photos 12.08.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 -dwie dorastające córy + syn (w sumie 16-18 m3 wody miesięcznie) Nooo to pewnie według mojego zyżycia x 2 albo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.08.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No i ponownie to samo. Różne wyniki bo bardzo różne zużycie CWU. Bez licznika wody na CWU nie ma szans na miarodajne porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.08.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Bo każdy, który interesuje się PC zastanawia się "ile zapłacę za...". I padają odpowiedzi "12zł", "50zł", "max. 40zł" albo np. 100zł... I każda jest prawdziwa! Natomiast podanie: przy PC typu "X" i zasobniku "Y" na wyprodukowanie miesięcznie 10m3 C.W.U. potrzeba "z"kWh prądu po uwzględnieniu strat zasobnika i sprawności całej instalacji byłoby wreszcie miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.08.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Oj tak, tak...Po prostu juz nie "kreci" zabawa z PCi tak jak na poczatku jesli osiegnelo sie nieomalze maksimum mozliwosci wlasnej instalacji.Kazdy (prawie) z nas znajdzie sobie nowe "zabawki" i dalej swiat sie kreci ale juz wokol np. smartfonow, komputerow,samochodow itp., itd...Widze, ze na paru watkach nostalgicznie sie zrobilo... BTW. Ja jeszcze spisuje z przyzwyczajenia stan podlicznika PCI i rekuperatora, ale bardziej zeby miec swiadomosc kiedy cos zacznie sie dziac np. zwiekszeniem zuzycia itp. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.08.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Ostatnio musiałem przetrzeć sterownik od kurzu by coś zobaczyć, wcześniej było to nie do pomyślenia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.08.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 to ja tak samo.......ale o ile kiedyś biegałem co kilka dni do kotłowni, to teraz już tylko raz na miesiąc spisać liczniki A nie chciałoby Ci się wklepać tych odczytów do arkusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 15.08.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 A nie chciałoby Ci się wklepać tych odczytów do arkusza? A nie lepiej pomyśleć o opomiarowaniu PC i mieć wszystko z automatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.08.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Chciałem wam pokazać czym różni się kąpiel pod prysznicem w porównaniu do wanny:http://images41.fotosik.pl/1710/b80f89aeea2b5236.jpgPo lewej stronie widać jakie "spustoszenie" w zasobniku czyni napełnianie wanny wodą. Po prawej kilkuminutowy prysznic. Pouczające, prawda? Legenda:Żółta linia to temperatura wody w zasobniku mierzona na wysokości mniej więcej 1/4 od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.08.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 a tak po chłopsku to mniej kilowatów wychodzi ?ile po kąpieli potrzebuje pompa żeby znowu dobić zasobnik?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.08.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 a tak po chłopsku to mniej kilowatów wychodzi ? ile po kąpieli potrzebuje pompa żeby znowu dobić zasobnik? pozdrawiam Tak po chłopsku to jak widać z wykresów kąpiel pod prysznicem obniża temperaturę w zasobniku o jakieś 1-2 stopnie. Tymczasem napełnienie wanny to spadek temperatury o ponad 10 stopni. Oczywiście wynika to bezpośrednio z ilości zużytej wody. Uzupełnienie energii w zasobniku po napełnieniu wanny pochłania w moim przypadku jakieś 1,5kWh prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.08.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 czy można liczyć 1 wanna= 5 pryszniców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.08.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 czy można liczyć 1 wanna= 5 pryszniców? To zależy ile czasu będziesz pod tym prysznicem stał Ale biorąc pod uwagę normalny czas kąpieli i to, że pod prysznicem wystarczy chłodniejsza woda to taki przelicznik jest jak najbardziej poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.08.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 a to zonie podsunewczoraj byłem z nią wybierać kolory ścian średnio 1h na pokójdomyslacie czym sie to skonczylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.08.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Prysznic i zmywarka do naczyń - 2 najbardziej energooszczędne urządzenia. Normalnie masakra ile wody idzie w zlew przy normalnym myciu naczyń. Tak samo z wanną. Dużo więcej wody i o wiele cieplejszej by ten sam efekt uzyskać co pod prysznicem, bo jak dopuszcza się wody to ona miesza się z chłodniejszą i trzeba dolewać cieplejszej. W prysznicu takiego efektu nie ma. Poza tym, co bardzo się zdziwiłem na "normalny" prysznic idzie zdecydowanie mniej wody. Normalnie wanna nie ma szans, no chyba że w jednej wodzie wykąpie się 5 osobowa rodzina. Ale ja myślę, że te czasy mamy już za sobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 18.08.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam. jako nowy i jeszcze nie doświadczony użytkownik PC poradźcie mi jaka taryfę wybrać. Obecnie mam jeszcze budowlaną bo pompa nie chodzi bo w domu nic sie nie robi i stoi pusty. Uruchomię ją w październiku i wtedy też mam zamiar zmienić taryfę w Enerdze. Dom mam 200m2 po podłodze, pompę Ecopower C11, w domu na stałe żona i teściowa ja tylko z doskoku kilka razy do roku. W domu wszystko na prąd. Kiedyś gdzieś na forum czytałem o tym ale było to jeszcze przed budową i pewnie teraz są już nowe taryfy dlatego nawet nie szukam. A z drugiej strony patrząc na to co piszecie o tym że wam lekko zapał opadł odnośnie wszystkiego co związane z pompą, to mi generalnie zapał opadł proporcjonalnie do zbliżającego się końca budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.08.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 typowe spoko wszystko przy gruncie to brałbym 2 taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.08.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jesli chodzi o koszta energii elektrycznej to zdecydowanie kalkuluje sie 2 taryfowy system ro\zliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 20.08.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jesli chodzi o koszta energii elektrycznej to zdecydowanie kalkuluje sie 2 taryfowy system ro\zliczen. zdecydowanie popieram...szczerze mowiec nawet nie pompowcom chyba wyszloby ro na zdrowie. Mam prosty przyklad. Mieszkam "na swoim" lekko ponad miesic, moje zuzycie wyglada tak: 130 kwh dzien i 140 noc. CWU oczywiscie grzana w II taryfie ale czasem i w pierwszej, zmywanie w zmywarce przewaznie II taryfa, podobnie pranie - molestuje zone aby przestrzaegala ale chyba kazdy z nas zna ten bol...ona musi wlasnie teraz....!!! Wiec u mnie w lato wychodzi pol na pol...jakby nie przeliczal II taryfy sie oplacaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.08.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 zdecydowanie popieram...szczerze mowiec nawet nie pompowcom chyba wyszloby ro na zdrowie. Mam prosty przyklad. Mieszkam "na swoim" lekko ponad miesic, moje zuzycie wyglada tak: 130 kwh dzien i 140 noc. CWU oczywiscie grzana w II taryfie ale czasem i w pierwszej, zmywanie w zmywarce przewaznie II taryfa, podobnie pranie - molestuje zone aby przestrzaegala ale chyba kazdy z nas zna ten bol...ona musi wlasnie teraz....!!! Wiec u mnie w lato wychodzi pol na pol...jakby nie przeliczal II taryfy sie oplacaja Obliczałem to kiedyś w ujęciu rocznym i po odjęciu PC jeszcze miałem około 20% taniej niż w G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.08.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 podobnie pranie - molestuje zone aby przestrzaegala ale chyba kazdy z nas zna ten bol...ona musi wlasnie teraz Mam nadzieję, że nie zmuszasz jej, żeby się wstrzymywała ze wszystkimi pracami domowymi do 22 Ja bym wyluzował - taryfa sama się obroni, nie chodzi o bicie rekordów. Weźmy same sprzęty na stand-by, czyli te chodzące 24h - w dwóch taryfach jest odrobinkę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts