Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

odczyt podlicznika pompy za okres 1.02 - 4.03 dane podane telefonicznie przez inwestora

1050 kwh układ chłodniczy (pompa powietrze woda)

148 kwh hydrobox (pompa obiegowa + grzałki)

budynek 240m2 660m3

bez c.w.u.

pierwszy sezon temp. wew. 20oC - prace wykończeniowe w trakcie.

wkrótce montaż kolejnych podliczników - będą dane na następny sezon

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja podałem całość dom+PC.

Ok 500 Kwh miesięcznie * 0.56= 280 pln czyli bardzo podobnie. Reszta to zużycie domu. Dlaczego tyle? Powiem wprost jeszcze NIE WIEM. Co do pc to są to dane zczytane z podlicznika. Na podliczniku chodzi pc, CWU i wszystkie obiegówki, które są zamontowane w pompie

Podsumowanie lutego : całkowite zuzycie prądu prze pompe wraz z cwu 975 kwh , całkowity czas pracy pompy 11,71 godz. na dzień wraz z cwu , zuzycie prądu na dzien pracy przez pompe wraz z cwu 34,82 kwh , zuzycie pradu przez pompe wraz z cwu na godzine pracy 2,97 kw , praca pompy na cwu 1,32 godz na dzień

U mnie wygląda to tak

okres1: 10-01-2013 do 10-02-2013 353zł za cały prąd w domu do zapłaty brutto z faktury

okres2: 10-02-2013 do 10-03-2013 320zł za cały prąd w domu do zapłaty brutto z faktury

Wszystko w domu na prąd , własna woda, BOŚ z napowietrzaniem , nie mam innych rachunków oprócz internetu i TV

PCI w okresie 1: 592Kwh

PCI w okresie 2: 465Kwh

Jeśli ktoś mi powie że mieszkanie w domku jest droższe niż w bloku to zabiję go śmiechem;)

Dla mnie to rewelacja jestem ciekaw jak będzie w lato.

PS: licznik spisuję raz w miesiącu sam (staram się w okolicach 10) wpisuję stany liczników w necie i dostaję fakturę

Dla mnie to rewelacja jestem ciekaw jak będzie w lato.

PS: licznik spisuję raz w miesiącu sam (staram się w okolicach 10) wpisuję stany liczników w necie i dostaję fakturę

"Kazdy" weglarz Ci powie, ze to typwe SKK pompiarza (schizofreniczna konfabulacja kosztow) ;)

Fajnie macie, ze podatku gruntowego nie placi sie u was i ze smieci za darmo wywoza. U nas jest z tym lipa. Placic sobie kaza i za jedno i za drugie.

Edytowane przez Pyxis

Silny wiatr "wyrządza więcej szkód" niż pogoda mroźna i bezwietrzna :-)

Dzisiaj rano w pokojach od strony wschodniej (z tej strony od wczoraj mocny i silny wiatr przy -3,0...-4,0 st.C) temperatura niższa w porówaniu z pokojami po stronie zachodniej o całe 1,5 st.C !

zużycia z ostatnich trzech tygodni tygodniowo:

podliczniki-02.jpg

u mnie kwota ta sama, tylko kwh mniej (732kwh) :)

1-10.3

183kwh (43+140),76% tania=70zł

Mało Ci poszło w tym marcu! U mnie (1-10 marzec):

2013-03 (10 dni, srednia temp: 3.27°C):

SUMA: 282.94 kWh (tania: 226.65 kWh, droga: 56.29 kWh)

KOSZT: 106.24 PLN (tania: 72.07 PLN, droga: 34.17 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 28.29 kWh (tania: 22.66 kWh, droga: 5.63 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 10.63 PLN (tania: 7.21 PLN, droga: 3.42 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 80.11% / droga: 19.89%

te kilka dni wysokich temperatur zrobilo chyba swoje....

Aaaaa chyba wiem czemu - ja steruje pogodowo, a pogodowka nie patrzy zupelnie na slonce, ktore faktycznie przez te pare dni bardzo mocno grzalo - w pokojach mialem 23,5-24stC - dla mnie troche za cieplo, a pogodowka to ignorowala i grzala dalej pompa :) Kolejna duperelka do dorobienia (przelaczanie pompy w tryb OFF po przekroczeniu 23stC w pokoju - czyli polaczenie pogodowki z pokojowka ;)

zużycie 1-10 marca 2013 - 10 dni

CO

koszt ogrzewania -160 m2 - 59,53 zł

zużycie kWh na ogrzanie -160 m2 - 149,69 kWh (85% tania))

zużycie dzienne kWh na ogrzanie 100 m2 - 9,36 kWh

CWU - 2,8m3

koszt podgrzania cwu - 19,12 zł

koszt podgrzania 1m3 cwu - 6,85 zł

zużycie kWh na podgrzanie cwu - 55,41 kWh(100% tania)

zużycie kWh na podgrz.1 m3 cwu - 19,86 kWh

zużycie kWh na podgrz. Cwu/os. - 13,85 kWh

RAZEM - 205,10 kWh

RAZEM - 78,64 ZŁ

TAR I - TAR II

0,71 - 0,345

G11- 0,63

CENA EN EL WG ZUŻYCIA

ŚREDNIA

0,38 - CO+CWU

0,53 - DOM

0,42 - Śr

Aaaaa chyba wiem czemu - ja steruje pogodowo, a pogodowka nie patrzy zupelnie na slonce, ktore faktycznie przez te pare dni bardzo mocno grzalo - w pokojach mialem 23,5-24stC - dla mnie troche za cieplo, a pogodowka to ignorowala i grzala dalej pompa :) Kolejna duperelka do dorobienia (przelaczanie pompy w tryb OFF po przekroczeniu 23stC w pokoju - czyli polaczenie pogodowki z pokojowka ;)

Jak pogodowka nie patrzy na slonce? A na co patrzy? Jak wzrasta temperatura, co najczesciej jest konsekwencja naslonecznienia, to zareaguje. U mnie sie pompa przestala w dzien zalaczac jak sie faktycznie od slonca ocieplilo. Jesli sloneczko wyjdzie tylko na godzine lub dwie, to pogodowka faktycznie to oleje i slusznie. :)

Aaaaa chyba wiem czemu - ja steruje pogodowo, a pogodowka nie patrzy zupelnie na slonce,

ktore faktycznie przez te pare dni bardzo mocno grzalo - w pokojach mialem 23,5-24stC - dla mnie troche za cieplo, a pogodowka to ignorowala i grzala dalej pompa :) Kolejna duperelka do dorobienia (przelaczanie pompy w tryb OFF po przekroczeniu 23stC w pokoju - czyli polaczenie pogodowki z pokojowka ;)

Witam

Pogodówka nie ma i nie może "patrzeć" na słońce dosłownie i w przenośni ;) Mierzy tylko i wyłącznie temperaturę zewnętrzną dopasowując do tego krzywą grzewczą. Nie wiem jak masz skonfigurowaną P.C. jeżeli jednak twierdzisz, że kiedy zrobiło się cieplej na dworze podniosła się temperatura w mieszkaniu np. z 21 na 23 stopnie i pompa cały czas pracowała, może to świadczyć o tym, że pompa nie dogrzewała do wyliczonej temp. przez automatykę "pogodową" w czasie chłodnych dni, a w tej chwili osiągnęła swoje parametry. Inaczej pisząc, jeżeli świadomie nie zwiększałeś temp. zadanej, pompa w cieplejsze dni powinna pracować krócej - analogicznie mniej zużyć prądu.

Pozdrawiam

a mi bardziej uzasadnienie pyxisa pasuję

pogodówka , wodne ogrzewanie i pompa[szczeg powietrzna] świetnie się samoreguluje

u mnie słonce wpływa dwojako

bezposrednie grzanie przez okna [trochę tego jest]

i temp zewn.

aha udało mi się wręcz książkowo ustawić pomieszczenia- w sypialni zawsze bez efektu przeg-niedogrzania

salon musi walczyć z nadmiarem słonca[no to ok akurat]