Berbelucha 03.08.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Vitodens200.Porównaj proszę jeszcze całościowe rachunki na energię elektryczną w tym samym okresie. Uwaga na urlopy!!!!!Nie mam obiekcji. Próbuję dojść sedna.Przydałby się użytkownik GZ50 z danymi zużycia gazu i wody na potrzeby CWU. Ja nie potrafię określić dokładnego zużycia propanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.08.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Vitodens200. To gdzie te twoje 30W??? Zależnie od modelu 85-115W wg producenta. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Porównaj proszę jeszcze całościowe rachunki na energię elektryczną w tym samym okresie. Porównałem. Też mam zamieścić skany faktur? Wiarygodny (rodzina) użytkownik gazu ziemnego płaci 200zł miesięcznie latem (pewnie 1/3 to opłaty stałe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 03.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 OK, OK. Nie zamieszczaj. Rachunków za wodę też.Pozdrawiam i D O B R A N O C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 05.08.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Tak sobie myślałem na dymi rozwiązaniami jasiek71 i stwierdzam, że najprostsza rzecz to zainstalować przed zasobnikiem dodatkowy zbiornik bez izolacji cieplnej (a jak ktoś chce lepiej do z wężownicą). Spowoduje to podniesienie o 10 (lub więcej) stopni temperatury wody wchodzącej do zasobnika. Widzę jednak poważne niebezpieczeństwo: leginella! Co wy na to? PS.Jak znajdę czas to podłączę dzisiaj dodatkowy czujnik mierzący temperaturę wody z wodociągu. Sam jestem ciekaw ile ona ma teraz a ile zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Jak znajdę czas to podłączę dzisiaj dodatkowy czujnik mierzący temperaturę wody z wodociągu. Sam jestem ciekaw ile ona ma teraz a ile zimą. monitoruję to od kilku lat... najcieplejsza jest teraz ok. 15-16* najzimniejsza w okolicach marca 5-6* legionella lubi wodę ciepłą stojącą , a nie taka co w dzień podgrzejesz a wieczorem wypuścisz... ja mam takie rozwiązanie już dwa lata, zbiornik podgrzewany jest do temp. pokojowej przez powietrze wylotowe z WM obecnie łapie w porywach 26* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 05.08.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 legionella lubi wodę ciepłą stojącą , a nie taka co w dzień podgrzejesz a wieczorem wypuścisz... To po co dezynfekuje się termicznie zasobniki CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 To po co dezynfekuje się termicznie zasobniki CWU? ..."dmucha się na zimne"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 05.08.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 u mnie pc Zirius m2-9, zużyła prądu za 24,60 zł brutto, w sumie to CWU, 5 osób, taryfa G12, złotówkę więcej niż w porzednim roku no ale była podwyżka. ceny prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.08.2012 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 U mnie tez drozej niz rok temu, musze sprawdzic kto zaczal sie myc w tym roku, bo to z torbami mozna pojsc na ta cwu ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.08.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Przypomnisz proszę co masz za pompę? PPC Ecopower C9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.08.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Od 4 lipca do 7 sierpnia zużyłem 55kwh taniej i 24kwh drogiej tylko na cwu (PCi), za ten okres licznik główny pokazuje zużycie 174kwh drogiej i 169kwh taniej (dla całego domu razem z PCi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 07.08.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Od 4 lipca do 7 sierpnia zużyłem 55kwh taniej i 24kwh drogiej tylko na cwu (PCi), za ten okres licznik główny pokazuje zużycie 174kwh drogiej i 169kwh taniej (dla całego domu razem z PCi) Kamieniarz, a kiedy zarzucasz ciepłomierz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 08.08.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Kamieniarz, a kiedy zarzucasz ciepłomierz ? Wstyd się przyznać ale jeszcze nie zamontowałem, w kotłowni aktualnie mam składzik na pozostałości po budowie, garaż nie skończony i nie mam gdzie tego poprzenosić. Mieszkam dopiero od miesiąca. Obiecuję że sezon grzewczy rozpocznę z ciepłomierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 08.08.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 To ja się wtrącę w sprawie ciepłomierza.Oświećcie mnie, jak to ustrojstwo fizycznie przyłącza się do PC? Czy na wyjściu pompy ? Niedowiarek, jak Ty masz to rozwiązane w C9 (pewnie podobnie byłoby u mnie w C11)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.08.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 To ja się wtrącę w sprawie ciepłomierza. Oświećcie mnie, jak to ustrojstwo fizycznie przyłącza się do PC? Czy na wyjściu pompy ? Niedowiarek, jak Ty masz to rozwiązane w C9 (pewnie podobnie byłoby u mnie w C11)? sa dwie wersje ,a nawet trzy Są dedykowane na powrót i na zasilanie -dotyczy wodomierza . W wodomierzu może być zamontowany czujnik ciepła .Czasem można go zamienić z tym drugim czujnikiem. Wodomierz mierzy ilość wody a czujniki różnicę temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 08.08.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ale jak powyższe ma się do opomiarowania PC? Przecież wodomierz mam tylko na wodę zimną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.08.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ale jak powyższe ma się do opomiarowania PC? Przecież wodomierz mam tylko na wodę zimną. Ciepłomierz składa się z wodomierza (impulsowego) dwóch czujników i urządzenia które liczy. Wodomierze są na wodę ciepła i zimną. To ,że masz jakiś wodomierz niema tu znaczenia .Kup kompletny ciepłomierz. C11 i C 9 nie mają nic wspólnego z ciepłomierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.08.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 To ja się wtrącę w sprawie ciepłomierza. Oświećcie mnie, jak to ustrojstwo fizycznie przyłącza się do PC? Czy na wyjściu pompy ? Niedowiarek, jak Ty masz to rozwiązane w C9 (pewnie podobnie byłoby u mnie w C11)? Najprościej będzie jak wyszperasz w sieci dowolną instrukcję montażu ciepłomierza, najlepiej starszą (LEC, METRONIC). Jest tam sporo informacji na temat zasady działania i zaleceń montażowych. W C9 (C11) musisz mieć koniecznie ciepłomierz w wersji z przepływomierzem (np. wodomierzem) na powrocie wody grzewczej, bo z PCi są oddzielne wyjścia na c.o. i cwu, a powrót wspólny i tam zamontujesz przepływomierz. Czujnik temperatury zasilania trzeba niestety zainstalować wewnątrz PCi np. przylgowo tam gdzie jest fabryczny na wyjściu z wymiennika gz. bo inaczej nie opomiarujesz całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.08.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 .....Mieszkam dopiero od miesiąca. ....... Gratulacje. Obiecuję że sezon grzewczy rozpocznę z ciepłomierzem To zanim się zabierzesz do montażu porządnie wytrzeźwiej po parapetówce, cobyś nie musiał potem robić odczytów na czworakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts