Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Woda w zasobniku się rozwarstwia. Zawsze poniżej czujnika będzie miała niższą temp. a powyżej wyższą niż ustawiłeś. Z tego co pamiętam w all in one czujnik jest ciut poniżej połowy zasobnika. Pobór następuje z jego górnej części a zasilany jest z dołu. Jeśli dałeś deltę 5 to praktycznie wystarczy gdzieś 30l wody i temp. przy czujniku spadnie o 5 stopni i pompa wystartuje pomimo że na górze zasobnika może być dobrze ponad 40. Pompa pracuje z lepszą sprawnością podgrzewając zasobnik z niższej temp. niż z wyższej. Możesz to zaobserwować patrząc z jaką sprawnością pracuje na początku podgrzewu a z jaką pod koniec gdy temp. zasobnika zbliża się do ustawionej.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz to zaobserwować patrząc z jaką sprawnością pracuje na początku podgrzewu a z jaką pod koniec gdy temp. zasobnika zbliża się do ustawionej.

Nie mam jak tego zaobserwować, COP wyliczam sam na podstawie odczytu zużycia prądu z podlicznika i odczytu wyprodukowanej energii na pompie (robię taki odczyt raz na dobę), musiałbym przez godzinę co minutę biegać między pompą a licznikiem i ręcznie spisywać obie wartości, teoretycznie wykonalne, w praktyce nie dam rady, za mała motywacja ;) Ale dzięki za rady.

U mnie od początku października do końca kwietnia na samo CO poszło 1780kWh z COP na CO 4,68, czyli ok 8330kWh ciepła na ogrzanie 200m2.

87% w taniej taryfie, więc koszty samego ogrzewania wychodzą śmiesznie niskie - pomijając rzecz jasna PV.

Ogrzewania do października się nie spodziewam :)

Jeśli chodzi o straty, to jak wyżej. Choćbym stanął na głowie, to cudów nie będzie. Brama garażowa, choć solidna, to sito. Jak wieje wiatr, to jest dość duża infiltracja.

12m2 strat bez żadnych zysków :) Do tego podłoga bezpośrednio na płycie, bo zależało mi na wysokim suficie. Brama zamontowana w warstwie izolacji, zakrywa próg wjazdowy, ale mimo wszystko na kamerze termowizyjnej od środka to słaby widok ;)

Ja u siebie wyłączyłem grzanie 1 maja ale widzę że ponownie włącze bo noce u mnie jeszcze bardzo zimne (2 mają temp -2 stopnie ..) i bez sensu w nocy dom się schładza i jest rano zimniej.

Może nie są to jakieś gigantyczne spadki temp , ale mimo wszystko są i dziś ponownie włączam i wyłącze jak w nocy będą już temepratury 2 cyfrowe , bo jak obecnie są jednocyfrowe to jeszcze za zimno dla mnie aby wyłączyć ...

A najważniejszy jest komfort a nie zużycie ;)

(...)

A najważniejszy jest komfort a nie zużycie ;)

To na pewno przy ogolnie niskim zużyciu, ale to dziwne że przy takich temperaturach dziennych dom traci tyle ciepła przez noc. U mnie wystarczy trochę marcowego słońca, bym nawet przy ujemnych temperaturach w nocy, nie odczuł spadków.

Ale można się przejechać. Wyjechałem na kilka dni w marciu, wiało, w nocy minus, a słońce zaszło na dłużej. Nie grzałem i po powrocie miałem z 19 stopni. :)