Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem napisania dokładnie tego samego.

Albo kolega ma masakryczne rozbiory wody albo bufor i temp. GZ jego ładowania zabija COP albo te temp. DZ są zgoła inne (błąd pomiaru) albo Konceptus jest do dupy....

U mnie poszło od 30.11 do dziś dokładnie 413 kWh na CO i CWU.

Pomiar ciepłomierzem kosztowałby 2 x 450,- zł. plus robocizna, bo CWU i CO mają osobne wyjścia z PC idące do bufora.

Mogę puścić zasilanie bezpośrednio z PC w OP, ale wiązałby się to z przeróbką grupy pompowej w rozdzielaczu i pompa ciepła pracowałaby również w I taryfie.

Możliwe że zabijam COP ładowaniem bufora do wyższych temp. ale nadrabiam to grzaniem w II taryfie.

Przypomnę że najpierw był bufor do grzania z COP1, a później PC jako alternatywa dla grzałki 8 kW.

W domu 22,5*C i na razie chcę nacieszyć się mieszkaniem i niskimi rachunkami za prąd.:) więc nie będę nic przerabiał.

Bardziej palący problem, to odzyskanie wilgoci z wentylacji.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możliwe że zabijam COP ładowaniem bufora do wyższych temp. ale nadrabiam to grzaniem w II taryfie.

Jaką masz temp. GZ powiedzmy pod koniec ładowania bufora?

Nie wiem, czy wiesz, im wyższa temp. GZ, tym mniej drenujesz DZ.

W temacie dot. temp. DZ napisałem, że po 1h na CO miałem 3,6/0,0C, po 2 h 3,0/-0,6C, ale samoistne grzanie CWU, gdzie temp. zasilania zasobnika w tej chwili sięga ok. 49C (na koniec cyklu), to DZ ma (też na koniec cyklu) 4,8/1,6C.

To jednak jest różnica....;)

@Owczar Z ciepłomierzem na powrocie to jest dobra myśl, dzięki. Chociażby dla testów, bo przecież nie będę się ciągle na niego gapił:no:

Bufora się nie pozbędę, bo jest alternatywą na awarię PC, a i tak musiałbym kupić zasobnik CWU, taki z 300 litrów.

U Ciebie betony na podłodze, na stropach i silikaty, a u mnie anhydryt, BK i lekkie sufity, więc bufor musi być.:)

Tylko kaszpir zaraz znów napisze, że w jego dolinie średnia w grudniu wyszła -27C, a mimo wszystko na CO + CWU poszło mu mniej niż u mnie na samo CWU :D

PV monitor uniemożliwia ściemnianie , bo dokładnie widać jakie są temperatury na zewnątrz minimalne , maksymalne i średnie a także prawdziwe zużycie :)

Chociaż nasz dom ciężko nazwać referencyjnym , bo mocno się różni od większości porównywalnych wielkością i ociepleniem domów , bo ma bardzo dużą kubaturę (z powodu tego że częśc domu ma sufity katedralne około 5m wysokości) , duże przeszklenia oraz z powodu samego położenia i panujących tam warunków i temperatur.

Inna sprawa że po latach grzania tylko w II taryfie już moje wymagania się zmieniły i na pierwszym miejscu jest komfort "termiczny" a dopiero na drugim koszty.

U mnie pompa działa już kiedy chce i kiedy potrzebuje a nie kiedy są tylko tanie godziny.

Więc moje zużycie jakieś rewelacyjne już nie jest :)

Dla mnie też komfort jest na pierwszym miejscu - temperatura, wilgotność, czystość powietrza od PM2,5 oraz odpowiedni poziom CO2. Ale to nie znaczy, że nie można optymalizować kosztów. Stąd m.in. wymiana wymiennika na ERV.

85% w 2 taryfie, a fluktuacja temperatury 0,4-0,5 stopnia, czyli histereza 0,25 - pomijając oczywiście te skoki w słoneczne dni. Jak dla nas idealny rozkład temperatury - nieco chłodniej wieczorem gdy idziemy spać. Pompa nie ma zakazu grzania w ciągu dnia. W zimne dni nie może schodzić poniżej 22,1, a cieplejsze poniżej 21,9.

Priorytet wilgotności nocą ustawiony na sypialnię. Wczoraj były zmiany w automatyce - stąd spadek na czas niedostępności nawilżacza.

4zK2JNxFK7YIZrgGDPXV1N2u3aJUiXxiEy4hNIWQyvNefsR9Knu0XQIVXYaWG8XuInxLVaDVdz2wiolvCCtT7UNgj5IJ7MwGx4_sdl-7nWvqb5CdP0ddXM5yeydYKW0FgTFB_yul9H5iPuLnEF2ucYfCOXqM3yLWpSQdenpHKaz7ESobOd827SfoV0Z4k2y6vbHsMsg0zoA1fBIhZvE2nVShIYV3dbar07uHZ0WP4cejNJW9x9mzZIcljgq8_dM-vk2tsaK_62yplPYGbdqDy9gIuErBoVZFXzjrByYYVhY4NGb0oeAVEI7Pym3oU04rqsA5yzydz7mRAC_CFkV2WQKvy4mWd-Gr7nmuH9sKplsAnJNGi5S83TCuxPqYBN7Vfs27epqow6hJOHJEsM2PYlnrTruz0_zNxORkHCrlqnbsurSLGoEoj-XenWrZrjogla40nOQv5so96xcEvgvTjOfsMc13kpe5w5Wdht026PuIrj5AtXxV1GbCBndleJOS_ShCLkA3QPFmPXK_6nDYGfhlIrspVPNw3LVDnI4OgS6f1GOCHUU2BsOQw3bdwgOPUmKQWWwlFMiIdVWx1Xi6XcS82smSca5Ty9HENMh9sYI3gDS-e32FngPtsLWrMgy9xewYigQVwNQ0wuy9sg95kjj5zZS1elo3ZCuRlKug85ZsH0AyvCBSgpESCZbJV6UM8QnUyXlotVYuoO54752wphq6=w1768-h670-no?authuser=0

Od 30.11 do 31.12. poszło 410kWh na CO+CWU = średnio 13,2 kWh/dobę.

https://naforum.zapodaj.net/5902254eb666.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/7f2e78a70ab3.jpg.html

https://www.fotosik.pl/zdjecie/005106988e9cb1dd

PC zużyła przez cały rok 2387 kWh.

Z okazji Nowego Roku życzę Wszystkim dużych dochodów, by rachunki nie bolały a zdrowie i dobre samopoczucie dopisywało.

Cały dom, wszystko na prąd - 4720 kWh.

Edytowane przez Pytajnick

Podsumowanie 2021

Dom.

P.u. 98.25m²+garaż 18.01m².Fundament+15cm 0,036.Ytong+styro 20cm 0,031, wew-silka 24,12 cm. strop terriva+30cm 0,032,

podłoga eps100 15cm 0,036 OP 100%. PC Buderus WPS 6k1, DZ 2x90m, WM,

OZC(asolt) EAH:62,5 kWh/m2rok, ΦHL:3640W, QH:6379 kWh/rok, dla 21st.

Grzanych podłóg~98m2, kubatura 265m3. KOMINKA BRAK, rekuperacja kinetic 250

W domu 22,5-23 stopnie

486 Startów sprężarki co

812 Liczba godzin pracy sprężarki co

796 Startów sprężarki cwu

343 Liczba godzin pracy sprężarki cwu

Łaczny koszt co+cwu rok 2021

Taryfa I 400,40 zł 616 kWh

Taryfa II 451,50 zł 1290 kWh

Razem około 851,90 zł 1906 kWh (cena kWh z marca 2021)

Wyprodukowanej energii co,cwu 8759kWh

Pompa ciepła posiada podlicznik pafal 2t z g12w, komunikuje się z pv monitor. Pełne ogrzewanie od stycznia 2017.

https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10455#/pc0

W tym roku dodatkowym źródłem ciepła są akwaria, razem ok 900l. Najwięcej ciepła generuje oświetlenie w 624l o mocy max 814W świetlówki t5. Pokrywa dibond ma wymiary 208x60 i temperaturę w szczycie 48st.

Co przekłada się nia niższe zużycie prądu na ogrzewanie przez pompę ciepła. Akwaria średnio pobierają 220kWh miesięcznie.

Fanek

a jak ty to czytasz ?

linijkę wyżej masz grudzień = 250 kWh

to niżej nie może być grudzień 1'550 kWh

Napisał cały 2021 r. - przy ogrzewaniu podłogowym i domu prawie pasywnym, jest to możliwe.

Ten wątek ogólnie dotyczy ogrzewania podłogowego.

Dla grzejników masz równoległy wątek - poboru prądu.