Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Mnie latem PCi zuzywala na cwu do 60 kWh/m-c co daje mi koszt rzedu do 20 zl/m-c na dwie osoby.

Nie uwazam sie za "brudasa" jak to twierdzi "chcialbympompe".

Prysznic czyni cuda w zuzyciu cieplej wody, poza tym jestesmy nauczeni zakrecac wode jak nie korzystamy z niej - takie tam ekologiczne "dyrdymaly" dla niektorych, nie ma to jednak wplywu na komfort a tylko i wylacznie na oszczednosc wody.

Pzdr.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie latem PCi zuzywala na cwu do 60 kWh/m-c co daje mi koszt rzedu do 20 zl/m-c na dwie osoby.

Prysznic czyni cuda w zuzyciu cieplej wody, poza tym jestesmy nauczeni zakrecac wode jak nie korzystamy z niej - takie tam ekologiczne "dyrdymaly" dla niektorych, nie ma to jednak wplywu na komfort a tylko i wylacznie na oszczednosc wody.

Pzdr.

Niektorzy maja tez niestety szamba. Lanie wody, wylegiwanie sie w pelnej wannie, kosztuje pewnie wiecej jesli chodzi o pozbycie sie brudnej wody, niz wyprodukowanie/podgrzanie tejzesz wody. Stad niektorzy oszczedzaja.

marcin

Niektorzy maja tez niestety szamba. Lanie wody, wylegiwanie sie w pelnej wannie, kosztuje pewnie wiecej jesli chodzi o pozbycie sie brudnej wody, niz wyprodukowanie/podgrzanie tejzesz wody. Stad niektorzy oszczedzaja.

marcin

musze sie zgodzic

koszt podgrzania wody do 30zł/m-c

koszt wywozu szamba 140zł/m-c ( i tak uwazam ze to tanio, w mojej okolicy tylko jeden czlowiek wywozi za tyle z f-vat 7m3 - pozostale firmy ponad 200 )

Ja tez mam szambo wiec wiem o sporych kosztach co nieco.

Ja place 220 zl za 10 m3 z rachunkiem srednio co 6-7 tygodni. Staramy sie recznie nie zmywac a wszystko co sie da do zmywarki "ladowac" - mniej pracy i mniej wody, pralki nie przeskoczymy czy codziennych kapieli i mycia sie. Uwazam ze oszczednosc wody czy pradu ale bez negatywnego wplywu na komfort nie jest czyms wyjatkowym a raczej powinno byc norma.

Pzdr.

nie przeskoczymy czy codziennych kapieli i mycia sie.

Pzdr.

Towarzysze!

Czeste mycie skraca zycie i zmniejsza gotowosc bojowa mas proletariackich. ;-)

marcin

P.S. Ja przez 1.5roku mialem szambo ale doczekalem sie kanalizacji. I choc scieki kosztuja tak 1/4, bo cos miedzy 5 a 6 PLN za m3, to przyzwyczajenia do zakrecania wody, prysznica zamiast kapieli pozostalo.

Edytowane przez Jastrząb

Uwazam ze oszczednosc wody ale bez negatywnego wplywu na komfort nie jest czyms wyjatkowym a raczej powinno byc norma.

Pzdr.

No i potem się słucha takiego kretyna z wodociągów który się tłumaczy że musiał podnieść ceny bo mu zużycie spadło i na jego skromną pensyjkę nie starcza:wave:

Czyli po pierwsze nie 30 ale 60kWh a po drugie, najważniejsze: trzeba patrzeć na emotikony w tekście by wyłowić gdzie kończy się poważna treść a zaczyna żart.

Zużycie u mnie robi się coraz bardziej przewidywalne, głównie na cele poza pompowe.

Cały prąd za ostatni tydzień to 171 kWh.

I taryfa 79

II taryfa 92

Na c.w.u. i trochę ogrzewania 48 kWh

Ilość startów pompy ciepła 24.

Za marzec na wszystko poszło 770 kWh

I taryfa 309 kWh

II taryfa 441 kWh

Pompa ciepła 251

pozdrawiam adam

Edytowane przez aadamuss24