Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Jestem po badaniu termowizyjnym... cóż... nic dziwnego, że pompa ciągnie prąd jak szalona. Mam fantastyczne mostki termiczne zwłaszcza w miejscach, gdzie montowano rolety podtynkowe. Można nawet śmiało stwierdzić, że kasety rolet spełniają funkcję klimatyzacji - w zimie ładnie chłodzą wnętrze, latem będą ładnie je ogrzewać. Główny wykonawca został już powiadomiony i zobaczymy co powie. Jeśli będzie stawał okoniem to czeka mnie fajny proces... . Pompa pracuje efektywnie, mimo niedoskonałości ścian wreszcie ładnie nagrzewa dom (w środku jest 20 stopni na piętrze i 21 na parterze). Zużycie jak na razie dosyć wysokie, ale myślę, że jak dom się wreszcie porządnie nagrzeje to powinno nieco spać. W każdym razie nerka gotowa do wycięcia (mniej pije ostatnio) :-P

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rolety są nad oknem - co ciekawe, dwie zostały zamontowane prawidłowo, reszta jest schrzaniona. Nie daruję sobie procesu, bo akurat z racji wykształcenia i wykonywanego zawodu mam możliwość powalczenia. Mam kilku znajomych adwokatów, którzy mogą spokojnie mi pomóc. Montaż jest ewidentnie schrzaniony co łatwo można wykazać, więc jest o co walczyć. Umowa o roboty budowlane to przypadek zobowiązania rezultatu, a tu akurat rezultat nie do końca wyszedł.

:yes:witam wszystkich entuzjastow pomp ciepla.

wreszcie udalo mi sie przeczytac caly watek i musze przyznac,ze dzieki wam wyzbylam sie stresu zwiazanego np. z regulacja krzywej grzewczej

ale do rzeczy ....jak by ktos chcial mi jeszcze objasnic jak wstawic stopke bo mam ja zrobiona i ona sie nie wyswietla!

mam pompe IVTgreenline 9HTplus (rozruch-01-12-2012)

dom z poddaszem uzytkowym 190m po podlogach w tym 30m garazu(wszedzie podlogowka+2 drabinki w lazienkach)

sciany-beton komorkowy 24cm +20 styro dalmatynczyk

dach -welna(18+5) + 8 okien dachowych fakro (bezpieczna szyba)

kolektor poziomy 650m

wentylacja grawitacyjna

i o zgrozo prad budowlany

na poczatku byl koszmar bo panowie tak mi tlumaczyli dzialanie pompy,ze ...zamrozili mi dolne zrodlo(nie wiem do dzis jak to mozliwe,ale pompy nie dalo sie tego dnia odpalic ....wyskakiwaly same alarmy

udalo sie to na drugi dzien i pompa lykla sobie 117 kw(myslalam ,ze moj maz pozegna ten swiat ale on sie na pompe obrazil i sie do niej nie dotyka)

i jakos na pradzie budowlanym dociagnelam do dzis

moje pomiary

miesiac GRUDZIEN(01-31)

-zuzucie: 733kw

-PCpracowala 296h

-dogrzewacz pracowal 13h(pewnie rozmrazal to dolne zrodlo)---do dzisiaj jest tak samo czyli sie juz nie wlaczyl

miesiac STYCZEN2013

-zuzycie (01--15 styczen)---- 283kw

-PC pracowala 124h

zaznaczam ,ze jeszcze tam nie mieszkamy (temperatury ustawione: gora 18stopni a dol 20 i jest troche za goraco ale tak zostawie w zwiazku z wygrzewaniem a i garaz 16 stopni

wojewodztwo pomorskie(slupsk)

Liczac 135m2 podlog zuzycie wychodzi 7,9 kWh/(d*100m2)

U mnie w domu gorzej opatulonym z WG mam ten wspolczynnik za wskazany okres na poziomie 7,3 kWh/(d*100m2) przy temp w domu 22*C.

Co jest nie tak z pogoda w Koninie, przeciez to centralna Polska a nie Suwalki? Nie "machnales" sie gdzies przypadkiem w zuzyciu?

Witaj Pyxis

Nie "machnąłem" się w zużyciu, raczej chyba u kolegi wystąpił błąd w obliczeniach.

Biorąc ten sam okres czyli 01.10.2012 - 15.01.2013 (107dób):

mcyper: 1072,50kWh + 26,6kWh (01.10-07.10.2012 tylko cwu) = 1099,1kWh

10,27kWh/d; 7,6kWh/(d*100m2)

pyxis: 1760kWh + 460kWh = 2220kWh

20,75kWh/d; 9,0kWh/(d*100m2)

czyli albo 16% u mnie mniej, albo 18% u kolegi więcej.

Dużo/mało - każdy osądzi inaczej.

Pozdrawiam Dolny Śląsk.

kolego z konina ja podaję zużycie tylko co

a na ile szacujesz cwu przy 3 osobowej rodzinie z prysznicem?

5 kwh w styczniu starczy pewnie nie?

Jaja sobie robisz czy co? ;) Bo chyba w temacie nie jestem!

U mnie (a jest nas dwoch) pompa grzeje 300l baniak CWU 3 x dziennie po 40 minut i bierze przy tym srednio 3kW (moc pompy 8,6kW). To daje dokladnie 2h grzania dziennie czyli 6kWh. * 15 dni = 90kWh.

sluchajcie mam pytanie w zwiazku z zuzyciem pradu:

czy nikt nie mial ochoty zainwestowac w panele fotowoltaiczne????

1panel (1m na 2m) daje rocznie 500kw--koszt 1100euro czyli 4510zlotych,

wydaje mi sie ,ze moze zaryzykuje ale najpierw musze wiedziec jakie bedzie moje zapotrzebowanie roczne i jakie sa koszty utrzymania takiich paneli