Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po zaostrzeniu się rozmowy w związku z moim postem i szacowaną ilością zużytej energii do ogrzania CWU zrobiłem test :)

Woda ogrzewana była średnio przez 2,05 h na dobę, zużycie PC wg podlicznika wynosiło ok. 1,84 kWh na godzinę pracy przy grzaniu CWU. Tak więc zużycie faktyczne wygląda tak:

31 dni x 3,77 kWh/dzień x 0,30 zł/kWh = 35,06 zł

Mając na uwadze to, iż we wrześniu rachunek za prąd do ogrzania CWU wynosił 30 zł, wzrost jest nie za duży, a szacunki moim zdaniem są z grubsza ok, nie będę się zamartwiał przecinkami :)

Ciepła woda grzana jest tylko w taniej taryfie, 1 h rano (6-7) i do ok. 44-45 stopni w południe (14-16 - tak jest ustawiona ale grzeje tyle, ile jej potrzeba). Do wieczora nie zauważyłem znacznego spadku T, jak na kąpiel w wannie i tak potrzebujemy schładzać wodę dolewając zimną. Mieszkam z żoną i dzieckiem, średnie zużycie wody co miesiąc min. 10 m3, nie wiem ile ciepłej :)

Zrobiłem sobie w końcu pomiar kWh w moim starym liczniku, podczas grzania CO PCi bierze na początku 3,4kWh pod koniec grzania 3,8kWh .

CWU to 4,8 do 5,2kWh takie zużycie to jest w ciągu 15min, pompa dogrzewa baniak 4 razy na dobę czasami pięć więc na CWU dziennie idzie mi około 6,2kWh.

Woda ogrzewana była średnio przez 2,05 h na dobę, zużycie PC wg podlicznika wynosiło ok. 1,84 kWh na godzinę pracy przy grzaniu CWU. Tak więc zużycie faktyczne wygląda tak:

31 dni x 3,77 kWh/dzień x 0,30 zł/kWh = 35,06 zł

Wypadałoby dodać, że w tej cenie jest też zasilanie grzejnika łazienkowego.

No chyba, że cały czas był wyłączony ;).

Zrobiłem sobie w końcu pomiar kWh w moim starym liczniku, podczas grzania CO PCi bierze na początku 3,4kW pod koniec grzania 3,8kW .

CWU to 4,8 do 5,2kW takie zużycie to jest w ciągu 15min, pompa dogrzewa baniak 4 razy na dobę czasami pięć więc na CWU dziennie idzie mi około 6,2kWh.

Podejrzewam, że chodziło Ci o moc, a nie o energię ;).

Wypadałoby dodać, że w tej cenie jest też zasilanie grzejnika łazienkowego.

No chyba, że cały czas był wyłączony ;).

Jeśli chodzi o grzejnik łazienkowy włączony jest na maksa - w zasadzie 2 h na dobę to nie wiele czasu, a po próbach włączony/wyłączony i mocy ustawień doszliśmy do wniosku, że niech grzeje, bynajmniej teraz :)

Właśnie zmieniłem taryfę G11 na G12w. Mam pytanie jak ustawiacie godziny ogrzania CO i CWU żeby wychodziło jak najlepiej. Nie mam podlicznika i ciekawi mnie jak u was wychodzi procentowo zużycie Pc do reszty urządzeń w domu.

Dla zainteresowanych w Energii koszty w tam taryfie G12w to

Tania- 0, 36 gr

Droga - 0, 75 gr.