Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2015

CO

koszt - 711,54 zł

zużycie - 2424,75 kWh/ 8563,96 kWh/ cop 3,53

koszt wytworzenia - 8,3 gr/kWh

CWU -102,28m3

koszt - 499,88 zł

zużycie - 1703,45kWh/ 5039,00kWh/ cop 2,96

koszt wytworzenia - 10 gr /kWh

Razem co+cwu

koszt - 1211,42zł

zużycie - 4128,20kWh/ 13602,96 kWh/ cop 3,30

koszt wytworzenia - 9 gr/kWh

tania 93%

droga 7%

DOM

koszt -1555,90zł

zużycie - 3255,90 kWh

droga - 41 %

tania - 59%

RAZEM DOM+CO+CWU

koszt - 2767,31zł

zużycie - 7384,10 kWh

tania - 78%

droga - 22%

ŚREDNIA CENA EN EL WG ZUŻYCIA

0,29zł/kWh - CO+CWU

0,48zł/kWh - DOM

0,37zł/kWh - DOM+CO+CWU

PGE +DUON G12W 0,258/0,80

Opłaty stałe -22,68 zł/miesx12=272,16zł/rok

Od 1.12 do 2.01 1200kwh, cwu nie grzana, sama pompa bez grzałek

Pompa uruchomiona pod koniec listopada. Brak drzwi wewnętrznych, rekuperator nie zamontowany. Roboty wykończeniowe w trakcie. Temperatura wewnętrzna około 17 stopni. Dom jak w sygnaturce.

Co powiecie na takie zużycie, jak na 1 miesiąc grzania domu ?

Edytowane przez sędłaki

Od 1.12 do 2.01 1200kwh, cwu nie grzana, sama pompa bez grzałek

Pompa uruchomiona pod koniec listopada. Brak drzwi wewnętrznych, rekuperator nie zamontowany. Roboty wykończeniowe w trakcie. Temperatura wewnętrzna około 17 stopni. Dom jak w sygnaturce.

Co powiecie na takie zużycie, jak na 1 miesiąc grzania domu ?

Mam klienta który grzeje już ponad 2 miesiące, pompa Panasonic 14kW, + kominek 13kW(podobno) spalone jakieś 10m3 drzewa.

Pompa zużyła od 14.11.2015 do 12.12.2015 - około 2000kWh.

następny odczyt też w połowie stycznia więc będzie pewnie podobnie ze względu na temperatury.

Ale pamiętaj że podawanie stanu budynku surowego nic nie mówi, ważne jak jest zbudowany dom, jakie tynki oraz jaki poziom wilgotności.

Masz 400mkw posadzki o średniej grubości pewnie około 7cm, 400mkw x 0,007 = 28m3 betonu z którego trzeba odparować wodę!!! to mnóstwo wody!!!

Nie wiem jak Wy to robicie, ale u mnie wychodzi MASAKRYCZNE zużycie prądu. Pompa Daikin Altherma EHVH16S26C9W + ERLQ011CW1

Za okres 01.12.2015 do 02.01.2016 to ponad 864,8 kWh.

Oczywiście, dom nie jest mały (240 m2), ale jest rekuperacja, jest grube ocieplenie, porządne okna a mam wrażenie, że prąd wycieka strumieniami.

Ano widzisz kolego - kiedyś pytałeś o solidne rozwiązanie i człowieka, który ogarnie instalację rzetelnie i za rozsądne pieniądze. Podałem ci namiar na lokalnego dostawcę, ale jak widzę nie skorzystałeś, dałeś się zwieść opowieściom sprzedawców i teraz to co oszczędziłeś (o ile oszczędziłeś) oddasz w oka mgnieniu Enerdze, a nadal masz urządzenie, które jest mniej trwałe i jak widzę bardziej energochłonne od tego, które Ci proponowałem.

Ja zużyłem w tym samym okresie o ok. 250 kWh mniej grzejąc 50m2 więcej - no tak..... ale nie mam znanego logo pompie.

02.12.2015-04.01.2016

Zużycie prądu 911 kWh

Ilość godzin pracy 209

Ilość załączeń sprężarki 208

Nie wiem jak Wy to robicie, ale u mnie wychodzi MASAKRYCZNE zużycie prądu. Pompa Daikin Altherma EHVH16S26C9W + ERLQ011CW1

Za okres 01.12.2015 do 02.01.2016 to ponad 864,8 kWh.

Oczywiście, dom nie jest mały (240 m2), ale jest rekuperacja, jest grube ocieplenie, porządne okna a mam wrażenie, że prąd wycieka strumieniami.

Czy to dużo?

Mój dom ma 250 grzanej podłogi, utrzymywana temperatura ~23 st, CWU dla 3 osób. Zużycie energii mam podobne- jak dla mnie koszt 500 zł. za ogrzanie domu i CWU w grudniu nie jest wysoki - to koszt 1/2 tony super ekogroszku a w starym domu zużywałem rocznie 4 tony/rok.

Edytowane przez tomekwa

02.12.2015-04.01.2016

Zużycie prądu 911 kWh

Ilość godzin pracy 209

Czy to dużo?

Mój dom ma 250 grzanej podłogi, utrzymywana temperatura ~23 st, CWU dla 3 osób. Zużycie energii mam podobne- jak dla mnie koszt 500 zł. za ogrzanie domu i CWU w grudniu nie jest wysoki - to koszt 1/2 tony super ekogroszku a w starym domu zużywałem rocznie 4 tony/rok.

Zaraz usłyszysz, że to ogromna ilość kWh, że inni mają połowę z tego, a że trzeba było robić u xxxxxx to byś miał lepiej zrobione itd.

nie przejmuj się tym..... tu wszyscy tak piszą.

A co do samego zużycia. to ile miesięcy już działa pompa?

Też bym nie panikował z tym zużyciem 860kWh - ja mam 600 za dom 150m a jeszcze pisałeś zdaje się, że to pierwszy sezon. Ile byś chciał aby sezon grzewczy kosztował ?? mi wychodzi około 4500kWh rocznie razem z CWU - z czego nie licząc obecnych mrozów po -15 to większość w taniej taryfie. Koszt sporo niższy niż na jaki liczyłem instalując pompę. Założę się, że masz niższe od wielu osób z pompami ciepła tylko jak wiadomo na forach udzielają się w większości tacy z domami super ocieplonymi, dodatkowo wykorzystującymi słońce i bez okien od północy :)

Przy porównywaniu z innymi trzeba tez brać uwagę na rejon gdzie mieszkają bo są ogromne różnice temperatur. U mnie styczeń średnia -12,8 a w tej chwili -14 a np na zachodzie kraju i pomorzu to po -6

Bardziej dziwi mnie zużycie sąsiada gaz za 300zł - to chyba musi mieć dom duuużo lepiej ocieplony od Twojego.

Też bym nie panikował z tym zużyciem 860kWh - ja mam 600 za dom 150m a jeszcze pisałeś zdaje się, że to pierwszy sezon. Ile byś chciał aby sezon grzewczy kosztował ?? mi wychodzi około 4500kWh rocznie razem z CWU - z czego nie licząc obecnych mrozów po -15 to większość w taniej taryfie. Koszt sporo niższy niż na jaki liczyłem instalując pompę. Założę się, że masz niższe od wielu osób z pompami ciepła tylko jak wiadomo na forach udzielają się w większości tacy z domami super ocieplonymi, dodatkowo wykorzystującymi słońce i bez okien od północy :)

Przy porównywaniu z innymi trzeba tez brać uwagę na rejon gdzie mieszkają bo są ogromne różnice temperatur. U mnie styczeń średnia -12,8 a w tej chwili -14 a np na zachodzie kraju i pomorzu to po -6

Bardziej dziwi mnie zużycie sąsiada gaz za 300zł - to chyba musi mieć dom duuużo lepiej ocieplony od Twojego.

Pytanie czy sąsiad podaje rzetelne dane... :)

U mnie styczeń średnia -12,8 a w tej chwili -14 a np na zachodzie kraju i pomorzu to po -6

Melduje się Pomorze:) Just now -12st, a w nocy -15st i tak już trzeci dzień z rzędu. Zużycie około 45kWh na dobę - na razie 100% w taniej bo był Nowy Rok i weekend, ale teraz już piłuje w drogiej;)

pisałem to już kiedyś - ale napiszę po raz kolejny - porównywać to trzeba porównywalne, a to jest praktycznie nie do zrobienia

Są różne strefy klimatyczne, rózne temperatury na zewnątrz,rózne wielkości domów, różne standardy wykonania, różne grubości izolacji i różne upodobania użytkowników odnośnie temperatury w domu itp, itd

tutaj tylko pi razy drzwi można porównać z innym domem, ale wartość takiego porównania jest bardzo niewielka z powodów j.w.

już pomijam, że czasami odnosi się wrażenie, że podawanie tych danych przypomina licytację, kto mniej zużył :p

Mi po n-tym sezonie nie chce się już nawet regularnie odczytywać podlicznika

nie sądzę, żeby była jakaś wielka odchyłka w porównaniu do zeszłego roku, wiem, że zapłacę mniej, bo mam tańszy prąd

jak dla mnie koszt 500 zł. za ogrzanie domu i CWU w grudniu.

Ba jeżeli udałoby się 100% w taniej taryfie to kosz wyniósł by 285 zł. Niestety mam podlicznik bez podziału taryf.

Zapewne inni mogą mieć taniej - lepsza izolacja, mniej mostków termicznych, niższe zużycie CWU czy niższa temperatura utrzymywana w domu, inne temperatury na zewnątrz itp. Nie da się porównać w prosty sposób 2 budynków.

Na chwilę obecną jestem zadowolony ze zużycia energii przez PC, pewnie, że cieszyłaby każda oszczędność.

BTW: Od 2 miesięcy usiłuję zmienić w Enerdze taryfę na G12r i może wtedy udałoby się w całości z CO zmieścić w 2 taryfie.

02.12.2015-04.01.2016

Zużycie prądu 911 kWh

Ilość godzin pracy 209

.

Jeżeli mogę coś dodać:

Tutaj bym jedynie popracował na ilością załączeń sprężarki, bo wychodzi mi u Ciebie ok 7 na dobę. Z tego, co wie, to ilość załączeń wpływa mocno na żywotność sprężarki, nie sama długość pracy. Podejrzewam, że da się u Ciebie coś pozmieniać w sterowniku, by cykl pracy był dłuższy i było mniej załączeń; np. powiększyć w sterowniku różnicę progowych temperatur min i max. Mnie się udało zejść do średniej wartości 2,3 załączeń na dobę.

I przyłączam się do opinii na temat zużycia prądu przez PC. Moim zdaniem tutaj, na tym forum, raczej można spotkać rekordzistów niskiego zużycia (przed którymi chylę czoła). Jak ktoś o tym nie wie, to może się lekko załamać patrząc na swój licznik. Wiele osób korzysta z PC, są bardzo zadowoleni, płacą 2-3 tys rocznie i nic nie piszą na tym forum. Mamy tutaj jedynie tych, których zużycie prądu mocno interesuje, a skoro tak, to zrobili sporo by to zużycie było możliwie najniższe, a wyniki ich pracy widać. Pozdro!