Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Spróbowałem dziś zmierzyć ile pompa zużywa prądu na ogrzanie zbiornika cwu. Zbiornik 300l, temp. początkowa wody 14 stopni. Mam prostą pompę i nie mogę tego odczytać ze sterownika. Pomiar wyglądał tak, że włączyłem grzanie spisałem licznik przy pompie i włączyłem grzanie cwu. Po około 4 godz. zobaczyłem , że cwu osiągnęła zadaną temp. 45 stopni. Nie wiem , jak długo pompa pracowała, żeby osiągnąć zadaną temperaturę. Po prostu przez 4 godziny nie było mnie na budowie. Z licznika odczytałem, że pompa zużyła 4 kWh prądu. Jaki to wynik?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spróbowałem dziś zmierzyć ile pompa zużywa prądu na ogrzanie zbiornika cwu. Zbiornik 300l, temp. początkowa wody 14 stopni. (......) pompa zużyła 4 kWh prądu. Jaki to wynik?

Nagrzanie 300 litrów wody od 14 do 45*C to około 10,8kWh energii.

Jeśli zużyłeś 4kWh energii elektrycznej to efektywność wyniosła 2,7 [ - ]

Ale nie przejmuj się niskim wynikiem. Realny COP jest wyższy (tak przypuszczam) bo czujnik temp. znajduje się zwykle około połowy zasobnika lub nawet niżej, co wraz z uwarstwieniem temperatury mocno potrafi fałszować "pomiar". Ponad czujnikiem masz zapewne wodę o wyższej temperaturze niż ta zadana osiągnięta 45*C.

Czy dobrze myślę, że CO moja pompa również grzeje z podobnym COP 2,7? To niezbyt dobrze. W specyfikacji podano COP 3-4,25. Na COP 4 nie liczyłem, ale myślałem, że COP 3 jest w zasięgu. Pocieszam się tym, że lepszy taki COP niż dorzucanie do kotła.... Co może być przyczyną tak niskiego COP? Krótkie ale liczne odwierty? Sama pompa? Geologia (piach na przemian z gliną)? Nie mam ciepłomierz czy jak to się tam nazywa. W jaki sposób mogę obliczyć przybliżony COP dla CO?

Czy dobrze myślę, że CO moja pompa również grzeje z podobnym COP 2,7? To niezbyt dobrze. W specyfikacji podano COP 3-4,25. Na COP 4 nie liczyłem, ale myślałem, że COP 3 jest w zasięgu. Pocieszam się tym, że lepszy taki COP niż dorzucanie do kotła.... Co może być przyczyną tak niskiego COP? Krótkie ale liczne odwierty? Sama pompa? Geologia (piach na przemian z gliną)? Nie mam ciepłomierz czy jak to się tam nazywa. W jaki sposób mogę obliczyć przybliżony COP dla CO?

Bez ciepłomierza nie możesz policzyć COP

Minęły lekko ponad 2 lata od uruchomienia mojej pompy. Zużycie prądu od początku to 11149kWh. Za poprzedni rok (od 01.05 do 01.05) 5244kWh. Pompa działa bez zająknięcia i oby tak pozostało.

Spodziewałem się większej różnicy w zużyciu za ten i poprzedni rok bo zima wydawała się łagodniejsza a tymczasem to tylko jakieś 700kWh.

Sezon 2013/14 od 19.09.2013 do 20.04.2014r (213 dni) czas pracy Pc 1125h, ilość startów 752. Zużycie wg sterownika Pc 2067kWh ilość wyprodukowanej energii cieplnej 9950 kWh, SPF 4,8. W sezonie 20112/13 czas pracy Pc 1324h ilość startów 878,długość sezonu 201 dni więc mimo że sezon 2013/14 był dłuższy to mniej energochłonny.:)

Kwiecień

Caly dom 289 kwh w tym droga 25 kwh

Co i cwu 148 kwh tylko tania

1 grudzień do 1 maj 2097 kwh caly dom droga tylko 16 proc

I niecałe pol metra drewna

Wybacz Malux ale dla mnie to ty nie mieszkasz w tym domu ale raczej czasem bywasz :) 141kWh na cele bytowe? Myślę, że u mnie idzie więcej na zmywarkę + pralka + suszarka (swoją drogą suszarka to już druga PC w domu).

Wybacz Malux ale dla mnie to ty nie mieszkasz w tym domu ale raczej czasem bywasz :) 141kWh na cele bytowe? Myślę, że u mnie idzie więcej na zmywarkę + pralka + suszarka (swoją drogą suszarka to już druga PC w domu).

I juz jestes 1tys kwh w plecy

Szukaj dalej:spam:

U kablarzy tego nie pisze bo dla nich dzień i noc pale w kominki

Ja kosiarke mam nawet na brykiet

U nas kwiecień 2014 - zużycie na CO + CWU 244 kWh.

U nas bytowy miesięcznie wychodzi 150-200 kWh. Nie wiem od czego to zależy, że raz mniej raz więcej. My prawie nie oglądamy TV. Może dlatego. Pralka i zmywarka normalnie. Suszarka w planach :rolleyes:

Zużycie dla pompy od uruchomienia to 3917 kWh. Spodziewałam się więcej.

U nas kwiecień 2014 - zużycie na CO + CWU 244 kWh.

U nas bytowy miesięcznie wychodzi 150-200 kWh. Nie wiem od czego to zależy, że raz mniej raz więcej. My prawie nie oglądamy TV. Może dlatego. Pralka i zmywarka normalnie. Suszarka w planach :rolleyes:

Zużycie dla pompy od uruchomienia to 3917 kWh. Spodziewałam się więcej.

BARDZo dobre wyniki

A gdzie mieszkasz bo wiadomo że nie u siebie

Nie za bardzo rozumiem twoje (ironiczne) pytanie. Mieszkamy w domu normalnie, normalnie też pracujemy, mamy 20 miesięczną córkę. Zużycie prądu w porównaniu z mieszkaniem jest prawie takie samo na cele bytowe, bo mamy te same sprzęty wzięte z mieszkania, może jest nieco lepiej bo w mieszkaniu była płyta ceramiczna, która miała chyba z 10 lat. Teraz mamy indukcję. W nowym domu nie mamy piekarnika (na razie w planach), używamy halogenowego. TV mamy plazmowy ale właściwie córka ogląda tylko bajki wieczorem, potem to już nie chce mi się patrzeć w to pudło, wystarczy mi komp. Nawet nie mamy jeszcze wszędzie żarówek energooszczędnych.... Rozumiem większe zużycie na bytowy jak ktoś ciągle ma włączony TV (przykład to teściowa) albo jakieś komutery, serwery i inne cuda np. oświetlenie zewnętrzne domu (nie planowaliśmy iluminacji przed domem). Pozdrawiam

W całym kwietniu wielkie mycie, pranie i suszenie (automat), od 17 IV normalnie mieszkamy

kwiecień 2014

zużycie: c.o.+c.w.u = 220kWh

średnio dziennie: 7,3kWh

czas pracy spr. = 72h

w tym: c.o. 48h, c.w.u 24h

liczba startów 245

w tym c.o. 16, c.w,u. 229 (chyba coś dużo)

COP (en. wytw. wg wskazań PCi / ilość energii wg podlicznika) = 3,87

temp. w domu 21-22st., w słoneczne dni wyższa (wielkie okna i brak jeszcze zewnętrznych żaluzji)

Okres od 31.10.2013 (początek pomiaru) do 30.04.2014 - 181 dni

zużycie przez p.c. 3 084 kWh

en. wytworzona: 13 424 kWh

COP (en. wytw. wg wskazań PCi / ilość energii wg podlicznika) = 4,35

U mnie w okresie 1..30.04 wyszło następujące zużycie w G12:

CWU: czas pracy: 33 h 13 m zużycie 78 kWh koszt 22 zł

CO: czas pracy: 65 h 09 m zużycie 120 kWh koszt 34 zł

Razem zużycie 198 kWh 1T = 0 2T = 198 kWh za 56 zł (100%) oszczędność do G11: 55 zł Średni SCOP 3,97 (sprężarka, sterownik, pompa obiegowa). Kominek nie rozpalany. Od 1 września 2013 cały koszt używania PC do CO i CWU wynosi 1016 zł. Ilość zużytej energii 3131 kWh. To nasz pierwszy sezon.

Edytowane przez ferrit