Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1icDZrxy2evxQaWLWRtJfPzq6ly_t9IoN/edit?usp=sharing&ouid=112604726520759106967&rtpof=true&sd=true

moje zużycie z pompy - z podlicznika, więc ze wszelkimi pompkami i cyrkulacją...

chyba jestem bardzo zadowolony

Edytowane przez okobar

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2020-10-01 do 2021-10-02.

Ten rok był dobry do pomiarów. I była zima i praktycznie nie było palone w kominku (4 lub 5 razy przez ten czas). Kilka dodatkowych informacji:

- OZC 12.5MWh. Ale dla 2C mniej niż jest w rzeczywistości. Btw. Asolt dalej wszystkim wpiera, że 21C przy podłogówce, to jak 23C przy grzejnikach i wręcz odmawia liczenia dla 23C? Garaż dalej nie odizolowany od domu, więc obliczeniowe 10C było tam przez godzinę w tym okresie.

- komfort ponad wszelką cenę. Wahania >0.5C na dobę to nie jest komfort w moim rozumieniu. Stąd pompa w dziennym okienku ma 5h.

- G12as, stąd tak "duży" udział T1.

- Na wodę nie patrzcie. To od początku roku, kilka dni nie odświeżana wartość.

IMG_8597.PNG

I na deser coś w temacie regularnego argumentu niewolnictwa w taryfach grupy G12. To są dane od początku roku dla całego domu. Jak widać do tej pory jestem 190zł w plecy względem G12W. Mierzę gdyż rozważam powrót do G12W. Jednocześnie o 900zł(i potencjalnie 1100zł) do przodu względem G11. I przy braku tak wielu okienek jak w G12W w domu mam pełen samopas i zero zwracania uwagi na taryfę. Pranie, zmywanie, suszenie wstawiane jest "od ręki" kiedy jest potrzeba.

IMG_x15.PNG

kaszpir007 a tak z ciekawości ile w tym czasie (wrzesień) poszło Ci prądu na wszystko poza pompą ciepła?

Szukam u siebie "pożeracza" bo coś mi się nie podoba.

Ja w budynku jeszcze nie mieszkam (przebywam tylko po pracy jak coś dłubie, żona wpadnie żeby sprzątać przed wprowadzką) i np. 22 i 23 września poszło mi po 17 i 15 kWh. Większość tego to pewwnie pompa (nie ma ciągłe pomiaru na pompiec ciepła tylko na całej fazie). Więc ja za praktycznie dwa dni mam tyle co ty przez cały wrzesień.

Można powiedzieć że "postojowo" dom zużywa 1,8 - 2,5 kWh (czerwiec -sierpień bez pompy) tj. praca rekuperacji, routera, kamer, lodówki i jakieś oświetlenie.

Jak coś się robi wode zagotuje, szlifierke, wiertatrkę, więcej oświetlenie to dochodzi zużycie jest 5-7 kWh. Pytanie czy to dużo/mało/w szeroko pojętej normie (wszystko jest na prąd, bez gazu).

Rekuperacja sporo ciagnie - u mnie przy obecnych nastawach to jakies 70W/h czyli 0,07kWx24h = 1,68kWh

niech wiertarka 1000W chodzi 1h, czajnik 2400w 15min i masz juz kolejne 1,6kWh. Ale to i tak ciagle daleko do srednio 16kWh. Pytanie czy pompa jest uruchomiona bo moze ona dogrzewa wode i podloge?

To byl pierwszy dzien w ktorym uruchomila sie pompa. Z 5kWh poszlo na bytowe ale reszta łyknęła pompa. Troche dlatego dziwi mnie jej zuzycie. U kaszpira 41 kWh za caly miesiac a tu 20 w dwa dni.

Dom jest niezamieszkały i to było pierwsze uruchomienie CO? Być może budynek potrzebuje teraz więcej energii bo wciąż są niewygrzane ściany, podłogi etc.

Musisz coś więcej powiedzieć o budynku i jego zapotrzebowaniu na energię.

Jaką masz PC, tj marka i moc?

ehhh, jak można porównywać wygrzany i zamieszkany dom z domem niezamieszkałym, w którym dopiero co uruchomiono CO i pewnie jeszcze nie wszystko jest skończone....to porównywanie nieporównywalnego....jak pomieszkasz co najmniej rok, dom trochę wyschnie, to potem możesz cokolwiek próbować porównywać :lol2:

Dom jeszcze nie zamieszkaly ale wszystkie prace skonczone, tynki wyschly juz w kwietniu-maju. Sciany pomalowane w sierpniu. W sumie nic tam do roboty juz nie ma "mokrego". Dom 156m2 uzytkowej na dwoch pietrach, plaski dach ocieplony 40cm styro, sciany BK z 20cm styro grafit, PF grzewcza na 20cm xps.

Pierwsze odpalenie bylo w styczniu /lutym i przez zime bylo suszenie wiec pompa swoje wziela (ok. 2000kWh). Zaskoczylo mnie tak niskie zuzycie u kaszpira po prostu.

Dom jeszcze nie zamieszkaly ale wszystkie prace skonczone, tynki wyschly juz w kwietniu-maju. Sciany pomalowane w sierpniu. W sumie nic tam do roboty juz nie ma "mokrego". Dom 156m2 uzytkowej na dwoch pietrach, plaski dach ocieplony 40cm styro, sciany BK z 20cm styro grafit, PF grzewcza na 20cm xps.

Pierwsze odpalenie bylo w styczniu /lutym i przez zime bylo suszenie wiec pompa swoje wziela (ok. 2000kWh). Zaskoczylo mnie tak niskie zuzycie u kaszpira po prostu.

no to po 2 latach będzie wyschnięty i będziesz mógł teoretycznie porównywać wyniki :)

a u mnie w tym miesiącu 31kwh lącznie z obu taryf i za co i cwu. I co? I nic. Każdy ma inny dom, mieszka w innej strefie a nawet jak w tej samej to jeden dom może stać w gestej zabudowie a drugi w szczerym polu. Jeden może mieć ustawione 21 stopni a drugi 24. W jednym domu jest maniak wanny a w drugim prysznicomaniak, którego ciągle nie ma w domu. Jest tyle zmiennych że serio ciężko coś porównać.

Możesz sobie opomiarować obwody pompy i porównywać sezon do sezonu.

bo coś mi się nie podoba.

Pompa obiegowa nie pracuje 24/7? Jaką moc pobiera? Każde 100W to 2,4kWh/d. U mnie takie "spoczynkowe" zużycie prądu to ok. 240-250W czyli jakieś 6kWh. W tym monitoring, lodówka, alarm, rekuperator, NAS i wszystkie urządzenia w stanie czuwania. Ale żadnej pompy obiegowej, żadnego grzania.

Rekuperator przy zmiennych obrotach ciągnie mi średnio ok. 1kWh/d (podłączyłem go do smart gniazdka mierzącego pobór pod koniec grudnia zeszłego roku i do dzisiaj pociągnął 307,65kWh).

Wrzesień 3 dni grzania dla konfortu.

Zjadło 3,4 kWh.

Październik, wczoraj i dzisiaj pompę włączyłem ręcznie, bo jakoś z temperatur letnich nie mogę się przestawić

Za te 2 dni pracy pompy po około 40 minut zjadło 1,41 kWh.

Prąd na razie mam jeszcze po 29,5gr z przesyłem, temperatura obecnie w domu to 23,2*CC

CWU zwykłym bojlerem za śmieszne pieniądze.

Mogę wrzucić z apki za ostatnie kilka miesięcy. Podlicznik od CWU zamontowany chyba 17 marca tego roku.

Edytowane przez klaudiusz_x