Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie własnie ze nie zadziała

u mnie dali majstry odwrotnie czyli gorna listwe dali na dól ze rotametry miałem na dole a wichajstry do krecenia na gorze i podłogowka nie szła.

Pisali o tym na watkach gazowych

Gdyby w takim położeniu zupełnie nie działały, to nie byłoby przepływu w żadnej pętli.

Tu prawdopodobnie już po regulacji podłogówki doszło do jej zapowietrzenia.

Przy takim położeniu rozdzielacza w stosunku do pętli nie ma szans na samoczynne odpowietrzenie.

Konieczne jest odpowietrzenie kolejno poszczególnych pętli.

Powinien to zrobić instalator.

Po odpowietrzeniu trzeba wyregulować przepływy i co jakiś czas je kontrolować, bo niestety, ale takie rozwiązanie może przyczynić się do okresowego zapowietrzania pętli.

Życzę szybkiego pozbycia się problemów :).

Cierpliwe tłumaczenie nic nie da, bo to tak, jakbym tłumaczył laikowi w dużym skrócie czym jest konwersja wierzytelności z zabezpieczeniem wekslem trasowanym wraz z potrąceniem należności nieprzedawnionych. .

Chętnie posłucham DAJESZ :)

Jak zamienisz listyw zasilanie/powrot to tak. My mowimy o zamontowaniu "do gory nogami". :)

ok sorki fakt

Problem polega na tym, że instalator był, tylko, że odbiór trwał jakieś 20 minut. Na pompie jest kilka termometrów, jeden przyrząd do mierzenia ciśnienia, kilka wajch, mnóstwo rurek i parę innych rzeczy. Cierpliwe tłumaczenie nic nie da, bo to tak, jakbym tłumaczył laikowi w dużym skrócie czym jest konwersja wierzytelności z zabezpieczeniem wekslem trasowanym wraz z potrąceniem należności nieprzedawnionych. Po prostu zabrakło mi kogoś, kto byłby na miejscu i cierpliwie wytłumaczył co i jak na działającej instalacji. Rozmowy na telefon - a takich odbyłem kilkanaście niewiele dają, bo to trzeba "pomacać" a nie słuchać jak małpa.

Rozumiem Cię - 20min powiadasz, to niezły wynik szkoleniowca ;)

Pomijając tą kwestię - masz zakichane prawo do reklamacji, na pewno przygotowując się do zakupu tego urządzenia, byłeś poinformowany o orientacyjnym zużyciu prądu, przecież nie kupowałeś całkowicie w ciemno nie zwracając uwagi na cenę i koszty eksploatacyjne ?

Zrób dokładniejsze zdjęcie tego rozdzielacza z szerszym kadrem, żeby była 100% pewność jak on jest zainstalowany wraz z rotametrami.

Pytałem się Ciebie już po raz kolejny, czy masz możliwość sczytania temp. DZ na wejściu oraz wyjściu z pompy.

@ f.5 wykład byłby nudny i dla większości kompletnie niezrozumiały, ale jeśli chcesz coś więcej to napisz na prv.;)

@kasprzyk

nie mogę podać tych danych bo...ich nie mam. Mój zestaw nie podaje takich informacji - brak mi jakichkolwiek czytników dla tych parametrów. Mogę odczytać jedynie temp. wody wchodzącą w podłogówkę i temperaturę bufora. Być może jest to związane ze specyfiką ZIRIUSÓW - nie mam pojęcia.

@j. bloch - co mam zrobić z tym rotametrem - odkręcić go całkowicie ???

możesz odkręcić do końca (poczujesz opór to przestań dalej kręcić)

jeżeli upewnisz się że rotametry odkręcone i nadal nie ma przepływu to pętle zapowietrzone, wołaj instalatora i od razu niech rezerwuje czas na częste wizyty w miarę jak pętle będą się ponownie zapowietrzały

Panowie własnie ze nie zadziała

u mnie dali majstry odwrotnie czyli gorna listwe dali na dól ze rotametry miałem na dole a wichajstry do krecenia na gorze i podłogowka nie szła.

Pisali o tym na watkach gazowych

powiem szczerze że to dziwne zjawisko, widziałem rozdzielacze z rotametrami na górnej listwie zasilającej jak też i dolnej powrotnej (rozwiązanie dwóch różnych producentów)

znam też instalacja które działają bez problemu z rotametrami na dole już kilka lat...

@kasprzyk

nie mogę podać tych danych bo...ich nie mam. Mój zestaw nie podaje takich informacji - brak mi jakichkolwiek czytników dla tych parametrów. Mogę odczytać jedynie temp. wody wchodzącą w podłogówkę i temperaturę bufora. Być może jest to związane ze specyfiką ZIRIUSÓW - nie mam pojęcia.

@j. bloch - co mam zrobić z tym rotametrem - odkręcić go całkowicie ???

Szukam jakiejkolwiek instrukcji instalacji pompy, obsługi/programowania sterownika - masz jakieś dokumenty w formie elektronicznej ?

powiem szczerze że to dziwne zjawisko, widziałem rozdzielacze z rotametrami na górnej listwie zasilającej jak też i dolnej powrotnej (rozwiązanie dwóch różnych producentów)

znam też instalacja które działają bez problemu z rotametrami na dole już kilka lat...

Nie znam się tylko uzytkuję ale

tak było na początku

szefo zostawił swoich kompaniero a oni hulaj dusza

http://images43.fotosik.pl/1696/b2fbf3bc6c9b08ebmed.jpg

http://images33.fotosik.pl/526/b62b5ab2614ba7bbmed.jpg

przy właczeniu urządzenia nagle zonk woda nie idzie i zmiana miejscami

http://images47.fotosik.pl/1683/bd1fe59ebb0fc3d8med.jpg

Z ciekawszych rzezy miałem jeszcze mały wyciek spadek cisnienia i ciagły stres gdzie leci woda.

tak patrzałem po wylewce gdzie mi sie robi mokro

http://images40.fotosik.pl/1909/e8f4ee14efc8a012med.jpg

http://images34.fotosik.pl/521/1b2f9494628407dcmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/1924/473548d63168aa58med.jpg

nawet instalatorowi nie mowiłem

lece mu 3 koła a on czeka od lipca i tylko 2 razy dzwonił

Ps.

czy miałem zła firmę ???

odpowiedz brzmi nie miałem rewelacyjną firme fajne chłopaki

ciezka praca trzeba pamietac o wielu rzeczach bo jak przyjdzie wylewka to amen

moj sasiad ma pompe gruntową

zaraz po przeprowadzcce zrywał drewno kładł kafle i docieplał dom.

a to wszystko za 80 000 bo tyle dał za pompę jakies 4 lata temu

dodam ze nie ma kominka wiec miał ciepło

szkoda ze miki działa niedawno na rynku bo poznalibysmy się

wsumie to nic straconego bo jeszcze nie mam rekuperatora ...........miki kiedy bedziesz w Tychach

Edytowane przez f.5

Po tym co piszesz i co widze, to miales partaczy niestety.

Napiszę tak : najlepszych w moim rejonie na tamtą chwilę. (na jakich bylo mnie stac)

a ze partacze tego ja nie powiedzialem slowo pisane w dzisiejszych czasach zostanie więc jestem ostrozny

Gdybyś był moim klientem to już komornik by pukał do twoich drzwi...

Bardzo poprawne działanie - popieram , ON nie.

Gdyby komornik zapukal a ma do tego prawo sprawa oparła by sie o rzeczoznawcę i sad a tego by nie chcał z uwagi na ..... to co napisal Pyxis

Edytowane przez f.5
bład

Gdyby komornik zapukal a ma do tego prawo sprawa oparła by sie o rzeczoznawcę i sond a tego by nie chcał z uwagi na ..... to co napisal Pyxis

Nie wiem dokładnie jaką umowę zawarliście ale mogę się domyślać (VAT 8%). Skoro tak to po wykonaniu prac objętych umową należy się wykonawcy wynagrodzenie. I to nawet (co może wydać się dziwne) jeżeli wykonane prace mają wady... Ty oczywiście masz prawo do reklamacji, itp. Ale nie zwalnia to od obowiązku zapłaty (chyba za dużo ze swoim prawnikiem rozmawiam ;) ).

Patrze na ta instalacje u Alfa8 i instalator musial miec niezla banie :)

Alfa8 -> masz godzine czasu? To przygotuj sie i rob:

- pozakrecaj WSZYSTKIE rotametry oprocz pierwszego

- ustaw pompe na maksymalny III bieg

- pierwszy rotametr odkrec na maksa

- upewnij sie, ze odpowietrznik automatyczny ma u gory koreczek odkrecony

Jak masz mozliwosc wlaczac / wylaczac pompke od CO to wylacz, poczekaj 5 sekund i wlacz. Zostaw na 60 sekund. Potem wylacz znowu na 5 sekund i wlacz ponownie. Zostaw na 2 minuty. Jak nie masz mozliwosci wlaczac/wylaczac tej pompki to mozesz to zrobic na przelaczniku od zmiany biegow na niej (jak przesuniesz w pozycje "pomiedzy" II a III to pompka stanie) - to partyzantka ale dziala ;) Rotametr powinien zaczac pokazywac MAX na skali, jezeli bedziesz slyszal bulkanie w rurach lub syczenie z odpowietrznika - powtorz cala operacje. Z tym wlaczaniem/wylaczaniem pompy chodzi o to zeby wywolac male "uderzenie" hydrauliczne ktore moze pchnac powietrze w kierunku odpowietrznika :)

Gotowe? Odkrec drugi rotametr na maks, a pierwszy zakrec. I powtorka z rozrywki z zabawa z pompka. I tak z wszystkimi rotametrami.

Jezeli po odkreceniu ktorys rotametr bedzie pokazywal "0" (jak na zdjeciu) - znaczy ze masz ta petle zapowietrzona.

PS. Nie licz na nizsze zuzycie energii po odpowietrzeniu - mozesz doprowadzic do tego ze bedziesz mial duzo cieplej ale na pewno mniej energii nie zuzyjesz. Pompa teraz zuzywa 50kWh (jak doczytalem) i cala wyprodukowana energie dom przyjmuje i zuzywa. Nie ma opcji ze pompa cieplo produkuje ale z powodu zapowietrzenia instalacji - cieplo "znika". W fizyce nic nie znika ;) Jezeliby produkowala i wszystko pakowala bez ograniczen w bufor to juz nie mialbys domu bo wzrost cisnienia w buforze spowodowalby wybuch :p

Edytowane przez Daga&Adam

Nie wiem dokładnie jaką umowę zawarliście ale mogę się domyślać (VAT 8%). Skoro tak to po wykonaniu prac objętych umową należy się wykonawcy wynagrodzenie. I to nawet (co może wydać się dziwne) jeżeli wykonane prace mają wady... Ty oczywiście masz prawo do reklamacji, itp. Ale nie zwalnia to od obowiązku zapłaty (chyba za dużo ze swoim prawnikiem rozmawiam ;) ).

Jest tez cos takiego jak "protokol odbioru" robot. Jesli prace sa wykonane zle, to g..o sie nalezy, nie zaplata. :)

A w ramach tego tematu, moje zuzycie za ostatnie 13 dni:

2013-01 (13 dni, srednia temp: 0.31°C):

SUMA: 390.32 kWh (tania: 289.51 kWh, droga: 100.81 kWh)

KOSZT: 153.25 PLN (tania: 92.06 PLN, droga: 61.19 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 30.02 kWh (tania: 22.27 kWh, droga: 7.75 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 11.79 PLN (tania: 7.08 PLN, droga: 4.71 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 74.17% / droga: 25.83%

I szczegolowo:

2013-01-01: 30.04 kWh (tania: 19.39 kWh, droga: 10.32 kWh), temp: 3.03°C

2013-01-02: 32.79 kWh (tania: 20.06 kWh, droga: 12.49 kWh), temp: 0.26°C

2013-01-03: 31.91 kWh (tania: 20.38 kWh, droga: 11.21 kWh), temp: 1.74°C

2013-01-04: 28.80 kWh (tania: 24.50 kWh, droga: 4.01 kWh), temp: 5.43°C

2013-01-05: 28.67 kWh (tania: 24.20 kWh, droga: 4.26 kWh), temp: 4.44°C

2013-01-06: 29.39 kWh (tania: 23.49 kWh, droga: 5.57 kWh), temp: 0.98°C

2013-01-07: 30.61 kWh (tania: 23.24 kWh, droga: 7.06 kWh), temp: -2.19°C

2013-01-08: 30.94 kWh (tania: 23.04 kWh, droga: 7.58 kWh), temp: -4.17°C

2013-01-09: 31.06 kWh (tania: 23.02 kWh, droga: 7.73 kWh), temp: 0.87°C

2013-01-10: 30.22 kWh (tania: 23.47 kWh, droga: 6.39 kWh), temp: 1.54°C