Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Co bez jaj sam to przytoczyłeś a teraz z tego kpisz? Twoja ignorancja poraża.... Ja sobie nic nie musze wbijac do głowy. Żle wg. jakich danych, faktów, przykładów? Bo jesli wg ciebie to mało przekonujące i wiarygodne jak każda twoja wypowiedż.

Tak, o goro wszlkiej madrosci. :D

Szkoda mi czasu na pisanie z Toba o czyms, o czym nie masz zielonego pojecia.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, o goro wszlkiej madrosci. :D

Szkoda mi czasu na pisanie z Toba o czyms, o czym nie masz zielonego pojecia.

KONKRET gdzie pisze, że 0C albo -1C na wejściu DZ spowoduje jego zamrożenie?? KONKRETNIE!!!!

Pojęcie to ty masz w marketingu gruntówek ze Strzegomia bo technicznej wiedzy u ciebie nie widać. Jedyne w czym jesteś dobry chociaż na mnie to nie działa to przekonywanie do swoich wyimaginowanych racji - cecha dobrego handlowca.

KONKRET gdzie pisze, że 0C albo -1C na wejściu DZ spowoduje jego zamrożenie?? KONKRETNIE!!!!

Widzisz, trzeba czytac ze zrozumieniem. Ja nie pisze o temperaturze glikolu wychodzacego z pompy (na wejsciu DZ jak to okresliles), ale o temperaturze wchodzacego - zasilajacego parownik pompy. Moze sie zdziwisz, ale to jest dosyc istotna roznica.

Warto jest tez zebys sie dowiedzial, ze woda w gruncie zamarza ponizej zera. Jesli po obu stronach DZ masz ponizej zera, to oznacza, ze cale DZ ma temperature ponizej zera i wokol rur zaczyna gromadzic sie lod. DZ zamarza.

Nie udawaj glupiego.

Pojęcie to ty masz w marketingu gruntówek ze Strzegomia bo technicznej wiedzy u ciebie nie widać. Jedyne w czym jesteś dobry chociaż na mnie to nie działa to przekonywanie do swoich wyimaginowanych racji - cecha dobrego handlowca.

Chyba Ci chlopie temperatura znowu wzrosla. :)

Jesli ktos przy pompie guntowej ma na zasilaniu temperature ponizej 0*C to ma ZLE dobrany/wykonane DZ. Amen.

Albo przyoszczędził i przecwaniakował, ale diagnoza jest identyczna - za mały kolektor. No, może to 0* nie jest taką ostrą granicą, ale -1*, -2* po ciepłej stronie zaczyna świadczyć o tym, że kolektor jest za mały.

Zużycie prądu za listopad na CO i CWU: 423,9.

Wciąż szukam dlaczego tak dużo?

Przed instalacją całego systemu wykonawca proponował pompę 7kw. Z jego wyliczeń wyczytałem, że wyliczył to na 90% zapotrzebowania domu dla temp. 21 stopni wewnątrz i minus 20 na zewnątrz. Przestraszyłem się i kazałem zainstalować większą pompę. Następna w szeregu była 10kw. Ostrzegał mnie , że będzie brała więcej prądu. Może to jest przyczyna?

Edytowane przez JK2010

Przed instalacją całego systemu wykonawca proponował pompę 7kw. Z jego wyliczeń wyczytałem, że wyliczył to na 90% zapotrzebowania domu dla temp. 21 stopni wewnątrz i minus 20 na zewnątrz. Przestraszyłem się i kazałem zainstalować większą pompę. Następna w szeregu była 10kw. Ostrzegał mnie , że będzie brała więcej prądu. Może to jest przyczyna?

Bierze wiecej "pradu", ale krocej pracuje. Roznica w zuzyciu energii minimalnie wieksza, ale za to mozesz korzystac praktycznie w 100% z duzo tanszego pradu.

Czy ja wiem czy to dużo ? Ja mam w listopadzie 400,5 kWh ale 2 tygodnie urlopu podczas którego "zużyłem" około 30kWh mniej niż zwykle na c.w.u. a na c.o. też poszło trochę mniej bo obniżyłem temp powrotu o 2 st.C. Przy naszej obecności listopad zamknąłby się w okolicy 440 kWh.

PS. Patrzę na temp. zewn. i widzę -6,9 st.C ostatniej nocy jako zarejestrowana max najniższa a teraz -5,7. Zima na całego, no może na wpół, bo nie ma śniegu :p

Jak porównuję z powierzchniami domów innych forumowiczów to wychodzi trochę dużo. Ale pewnie to wynika też z mostków ciepła, wełny na stropie tylko 25cm i itp. Muszę pokombinować z g12. Tylko nie mogę nigdzie znaleźć ceny prądu w g12. Znajduję cenniki PGE ale tam tylko ceny samego 1kwh, bez wszystkich innych dodatkowych opłat. Znacie może ceny prądu 1kwh w g12 z wszystkimi dodatkowymi opłatami?

-------- Okres: 2014-11-01 do 2014-11-30 23:59:59 (30,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 101,85 [h] (77,1%)

Czas pracy CWU: 30,20 [h] (Cykli: 152) (Średnio dziennie: 5,1)

Suma pracy PCi: 132,1 [h]

Startów: 174 (Średnio dziennie: 5,8 )

Czas pracy śr CO: 3,40 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,01 [h/d]

Czas pracy śr: 4,4 [h/d]

Szacowane zużycie: 475 [kWh] Średnio: 15,8 [kWh/d]

CWU: 149 [kWh] Średnio: 5,0 [kWh/d]

CO: 326 [kWh] Średnio: 10,9 [kWh/d]

CO/100m2: 4,7 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [4/96%]: 165 zł w tym CO [0/100%]: 101 zł CWU [29/71%]: 64 zł

------------------------------------------------------------------------

"Rok minął więc są dane,

skrupulatnie zbierane

gdy się sąsiady złażą

wszyscy o takich marzą"

Zużycie prądu zacząłem notować 1.12.2013, a więc mam już pełen pogląd jak rocznie kształtowały się koszty eksploatacji systemu grzewczego.

W miesiącach zimnych w domu utrzymywane jest 22-22,5 st. C (sporadycznie zdarza się, że temp. pod koniec okresu drogiego prądu spada do 21,5, ale jestem w stanie zaakceptować taki dyskomfort ;-)), w przejściowych 21,5-22 st. C.

Przy podziale czasu pracy w I i II taryfie, a co za tym idzie kosztach możliwy błąd max 10% - robiłem to dla siebie więc starałem się notować rzetelnie.

PC w ciągu roku zeżarła 4185 kWh

W tym ok. 3691,17 kWh (88,2 %) w II taryfie, 493,83 kWh (11,8%) w I taryfie

CO 3213 kWh (ok 95% w tanim prądzie - sporadycznie kilka razy grzała w I taryfie)

CWU 972 kWh ( ok 75 % w tanim prądzie - od 2 miesięcy 98% w tanim prądzie)

KOSZTY:

ogółem szacowane koszty pracy systemu CO i CWU (PC, pompki DZ, GZ i nie wiem co jeszcze) - wyniosły 1594,17 zł/rok

w tym:

CO - 1155,94 zł / rok - średnio miesięcznie - 96,33 zł

CWU - 438,23 zł / rok - średnio miesięcznie 36,52 zł

najdroższy był styczeń 2014 - 386,66 zł - za pracę pompy ciepła

najtańsze lipiec, sierpień 2014 - po 19,10 zł tylko CWU

Po roku eksploatacji mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć;

TAK - JESTEM ZADOWOLONY ;-)