lujski 01.03.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 czy aquarea 7kW wystarczy dla domku 110m2 ?? - i jak tak to jak prawdopodobnie bedzie wygladalo ogrzewanie ??..tzn. jak bedzie ponizej minus 10, -15 to pompa bedzie musiala chodzic 24h na dobe ?? a jak np. bedzie okolo 0 stopni to np. 10h dziennie ??? - jak w praktyce to wyglada ??? chcialbym obliczyc przypuszczalne zuzycie pradu na ogrzewanie przy podłogówce wszedzie ... dla co i cwu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Liwko te 672 kWh to na wszystko masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Liwko te 672 kWh to na wszystko masz ? CO i CWU. Przez dwa tygodnie reku mi nie działał bo się cały czas rozmrażał. Nie mam GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.03.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Hej. Od 29.01-29.02. 849 kWh - cały prąd 278 kWh- I taryfa 513 kWh- II taryfa 545 kWh - na pompę ciepła, gdzie ok. 150 kWh na cwu i 400 kWh na c.o. masz niskie zużycie na cele bytowe, gotujesz na prądzie czy gazie?? Edytowane 1 Marca 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 01.03.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 W lutym poszło 672kWh. 190-I, 482-II taryfa, za kwotę 291zł. Podobnie 674 kWh na PCi 1T - 128 kWh 2T - 546 kWh 143 mkw (3+2 osoby) i 19,5mkw dogrzewanego garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 masz niskie zużycie na cele bytowe, gotujesz na prądzie czy gazie?? Z bytowymi nie wiem ile wyszło. W domu wszystko na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.03.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 miałem zapytać aaadamuss24, ale mi coś przeskoczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 01.03.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Wszystko na prądzie i wydaje mi się, że dużo na cele bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.03.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 wychodzi ci około 10kWh na dzień, to raczej nie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.03.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Wszystko na prądzie i wydaje mi się, że dużo na cele bytowe Zużyłeś 304kWh na cele inne niż PC przez miesiąc. Jak dla mnie to bardzo mało. Sam mam średnią za ostatnie 6 miesięcy 423kWh a gotuję na gazie Sam nie wiem skąd to zużycie ale stawiam na zmywarkę, która chodzi 2-3x dziennie i na pralkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 No u mnie podobnie zmywarka i pralka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.03.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Przez dwa tygodnie reku mi nie działał bo się cały czas rozmrażał. Czym go tak zamroziłeś? Przecież ma odzyskiwać ciepło z wentylacji, a nie kiedy jest najbardziej potrzebne ma być bezużyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 czytajac jeden z tematów w wentylacji wyczytalem ze ktos zebral okolo 300 litrów z rekuperatora (sezon) fakt, ze mial jeden z najtanszych reku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Czym go tak zamroziłeś? Przecież ma odzyskiwać ciepło z wentylacji, a nie kiedy jest najbardziej potrzebne ma być bezużyteczne. Święte słowa kbab, święte słowa. W okresie tych dużych mrozów co chwilę włączało się odmrażanie wymiennika. U mnie obywa się to przez zwiększenie obrotów wentylatora wywiewnego. Czyli w domku robi się podciśnienie i zaciąga wszystkimi możliwymi nieszczelnościami mroźne powietrze wprost do domu. Diagnoza? Rekuperator podczas dużych mrozów jest do dupy, bo albo potrzebny jest dodatkowy GWC, albo nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Święte słowa kbab, święte słowa. W okresie tych dużych mrozów co chwilę włączało się odmrażanie wymiennika. U mnie obywa się to przez zwiększenie obrotów wentylatora wywiewnego. Czyli w domku robi się podciśnienie i zaciąga wszystkimi możliwymi nieszczelnościami mroźne powietrze wprost do domu. Diagnoza? Rekuperator podczas dużych mrozów jest do dupy, bo albo potrzebny jest dodatkowy GWC, albo nie działa. Nasz Dospel w firmie poniżej -15 C praktycznie cały czas się "rozmrażał" co było słychać po skaczących bez przerwy obrotach wiatraków, więc wydajność/sprawność jest w tej sytuacji mocno dyskusyjna. W naszych warunkach zimowych chociaż nieduży GWC to bdb rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.03.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Rekuperator podczas dużych mrozów jest do dupy, bo albo potrzebny jest dodatkowy GWC, albo nie działa. Mój reku ma grzałkę - zatem powinien działać nieco inaczej - za to pewnie pobierze więcej prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 02.03.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Święte słowa kbab, święte słowa. W okresie tych dużych mrozów co chwilę włączało się odmrażanie wymiennika. U mnie obywa się to przez zwiększenie obrotów wentylatora wywiewnego. Czyli w domku robi się podciśnienie i zaciąga wszystkimi możliwymi nieszczelnościami mroźne powietrze wprost do domu. Diagnoza? Rekuperator podczas dużych mrozów jest do dupy, bo albo potrzebny jest dodatkowy GWC, albo nie działa. czekaj, czekaj a to nie Ty gdzieś mówiłeś po co gwc do rekuperatora jak właśnie o tym pisałam? ja tam nie miałam problemu w największy mróz glikol w wymienniku miał +7, nie musze zatem mówic jaka to oszczędność pomijając fakt że WM pracowała bez przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.03.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Aż mi lepiej, że ktoś twierdzi, że to mało sąsiedzi dookoła maja na dwa miesiące tyle co ja na miesiąc i zacząłem się zastanawiać co jest u mnie nie tak. W sumie to pralka często, zmywarka często, lodówka tak jak wszędzie, toster często, piekarnik czasami, ekspres do kawy non stop, 10 latarni na zewnątrz na czujniku zmierzchu, pompa w studni, reku, tv, dekoder, radio od rana do wieczora, laptopy często, ładowarki do telefonu - trochę sie tego nazbiera. Niby nie dużo prądu każde z urządzeń pobiera ale w sumie się juz widać. Jako ciekawostka, znalazłem pomiar zużycia prądu przez pralkę na jedno typowe pranie. Pralka zasilona zimną wodą, temp. prania 40 stopni, 500 obrotów wirowania, czas prania 90 min. Zużycie prądu to 0,72 kWh - czyli mało. pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nie przejmuj się, ja mam średnio 8 kWh na dobę, a kuchenka na LPG, CWU z pieca. Jest nas pięciu w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Aż mi lepiej, że ktoś twierdzi, że to mało sąsiedzi dookoła maja na dwa miesiące tyle co ja na miesiąc i zacząłem się zastanawiać co jest u mnie nie tak. a sąsiedzi to w ogóle mieszkają w tych domach ? Jako ciekawostka, znalazłem pomiar zużycia prądu przez pralkę na jedno typowe pranie. Pralka zasilona zimną wodą, temp. prania 40 stopni, 500 obrotów wirowania, czas prania 90 min. Zużycie prądu to 0,72 kWh - czyli mało. pozdrawiam adam kiedyś mierzyłem pralkę i zmywarkę... po dziesięciu cyklach wychodziło podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts