Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Tylko po kiego grzyba ta cyrkulacja?

Po co pchać się w układ który tylko zwiększa zużycie ( kWh ) x2/mies.

to chyba dość oczywiste. Dla wygody.

Np z tego powodu mamy w domu wc a nie chodzimy za krzaki za dom.

Ja mam cyrkulację bo mam łazienkę po 2 stronie domu niż kotłownia. A miałem kawał czasu szambo. Jak sobie policzysz ile kosztuje ta woda, która leci podczas czekania na ciepłą to cyrkulacja wychodzi z 5x taniej jak nie lepiej. Teraz mam kanalizę ale nie muszę czekać na ciepłą wodę, jest prawie od razu.

• Like 1

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie Myślenie to podstawa. To jak budowałeś dom aby z CWU było tak daleko.

U mnie kuchnia i łazienki a Baniak CWU --to grubość stropu. Na ciepłą wodę bez recylkulacji czekam 5 sekund.

PS. Pierwsze słyszę aby cylkulacja miała wpływ na to --CZY W DOMU JEST WC a tym bardziej mnie dziwi fakt by z powodu braku cylkulacji latać w krzaki.

Edytowane przez -voymar-

Cyrkulacja puszczona długo albo często to spore straty energii (a jak rury ułożone na chudziaku, a nie w połowie termoizolacji to duże).

Ale cyrkulacja puszczana na żądanie to oszczędność energii, bo do zasobnika wpuszczamy z cyrkulacji wodę co ma >20* a nie 8*.

Oczywiście też zawsze cyrkulacja to oszczędność wody, czasu (perlator puszcza znacznie mniej l/min niz pompa cyrkulacji, więc w umywalce na ciepłą wodę trzeba czekać dłużej spuszczając ją do ścieków) i wygoda.

Więc zawsze warto zrobić - a potem zastanawiać się, jak jej używać. klik

Bezsensowne wydanie pieniędzy na cyrkulację ale jak się bierze projekt domu i płaci to trzeba coś kumać. Nie tylko że z zewnątrz ładny.

CWU idzie mi do wszystkich odbiorników w pionie ,z racji tego że ciepło unosi się ku górze i nie ma odejść tylko sam pion tak więc nie jest potrzebna cyrkulacja bo na ciepłą czekam 5 sekund. Jak zasilanie biegnie nie w pionie tylko poziomo to fakt ,czekać trzeba ale trzeba było myśleć . Nie tylko inwestor lecz w szczególności Projektant.

No właśnie Myślenie to podstawa. To jak budowałeś dom aby z CWU było tak daleko.

U mnie kuchnia i łazienki a Baniak CWU --to grubość stropu. Na ciepłą wodę bez recylkulacji czekam 5 sekund.

PS. Pierwsze słyszę aby cylkulacja miała wpływ na to --CZY W DOMU JEST WC a tym bardziej mnie dziwi fakt by z powodu braku cylkulacji latać w krzaki.

Dom budowałem aby mi pasował i mi pasuje. Do CWU są rozwiązania to je mam. Są dla mnie ważniejsze rzeczy np rozkład pomieszczeń i dopasowanie do działki niż to że dojście wody ma 30cm a nie 10m. W parterówkach masz jednak większe odległości i kompletnie mi nie jest potrzebny pion bo na strychu nieużytkowym mi się nie przyda. Może Cię to zdziwi ale nie każdy punkt widzenia (Twój) jest najlepszy i jedyny słuszny na świecie.

Nigdzie nie napisałem że obecność cyrkulacji ma wpływ na WC.

Napisze jeszcze raz może tym razem się uda zrozumieć. Zarówno cyrkulacja jak i WC to wygoda. Jedno na drugie nie ma kompletnie wpływu. Jaśniej się nie da. Wiele rzeczy mam z wygody np klimatyzację automatyczną w aucie. Do życia to nie jest potrzebne, ale jest wygodne.

Ciepło ze zbiornika grzeje Ci krany,,,, to jest dopiero bezsens.

Nie wiem czy grzeje. temperatury kranu nie mierzyłem ha ha Ważne jest to że zbiornik CWU ma małe straty postojowe i PC dogrzewa wodę co drugi dzień A krany to bardziej cyrkulacja podgrzewa niż grawitacja.

Na-ra.

Edytowane przez -voymar-

Dom budowałem aby mi pasował i mi pasuje. Do CWU są rozwiązania to je mam. Są dla mnie ważniejsze rzeczy np rozkład pomieszczeń i dopasowanie do działki niż to że dojście wody ma 30cm a nie 10m. W parterówkach masz jednak większe odległości i kompletnie mi nie jest potrzebny pion bo na strychu nieużytkowym mi się nie przyda. Może Cię to zdziwi ale nie każdy punkt widzenia (Twój) jest najlepszy i jedyny słuszny na świecie.

Nigdzie nie napisałem że obecność cyrkulacji ma wpływ na WC.

Napisze jeszcze raz może tym razem się uda zrozumieć. Zarówno cyrkulacja jak i WC to wygoda. Jedno na drugie nie ma kompletnie wpływu. Jaśniej się nie da. Wiele rzeczy mam z wygody np klimatyzację automatyczną w aucie. Do życia to nie jest potrzebne, ale jest wygodne.

Pewnie że jak są rozwiązania to trzeba z nich korzystać. Nie neguję choć trzreba do wygód dopłacać

Ja też dopłacam do aut z segmentu PREMIUM i z klimatyzacją jeżdżę od 30lat. Za którą wtedy to pewnie by malucha nie wiem czy nie nowego kupił.

Dyskutować nie zamierzam co kto napisał i co miał na myśli.

Edytowane przez -voymar-

No trzeba dopłacać. Musiałbym chyba upaść na głowę żeby rozkład pomieszczeń robić pod bliskość pionu ciepłej wody.

To są tak groszowe sprawy, że w zasadzie pomijalne. Ale jak już piszemy zużycie na cwu to warto o tym wspomnieć.

U mnie rury biegną w kanapce że styropianu, a mimo wszystko cyrkulacja swoje bierze. Nawet niech to będzie 30kWh - wszystko w 2 taryfie lub z PV. Czyli jakieś 11zl miesięcznie.

Za to Twoja mocną stroną na pewno nie jest kultura.

Sam 3 posty wyżej sugerowales, że warto to zaplanować na etapie projektu, a teraz odwracasz kota ogonem. Jeszcze zdawałeś pytanie jak ktoś budował dom, że cwu ma daleko...

Ja o tym nawet nie pomyślałem, ale Ty to napisałeś.

Robienie piwnicy specjalnie po to, żeby CWU do baterii szła grawitacyjnie to szczyt głupoty. Bo przecież nie da się zrobić na tej samej kondygnacji zasobnika i przyłącza do baterii tak, żeby góra zasobnika była niżej, niż zaworek kątowy nawet puszczając rury przez środek pomieszczenia po linii prostej.

Za to Twoja mocną stroną na pewno nie jest kultura.

Sam 3 posty wyżej sugerowales, że warto to zaplanować na etapie projektu, a teraz odwracasz kota ogonem. Jeszcze zdawałeś pytanie jak ktoś budował dom, że cwu ma daleko...

Ja o tym nawet nie pomyślałem, ale Ty to napisałeś.

Racja- tylko jak czytasz to czytaj dokładnie. Bo podjarałeś się jak młokos złapałeś haka i gdaczesz.

Zapomniałeś napisać, a raczej z tej furii nie doczytałeś że::: Głównie to wina projektanta. Ale cóż piana poszła i się zapomniało. Wcześniej bylo tak że można było samemu sobie zaprojektować chatkę. I teraz też ma być lecz to raczej Kurnik bo max 70m2.

Robienie piwnicy specjalnie po to, żeby CWU do baterii szła grawitacyjnie to szczyt głupoty. Bo przecież nie da się zrobić na tej samej kondygnacji zasobnika i przyłącza do baterii tak, żeby góra zasobnika była niżej, niż zaworek kątowy nawet puszczając rury przez środek pomieszczenia po linii prostej.

O CZYM TY MÓWISZ?????????? A raczej piszesz?????????

Pileś coś?

Po twoich wpisach na forum twierdziłem że gość trochę zafiksowany lecz po tym ostatnim to nie mam odnośnika

Jakim cudem -woda ma iść grawitacyjnie z wodociągu? Aha wpompować wodę na strych do beczki i niech leci w dół .Pytanie tylko po co? BRAWO TY

Gdzie tu ktoś pisał o piwnicach?.

Edytowane przez -voymar-

Racja- tylko jak czytasz to czytaj dokładnie. Bo podjarałeś się jak młokos złapałeś haka i gdaczesz.

Zapomniałeś napisać, a raczej z tej furii nie doczytałeś że::: Głównie to wina projektanta. Ale cóż piana poszła i się zapomniało. Wcześniej bylo tak że można było samemu sobie zaprojektować chatkę. I teraz też ma być lecz to raczej Kurnik bo max 70m2.

Ale co za różnica czy projektuje to inwestor czy projektant?!

W imię 10zl miesięcznie ma optymalizować piony wodociągowe na rzecz innych aspektów? Jak można to można, a jak nie można to robi się cyrkulację.

Furię to Ty chyba masz, albo PMS, bo w każdym poście ziejesz jadem.

Jadem to zieję na głupotę Co za różnica mówisz kto projektuje? Ano taka że dawniej projekt musiał być zrobiony solidnie a dziś na ilość . Tak samo jak z innymi dobrami. Liczy się ilość nie jakość, lecz za tą jakość MY placimy. żle zaprojektowane domy to kto za to zapłaci? INWESTOR bo więcej założy mb.rur i innych ustrojstw( zlączki kolana itd) i tak na każdym etapie budowy. To tak na marginesie

Nikogo tu nie chcę dyskryminować, ale czytając o cyrkulacji na myśl mi przychodzą osoby z blokowisk którzy zbudowali dom i bez cyrkulacji ( bo im wcisnął hydraulik) nie mogą egzystować. Inaczej nie umieli bo tam w bloku myk i woda ciepła leci od razu.

CWU z reguły grzejemy do temperatur wyższych niż są potrzebne do mycia. Tak czy tak dolewamy zimnej wody np.do wanny. Co za problem przekręcić kurek na ciepłą wodę na max i niech leci do wanny a za chwilę choć by to było nawet 1 min poleci ciepła i tak ją trzeba ograniczyć bo by byla za gorąca. Z racji tego że jest bum i nawet w modernizowanych a raczej zwłaszcza w modernizowanych domach przechodzimy na PC ktore nie dadzą rady grzać CWU do np.80*C. Bo gdyby tak bylo to dla 4-ro osobowej rodziny 120L wystarcza. I tu znów nasuwa mi się pytanie zadane dawnnnnnno dawnoooo temu.

80*C woda? czy nie boisz się że dzieci się poparzą ? Odpowiadam NIE. Jest mnóstwo sposobów aby tak nie było. To pytanie zapewne zadał były blokowiec bo mial problem bo woda ma 80*C. Tak samo jest z cyrkulacją tylko w innym kierunku.

Jak ktoś chce. To czemu nie . Niech ma .

Edytowane przez -voymar-

Ale macie problemy ;)

My cyrkulacji nie mamy.

Łazienki są obok kotłowni i czas w jakim pojawi się ciepła woda nie jest jakiś bardzo długi , tym bardziej że aby umyć np. ręce nie czekamy na "ciepłą" wodę , bo w letniej też ręce można umyć ;)

A aby wziąć prysznic chwilę jak się poczeka to nic się nikomu nie stanie ;)

Co do kanalizacji i wody , to dla nas problem nie istnieje ...

Mamy własne ujęcie wody i własną oczyszczalnie , więc limitów zero ;)

Sądzę że więcej wody "marnuję" podczas filtracji wody do spożycia (odwrócona osmoza) niż przez te "czekanie" na ciepłą wodę.

U nas za czerwiec 34kWh.