chcialbympompe 09.03.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Pod warunkiem, że zużyte kalorie uzupełnisz ziemniakami. Bo jak polędwicą wołową, to szlag trafił oszczędności Zawsze można w hipermarkecie poczęstować się wędlinkami i jogurtami rozdawanymi przez hostessy i uzupełnić kalorie za darmo. W sumie to chyba niezły sposób na darmowe żarcie Tylko takie promocje nie są chyba codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.03.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam. Zużycie przez pompę w obecnych temperaturach zewnętrznych wynosi, ok 50kWh - mnie się wydaje dużo, pompa Excelia 14kWh, zapotrzebowanie budynku wyliczone na 8,5 kW, temperatura w środku 19-20 C, dom jeszcze nie zamieszkany (może to przyczyna) więc nowy, ogrzewanie uruchomione ok. 20 grudnia, czy przyczyną może być schnięcie budynku?? Aż z chęcią by się przejechał do tej pompy i sprawdził co jest powodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 09.03.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tylko takie promocje nie są chyba codziennie Zawsze gdzieś są,trzeba szukać,tylko znowu trzeba tam dojechać więc koło się zamyka Faktura za cały prąd w domu z PCi 13/01/2012-09/03/12 1T-471 kWh 2T-1144 kWh Kwota 674,29PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 09.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Faktura za cały prąd w domu z PCi 13/01/2012-09/03/12 1T-471 kWh 2T-1144 kWh Kwota 674,29PLN Pewnie już pisałeś nie raz ale możesz jeszcze raz napisać jaka to PC i jaki dom ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 09.03.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Pewnie już pisałeś nie raz ale możesz jeszcze raz napisać jaka to PC i jaki dom ogrzewasz? IVT HTC 7 PLUS, dom 143 mkw plus 19,5 mkw garażu dogrzewanego do temp 10-14* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.03.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 IVT HTC 7 PLUS, dom 143 mkw plus 19,5 mkw garażu dogrzewanego do temp 10-14* pozazdroscic przy pc p-w ciezko takie wyniki osiagnac ja mam rachunki latem ok. 500zl za 2 m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 arturo chcialbym żebyś mial racje -ale my tutaj jestesmy teorytykami a przedmówca praktykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Żartujesz czy nie masz pojęcia o ogrzewaniu i budowie domu ? Dom 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok,COP powietrznej 2,5.Jakie będą miesięczne rachunki ? pytasz o co i cwu czy o cale zapotrzebowanie domu na energie? jak juz pisalem u mnie caly dzien jest ktos w domu i ciagle dziala przynajmniej 1 tv i 1 laptop wczesniej pisalem jakie mam calkowite rachunki za prad do PCi p.s. mysle - ale to takie subiektywne - mam wieksze pojecie o budowie domu niz ty - takie mam uzasadnone (po preczytaniu twoich wpisow na MF), ale ... coz ja tylko praktyk ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 artura bym nie skreślałjest duża szansa że mu się ten dom uda postawić na te zapotrzebowanie energiidobry ruch wykonał że podszedł racjonalnie a nie jak niektórzy którzy stawiają pasywniaki a potem cichaczem kombinują kolektory na lato i biokominki.artur pompe ma ma za 14 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.03.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 @Arturo, pamiętasz, jak wrzuciłem linka do pomp Gree w super cenach? Miałeś się dowiadywać, dzwonić czy pisać. Był jakiś ciąg dalszy? Możesz powiedzieć czy się czegoś dowiedziałeś albo dlaczego nie ciągnąłeś tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ja się nie pytam o Twoje zużycie ale kwestionuje Twoją teorię jakoby PCi p-w nie mogła dać niskich rachunków. Zapytałem się jakie rachunki wg Ciebie osiągnie powietrzna pompa ciepła w domu 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok przy średniorocznym COP2,5 ? coz tego nie wiem, i nie jest mi to potrzebne ale jeeli ktos - wit - pisze ze ma do zaplaty za 2 m-ce od stycznia do marca(jeszcze nie mam mojego rach za prad) ok 650zl za caly prad w domu, to jestem pod wrazeniem - jak jeszcz by wkleil scan rachunku ... no coz ma zaj.... e oszcedny dom NA PIEDESTAL KOLEGE Z FORUM TRZA POSTAWIC - nie wysmewam - szczerze tak mysle. naprawde nadaje sie na 1 strone muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Promocja była na pompy dla działalności gospodarczej,dla fizycznego cena 13tys.zł ale z VAT 23% bo nie mają montażu,także podziękowałem za ofertę Dzięki bardzo. Analizuję sobie ich dokumentację, z której wynika, że przy A-15/W35 COP wynosi ponad 2,9. Raczej mało to prawdopodobne, więc mam zgryz i nie wiem zupełnie co o tym myśleć - czy te wyniki są tylko trochę podbite i powiedzmy zbliżone do Waszych, czy też są z grubsza losowe i wyssane z palca. Niby korporacja, największy producent, a nie garaż no-name, z drugiej strony chińszczyzna i trudno mówić o tradycjach i renomie. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 No cóż,widać,że nie wiesz co budowałeś,byleby budować Dom 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i COP2,5 zużyje na c.o przez sezon grzewczy 6000kWh+cwu 1500kWh co przy COP2,5 daje nam 3000kWh co miesięcznie daje nam 500kWh i przy średniej taryfowej 0,4zł/kWh daje nam rachunek miesięczny 200zł+100zł na cele bytowe =300zł miesięcznie za prąd Także nie mów,że przy powietrznej niski rachunek jest nie do osiągnięcia... 100zł na cele bytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.03.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 No cóż,widać,że nie wiesz co budowałeś,byleby budować Dom 150m2 z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i COP2,5 zużyje na c.o przez sezon grzewczy 6000kWh+cwu 1500kWh co przy COP2,5 daje nam 3000kWh co miesięcznie daje nam 500kWh i przy średniej taryfowej 0,4zł/kWh daje nam rachunek miesięczny 200zł+100zł na cele bytowe =300zł miesięcznie za prąd Także nie mów,że przy powietrznej niski rachunek jest nie do osiągnięcia... nie wiem jak liczysz zapotrzebowanie budynku na cieplo , ale moj budynek zuzyl tej zimy ( do dzis jakies) 4600kWh pradu od 23.09.11 a ty masz dom prawie pasywny - wiec czemu nie kable lub kociol elektryczny ????? jak zakladales na poczatku nie chce sie z Toba spierac - prawda taka ze co dom to inaczej i tyle forum jest po to zeby pomoc tym to nie wiedza , a nie tym co juz maja( jak maja problemy to im tez - jak pytaja) wisi mi co jest lepsze a co gorsze - jak juz pisalem ... usmiech na koniec sezonu grzewczego - nie kupisz tego nigdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.03.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 No cóż,widać,że nie wiesz co budowałeś,byleby budować tak dla jasnosci: ty wybudowles 1 dom na podstawie doswiadczen innych z forum ja 3-ci na wlasnych bledach mysle ze we wszystkich postach nasz racje a jak sie ma dom pasywny/energooszczedny to sie go nie porownuje ze standartowymi - jasne?? jak masz 40kW/rok to po co meczysz innych za rok napisz jakie bylo zuzycie w domu pasywnyjm/energooszcednym i bedzie git, a tak macisz wode - po co???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.03.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Myślę że za parę lat będziemy mieli super taryfę dla użytkowników PC albo minireaktory w garażu które będą to zasiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 09.03.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Teoria ma się do praktyki jak pięść do nosa, zawsze się (nos) o szczegóły rozbije.Teoretycznie to każdy jest zadłużony i zarazem posiada w podobnej skali lokatę.Teorii względności też narazie nie obalono, było blisko, ale to tylko teoria, praktyka i tylko praktyka to można policzyć i uzyskać miarodajne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.03.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 jak masz 40kW/rok to po co meczysz innych za rok napisz jakie bylo zuzycie w domu pasywnyjm/energooszcednym i bedzie git, a tak macisz wode - po co???? Po to, żebyś wybudował czwarty, o powierzchni 80 m2 i obłożony 35 grafitowego styropianu Wtedy będzie jak u Arturo, czyli jedynie słusznie A nie że Tobie się zachciewa kubatury 1300 metrów i ogrodów zimowych, gdyby to było zasadne, to Arturo też by się zachciało, a przecież mu się nie zachciało To nie może być zasadne. Dajcie już spokój, niektórzy nie mogą pojąć, że innym właściwie wisi, czy płacą za prąd 4 czy 8 KPLN rocznie, to nie jest wyścig. Wszyscy jesteśmy za pompami, bo to ma sens, bo ile ktoś by nie używał, to będzie miał sporo taniej. Podobnie jak ktoś montuje gaz w samochodzie - jest taniej, nie ważne czy ma duży silnik czy mały i czy dużo jeździ czy mało - będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.03.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 A ja wybrałem 116m2 i też 35cm izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 09.03.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Po to, żebyś wybudował czwarty, o powierzchni 80 m2 i obłożony 35 grafitowego styropianu Wtedy będzie jak u Arturo, czyli jedynie słusznie A nie że Tobie się zachciewa kubatury 1300 metrów i ogrodów zimowych, gdyby to było zasadne, to Arturo też by się zachciało, a przecież mu się nie zachciało To nie może być zasadne. Dajcie już spokój, niektórzy nie mogą pojąć, że innym właściwie wisi, czy płacą za prąd 4 czy 8 KPLN rocznie, to nie jest wyścig. Wszyscy jesteśmy za pompami, bo to ma sens, bo ile ktoś by nie używał, to będzie miał sporo taniej. Podobnie jak ktoś montuje gaz w samochodzie - jest taniej, nie ważne czy ma duży silnik czy mały i czy dużo jeździ czy mało - będzie taniej. rozsadny z wawy - nie spotyka sie czesto czolo hyle to jest forum nie dla klotni!!! jezeli ktos ma konstruktywne pytania lub uwagi - pytac resze poslmy do adm. o usuniecie Edytowane 11 Marca 2012 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts