Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klaudiusz - o to mi właśnie chodzi...te 5 gr podwyżki masz pewnie od stycznia lub lutego - bo wtedy zmieniły się cenniki w Tauronie...masz rozliczenie roczne, czy może miesiecznę/dwumiesięczne?

Za prąd mam cenę z 1 sierpnia 2018r.

Jedynie co się zmieniło, to dystrybucja.

Tak jak pisałem wcześniej. IMG_20200708_110313.jpg

Forum nie przyjmuje lepszej jakości zdjęcia.

Stąd słaba czytelność.

Średnioroczna cena kWh z faktur za rok wstecz do tej pory kosztowała mnie 32gr. W średnią wchodzą: taryfa droga, tania, dystrybucja i wszystkie inne dodatkowe opłaty z faktur.

Tauron gliwicki.

Zimą duże zużycie.

Teraz do roku wstecz miałem około 7700kWh w taniej i 1000kWh w drogiej.

Tania pompa pracuje od 30 marca tego roku. Podlicznik zamontowany 31 marca.

Edytowane przez klaudiusz_x

dobra - doczytałem....i dzwoniłem na info....są specjalne cenniki - coś jak kiedyś z gwarancją ceny...one się własnie kończą. Można wybrać taką samą funkcjonalność i teraz, ale prąd kilka gr droższy, niż w opcji z najtańszą ceną 1kwh (prąd eko-10% taniej)

Ja mam PV (i rozliczenie roczne) i od dawna nie miałem faktury i byłem pewny, że moja umowa z cennikiem też podpadła pod podwyżke, teraz się dowiedziałem, że jednak nie i że do 31.08 mam jeszcze stare ceny...miła niespodzianka :)

No ale teraz muszę się dobrze zastanowić, jaką opcję wybrać po 31.08....ja podobnie jak ty, duże zuzycie prądu, wyższe niż, około 70% w taniej taryfie..

• 4 weeks później...

U mnie grzanie cwu plus pompka DZ do GGWC 145kWh. Z tego pompka pewnie koło 50kWh (pracuje prawie cały czas).

Zgodnie z teoretycznymi obliczeniami i wykresami dobowymi. Ok 8kWh zużywamy na CWU (3 osoby) i ok 6kWh na obieg CWU. Pompa w lipcu do CWU pracuje z COP ok 3.8-4 - przy chłodzeniu pasywnym na wejściu mam koło 18 stopni.

• 2 weeks później...

Zależy, czy pompa obiegowa chodzi - w sezonie grzewczym zazwyczaj chodzi cały czas, żeby automatyka znała tz i powrotu (przy termostacie pokojowym bywa wyłączana)

Zależy, czy jest i w jakich warunkach jest załączana grzałka karteru.

Więc poza sezonem grzewczym pobór w czuwaniu będzie znikomy (zasilanie elektroniki) = a w sezonie grzewczym może być całkiem spory (zależnie od mocy pompy obiegowej i grzałki karteru).

Dziękuje za informacje, dały jakąś wizje na możliwe przyczyny. Serwisant pompy za jakiś czas podjedzie i sprawdzi czy ustawienia mam poprawne, może właśnie kłopot z grzałką karteru, a może coś mam źle ustawione. Pompy obiegowej na wyświetlaczu nie widzę żeby chodziła (symbolu) i nie słyszę. Pompa od cyrkulacji wody ciepłej jest cały czas wyłączona.

Drugie kwestia czy licznik energii może przekłamywać....licznik nowy i tylko podpięty pod pompę na oddzielnym bezpieczniku więc wątpię lub nie wiem jak sprawdzić...

• 3 weeks później...

Zużycie roczne z podlicznika ORNO 3100 kWh + 1,5m3 dobrego suchego drewna (grab, buk, jesion).

Powyższe obejmuje co, cwu, chłodzenie (czas pracy sprężarki w trybie chłodzenia 334h), wszystkie pompy m.in. pompa obiegowa co, pompa do piecyka kominkowego, cyrkulacja cwu (włączona przez 8 miesięcy), odkurzacz centralny (używany raz na dwa tygodnie), zmiękczacz wody. Taryfa G11 przez pierwsze pół roku, G12r druga połowa (łącznie z prądem bytowym w miesiącach zimowych wychodzi 70-75% w taniej taryfie, reszta w drogiej, w letnich 60% w taniej - pilnowana pralka, zmywarka, suszarka żeby były używane w taniej).