1igor1 09.01.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Już myślałem że nigdy nie zgodzę się w żadnym temacie z kol. Pyxis... Myślę że buduje się między innymi dla komfortu jako że odwiedzam różne lokale nie tylko mieszkalne - moja opinia i większości użytkowników - najlepszy komfort to podłogówka a do chłodzenia uzupełniona ściennym (ścienne "pomaga" też w grzaniu) użytkownicy tez maja kontakt np. w pracy z nadmuchem kalafiorami itp. Nie mierzcie wszystkich jedną miarą, są różne gusta, i ludzie mogą różnie odczuwać komfort. Nie mówię że moje jest idealne, ale dla mnie w 95% to jest to co chciałem mieć. Czyli szybko ciepło w ziemie, szybko chłodno latem, świeże powietrze w domu. A nadmuch z ogrzewania nadmuchowego to nie to samo co nadmuch z klimy z nad biurka. Tam faktycznie ciągnie chłodem po twarzy. u mnie trzeba stanąć nad kratką aby poczuć nadmuch powietrza. Jedyne czego mi brakuje i przy okazji remontu zmienię, to ogrzewanie podłogowe w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Nie mierzcie wszystkich jedną miarą, są różne gusta, i ludzie mogą różnie odczuwać komfort. Nie mówię że moje jest idealne, ale dla mnie w 95% to jest to co chciałem mieć. Czyli szybko ciepło w ziemie, szybko chłodno latem, świeże powietrze w domu. A nadmuch z ogrzewania nadmuchowego to nie to samo co nadmuch z klimy z nad biurka. Tam faktycznie ciągnie chłodem po twarzy. u mnie trzeba stanąć nad kratką aby poczuć nadmuch powietrza. Jedyne czego mi brakuje i przy okazji remontu zmienię, to ogrzewanie podłogowe w łazienkach. Podstawą jest prawidłowe wykonanie. A łazienka podlogówki na pewno jest warta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jedyne czego mi brakuje i przy okazji remontu zmienię, to ogrzewanie podłogowe w łazienkach. Po takiej akcji bedzie Ci go brakowalo i to mocno w reszcie podlog. Do dobrego ludzie sie szybko przyzwyczajaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.01.2016 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 No to ja Ci z życia powiem że one do -15C mają rekomendowany zakres pracy (tak z dtr') Testowali je goście z midei pod -20C (mają to na wykresach). Natomiast działały i grzały nawet i poniżej. Teraz jedna ważna rzecz to taka by dać w tace skroplin grzałki bo tam gdzie duża wilgotność może przy ciągłych mrozach pojawić się tyle lodu że zblokuje sprężarkę... Ha.. panom od Midei to ja nie wierzę. Już wystarczająco wałów narobili z Mitsubishi, całe szczęście dostali kopa od Japończyków. Teraz od Niemca kupujemy Mitsubishi taniej niż wcześniej od Polaków. Takim "biznesmenom" to ja dziękuję. Szkoda, że przejęli tą markę. Byłem u nich w fabryce i uważam, że to czołowa chińska marka z dużym potencjałem. nie do końca masz rację, jeżeli przemyślisz dobrze gdzie ma dmuchać to ci to nie będzie przeszkadzać. w aucie też ci dmucha i mało kto z tego powodu narzeka. To jest właśnie problem grzania nadmuchowego. Brak dedykowanych rozwiązań typu kratki podłogowe lub ścienne. Przydały by się również zewnętrzne sterowniki, które oferowały by funkcje analogiczne do pomp PW. Czyli szybko ciepło w ziemie, szybko chłodno latem Takie cuda to tylko w "kanadyjczykach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.01.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 EEE tam najlepsze to są te kolektorki co działają w dzień i w nocy bo biorą ciepło z ciemnej materii, to podobno Stephen Hawking wymyślił. Ale w przeciwieństwie do twojej propozycji "fala ciepła" jest w sprzedaży. Ciekawe czy jest na forum jakiś użytkownik tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ha.. panom od Midei to ja nie wierzę. Już wystarczająco wałów narobili z Mitsubishi, całe szczęście dostali kopa od Japończyków. Teraz od Niemca kupujemy Mitsubishi taniej niż wcześniej od Polaków. Takim "biznesmenom" to ja dziękuję. Szkoda, że przejęli tą markę. Byłem u nich w fabryce i uważam, że to czołowa chińska marka z dużym potencjałem. To jest właśnie problem grzania nadmuchowego. Brak dedykowanych rozwiązań typu kratki podłogowe lub ścienne. Przydały by się również zewnętrzne sterowniki, które oferowały by funkcje analogiczne do pomp PW. Takie cuda to tylko w "kanadyjczykach". Piszesz Panom od Mideii rozumiem że masz na myśli teraz dystrybutora Zymetric? Bo później piszesz o dużym potencjale tej chińskiej marki . A prawda jest taka że niemalże wszelkie liczące się marki to w zasadzie z udziałem chińczyków. Przykładowo gree, które przejęło daikina (mieli fuzję). Cena u Polskich dystrybutorów związana z kursem dolara i polską złotówką może być obecnie wyższa niż np. u Niemców, pełna zgoda. Ja pisząc o testach nie miałem na myśli testów Zymetrica lecz dtr'kę samej midei. Z resztą w tym roku sam miałem okazję się przekonać jak działała przy -20C. Dla domów dobrze izolowanych wystarczyłoby to w zasadzie na ogrzanie, a mówię o urządzeniu 3,5 kW. Sam zaś ostro testuję u siebie starszą wersję kanałówki gree i również przy -19C mrozu grzała dmuchając pod 35C. Jak na urządzenie z katalogowymi parametrami do -10C to narzekać nie można, no i cena... Co do grzania nadmuchowego, u nas jeszcze jednak mało się na tym ludzie znają z tego co widzę jak np. oglądam dobór kanałów, rodzielaczy czy samych dyfuzorów. To nie jest tak że ładuje się co i jak popadnie i będzie dobrze tylko trochę trzeba przysiąć poprzeliczać, dobrze zamontować, rozprowadzić zrobić test szczelności układu i ma działać. Wiadomo...każdy ma inne preferencje ale skoro wrzucając kanałówkę można grzać ponad 2 razy taniej niż gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ale w przeciwieństwie do twojej propozycji "fala ciepła" jest w sprzedaży. Ciekawe czy jest na forum jakiś użytkownik tego rozwiązania? Tego jeszcze nie testowałem ale... zapoznam się z tematem i będę myślał nad weryfikacją tego cudownego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Ale w przeciwieństwie do twojej propozycji "fala ciepła" jest w sprzedaży. Ciekawe czy jest na forum jakiś użytkownik tego rozwiązania? Swiat jest pelen jeleni. Jak chcesz, to moge Ci sporzedac urzadzenie "fala swiatla". Wkrecasz to w specjalna oprawe E27 lub E14 i masz caly pokoj oswietlony "fala swiatla". Podobno mozesz oswietlic caly dom od razu, bo to przez sciany tez swieci i jest bardzo oszczedne. Wlaczasz tylko na chwile wieczorem i masz widno do rana. PS. Tu masz rozwizanie "pokrewne". http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209788-Ogrzewaj%C4%85cy-dom-Panelami-na-podczerwie%C5%84&p=7038678&viewfull=1#post7038678 Ja juz tam nawet nie pisuje, bo mi po prostu jest tych inwestorow szczerze zal. To przebija o rzad wielkosci "komfort" ogrzewania nadmuchowego. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.01.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Tu masz rozwizanie "pokrewne". No nieźle. Kilkadziesiąt kWh na dobę za mieszkania 50m2 I to jeszcze bez CWU jak rozumiem? Może i komfort cieplny przy tym jest ale koszty ogrzewania raczej do niskich nie należą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 No nieźle. Kilkadziesiąt kWh na dobę za mieszkania 50m2 I to jeszcze bez CWU jak rozumiem? Może i komfort cieplny przy tym jest ale koszty ogrzewania raczej do niskich nie należą. Powiem wam tak...nie wypowiadam się nigdy o czymś konkretnie dopóki czegoś sam nie zbadam na swojej skórze jak to mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.01.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 To jest właśnie problem grzania nadmuchowego. Brak dedykowanych rozwiązań typu kratki podłogowe lub ścienne. Przydały by się również zewnętrzne sterowniki, które oferowały by funkcje analogiczne do pomp PW. Takie cuda to tylko w "kanadyjczykach". Ja właśnie mam wszystko dedykowane pod nadmuchowe, nie mam anemostatów tylko kratki podłogowe i sufitowe, i one inaczej kierują powietrze niż z anemostatów. Nie raz w domach z wentylacją mechaniczną od anemostatów czuć podmuch powietrza dużo bardziej niż u mnie z kratek, mimo iż przepuszczają ok 10 razy mniej powietrza. A co do cudów szybkiego grzania i chłodzenia - to właśnie mam kanadyjczyka. Nie raz już pisałem na tym forum, że takie ogrzewanie w domach murowanych słabo się sprawdza (mam to sprawdzone w dwóch przypadkach). w szkieletowym zupełnie inna bajka Dlatego ja jestem zadowolony z mojego systemu, i gdybym budował drugi raz jedyne co bym zmienił to właśnie podłogówkę w łazienkach Pyxis - znam zalety podłogówki, i często bywam w domu z podłogówką i gdybym miał dom murowany to na pewno była by w 100% podłogówka, ale w szkieletowym nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja właśnie mam wszystko dedykowane pod nadmuchowe, nie mam anemostatów tylko kratki podłogowe i sufitowe, i one inaczej kierują powietrze niż z anemostatów. Nie raz w domach z wentylacją mechaniczną od anemostatów czuć podmuch powietrza dużo bardziej niż u mnie z kratek, mimo iż przepuszczają ok 10 razy mniej powietrza. A co do cudów szybkiego grzania i chłodzenia - to właśnie mam kanadyjczyka. Nie raz już pisałem na tym forum, że takie ogrzewanie w domach murowanych słabo się sprawdza (mam to sprawdzone w dwóch przypadkach). w szkieletowym zupełnie inna bajka Dlatego ja jestem zadowolony z mojego systemu, i gdybym budował drugi raz jedyne co bym zmienił to właśnie podłogówkę w łazienkach Pyxis - znam zalety podłogówki, i często bywam w domu z podłogówką i gdybym miał dom murowany to na pewno była by w 100% podłogówka, ale w szkieletowym nadmuch. Nadmuch z sufitu robi się przeważnie przy termomodernizacjach jak nie idzie inaczej zorganizować. Zwykłe anemostaty dmuchać dmuchają ale są lepsze opcje. Ja u siebie dmucham od "góry" bo opcji innej już nie było ale mam nieco bardziej dobrane nawiewniki. W podłogach raczej nie polecam ze względów higienicznych ale nie mówię że nie można...takie moje podejście. Raczej jestem za nawiewami przy podłodze lub tak 30-70 cm. Dom murowany też można grzać kanałówką ale tutaj znaczenie mają właśnie te ściany które trzeba ogrzać - sprawa komfortu. Jak ma się izolację od wewnątrz to sprawa zupełnie inna jest - coś a'la kanadyjczyk Co do wentylowania i grzania nie łączę grzania z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Może i komfort cieplny przy tym jest ale koszty ogrzewania raczej do niskich nie należą. Jaki komfotrt? Czacha dymi, a nozki lodowate. Najgorszy z mozliwych rozklad temperatur i do tego czysty prad. Takie ogrzewanie sie swietnie sprawdza, ale np w kaciku wydawania towaru w duzej hali magazynowej czy innej pijalni piwa na swiezym powietrzu, ale nie w domu. Przy panelach jak sami uzytkownicy mowia, roznica podloga-glowa to 2K i to nikogo nie przeraza. Taka norma. Jak by u mnie w domu temperaura whala sie o 1K w skali doby, to bym uznal to za porazke. Jak by zrobil zwyczajne "kalafiory" elaktryczne, byloby inwestycyjnie 10x taniej i pewnie bardziej komfortowo. Koszty grzania by sie praktycznie nie zmienily. Jako gratis mial by mniejsze prawdopodobienstwo hodowli grzyba w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.01.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Jaki komfotrt? Czacha dymi, a nozki lodowate. Najgorszy z mozliwych rozklad temperatur Jako jedna z podstawowych zalet "fali ciepła" jest przedstawiany właśnie równomierny rozkład temperatur i brak konwekcji. Ja wiem, że są kłamstwa, wielki kłamstwa i... marketing Całkiem niedawno z podobną ostrożnością podchodzono do PC P-W. Może jednak w tym coś jest? Nie patrz na to z pryzmatu promiennika stosowanego w markizie na tarasie bo to nie to samo. PS. Chyba się zamknę bo jeszcze ktoś stwierdzi, że reklamuję to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.01.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 założ wątek o fali ciepła i tam sobie pisz....tam wyjaśniaj swoje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryniu123 12.01.2016 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam. Drastycznie wzrosło mi zużycie prądu. W menu temperatur zauważyłem bardzo małą różnicę (rzędu kilku dziesiątych stopnia) pomiędzy wejściem a wyjściem z dolnego źródła w moim wypadku gt10 i gt11 (Pompa IVT) Co może być powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2016 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Grzalka sie zalaczyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryniu123 12.01.2016 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Tak załącza się grzałka kiedy są niskie temperatury i to już poniżej zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2016 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Jako jedna z podstawowych zalet "fali ciepła" jest przedstawiany właśnie równomierny rozkład temperatur i brak konwekcji. To moze ta "fala ciepla" to ogrzewanie podlogowe jest, bo opis pasuje jak ulal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam. Drastycznie wzrosło mi zużycie prądu. W menu temperatur zauważyłem bardzo małą różnicę (rzędu kilku dziesiątych stopnia) pomiędzy wejściem a wyjściem z dolnego źródła w moim wypadku gt10 i gt11 (Pompa IVT) Co może być powodem? Sprężarka pracuje? Jakie masz temperatury we/wy po obu stronach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts