Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pranie, suszenie czy zmywanie mozna spokojnie tak zaplanowac, zeby bylo w II taryfie. Nawet prasowanie. ;-)

Na poczatku grudnia od razu jak tylko pozwola przechodze na G12g (tania taryfa od soboty od 14:00). Wtedy wyjdzie chyba jeszcze korzystniej i swobodniej.

u nas na początku trochę planowaliśmy co kiedy włączać ...

obecnie położyliśmy "lagę"...

jedynie bojler i ogrzewanie maja priorytety, wszelkie pralki, zmywarki, żelazka to jak popadnie

naprawdę trudno dostrzec różnicę w zużyciu energii ...

nawet w lecie kiedy nie ma ogrzewania wychodzi nam prawie 50/50

od 12,07 do dzisiaj

dzienna 219kwh

nocna 242kwh

U nas od marca 2011 całkowite zużycie mamy 3230 w I oraz 5615 w II taryfie (czyli jakieś 63% w tańszej).

Pompa instalowana i odpalona w połowie września 2011, dom zamieszkany od stycznia 2012. Staramy się zmywać i prać w II taryfie, ale nie na siłę, bo różnie z tym bywa. W domu rodzina 2+2 i wszystko na prąd.

Edytowane przez miejski

Po odliczeniu PC

137-droga

270-tania

Zastanawiam się jak to robisz. W nocy pracują tylko urządzenia elektroniczne w standby. W dzień 13-15 nie ma mnie w domu... Oświetlenie, tv, komputer, itp. przeważnie pracują popołudniu i we wczesnych godzinach wieczornych. O 22 życie domowe przeważnie powoli zamiera... Można oczywiście włączyć na noc pralkę i zmywarkę, które zżerają sporo prądu. Tak to robisz?

EDIT

Szkoda, że nie mam miejsca w rozdzielni na dodatkowy licznik cyfrowy na cały dom :( Mógłbym to podpiąć pod monitoring PC i jednoznacznie widziałbym dobowy rozkład zużycia energii tak jak mam to przy PC.

Edytowane przez chcialbympompe

Zastanawiam się jak to robisz. W nocy pracują tylko urządzenia elektroniczne w standby. W dzień 13-15 nie ma mnie w domu... Oświetlenie, tv, komputer, itp. przeważnie pracują popołudniu i we wczesnych godzinach wieczornych. O 22 życie domowe przeważnie powoli zamiera... Można oczywiście włączyć na noc pralkę i zmywarkę, które zżerają sporo prądu. Tak to robisz?

Mam taryfę weekendową, więc już całe dwie doby tani prąd. Dni były długie więc i światło tylko w taniej. Pralka i zmywarka w taniej. Reku chodzi całą dobę. W tygodniu od 9 do 19 nikogo w domu.

Miałem też raz jedną grubą imprezę w sobotę, która zapewne też nagoniła kWh w taniej taryfie.

Pewnie to ma duże znaczenie. Moja żona pierze/prasuje/sprząta/"zmywarkuje" kiedy ja jestem w pracy. Stąd moje uzasadnione obawy o sens 2-ch taryf.

Ale tak mamy dopiero od dwóch miesięcy, wcześniej niemal zawsze ktoś był w domu i też się opłacało. Przetestuj, nie sądzę byś stracił, a nawet gdyby to zapewne niewiele. Jednak moim zdaniem warto.

Jak masz 2 taryfy i spiszesz zuzycie, to mozesz precyzyjnie okreslic ile bys zaplacil za tyle samo kWh majac cene jednotaryfowej energii. Matematyka Cie nie oklamie i bedziesz dokladnie wiedzial jaka wartosc oszczednosci i jaki znak :-)

Stawiam dolary przeciwko orzechom, ze bardzo trudno Ci bedzie dsoprowadzic do sytuacji, ze na 2T bedziesz w plecki jesli tylko chociaz samo ogrzewanie nakirujesz delikatnie na zuzycie w 2giej T.

Jak masz 2 taryfy i spiszesz zuzycie, to mozesz precyzyjnie okreslic ile bys zaplacil za tyle samo kWh majac cene jednotaryfowej energii. Matematyka

No tak. Ale w drugą stronę to już tylko wróżyć z fusów można :(

Zrobiłem symulację w arkuszu kalkulacyjnym. Uwzględniając większe opłaty stałe i zużycie prądu za poprzednie 2 miesiące w ilości 1186kWh muszę zużyć 30,2% (358kWh) energii w taniej taryfie by wyszła taka sama opłata (688,91zł).

Edytowane przez chcialbympompe

Pewnie to ma duże znaczenie. Moja żona pierze/prasuje/sprząta/"zmywarkuje" kiedy ja jestem w pracy. Stąd moje uzasadnione obawy o sens 2-ch taryf.

Jeśli Ci zależy, wynegocjuj z żoną, żeby pralkę, zmywarkę, piekarnik i płytę, a może nawet żelazko uruchamiała równo o 13. Ale jeśli jej to zupełnie nie pasuje, to chyba bardzo nie zbiedniejecie z tego powodu.

Ja tam przechodze (jak tylko bede mogl - od 1szego grudnia) na weekendowa wersje 2T, bo to jest jeszcze korzystniej w moim przypadku. Oszczednosci miesiecznie po 30-60 zl moze nie powalaja na kolana, ale po co mam placic wiecej, jesli moge mniej ;-)

chcialbympompe: Wiec nie negocjuj, tylko uzyj autorytetu glowy rodziny i oznajmij wszem swoja decyzje. Niech kobita wie kto w tym domu portki nosi ;-)

Hehe... jasne. :-)

Ja mam na glowie sprawy techniczno-silowe i sie nie mieszam w jej eststyczno-higieniczne. Nie polemizuje w sprawie kolrow scian, rodzaju firan, marki proszku do prania itd. Ona nie sugeruje mi jaka taryfe kupic na dom, jaki spadek ma miec podjazd do garazu, ani jak czesto mam nawozic trawe. Wspolnie to mozna decydowac o sprawach waznych (czy budujemy, czy wieksze mieszkanie, czy dzidziusia :-)). Nie ma co sobie taka "demokracja" utrudniac zycia w przpadku jakis dupereli.

Okret zwany rodzina powinien miec jednego sternika. U jednych to rola samca, u innych lepiej sprawdza sie w tej roli samica, czesto tylko i wylacznie dlatego, ze samcowi sie po prostu nie chce, bo taki "przywilej rzadzenia" to niestety nielatwa i odpowiedzialna rola. :-)

(Wszystko oczywiscie bardzo mocno IMHO i OT)