Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może inna okolica? U mnie w nocy było -18 a 50km dalej tylko -10.

Może. Ostatni jego rok był już dużo lepszy, może będzie ok. A jak ma ktoś wejścia w straży pożarnej, to warto zagadać o kamerę żeby porobić zdjęcia w czasie mrozu. I to z zewnątrz i wewnątrz. Szczególnie jak ktoś kładł najpierw wełnę a później styropian.

Chidzi mi o caly prad w domu wraz z PC. Dzieki za info . Mam podobnie jak inni forumowicze. Pranie w sobote , zmywarka na noc itp.

Zestawienie od końca sezonu 2012/13 do końca sezonu 2013/14

1.jpg

Od 21.04.2014 do rozpoczęcia sezonu 2014/15 21.10.2014

w sumie 1595 kWh w tym 881 tania 714 droga.

Edytowane przez amerikan1

ferrit, masz zasobnik 400l podobnie jak ja, czy Twój jest dedykowany do PCi?

Chciałbym się dowiedzieć jak masz ustawione grzanie zasobnika, jakie temperatury w jakich godzinach, histereza i jak często musisz grzać w ciągu doby?

Mam zasobnik Galmet 400L maxi dedykowany do PC. Grzeję 1x/dobę. Zimą w godz 0:00..3:00. Latem w godz 4:00..6:00. Temp 46'c. Zobacz wykresy. Czujnik temp od PC mam na 1/3 wysokości. Czujnik od rejestracji wykresów mam na samej górze zasobnika po pokrywą. Delta GZ to 3,5K.

Widze , ze w sumie to wszyscy maja podobny stosunek 70 / 30. Chyba ciezko jest uzyskac cos wiecej np 80 / 20.

O tak, ciężko i w moim przypadku nie jest to cel sam w sobie. Moje wyniki po prostu takie wychodzą z naturalnego naszego trybu funkcjonownaia w G12w:

27.11.2014-27.12.2014: 2T/1T całość: 85,9%; co&cwu: 94,3%; bytowe: 67,7%

od początku pełnych pomiarów czyli od 03.2013: 2T/1T całość: 77,5%; co&cwu: 92,6%; bytowe: 63,9%