r2req 30.09.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 2 ogrzewacze po 300 pln = 600 koszt instalacji elektryczje = 2 gniazdka cyrkulację mam - nie używam kto chce niech kalkuluje - ja jestem zadowolony pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Prad pewnie z tynku te gniazdka biora. Taka instalacje trzeba przewidziec w fazie jej ukladania. Osobne przewody i osobne zabezpieczenia. Pewnie kluczem tutaj beda zastosowanie urzadzenia. Wybrales najtansze - pewnie jednofazowki 4-4,5kW z przeplywem ~2 l/min. Z tego nie kazdy bedzie zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 30.09.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 urządzenia pewnie faktycznie ze 2l/min (więcej do umycia twarzy,czy jabłka w kuch nie potrzeba), zresztą podstaw sobie butelkę 1,5l i puść wodę przez minutę w tempie w jakim puszczasz w umywalce myjąc ręce dodatkowo zużycie energii idzie TYLKO w punkt gdzie puszczam wodę (a nie jak w cyrkulacji w cały obieg) i TYLKO do czasu aż dopłynie ciepła woda z zasobnika - w moich 2-óch punktach gdzie zainstalowałem podgrzewacz (umywalka dzieci i kuchnia) trwa to max. 15 sek, więc o czym mowa... jesteś zadowolony z cyrkulacji to się nią ciesz, w końcu Ty tam mieszkasz nie ja... pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.10.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Wszystko fajnie, tylko czy taki podgrzewacz wpięty w obieg gdy się już wyłączy nie dławi nadal przepływu z zasobnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2014 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 tak jak pisałem za ca. 300 pln, - jutro wracam do domu to podam szczegóły i sprawdzę po ile są obecnie pozdrawiam, Artur edycja: poza tym nie rozumiem zdziwienia, pomysł nie jest mój - zaczerpnąłem go z tego forum, gdzie ktoś również zastosował to rozwiązanie i efekty polecał Też jestem bardzo ciekawy co to za podgrzewacz. Musi być "elektroniczny" a te raczej po 300zł nie chodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 .zamiast takich kombinacji cyrkulacja 12h dziennie i sprawa zalatwiona. Musiały by być rurki bardzo dobrze ocieplone (bardzo!), inaczej wymiana PC po 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Musiały by być rurki bardzo dobrze ocieplone (bardzo!), inaczej wymiana PC po 10 latach. To wszystko mozna wyregulowac - chociazby histereza. Mialem u siebie na poczatku pompke Wilo o mocy kilku W i cyrkulacje w tym wymiarze godzinowym. Przez pierwszy miesiac po przeprowadzce. Pompa startowala na CWU ~5x na dobe. Dalo sie z tym zyc, ale kosztowo juz bylo mniej ciekawie w porownaniu do rozwiazania ktore mam teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 01.10.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Dalo sie z tym zyc, ale kosztowo juz bylo mniej ciekawie w porownaniu do rozwiazania ktore mam teraz. no ja z kolei nie wyobrażam sobie pamiętac, że trzeba pilota włączyć i potem po 40s mam ciepłą wodę no ale każdy ma inne wymagania i podejście do wielu spraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 no ja z kolei nie wyobrażam sobie pamiętac, że trzeba pilota włączyć i potem po 40s mam ciepłą wodę no ale każdy ma inne wymagania i podejście do wielu spraw Pamietac to trzeba bylo przez pierwszy tydzien. Te 40 sek to woda w kuchni po przekatnej domu. W lazienkach jest szybciej. Woda w obiegu CWU tez nie stygnie natychmiast. Jak sie jest w domu, to praktycznie jakas tam letnia leci, bo ktos bedac w lazience pstryknie pilotem. Trzeba pamietac przy przyjsciu z pracy, rano jak sie wstanie. Idzie z tym zyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 01.10.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ja nie mam cyrkulacji i nie zaluje. nie robilem tego ze wzgledu oszczendnosci, ale po prostu nie wydawalo mi sie to konieczne do zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 01.10.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 A mi mój artysta zrobił bez pompki, powiedział że pompki nie założy a te kilka stówek mogę jemu dać bo obieg będzie działał, no i działa, ale teraz go zamknąłem bo to faktycznie spore straty, oczywiście nie przyznałem się i wszyscy myślą że tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.10.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 wrzesień 2014 CO koszt - 1,88zł zużycie - 7,52 kWh CWU - 8,3m3 koszt - 18,80 zł zużycie - 75,18 kWh Razem koszt- 20,68 zł zużycie 82,70 kWh DOM zużycie - 254,00 kWh (61% w taniej) koszt -118,01 zł CAŁOŚĆ koszt - 138,69 zł + 21 zł opłat stałych = 159zł zużycie - 336,70 kWh ( 70,5% w taniej) Średnio za kWh 0,31 - CO+CWU0,52 - DOM0,47 - Śr w tym opłaty stałe przy zużyciu 337kWh - 6gr/kWh G12w Duon + PGE - 0,25/0,80opłaty stałe 21 zł/mies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 A mi mój artysta zrobił bez pompki, powiedział że pompki nie założy a te kilka stówek mogę jemu dać bo obieg będzie działał, no i działa, ale teraz go zamknąłem bo to faktycznie spore straty, oczywiście nie przyznałem się i wszyscy myślą że tak ma być Czyli pozbawil Cie mozliwosci prostego sterowania cyrkulacja CWU i do tego nie zalozyl na cyrkulacji zaworu zwrotnego. Trafiles widze na hydre-samouka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 02.10.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Czyli pozbawil Cie mozliwosci prostego sterowania cyrkulacja CWU i do tego nie zalozyl na cyrkulacji zaworu zwrotnego. Trafiles widze na hydre-samouka. A mylisz się i to bardzo, nic nie pisałem o takich brakach, zawór zwrotny jest i działa, zawór odcinający też i pewnie można mu założyć siłownik i sterować nim do woli, no i wreszcie założyć tam tą pompkę to pikuś bo są zawory i śrubunki, tak więc dość cwany ten samouk bo cyrkulacja działa a nie wymuszony obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.10.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 A jak otwiera tego zwrotniaka? Nawet klapowy grawitacyjnie przy tych temperaturach nie da rady. Co to za zawor? Teraz de facto sterowania nie masz. Jest tylko opcja dziala-nie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 02.10.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 A jak otwiera tego zwrotniaka? Nawet klapowy grawitacyjnie przy tych temperaturach nie da rady. Co to za zawor? Teraz de facto sterowania nie masz. Jest tylko opcja dziala-nie dziala. Teraz nie mam sterowania to prawda, ale puki co go nie chcę bo zamknąłem zupełnie obieg, nie jest konieczny w moim przypadku, co do zwrotnego to działa bardzo dobrze bo zwyczajnie zdemontował w nim sprężynę, sama kulka spełnia swoją rolę znakomicie nawet przy niespełna 40 stopniach, jeśli woda wystygnie zupełnie to obieg stoi ale wystarczy go ruszyć po podgrzaniu raz i działa, może dodam że ja mam piwnicę użytkową bo to Ci pewnie wszystko wyjaśni i tam stoi baniak, a facet robił to pierwszy raz u mnie więc testował jak się go zacząłem czepiać to mi powiedział że woda to nie patyki i że on potrafi zrobić grawitację choćby dlatego że pompki nie od zawsze były, a jak mnie nosi i chcę wydać parę stówek koniecznie to on je chętnie weźmie więc się zamknąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.10.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Od 1.10 zmiana godzin taniej taryfy przynajmniej u mnie. Wczoraj zaspałem. Przy zmianie nastawień zegara do podlicznika zauważyłem że nie pokazuje mi dni tygodnia i nie mogę ustawić innych przedziału na sob i niedzielę a było. Pomoże ktoś.zegar to Theben 610S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 02.10.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 W Tauronie mam G12e i samo się wszystko nastraja, licznik od PC, programator PC też sam reguluje zegarek, oczywiście ich czas jest 5min do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Wrzesien 77kwh cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 02.10.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Mam pytanie czy pamięta ktoś kiedy i gdzie była dyskusja odnośnie zmiany taryfy z G12 na G12w nie mogę tego zlokalizować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts