Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Sprężarka pracuje stabilnie, jeżeli ilość startów wynosi < 2 na godzinę ; http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/

Ale przecież u mnie tak jest. Odlicz starty główne czyli około 35 w miesiącu i zostaje Ci 145 na 172 godziny pracy i są to wyłącznie odszronienia.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Styczeń: 894.653 kWh CO+CWU (86% w taniej)

Średnia temperatura: -0.23 stopnia.

Bardzo ciepły styczeń i od razu widać po zużyciu. Najmniejsze odkąd mieszkam - 2014

Dla odmiany w zeszłym roku było największe 1388.428 kWh ale średnia temperatura: -4.09 stopnia.

Mozesz napisac jakie masz ocieplenie , nie zrozum mnie źle ale jakoś sporo ten styczen a ub. roku to juz całkiem

Zrobiłem mały myk i od 1 lutego do dziś 13.02 grzeje się samopas. Efekt taki, że jakoś nikogo nie łapie wow ze stała temperatura. Czyli ok 22,5. Czyli spadki jakie były rzędu ok 0,5-1st na dobę nie zauważalne dla mieszkańców. Ale zużycie takie

Taryfa I 27,95 zł 43

Taryfa II 33,60 zł 96

Razem 61,55 zł 139

cop 4,02 czyli bez szału było 3,92

Jedynie co to mniejsza średnia temp -1,9 w lutym czyli prawie 3st różnicy, w styczniu było+1.

Tylko uda się trafić 2 takie same msc? Aby mieć porównanie. Raczej mało realne..... . Za dużo zmiennych.

Koledzy - po raz pierwszy dostałem fakturę rozliczeniową z Taurona, która mnie ucieszyła ;-) Dotyczy energii zużytej od 17.08 do 10.02. Zużycie w T1-402 kWh, T2-2150 kWh (mieszkamy od września). Całkowity miesięczny rachunek ze wszystkimi opłatami stałymi wyniósł więc ok.160zł i obejmuje CO, CWU i zużycie bytowe. Dla porównania w poprzednim nieocieplonym domu płaciliśmy za prąd 250zł/miesiąc, piec kopciuch na sezon pożerał 6 ton węgla i nieokreśloną bliżej ilość drewna :-(. Decydując się na pompę wiedziałem, że będzie zużywała mało prądu, ale nie przypuszczałem, że aż tak mało! :jawdrop: :-) :-) Edytowane przez mandelbrot

Koledzy - po raz pierwszy dostałem fakturę rozliczeniową z Taurona, która mnie ucieszyła ;-) Dotyczy energii zużytej od 17.08 do 10.02. Zużycie w T1-402 kWh, T2-2150 kWh (mieszkamy od września). Całkowity miesięczny rachunek ze wszystkimi opłatami stałymi wyniósł więc ok.160zł i obejmuje CO, CWU i zużycie bytowe. Dla porównania w poprzednim nieocieplonym domu płaciliśmy za prąd 250zł/miesiąc, piec kopciuch na sezon pożerał 6 ton węgla i nieokreśloną bliżej ilość drewna :-(. Decydując się na pompę wiedziałem, że będzie zużywała mało prądu, ale nie przypuszczałem, że aż tak mało! :jawdrop: :-) :-)

Może miałeś jakąś nadpłatę bo tak niskiej ceny za kwh nie widziałem jeszcze.

Koledzy - po raz pierwszy dostałem fakturę rozliczeniową z Taurona, która mnie ucieszyła ;-) Dotyczy energii zużytej od 17.08 do 10.02. Zużycie w T1-402 kWh, T2-2150 kWh (mieszkamy od września). Całkowity miesięczny rachunek ze wszystkimi opłatami stałymi wyniósł więc ok.160zł i obejmuje CO, CWU i zużycie bytowe. (...)

Przecież wszystko jest jasno napisane.

• 2 weeks później...
Mrozy po -15 i więcej , jak zużycie dobowe na pompach ? ja zaraz jadę na działkę i zobaczę ile dziś pompa połknęła w nocy miałem -16 .

U mnie w nocy miałem -20 stopni. Rano jak wstałem po 7.00 też było -20.

Pompa sobie działała na krzywej i jak wstałem rano już nie działała mimo że ustawioną mam teraz pracę ciągłą. Ale pilnuje dodatkowo temperatury termostat ustawiony w pomieszceniu na końcu domy gdzie nie dociera słońce ((północny-zachód).

Termostat ustawiony na 22,6 stopnia , wyłącza pompę powyżej 22,8 i włącza jak spadnie poniżej 22,4.

Od godziny 20.00 do teraz zużyła mi pompa 22Kwh , w tym było grzanie wody CWU.

Teraz w domu mam 23 stopnie.

U mnie widzę że zyski od słońca są bardzo duże.

Teraz mimo że są mrozy w dzień pompa się nie włącza , bo dom dogrzewa słońce a nawet przegrzewa ..

Na razie za luty zużyłem 463kWh a był to najmzimniejszy miesiąc tej zimy. Miałem wiele nocy mroźnych z temperaturami poniżej kilkunastu stopni.

Dodatkowo w lutym lekko podniosłem sobie temperaturę w domu.

Od tygodnia (może trochę więcej) pompa działa też nonstop na krzywej i jedynym jej "hamulcem" jest termostat ustawiony na 22,6

Edytowane przez kaszpir007