Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Wynik zbliżony do zeszłorocznego, raptem 9kWh mniej.

U mnie 421 (2021) vs 379 (2022).

Ale masz rację, różnice - mimo słonecznych dni - nie są jakoś spektakularne.

U mnie niestety, temp. DZ stanęły w miejscu.

Jak myślałem, że od końca lutego już tylko ruch w górę, tak susza w marcu (u mnie dotkliwie) dała o sobie znać i było constans. Jechałem na temp. z lutego...:cool:

Zima nie była mroźna, praktycznie (ok. 99%) cały sezon przejechałem na taniej taryfie.

U mnie roznica sporo większa. 260 w 2022 vs 420 2021.

Poza mniejszym zużyciem na nawilżacz, wprowadziłem małą optymalizację w ogrzewaniu. Normalnie nocą temp ustawiona jest 22.5. Ale jeśli następnego dnia jest słonecznie, to wtedy mam kumulację, więc autoamtyka na podstawie prognozy na następny dzień zmienia nastawy na niższą - pozwalając w salonie spaść i poniżej 22. W sypialni nawet bez ogrzewania nie spada poniżej tej temperatury.

U mnie w tym sezonie poszło 4000kWh na rzecz PC (CO). Ale. Temperaturę w domu podbiłem do 23sC (upał, że jak tylko siedziałem w domu to się pociłem jak mysz, jak coś robiłem typu kładzenie płytek, to latałem w slipach bo się ze mnie lało, musiałem wręcz okna uchylać), garaż (a właściwie brama) nadal dziurawy (a nawet bardziej, bo zacząłem samochodem do garażu wjeżdżać i się położony na progu styro uklepał), drzwi wew. nadal brak, nieodseparwoane od kotłowni nieogrzewane pom. tech. więc i tam ciepło spieprzało, w sumie grzane ze 240m2. Zapyta ktoś po co -- a bo nadprodukcję z PV mam taką (miniony marzec to jakiś kosmos, prawie 1100kWh nabite), że pewnie i tak nie zdołam wykorzystać mimo ładowania dosyć często PHEVa "na działce", poza tym chciałem sprawdzić do ilu zjedzie DZ przy grzaniu na 23sC. W zeszłym roku DZ zjechało do +2sC, w tym roku najmniej było +1sC. Do tego nadal mam nie zakopaną studzienkę i rury DZ sterczą na zewnątrz także wynik uważam całkiem sensowny. :p

• 3 weeks później...
Bardzo ale to bardzo mizerny COP jak na podłogówkę. i to jeszcze przy tak niskich temp. w domu rzędu 22--22,5*C

Ostatnio było kilka dni, w których CO działało bardzo krótko bądź wcale i wygląda na to, że to CWU mocno zaniża COP, który w tych dniach wyszedł 1,6, 1,7, 1,3.

CWU grzeję do 45C przez 7,5h/dobę i 35C przez resztę doby, w praktyce sprowadza się to do 2-3h pracy pompy na grzanie CWU (wskazania z pompy).

Niestety nie miałem okazji przeprowadzić eksperymentu z wyłączeniem na dobę (lub dłużej) CWU, bo od kiedy mieszkamy nigdzie nie wyjechaliśmy na dłużej w sezonie grzewczym.

Ciekaw jestem jaki wyjdzie COP na CWU latem...

Ostatnio było kilka dni, w których CO działało bardzo krótko bądź wcale i wygląda na to, że to CWU mocno zaniża COP, który w tych dniach wyszedł 1,6, 1,7, 1,3.

CWU grzeję do 45C przez 7,5h/dobę i 35C przez resztę doby, w praktyce sprowadza się to do 2-3h pracy pompy na grzanie CWU (wskazania z pompy).

Niestety nie miałem okazji przeprowadzić eksperymentu z wyłączeniem na dobę (lub dłużej) CWU, bo od kiedy mieszkamy nigdzie nie wyjechaliśmy na dłużej w sezonie grzewczym.

Ciekaw jestem jaki wyjdzie COP na CWU latem...

jaką masz deltę na CWU

Tak jak pisze magdaseb daj na 10. Chyba że czujnik masz na nietypowej wysokości. U mnie jest na 1/3 od dołu.

Czujniki są dwa, górny i dolny, ale nie wiem na podstawie którego pompa decyduje o grzaniu. W tym momencie widzę że jest 6C różnicy między nimi (40 i 46), a pompa nie grzeje. 10C chyba wpłynie już na komfort użytkowania? Nie chcę tego, nawet kosztem oszczędności.

Jaki zbiornik CWU, jaka wężownica? Jaka jest max temp na wyjściu z pompy podczas grzania CWU?

Zbiornik 177l, wbudowany w jednostkę zewnętrzną pompy ciepła, nie wiem jak odpowiedzieć na pytanie o wężownicę.

Nie wiem jaka jest max temperatura, wcześniej nigdy nie patrzyłem, a dzisiaj przegapiłem ten moment, ale postaram się jeszcze to ustalić.

Czujniki są dwa, górny i dolny, ale nie wiem na podstawie którego pompa decyduje o grzaniu. W tym momencie widzę że jest 6C różnicy między nimi (40 i 46), a pompa nie grzeje. 10C chyba wpłynie już na komfort użytkowania? Nie chcę tego, nawet kosztem oszczędności.

Zbiornik 177l, wbudowany w jednostkę zewnętrzną pompy ciepła, nie wiem jak odpowiedzieć na pytanie o wężownicę.

Nie wiem jaka jest max temperatura, wcześniej nigdy nie patrzyłem, a dzisiaj przegapiłem ten moment, ale postaram się jeszcze to ustalić.

odczytaj na panelu sterowania temp. wody w zasobniku natomiast wyższa histereza nie wpłynie na komfort. Zanim w górnej części zasobnika woda spadnie do 40 stopni to pompa się zdąży załączyć a będzie grzać z większą sprawnością i rzadziej.