się hartuje. Jak się nauczy spać w zaspach, to uznam, że problemy z pompą nie są istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 i jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 na zdjęciu nr 4, obok termometru po prawej stronie to "ustrojstwo" z czarnym pokrętłem - oto ów słynny mieszacz (obok niebieskiego baniaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja z tych zdjęć niestety nie ogarniam jak to jest wszystko podłączone. Gdzie te druga pompa obiegowa? Może jednak to naszkicuj (połączenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.01.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Obroce zdjeciejesli cos nie tak to zaraz je wykasujęhttp://images43.fotosik.pl/1696/c1b2eb2226768285med.jpghttp://images36.fotosik.pl/340/cd0aae16dc2d8770med.jpghttp://images40.fotosik.pl/1909/332581857535897bmed.jpghttp://images50.fotosik.pl/1815/961cb3d5bbda069bmed.jpghttp://images44.fotosik.pl/557/23badbc386ccf09emed.jpg Pierw zerknął bym na przepływy w na rotametrach czy jak im tam.nie widzę osobiscie tego mieszacza. u mnie mieszacz tak wyglądahttp://images40.fotosik.pl/1864/772c2488257b8e43med.jpghttp://images41.fotosik.pl/1859/9a70fc8c5bb267ffmed.jpgpowrot z podlogowki z lewej zasilanie ciepła z gory , doł na podłogowkę Edytowane 13 Stycznia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Druga pompa obiegówki jest za tą pierwszą, f.5, masz mieszacz automatyczny, ja mam ręczny i "zabawę" w ustawianie tego wszystkiego. Woda ze zbiornika wchodzi do mieszacza, a następnie jest rozdzielona na dwa obiegi i przechodzi przez pompki obiegowe. Zadam teraz głupie pytanie: co to jest ów rotametr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.01.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 oto zdjęcie pompek obiegowych oraz wyjścia z mieszacza na dwa obiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Druga pompa obiegówki jest za tą pierwszą Szeregowo? Jakoś tego nie czaję. Ale nie jestem hydraulikiem EDIT: Rozumiem Dosłownie za nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts