Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Pod warunkiem, że zużyte kalorie uzupełnisz ziemniakami. Bo jak polędwicą wołową, to szlag trafił oszczędności ;)

Zawsze można w hipermarkecie poczęstować się wędlinkami i jogurtami rozdawanymi przez hostessy i uzupełnić kalorie za darmo. W sumie to chyba niezły sposób na darmowe żarcie :) Tylko takie promocje nie są chyba codziennie ;)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Zużycie przez pompę w obecnych temperaturach zewnętrznych wynosi, ok 50kWh - mnie się wydaje dużo, pompa Excelia 14kWh, zapotrzebowanie budynku wyliczone na 8,5 kW, temperatura w środku 19-20 C, dom jeszcze nie zamieszkany (może to przyczyna) więc nowy, ogrzewanie uruchomione ok. 20 grudnia, czy przyczyną może być schnięcie budynku??

Aż z chęcią by się przejechał do tej pompy i sprawdził co jest powodem :)

Żartujesz czy nie masz pojęcia o ogrzewaniu i budowie domu ?

Dom 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok,COP powietrznej 2,5.Jakie będą miesięczne rachunki ?

pytasz o co i cwu czy o cale zapotrzebowanie domu na energie?

jak juz pisalem u mnie caly dzien jest ktos w domu i ciagle dziala przynajmniej 1 tv i 1 laptop :(

wczesniej pisalem jakie mam calkowite rachunki za prad do PCi

p.s. mysle - ale to takie subiektywne - mam wieksze pojecie o budowie domu niz ty - takie mam uzasadnone (po preczytaniu twoich wpisow na MF), ale ...

coz ja tylko praktyk ...

Ja się nie pytam o Twoje zużycie ale kwestionuje Twoją teorię jakoby PCi p-w nie mogła dać niskich rachunków.

Zapytałem się jakie rachunki wg Ciebie osiągnie powietrzna pompa ciepła w domu 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok przy średniorocznym COP2,5 ?

coz

tego nie wiem, i nie jest mi to potrzebne :)

ale jeeli ktos - wit - pisze ze ma do zaplaty za 2 m-ce od stycznia do marca(jeszcze nie mam mojego rach za prad) ok 650zl za caly prad w domu, to jestem pod wrazeniem - jak jeszcz by wkleil scan rachunku ... no coz ma zaj.... e oszcedny dom

NA PIEDESTAL KOLEGE Z FORUM TRZA POSTAWIC - nie wysmewam - szczerze tak mysle.

naprawde nadaje sie na 1 strone muratora.

Promocja była na pompy dla działalności gospodarczej,dla fizycznego cena 13tys.zł ale z VAT 23% bo nie mają montażu,także podziękowałem za ofertę ;)

Dzięki bardzo. Analizuję sobie ich dokumentację, z której wynika, że przy A-15/W35 COP wynosi ponad 2,9. Raczej mało to prawdopodobne, więc mam zgryz i nie wiem zupełnie co o tym myśleć - czy te wyniki są tylko trochę podbite i powiedzmy zbliżone do Waszych, czy też są z grubsza losowe i wyssane z palca. Niby korporacja, największy producent, a nie garaż no-name, z drugiej strony chińszczyzna i trudno mówić o tradycjach i renomie. Co myślicie?

No cóż,widać,że nie wiesz co budowałeś,byleby budować ;)

Dom 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i COP2,5 zużyje na c.o przez sezon grzewczy 6000kWh+cwu 1500kWh co przy COP2,5 daje nam 3000kWh co miesięcznie daje nam 500kWh i przy średniej taryfowej 0,4zł/kWh daje nam rachunek miesięczny 200zł+100zł na cele bytowe =300zł miesięcznie za prąd :)

Także nie mów,że przy powietrznej niski rachunek jest nie do osiągnięcia...

100zł na cele bytowe?

Dom 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i COP2,5 zużyje na c.o przez sezon grzewczy 6000kWh+cwu 1500kWh co przy COP2,5 daje nam 3000kWh co miesięcznie daje nam 500kWh i przy średniej taryfowej 0,4zł/kWh daje nam rachunek miesięczny 200zł+100zł na cele bytowe =300zł miesięcznie za prąd :)

Także nie mów,że przy powietrznej niski rachunek jest nie do osiągnięcia...

nie wiem jak liczysz zapotrzebowanie budynku na cieplo , ale moj budynek zuzyl tej zimy ( do dzis jakies) 4600kWh pradu od 23.09.11

a ty masz dom prawie pasywny - wiec czemu nie kable lub kociol elektryczny ????? jak zakladales na poczatku

nie chce sie z Toba spierac - prawda taka ze co dom to inaczej i tyle

forum jest po to zeby pomoc tym to nie wiedza , a nie tym co juz maja( jak maja problemy to im tez :) - jak pytaja)

wisi mi co jest lepsze a co gorsze - jak juz pisalem ... usmiech na koniec sezonu grzewczego - nie kupisz tego nigdzie

:)

tak dla jasnosci:

ty wybudowles 1 dom na podstawie doswiadczen innych z forum ;)

ja 3-ci na wlasnych bledach :)

mysle ze we wszystkich postach nasz racje :)

a jak sie ma dom pasywny/energooszczedny to sie go nie porownuje ze standartowymi - jasne??

jak masz 40kW/rok to po co meczysz innych

za rok napisz jakie bylo zuzycie w domu pasywnyjm/energooszcednym i bedzie git, a tak macisz wode - po co????

Teoria ma się do praktyki jak pięść do nosa, zawsze się (nos) o szczegóły rozbije.

Teoretycznie to każdy jest zadłużony i zarazem posiada w podobnej skali lokatę.

Teorii względności też narazie nie obalono, było blisko, ale to tylko teoria, praktyka i tylko praktyka to można policzyć i uzyskać

miarodajne wyniki.

jak masz 40kW/rok to po co meczysz innych

za rok napisz jakie bylo zuzycie w domu pasywnyjm/energooszcednym i bedzie git, a tak macisz wode - po co????

Po to, żebyś wybudował czwarty, o powierzchni 80 m2 i obłożony 35 grafitowego styropianu :) Wtedy będzie jak u Arturo, czyli jedynie słusznie :) A nie że Tobie się zachciewa kubatury 1300 metrów i ogrodów zimowych, gdyby to było zasadne, to Arturo też by się zachciało, a przecież mu się nie zachciało :) To nie może być zasadne.

Dajcie już spokój, niektórzy nie mogą pojąć, że innym właściwie wisi, czy płacą za prąd 4 czy 8 KPLN rocznie, to nie jest wyścig. Wszyscy jesteśmy za pompami, bo to ma sens, bo ile ktoś by nie używał, to będzie miał sporo taniej. Podobnie jak ktoś montuje gaz w samochodzie - jest taniej, nie ważne czy ma duży silnik czy mały i czy dużo jeździ czy mało - będzie taniej.

Po to, żebyś wybudował czwarty, o powierzchni 80 m2 i obłożony 35 grafitowego styropianu :) Wtedy będzie jak u Arturo, czyli jedynie słusznie :) A nie że Tobie się zachciewa kubatury 1300 metrów i ogrodów zimowych, gdyby to było zasadne, to Arturo też by się zachciało, a przecież mu się nie zachciało :) To nie może być zasadne.

Dajcie już spokój, niektórzy nie mogą pojąć, że innym właściwie wisi, czy płacą za prąd 4 czy 8 KPLN rocznie, to nie jest wyścig. Wszyscy jesteśmy za pompami, bo to ma sens, bo ile ktoś by nie używał, to będzie miał sporo taniej. Podobnie jak ktoś montuje gaz w samochodzie - jest taniej, nie ważne czy ma duży silnik czy mały i czy dużo jeździ czy mało - będzie taniej.

rozsadny z wawy - nie spotyka sie czesto ;)

czolo hyle ;)

to jest forum nie dla klotni!!!

jezeli ktos ma konstruktywne pytania lub uwagi - pytac

resze poslmy do adm. o usuniecie

Edytowane przez QQQQ