Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie marzec wyszedł na co i CWU 366 kWh (100% 2T).Temp 20,5 -22,5 * w zależności od strefy

Zliczyłem faktury za okres 07/03/2011 - 06/03/2012

Kwota 2501,25 PLN

1T - 1900 kWh ( 32%)

2T - 3930 kWh (68%)

Razem 5830 kWh/rok

1kWh - 0,424 PLN z kosztami stałymi

Aktualnie kalkulator Enei nie działa,więc bez kosztów stałych za samą energię wychodzi odpowiednio wg taryf:

G12: (1900*0,6699) + (3930*0,286) =1273 + 1124 = 2397 PLN 1kWh=0,41 PLN

G11: (5830*0,56) = 3265 PLN

Oszczędność z G12 około 868 PLN czyli ~ 27%

• 4 weeks później...
Od poczatku sezonu do dnia dziejszego - CO+CWU = 2080 pln.

Dom - ogrzewane ~250m2, CWU mimo ze mieszkamy w dwojke - sporo (wanna, dlugie i gorace prysznice).

Pompa - Ecopol-System 9kW. Zuzycie wyszlo na poziomie ok 5100kWh i przy stosunku ok 65% (tania taryfa) / 35% (droga taryfa).

250m, 9kW. dlugie i gorace ...

14-20h macie temp. ponizej .. wlasnie ilu stopni ? prysznice dlugei to ile ? 10 min ...

z reszta. co mnie tam , nie moj cyrk nie moje malpy ... Ciesze Sie Waszym Szczesciem

Edytowane przez Magnolia18

No o co Ci chodzi ? Mam baniak 300l + 1000l bufor, prysznice biore czasem po 20 min przy pelnym przeplywie i nie ma zadnego problemu :)

14-20h macie temp. ponizej .. wlasnie ilu stopni ?

Nie rozumiem pytania ale jezeli pytasz o temperature w pomieszczeniach to utrzymuje w salonie 22stC. Wahania maksymalne to 21,5-22,5stC, dom akumulacyjny i dobrze ocieplony. Baniak 300l grzeje do 49stC (pelne 49stC - od samego dolu do samej gory zbiornika - mam "mieszacz") dwa razy na dobe (o 7 i o 13, czasem sie jeszcze dogrzeje po 22).

prysznice dlugei to ile ? 10 min ...

10 min to dla mnie codzienny poranny krotki prysznicek. Potrafie stac pod goraca woda 20 min i nic nie robic :D

z reszta. co mnie tam , nie moj cyrk nie moje malpy ... Ciesze Sie Waszym Szczesciem

Cos taka/taki na "nie" - pradowiec, gazowiec, czy ki inny czort czy jak ? :) Zalisz sie, zazdroscisz? Bo nie wiem o co biega, podalem tylko zuzycie a Ty tu cos o malpach i cyrkach.. Co za ludzie :)

Dodam jeszcze ze wedlug OZC mam zapotrzebowanie na moc obliczone na ok 7,5kW (w szczycie dla -20stC), wiec pompe dobralem "na styk" - 1,5kW na CWU akurat wystarcza i to sie sprawdza. Taka pompa dluzej pozyje - sprezarka startuje i wylacza sie tylko dwa razy na dobe, kazdego dnia o kazdej porze roku. Viessmannowcom wlacza sie czasem i po 20 razy ... :)

Dom 150 m2, ogrzewane po podłogach ok 142m2, PPC Ecopower C11.

Po pierwszym sezonie grzewczym jak niżej (dane z podlicznika PC z dzisiaj, ale od jakiegoś tygodnia - dwóch tylko CCW):

502kWh - 1T

4036kWh - 2T

Co dało 1805 zł.

89% w taniej taryfie

Sezon grzewczy zacząłem 16.09.2011 (wygrzewanie podłóg na 19C tylko w taniej taryfie), ale właściwe grzanie zaczęło się przed Bożym Narodzeniem. Tak więc moje dane są specyficzne.

No o co Ci chodzi ? Mam baniak 300l + 1000l bufor, prysznice biore czasem po 20 min przy pelnym przeplywie i nie ma zadnego problemu :)

Nie rozumiem pytania ale jezeli pytasz o temperature w pomieszczeniach to utrzymuje w salonie 22stC. Wahania maksymalne to 21,5-22,5stC, dom akumulacyjny i dobrze ocieplony. Baniak 300l grzeje do 49stC (pelne 49stC - od samego dolu do samej gory zbiornika - mam "mieszacz") dwa razy na dobe (o 7 i o 13, czasem sie jeszcze dogrzeje po 22).

10 min to dla mnie codzienny poranny krotki prysznicek. Potrafie stac pod goraca woda 20 min i nic nie robic :D

Cos taka/taki na "nie" - pradowiec, gazowiec, czy ki inny czort czy jak ? :) Zalisz sie, zazdroscisz? Bo nie wiem o co biega, podalem tylko zuzycie a Ty tu cos o malpach i cyrkach.. Co za ludzie :)

jak juz to to drugie aczkolwiek jak wspomnialem, nie moj cyrk i tak dalej :) bez urazy