ProStaś 02.12.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cyrkulacja chodzi 19h na dobę, włącza się o 5 rano, wyłącza o północy. Rurki PEX w otulinach, ułożone w wyżłobieniach w styropianie (czyli leżą na posadzce, a po bokach i na górze styropian). . Jak masz możliwość odłącz cyrkulację na kilka dni w ogóle. Obniż temp. zasobnika (pytanie, gdzie masz umieszczony pomiar temp w nim?) do 45C i grzej go dwa razy dziennie w określonym czasie. Cyrkulacja wychładza Ci zasobnik przez praktycznie 19h na dobę. W zależności od histerezy grzania CWU, pompa może ciągle grzać zasobnik. Przy temp. zadanej 48C i źle umieszczonym termometrze w zasobniku, pompa ładuje Ci zasobnik temp. dobrze przekraczającą 50C. Rurki powinny być ułożone na wydrążonej pierwszej warstwie styro na podłodze w otulinach i przykryte drugą warstwą styro. Grzejesz chudziaka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 02.12.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Jak masz możliwość odłącz cyrkulację na kilka dni w ogóle. Ok, aczkolwiek to będzie miało charakter czysto eksperymentalny, w sensie nawet jeśli to by było źródło problemu to będę płakał i płacił, nie ma bata żebym zrezygnował z czegoś co uważam za standard. Obniż temp. zasobnika (pytanie, gdzie masz umieszczony pomiar temp w nim?) Są dwa czujniki, dolny i górny do 45C i grzej go dwa razy dziennie w określonym czasie. Czemu akurat 45? W chwili obecnej mam grzanie dwa razy dziennie, a konkretnie od 5-10 oraz od 16-18 mam ustawione 48C (mogę tylko ustawić temperaturę, nie ma możliwości włączenia/wyłączenia grzania wg harmonogramu). EDIT: właśnie się zorientowałem, że w sumie jeśli temperatura w zasobniku spada w którymś momencie poniżej 30C, to będzie więcej cykli grzania niż dwa. Mogę tym sterować tylko nie-wprost obniżając temperaturę "ECO" do jakiejś bardzo niskiej wartości, żeby na pewno nie zaczęła grzać. Cyrkulacja wychładza Ci zasobnik przez praktycznie 19h na dobę. W zależności od histerezy grzania CWU, pompa może ciągle grzać zasobnik. Przy temp. zadanej 48C i źle umieszczonym termometrze w zasobniku, pompa ładuje Ci zasobnik temp. dobrze przekraczającą 50C. Histereza to 8C (nastawa fabryczna), sugerujesz zmianę? Na pewno nie grzeje "ciągle", bo monitoruje okazjonalnie, a poza tym mam maksymalny czas wytwarzania CWU ustawiony na 2h. Rurki powinny być ułożone na wydrążonej pierwszej warstwie styro na podłodze w otulinach i przykryte drugą warstwą styro. Grzejesz chudziaka..... Cóż mogę rzec, chyba tylko motyla noga... Na wszystkim się qwa trzeba znać i każdego jednego fachowca, nawet polecanego, pilnować Edytowane 2 Grudnia 2021 przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.12.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cyrkulacja mocno wychładza zbiornik. Masz jakieś statystki ile pompa grzała CO, a ile CWU? Ja mam rurki w styropianie gdzie się dało, cyrkulacja w tygodniu pracuje tylko rano i wieczorem, weekendy cały dzień, a mimo wszystko zużycie energii na cele CWU jest prawie o połowę wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.12.2021 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cyrkulacja jest standardem jeśli do kranu masz 10 - 20 metrów - to jedno a drugie to można z niej korzystać w określonych momentach nie koniecznie przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 02.12.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Masz jakieś statystki ile pompa grzała CO, a ile CWU? Poniekąd. Nie wszystkie dane zbierałem od początku listopada niestety. Wyprodukowana energia, od 15 listopada: CO - 800kWh, CWU - 135kWh. Przez ostatnie 4 dni CO było wytwarzane średnio 10h/dobę, CWU 2,3h/dobę Cyrkulacja jest standardem jeśli do kranu masz 10 - 20 metrów Nie liczyłem ile mam, ale mieszkałem przez 35 lat w blokach z wielkiej płyty, gdzie ciepła woda leci po dwóch sekundach, teraz w domu w łazience na górze mam ok. 1,5 metra rury od pętli cyrkulacyjnej do baterii i na ciepłą wodę muszę czekać ok 20s, dla mnie jest to źle zrobiona instalacja, niestety zorientowałem się dawno po fakcie. Ideałem dla mnie jest listwa pod baterię widziana na yt, która ma trójnik i pętlę cyrkulacyjną można podpiąć bezpośrednio do niej. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.12.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Cyrkulacja jest standardem jeśli do kranu masz 10 - 20 metrów - to jedno a drugie to można z niej korzystać w określonych momentach nie koniecznie przez cały czas. I tak i nie. Testowałem inną opcję - cyrkulacja gdy ktoś wejdzie do łazienki max co poł godziny (mam harmonogram co pół godziny po 3 minuty). Niestety jak wejdę do łazienki umyć ręce, to muszę czekać jak bez cyrkulacji. Ustawiałem różne algorytmy, ale okazuje się, że kiedy jesteśmy w domu najlepiej się sprawdza cyrkulacja na haromogram. Jak wychodzę z domu to się wyłącza. Inna sprawa, że jak przez 3h ktoś wejdzie, to 3minuty za mało. Trzeba zwiększyć - a to sumarycznie wychodzi na jedno bo wszystko jest bardziej wychłodzone... Na CO poszło Ci dość dużo energii. U mnie CWU cały miesiąc 290kWh wyprodukowana, więc u Ciebie tragedii nie ma za pół miesiąca. CO za cały miesiąc u mnie 1200kWh. Stąd wniosek, że COP u Ciebie szału nie robi,,, Edytowane 2 Grudnia 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 02.12.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 @Pauliq Jakbyś jeszcze napisał w stopce jaki masz dom. Bo na dom 100m2, to duże zużycie, a na 400m2 małe. Twoja PC ma moc 8 kW Twoje zużycie energii el. za listopad 510 kWh Zaraz uzupełnie. Dom 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 05.12.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Witam, minionej doby PC 6kw zubadan „wciagneła” 20kwh na 110m2 + CWU temp. Zasilania 29* powrotu 24* w domu 22* To chyba dużo jak na takie temp. na zewnatrz, gdzie szukać przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.12.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Witam, minionej doby PC 6kw zubadan „wciagneła” 20kwh na 110m2 + CWU temp. Zasilania 29* powrotu 24* w domu 22* To chyba dużo jak na takie temp. na zewnatrz, gdzie szukać przyczyny? A jakie temp zewnątrzne ? U mnie w tym tygodniu temperatury poniżej 0 (około -3 stopnia). W dzień brak słońca , wietrznie i zimno. Jak grzejesz ? Krzywa ? Nonstop ? Czasowo ? Nie wiem jak dom ocieplony , czy masz WM i jakie realne zapotrzebowanie ma Twój dom. Jeśli powiedzmy 2kW przy 0- stopni to znaczy że musisz mu dostarczyć 48kWh w ciagu dnia (bez CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 05.12.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Ja mam podobne zużycie. Temp.zasilania 34*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.12.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Jak można w ogóle na podstawie jednego dnia w ogóle cokolwiek oceniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.12.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Generalnie dziwią mnie temperatury zasilania podłogówki u niektórych osób, a to ma największy wpływ na COP - poza oczywiście temp DZ, na którą mamy mniejszy wpływ, a wprzypadku PW - żaden. U mnie po 9h dobija do 34 stopni (po pół godz od startu mam 30), ale ja mam ogrzewanie liczone na trochę wyższe temperatury, do tego mniejsza bezwładność i grzanie w 2 taryfie. Według mnie, w okolicy 0 na zewnątrz temp zasilania podłogówki nie powinna przekraczać 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.12.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Witam, minionej doby PC 6kw zubadan „wciagneła” 20kwh na 110m2 + CWU temp. Zasilania 29* powrotu 24* w domu 22* To chyba dużo jak na takie temp. na zewnatrz, gdzie szukać przyczyny? Faktycznie dość sporo .Ja mam ponad 230m2 +CWU w domu 22,8--23,4*C 24/24h i zjada 28---30kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.12.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Według mnie, w okolicy 0 na zewnątrz temp zasilania podłogówki nie powinna przekraczać 30 stopni. Dla inwertera. Jak mam temp. DZ powyżej 6C, to praktycznie cały czas idzie zasilanie CO powyżej 30C. W styczniu i lutym praktycznie cały czas jadę na temp. zasilania CO poniżej 30C (wydłuża się czas pracy pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 05.12.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Może kogoś zainteresuje zużycie prądu po dwóch pełnych latach z pompą panas t_cap 9kW, dla porównanie podałem tez jakie miałem zużycie miału w kotle którego używałem wcześniej Jak kogoś czeka wymiana to może sobie porównać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.12.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Generalnie dziwią mnie temperatury zasilania podłogówki u niektórych osób, a to ma największy wpływ na COP - poza oczywiście temp DZ, na którą mamy mniejszy wpływ, a wprzypadku PW - żaden. U mnie po 9h dobija do 34 stopni (po pół godz od startu mam 30), ale ja mam ogrzewanie liczone na trochę wyższe temperatury, do tego mniejsza bezwładność i grzanie w 2 taryfie. Według mnie, w okolicy 0 na zewnątrz temp zasilania podłogówki nie powinna przekraczać 30 stopni. Nie aż tak duży jak by się mogło wydawać.Dla mojej powietrznej różnica COP między A2W30, a A2W35 wynosi 0.2. Przy -7 różnica wzrasta po to aby potem znów spać do okolic 0.25. I to dla mocy maksymalnej. Przy częściowym obciążeniu może być jeszcze inaczej. Zatem nie warta brania pod uwagę. Co należy natomiast wziąć pod uwagę, że niektóre PC, w tym moja, mają tak algorytm napisany, że jak powrót ma poniżej 27C to COP poleci na ryj, ze względu na to jak będzie przebiegał defrost. A te będą często w okolicach zera. Dlatego sam lekko krzywą zawyżyłem pod tym kątem. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez agb literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.12.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Nie aż tak duży jak by się mogło wydawać.Dla mojej powietrznej różnica COP między A2W30, a A2W55 wynosi 0.2. Przy -7 różnica wzrasta po to aby potem znów spać do okolic 0.25. I to dla mocy maksymalnej. Przy częściowym obciążeniu może być jeszcze inaczej. Zatem nie warta brania pod uwagę. Co należy natomiast wziąć pod uwagę, że niektóre PC, w tym moja, mają tak algorytm napisany, że jak powrót ma poniżej 27C to COP poleci na ryj, ze względu na to jak będzie przebiegał defrost. A te będą często w okolicach zera. Dlatego sam lekko krzywą zawyżyłem pod tym kątem. A to co ty masz za rewelacyjną a może zesr.... pompę ciepła bo mi sie nie chce szukać po Twoich postach ? To znaczy ma prawie tak samo rewelacyjny COP czy prawie tak samo zesr... przy w30 a w55??? Albo mnie jakieś rewelacje omineły?? Jak dla mnie to normalne pompy będą miały COP dla 55st ok. 2,6 a dla 30st z 3,8 więc różnica spora No i wyjaśnij defrost bo u mnie czy powrót ma 25st czy 30 to defrost przebiega identycznie no może zamiast 4min 4min i 5sek a ilości energi pobranej z sieci jak i pobranej z układu c.o też są w granicach błędów pomiarowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.12.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Wygląda na to że nie wgryzałeś się w temat wcześniej. Inaczej defrost przebiega w jednostkach dwu-wentylatorowych jak i jedno-wentylatorowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.12.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 A to co ty masz za rewelacyjną a może zesr.... pompę ciepła bo mi sie nie chce szukać po Twoich postach ? To znaczy ma prawie tak samo rewelacyjny COP czy prawie tak samo zesr... przy w30 a w55??? Albo mnie jakieś rewelacje omineły?? Jak dla mnie to normalne pompy będą miały COP dla 55st ok. 2,6 a dla 30st z 3,8 więc różnica spora No i wyjaśnij defrost bo u mnie czy powrót ma 25st czy 30 to defrost przebiega identycznie no może zamiast 4min 4min i 5sek a ilości energi pobranej z sieci jak i pobranej z układu c.o też są w granicach błędów pomiarowych Myślałem o 35, a napisałem 55. Poprawiłem posta. Co do defrostu, to siedzisz w temacie panasonica, ze 2 lata. W tym czasie dyskusja na temat defrostu przewinęła się 30 razy. A Ty dalej podstawowych kwestii nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.12.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 No to ok z tym 30 i 35 już myślałem że jakieś nowe rewelacje :p Z rozpędu tak bo dawno mnie nie było a tu dzisiaj wpadam coś tam poczytałem a tu ludzie copy wyliczają ze wskazań rotometrów tu cop 35 55 to samo No co do defrostów to ok. w dwu wentyl ten mode 1i 2 chociaż w jednowentylatorowych też nie jest lepiej jak ktos nie ma wyłączonej grzałki to potrafi się włączać na ok.15min u niektórych co też niezle zwala cop nieraz dochodzi do takich absurdów że mała pompa chodzi przez 1godzinę z poborem 500W i cop 3,5 po czym przy defroście wali grzałka 3kw przez 15min i pobiera 0,75kwh co łatwo policzyć jaki cop wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts