martinflash 31.05.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 podaj link do twojej pompy ciepła to też bym sobie ją założył jeżeli taki niski jest koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 podaj link do twojej pompy ciepła to też bym sobie ją założył jeżeli taki niski jest koszt Jeżeli chodzi Tobie pompę u Arturo72 to idzie ona ode mnie Cena jest rzeczywiście bardzo dobra ale dobra cena to powód związany ze zgodą pełnego monitoringu i opomiarowania jej u Arturo Dlatego cena jest parę tysięcy tańsza:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.05.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 podaj link do twojej pompy ciepła to też bym sobie ją założył jeżeli taki niski jest koszt http://127.0.0.1/piwnica A powaznie to masz np tutaj 8kW za 13k pln: http://allegro.pl/pompa-ciepla-ecopol-system-pspc-08zh-glikol-woda-i2329602298.html Do tego dolne zrodlo i masz pompe za 20k pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 31.05.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 kolega martinflash napisał dobrze jeżeli masz ta za 49000 zł lub tańszą to życzę Ci aby jak najdłużej działał w niej kompressor wiec mysle ze taka pompa za 13k go nie przekona;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 kolega martinflash napisał wiec mysle ze taka pompa za 13k go nie przekona;) Szczegolnie ze siedzi tam identyczna sprezarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 31.05.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Wydaje mi się, że kolega martinflash myli pojęcia pompa ciepła a cała instalacja.. przecież do kotła takiego czy innego także trzeba poprowadzić instalacje C.O. i jeszcze pare innych rzeczy wkurza mnie jak ludzie porównują, że pompa to powiedzmy 60k (bo ja prawie tyle zapłaciłam, ale z DZ, GZ i pompą na lato do CWU - była w gratisie:) ).. a piec 10k.. ale nie bierze pod uwagę tego, że to tego cho..nego pieca zrobić trzeba np ogrzewanie podłogowe lub grzejnikowe, wybudować komin itd.. fakt nie wyjdzie może 60k, ale też nie 10k więc proszę nie porównujcie całego wydatku do częściowego wydatku.. sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 31.05.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 generalnie obecnie koszt zbudowania kotłowni na kotle węglowym , czy na pompie ciepła PW jest bardzo zbliżony, a cały system CO, CWU w budynku jest wręcz identyczny ( z małymi różnicami ) Jakie będzie urządzenie grzewcze nie jest znaczące, o wszystkim tak realnie decydują tylko izolacje i staranność wykonania budynku itp.http://exotherm.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 31.05.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Nie wiem dokładnie ile zajmuje pompa PW, ale ja nie musiałam budować/przeznaczać dodatkowego pomieszczenia na pompę, bo zmieściła się w garażu.. a kotłownia na węgiel na pewno zajmuję dużo więcej miejsca choćby ze względu na węgiel/groszek/czy też inne rzeczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 31.05.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 generalnie obecnie koszt zbudowania kotłowni na kotle węglowym , czy na pompie ciepła PW jest bardzo zbliżony, a cały system CO, CWU w budynku jest wręcz identyczny ( z małymi różnicami ) Jakie będzie urządzenie grzewcze nie jest znaczące, o wszystkim tak realnie decydują tylko izolacje i staranność wykonania budynku itp. http://exotherm.pl/ bzdury ja mam jed wew w pomieszczeniu, ktore nazywa sie pralnia ( miala to byc kotlownia ) zajmuje ona mniej wiecej 100wys x 50szer x 50 glebokosc - po co do takiego czegos budowac lub zajmowac pomieszczenie ktore jest potrzebne pod groszek??? oczywiscie plus 1m2 na stojacy zasobnik do cwu mysle ze spokojnie mozna wygospodarowac 1m2 i kawalek sciany w garazu ( wraz z rozdzielaczami ) p.s. a gdzie jeszcze przedsionek miedzy kotlownia a domem zeby sie nie kurzylo i nie smierdzialo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 31.05.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 a wracajac do tematu za caly sezon od 23.09. 2011 do 1.05.2012 zuzylem pradu na co i cwu wg podlicznika 5719kWh, co dalo kwote ok 2100zł wg rachunkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 a wracajac do tematu za caly sezon od 23.09. 2011 do 1.05.2012 zuzylem pradu na co i cwu wg podlicznika 5719kWh, co dalo kwote ok 2100zł wg rachunkow Jak widać po kwocie to jest to w 2 taryfach. Czy ktoś pokusił się o zliczanie zużycia prądu na "cele bytowe" bez ogrzewania z podziałem na taryfy? Na pewno dla samej PC wersja z 2 taryfami wychodzi taniej ale jak to będzie w ogólnym rozrachunku? Przecież w nocy nikt nie korzysta z prądu a w dzień pomiędzy 13-tą a 15-tą (czy podobnie) "normalni" ludzie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.05.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 W nocy ładujesz akumulator w postaci podłogówki,płyty,który w dzień oddaje ciepło do pomieszczeń,podobnie przez dwie godz.w dzień Przeczytaj mój post jeszcze raz skupiając się na: Czy ktoś pokusił się o zliczanie zużycia prądu na "cele bytowe" bez ogrzewania z podziałem na taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 31.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 "normalni" ludzie pracują jak chodzi o normalnych to wracaj do domu ok. 17.00 - wiec zuzycie pradu na cele bytowe do tej godziny stanowi 0 a nienormalni wracaja po 22.00 i tez maja 0 najgorzej maja ci ultra nienormalni do ktorych ja sie zaliczam cały dzien ktos w domu i oni maja duze rachunki za cele bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Może tak i jest... Ja za prąd (taryfa całodzienna) płaciłem dotąd 400-500zł/2 miesiące. Ile z tego szło w potencjalnych godzinach 2-giej taryfy? Raczej niewiele... Może czasem pralka i zmywarka się załapała i do tego "funkcje życiowe domu" czyli alarm, ładowarki, router, itp. Dlatego obawiam czy oszczędności na PC ustawionej głównie na 2-gą taryfę w bilansie ostatecznym będą korzystne? Chyba najlepiej byłoby zrobić monitoring zużycia prądu w rozkładzie na godziny i przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 31.05.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Może tak i jest... Ja za prąd (taryfa całodzienna) płaciłem dotąd 400-500zł/2 miesiące. Ile z tego szło w potencjalnych godzinach 2-giej taryfy? Raczej niewiele... Może czasem pralka i zmywarka się załapała i do tego "funkcje życiowe domu" czyli alarm, ładowarki, router, itp. Dlatego obawiam czy oszczędności na PC ustawionej głównie na 2-gą taryfę w bilansie ostatecznym będą korzystne? Chyba najlepiej byłoby zrobić monitoring zużycia prądu w rozkładzie na godziny i przeliczyć. nic sie nie martw tez mam rachunki latem ( poprzedni sezon ) ok 500zł - to jest normalne dla uzywajacych dom a tak przy okazji moja srednia pradu za okres od 01.10.10 - 05. 04.12 - to niecale 0.47pln/kWh ( wg rachunkow) wiec duzo zuzywamy na cele bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.06.2012 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 czyli wychodzi na to ze z pompą szału nima - bo fajnie wyglada zuzycie pompy np.1700zl, ale pewnie z nastepne 1000 rocznie trzeba dodac na cele bytowe w drozszej taryfie, najczesciej jeszcze koszt rekuperacji i przepalanie w kominku ..... 2 razy na miesiac ..;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.06.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Minął ponad miesiąc od kiedy ma PC. Obecnie podlicznik pokazuje to: http://images40.fotosik.pl/1602/119e08183d34116d.jpg Przed miesiącem było 19kWh. Przez ten czas 2kWh poszły na ogrzewanie a reszta to CWU. Ten licznik obejmuje wszystko co związane z CO/CWU (pompy, zawory, itp.). Tak więc mamy 204-2-19=183kWh na cele produkcji CWU. Przy moich opłatach za prąd daje to 102zł. Dla porównania faktura za propan z zeszłego roku: http://images49.fotosik.pl/1564/f1f276a267b8de1c.jpg Odejmując z niej dzierżawę zbiornika i 25zł na gotowania mamy 228zł (nie mam pojęcia ile dodatkowo prądu zużywał kocioł gazowy z pompą ale myślę, że za jakieś 10-15zł). Całkiem, całkiem, chociaż bez rewelacji typu 4x taniej jak to niektórzy twierdzą Edytowane 1 Czerwca 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.06.2012 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 eee propan to juz wogole tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.06.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ale też ja osobiście uważam, że mając dostęp do gazu ziemnego (bez jakiś absurdalnych nakładów na przyłącze) nie warto ładować się w PC a przynajmniej nie ze względu na jakieś wielkie oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.06.2012 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 no wlasnie mam dostep i sie chyba ogranicze do jakies taniej pompki do cwu latem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts