Pyxis 20.08.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pranie, suszenie czy zmywanie mozna spokojnie tak zaplanowac, zeby bylo w II taryfie. Nawet prasowanie. Na poczatku grudnia od razu jak tylko pozwola przechodze na G12g (tania taryfa od soboty od 14:00). Wtedy wyjdzie chyba jeszcze korzystniej i swobodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 21.08.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Ponoć Tauron miał wprowadzić specjalną taryfę dla PCi, ciekawe co z tego będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.08.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Ponoć Tauron miał wprowadzić specjalną taryfę dla PCi, ciekawe co z tego będzie ? Ale dla Viessmannowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.08.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Pranie, suszenie czy zmywanie mozna spokojnie tak zaplanowac, zeby bylo w II taryfie. Nawet prasowanie. Na poczatku grudnia od razu jak tylko pozwola przechodze na G12g (tania taryfa od soboty od 14:00). Wtedy wyjdzie chyba jeszcze korzystniej i swobodniej. u nas na początku trochę planowaliśmy co kiedy włączać ... obecnie położyliśmy "lagę"... jedynie bojler i ogrzewanie maja priorytety, wszelkie pralki, zmywarki, żelazka to jak popadnie naprawdę trudno dostrzec różnicę w zużyciu energii ... nawet w lecie kiedy nie ma ogrzewania wychodzi nam prawie 50/50 od 12,07 do dzisiaj dzienna 219kwh nocna 242kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.08.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Mam tu na mysli raczej takie delikatne wyrabianie drobnych nawykow, niz trzymanie scislego rezimu zuzycia. W sumie czy zmywarka czy suszarka wlaczy sie o 21 czy 22giej to tylko sprawa "kosmetyczna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 21.08.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) U nas od marca 2011 całkowite zużycie mamy 3230 w I oraz 5615 w II taryfie (czyli jakieś 63% w tańszej).Pompa instalowana i odpalona w połowie września 2011, dom zamieszkany od stycznia 2012. Staramy się zmywać i prać w II taryfie, ale nie na siłę, bo różnie z tym bywa. W domu rodzina 2+2 i wszystko na prąd. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.08.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Ostatni rachunek za dwa miesiące180-droga383-taniaPo odliczeniu PC137-droga270-tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.08.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Po odliczeniu PC 137-droga 270-tania Zastanawiam się jak to robisz. W nocy pracują tylko urządzenia elektroniczne w standby. W dzień 13-15 nie ma mnie w domu... Oświetlenie, tv, komputer, itp. przeważnie pracują popołudniu i we wczesnych godzinach wieczornych. O 22 życie domowe przeważnie powoli zamiera... Można oczywiście włączyć na noc pralkę i zmywarkę, które zżerają sporo prądu. Tak to robisz? EDIT Szkoda, że nie mam miejsca w rozdzielni na dodatkowy licznik cyfrowy na cały dom Mógłbym to podpiąć pod monitoring PC i jednoznacznie widziałbym dobowy rozkład zużycia energii tak jak mam to przy PC. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.08.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Zastanawiam się jak to robisz. W nocy pracują tylko urządzenia elektroniczne w standby. W dzień 13-15 nie ma mnie w domu... Oświetlenie, tv, komputer, itp. przeważnie pracują popołudniu i we wczesnych godzinach wieczornych. O 22 życie domowe przeważnie powoli zamiera... Można oczywiście włączyć na noc pralkę i zmywarkę, które zżerają sporo prądu. Tak to robisz? Mam taryfę weekendową, więc już całe dwie doby tani prąd. Dni były długie więc i światło tylko w taniej. Pralka i zmywarka w taniej. Reku chodzi całą dobę. W tygodniu od 9 do 19 nikogo w domu. Miałem też raz jedną grubą imprezę w sobotę, która zapewne też nagoniła kWh w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.08.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 W tygodniu od 9 do 19 nikogo w domu. Pewnie to ma duże znaczenie. Moja żona pierze/prasuje/sprząta/"zmywarkuje" kiedy ja jestem w pracy. Stąd moje uzasadnione obawy o sens 2-ch taryf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.08.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Pewnie to ma duże znaczenie. Moja żona pierze/prasuje/sprząta/"zmywarkuje" kiedy ja jestem w pracy. Stąd moje uzasadnione obawy o sens 2-ch taryf. Ale tak mamy dopiero od dwóch miesięcy, wcześniej niemal zawsze ktoś był w domu i też się opłacało. Przetestuj, nie sądzę byś stracił, a nawet gdyby to zapewne niewiele. Jednak moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Jak masz 2 taryfy i spiszesz zuzycie, to mozesz precyzyjnie okreslic ile bys zaplacil za tyle samo kWh majac cene jednotaryfowej energii. Matematyka Cie nie oklamie i bedziesz dokladnie wiedzial jaka wartosc oszczednosci i jaki znak Stawiam dolary przeciwko orzechom, ze bardzo trudno Ci bedzie dsoprowadzic do sytuacji, ze na 2T bedziesz w plecki jesli tylko chociaz samo ogrzewanie nakirujesz delikatnie na zuzycie w 2giej T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.08.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Jak masz 2 taryfy i spiszesz zuzycie, to mozesz precyzyjnie okreslic ile bys zaplacil za tyle samo kWh majac cene jednotaryfowej energii. Matematyka No tak. Ale w drugą stronę to już tylko wróżyć z fusów można Zrobiłem symulację w arkuszu kalkulacyjnym. Uwzględniając większe opłaty stałe i zużycie prądu za poprzednie 2 miesiące w ilości 1186kWh muszę zużyć 30,2% (358kWh) energii w taniej taryfie by wyszła taka sama opłata (688,91zł). Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.08.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Pewnie to ma duże znaczenie. Moja żona pierze/prasuje/sprząta/"zmywarkuje" kiedy ja jestem w pracy. Stąd moje uzasadnione obawy o sens 2-ch taryf. Jeśli Ci zależy, wynegocjuj z żoną, żeby pralkę, zmywarkę, piekarnik i płytę, a może nawet żelazko uruchamiała równo o 13. Ale jeśli jej to zupełnie nie pasuje, to chyba bardzo nie zbiedniejecie z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.08.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Jeśli Ci zależy, wynegocjuj z żoną, żeby pralkę, zmywarkę, piekarnik i płytę, a może nawet żelazko uruchamiała równo o 13. Łatwiej negocjować z terrorystą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.08.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Łatwiej negocjować z terrorystą ;) Obiecaj nowe buciki za zaoszczędzone pieniądze, najczęściej pomaga:D Chyba bym wiele nie zaryzykował, gdybym obiecał ci zwrot różnicy, jak te dwie taryfy by ci się nie opłaciły;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Ja tam przechodze (jak tylko bede mogl - od 1szego grudnia) na weekendowa wersje 2T, bo to jest jeszcze korzystniej w moim przypadku. Oszczednosci miesiecznie po 30-60 zl moze nie powalaja na kolana, ale po co mam placic wiecej, jesli moge mniej chcialbympompe: Wiec nie negocjuj, tylko uzyj autorytetu glowy rodziny i oznajmij wszem swoja decyzje. Niech kobita wie kto w tym domu portki nosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.08.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Pyxis A twoja żona to czasem czyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Hehe... jasne. Ja mam na glowie sprawy techniczno-silowe i sie nie mieszam w jej eststyczno-higieniczne. Nie polemizuje w sprawie kolrow scian, rodzaju firan, marki proszku do prania itd. Ona nie sugeruje mi jaka taryfe kupic na dom, jaki spadek ma miec podjazd do garazu, ani jak czesto mam nawozic trawe. Wspolnie to mozna decydowac o sprawach waznych (czy budujemy, czy wieksze mieszkanie, czy dzidziusia ). Nie ma co sobie taka "demokracja" utrudniac zycia w przpadku jakis dupereli. Okret zwany rodzina powinien miec jednego sternika. U jednych to rola samca, u innych lepiej sprawdza sie w tej roli samica, czesto tylko i wylacznie dlatego, ze samcowi sie po prostu nie chce, bo taki "przywilej rzadzenia" to niestety nielatwa i odpowiedzialna rola. (Wszystko oczywiscie bardzo mocno IMHO i OT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.08.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Łatwiej negocjować z terrorystą ;) Postaw żonę przed faktem dokonanym i załóż timery na te urządzenia. Ładujesz pralkę kiedy chcesz, nastawiasz, włączasz guzik, a wypierze sama o 13, albo o 21. Jeśli nie mają za dużo idiotycznej elektroniki, to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts