Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@ rafikW tez rozwazam G12W... nie wydaje mi sie zeby u nas byly jakiesz szalone oszcednosci ale nawet male moga cieszyc.

Jaka masz cene za kWh w I i II taryfie... ale calkowita z VAT etc. U nas G11 0,64:- :(

;)

Aktualne stawki odczytane z faktury są następujące:

stawki za energie.jpg

Dostawca: Energa. Rejon województwo pomorskie.

To prawda: każda oszczędność cieszy ale przede wszystkim daje wymierną korzyść, że choć trochę mniej się zapłaciło. Ja uważam, że w obecnych czasach ciągłych podwyżek podatków, opłat, składek, ubezpieczeń, ZUSów, itd. itp. należy na kazdym kroku i na wszystkei sposoby próbować płacić jak najmniej. I nie mam tu na myśli unikania płacenia tego co jest obowiązkowe (a co jest obowiązkowe a powinno byc dobrowolne to temat na inną dyskusję) ale mówię tutaj o minimalizowaniu swoich obciążeń finansowych BEZ obniżania swojego komfortu życia. Do tego zaliczam między innymi np. taryfę G12w, kantor internetowy, wyszukiwanie najtańszych towarów w sklepach internetowych... itp.

Wracając do taryfy G12w - warto to rozważyć i przeliczyć chociażby zgrubnie. Warunkiem koniecznym do osiągnięcia korzyści z tytułu korzystania z tej taryfy jest umieszczenie pracy największych odbiorników (PCi) w godzinach taniego prądu w jak największym procencie oczywiście bez obniżania komfortu temparaturowego. A do tego potrzeba jednak odpowiedniej akumulacji w posadzce.

Zużycie za luty 2013 - 547kWh.

Na to składa się c.o. z buforem + cwu + dwie pompki obiegowe 24h + defrosty + kabel grzejny w skroplinach 60W grzejący 24h od 0 stopni w dół.

Pompa powietrze-woda 7kW, dom 5,5kW, temp. w domu 21,5 - 22 *, 3 osoby.

Taryfa G11, 60gr/kWh.

Małopolska.

Zużycie CO+CWU za luty 780kWh. Powierzchnia ogrzewana niecałe 200m2, duże zużycie CWU (wody ogólnie około 20m3/miesiąc).

Widać, że luty w tym roku był łagodny. U mnie średnia temperatura na zewnątrz z 5 tygodni to +0,86 stopnia.

W każdym razie wygląda na to, że mając "durszlak" (w kategoriach Artura), grzejnik i powietrzną PC zamknę się w 6000kWh/rok.

U mnie za okres 01.02.2013 do 01.03.2013 wygląda to tak.

I strefa - 20,6 kWh x 0,7576 = 15,61 zł

II strefa - 529,4 kWh x 0,2984 = 157,97 zł

RAZEM = 173,58 zł

Na CWU przyjmuję ok. 30 zł (ok. 100 kWh), a więc CO wychodzi 143,58 zł, w przeliczeniu na powierzchnię grzania wygląda to tak:

1,03 zł/m2 lub 3,21 kWh/m2

Całkiem ciekawie :) Teraz jest dużo słońca co pozytywnie odbija się na zużyciu prądu. Zobaczymy jak marzec wyjdzie ;)

Zużycie - luty 2013

CO

koszt - 214,64 zł

zużycie - 539,40 kWh (95% tania)

zużycie dzienne na 100 m2 - 11,63 kWh

CWU - 6,74m3

koszt - 48,54 zł

koszt podgrzania 1m3 cwu - 7,20 zł

koszt podgrzania cwu/osobę 12,14 zł

zużycie kWh na podgrzanie cwu - 140,70 kWh (100% tania)

zużycie na podgrz.1 m3 cwu - 20,88 kWh

TAR I - 0,71 :TAR II - 0,345

CENA EN EL WG ZUŻYCIA

ŚREDNIA

0,39 CO+CWU

0,55 DOM

0,43 Śr

Koszty - Październik - Luty

CO - 902,57 zł

CWU - 272,00 zł

Ja też.

Branie pod uwagę zużycia cwu nie jest miarodajne gdyż zużycie nie jest regularne w przeciwieństwie do utrzymywania temperatury ok.22st.C w domu.

ROTFL!!! Najlepszy zart jaki ostatnio slyszalem ;) Tzn. nie myjesz sie regularnie? U mnie schodzi od 4 lat odkad w domu mieszkam dokladnie tyle samo kWh na CWU i to jest zdecydowanie BARDZIEJ regularne zuzycie niz na cele CO (pokazuje to chocby ten luty w ktorym CO kosztowalo mnie 60% tego co w lutym 2012).

ROTFL!!! Najlepszy zart jaki ostatnio slyszalem ;) Tzn. nie myjesz sie regularnie? U mnie schodzi od 4 lat odkad w domu mieszkam dokladnie tyle samo kWh na CWU i to jest zdecydowanie BARDZIEJ regularne zuzycie niz na cele CO (pokazuje to chocby ten luty w ktorym CO kosztowalo mnie 60% tego co w lutym 2012).

Ale on tam jeszcze nie mieszka.

Pyxis, miałeś dziś ładny, słoneczny dzień tak jak u mnie ?

Jeśli tak, to jak pracowała u Ciebie pompa? U mnie wyłączyła się o 6-00 rano, a włączyła dopiero o 22-30. Ciekaw jestem jak by działała ze sterownikiem pogodowym bez pokojowego ?

Oj, sloneczka to ja wczoraj nie widzialem u siebie ani chwilki. Mgla jak cholera i +2*C. Od godziny 9:00 do 15:30 planowe wylaczenie energii bylo (cos przy trafo grzebali tauronowcy) wiec mialem w dzien tylko grzanie CWU, ale pompa na pewno by sie tez zalaczyla w trybie CO.

Dam Ci znac jak jest w kolejnych dniach. Dzisiaj rysuje sie szansa zobaczyc kawalek sloneczka, chociaz teraz na dworze +2*C a wiec nie za ciplo i sniezek roano widzialem, jak z nieba lecial :)

-------- Okres: 2013-02-01 do 2013-02-28 23:59:59 (28,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 230,18 [h] (87,9%)

Czas pracy CWU: 31,74 [h] (Cykli: 95) (Średnio dziennie: 3,4)

Suma pracy PCi: 261,9 [h]

Startów: 105 (Średnio dziennie: 3,8 )

Czas pracy śr CO: 8,22 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,13 [h/d]

Czas pracy śr: 9,4 [h/d]

Szacowane zużycie: 892 [kWh] Średnio: 31,9 [kWh/d]

CWU: 156 [kWh] Średnio: 5,6 [kWh/d]

CO: 737 [kWh] Średnio: 26,3 [kWh/d]

CO/100m2: 11,4 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [2/98%]: 293 zł w tym CO [1/99%]: 237 zł CWU [7/93%]: 56 zł

------------------------------------------------------------------------

Edytowane przez Pyxis
Korekt ze wskazaniami podlicznika

Bo myjemy sie ( za zalozenia ) regularnie a temp DZ przy P/W sie moze sporo wachac.... :o

Stale CO :p zeszly Luty 1600kWh + ten <1200kWh

Ja wiem - w skali roku te wahania nie beda moim zdaniem wysokie. Margines bledu :) Na pewno nie tak duze zeby wogole CWU nie brac pod uwage w wyliczeniach - przeciez CWU u Arturo72 i podobnych to moze byc i 2 x wiecej niz CO :D

-------- Okres: 2013-02-01 do 2013-02-28 23:59:59 (28,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 230,18 [h] (87,9%)

Czas pracy CWU: 31,74 [h] (Cykli: 95) (Średnio dziennie: 3,4)

CWU: 156 [kWh] Średnio: 5,6 [kWh/d]

CO: 748 [kWh] Średnio: 26,7 [kWh/d]

------------------------------------------------------------------------

Jak to należy rozumieć, że w trybie CO pompa pobiera ciut powyżej 3 kw a w trybie cwu średnio 5 kw?

Sa ludzie dla ktorych zejscie z kWh / rok stalo sie "sportem" :D

No pewnie i tacy są, natomiast jak dla mnie rachunki na obecnym poziomie są tak niskie, że kilka kWh w tą czy w tamtą jest bez różnicy. Najważniejsze aby w domu było ciepło (jak dla mnie ciepło to 22-23 st.) i ciepłej wody było tyle, żeby wszystkim wystarczyło :)