Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1 nad ranem, 1 wieczorem i z raz lub dwa w dzień (w zależności od zużycia CWU)

piszesz, że 1 zł na dobę to daje ok 3kW. Pompa włącza ci się 3 razy, na cykl wypada po 1 kW energii. Cholera u mnie cykl to co najmniej (co najmniej) 2,5-3kW na cykl grzania w lecie (pompa PW) jaki ty masz tam COP??

piszesz, że 1 zł na dobę to daje ok 3kW. Pompa włącza ci się 3 razy, na cykl wypada po 1 kW energii. Cholera u mnie cykl to co najmniej (co najmniej) 2,5-3kW na cykl grzania w lecie (pompa PW) jaki ty masz tam COP??

Jeżeli ta złotówka to tylko tania taryfa to mamy "do dyspozycji" jakieś 3,5kWh prądu. COP przy podgrzewaniu CWU i obecnych stosunkowo wysokich temperaturach gruntu możemy przyjąć na poziomie 3,5 (niech mnie ktoś poprawi jeżeli ma dokładne dane) co daje 12.25kWh energii. Z tego 2.25 zeżrą straty postojowe więc mamy 10kWh. Grzejemy wodę z wodociągu o temperaturze 15 stopni do 45 stopni czyli o 30 czyli otrzymamy jakieś 280l gorącej wody. Czysta matematyka.

Natomiast życie wprowadza jeszcze sprawność wymiennika (wężownica), straty na rurach armaturze, itp. więc pewnie realnie jest 200l wody do dyspozycji.

Dostałem niedawno fakturę za wodę za ostatnie 2 miesiące i niestety ma 44m3 :( Ogródka nie podlewałem.

Edytowane przez chcialbympompe

że w tak krótkim czasie pompa zdąży nagrzać czynnik chłodniczy a ten jeszcze przekazać to dalej. to jaką temp. on osiąga?

No to wez policz. Dla parametrow ktore podalem wyjdzie Ci okolo 8,5kW mocy potrzebnej do takiej operacji. MAm pompe 12kW i przy obecnych temp DZ COP z wykresu wychodzi nieco powuzej 3. Jak do tych 300l dolozysz wlasnie wode zawarta w wezownicy i mase armatury, to wyniki obloczen pasuja idealnie do rzeczywistosci.

Jesli masz jakies watpliwosci, to policzymy to tutaj wspolnie i sprawdzisz.

W koncowej fazie tuz przed wylaczeniem temperatura skraplacza dochodzi do okolo 56*C

to jaką ty masz wężownicę?! w 14min o 5*C 300l to cudo techniki!!!!!!!!!!!

Witam.

Ma taki zbiornik jak ja i pompę taką jak ja - Atlantic. Ale to nie jest podgrzanie 300 l wody moim zdaniem Znaczy jest ale temperatura wody nie jest taka jak podaje czujnik. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale:

ja mam np temperaturę w zbiorniku 42C biorę prysznic 5 minut i temperatura w zbiorniku ma ok. 27C, domyślam się że czujnik jest mniej więcej w połowie zbiornika trochę niżej, ale na górze zbiornika woda ma ok 45 a na dole ok 20 więc realnie pewnie średnia jest sporo ponad trzydzieści tylko czujnik pompie podaje że jest to 27. U Pyxis'a pewnie jest podobnie.

Ale swoją drogą to trochę racja u mnie czynnik do temperatury 56 stopni to musi z 15 minut dochodzić nie mówiąc już że różnica temperatur między 40 a 50 stopni jest nie duża i woda się powoli ogrzewa. Widzę że co użytkownik (mimo tych samych urządzeń) to inne doświadczenia. Moim skromnym zdaniem algorytmy sterowania przynajmniej do CWU w Atlanticu są trochę nieprzystające do urządzenia. Jednym słowem programiści dali trochę ciała. Ciekawę czy się ta aktualizować oprogramowanie a może i same algorytmy?

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Ja mam czujnik u gory, zeby grzac do realnych temperatur wody ktora uzywam (pobor jest u gory zbiornika). Z tego co opisujesz masz czujnik raczej na dole.

Mylisz sie w rozumowaniu. Woda w zbiorniku jest mniej wiecej rownomiernie podgrzewana o zadana wartosc temperatury w calej objetosci. Ta na dole podgrzeje sie z 30 do 35 a ta u gory z 40 do 45*C, ale nie ma to znaczenia dla obliczen energi i mocy potrzebnej na taka operacje podgrzania. Co innego jak bys grzal wode pierwszy raz i mialaby rownomierna temp w calej objetosci. Wtedy trzeba by "usredniac" w stosunku do miejsca pomiaru temp zadanej.

Edytowane przez Pyxis
ort.

Sorki pomyliłem cię z kim innym co do rodzaju urządzenia. Moim zdaniem woda nie jest równomiernie podgrzewana. Im większa różnica temperatur tym szybciej następuje wymiana energii. I wydaje mi się że inne będzie zużycie energii na podgrzanie wody która się sama wystudziła do temperatury 30 stopni (np jak domowników nie ma i histerezę ustawiono 15 C) a inne jak weźmiesz prysznic jak u mnie i trzeba podgrzać z 30 do 45. Raczej większe za pierwszym razem. Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Zauwaz , ze wezownica ma wejscie u gory zbiornika. Cieplejsza wezownica grzeje cieplejasza warstwe wody. Im nizej, tym obie temperatury sie obnizaja ale zachowana jes tendencja do mniej wiecej stalej "delty". W przyblizeniu ta wymiana odbywa sie z podobna intensywnosci na calej powierzchni.

Samoczynnie wystudzona woda na pewno na dole bedzie miala wyzsza temp niz ta naplywajaca do zbiornika, ale nie badzmy aptekarzami. Nasz kotlownia to nie prom kosmiczny. :-)

Jesli praktyka potwierdza oblicznia, to ja nie mam podstaw, aby uwazac, ze w obliczeniach jest jakis istotny blad.

No i ta roznica temperatur ktora podajesz, to jest w dolnej warstwie wody. Pewnie jakies 20-25% zbiornika

u mnie tak jak u K&K czynnik nagrzewa się do temp ok 54* jakieś 10min. a cały proces pogrzania wody z 40 do 47* trwa ok 1,5 godz i potrzebuje 2kwh ( średnia z miesiąca). czujnik temp jest u góry , mam zbiornik z podwójną wężownicą ( u góry i u dołu ) połączoną ze sobą. po prostu zaskoczyła mnie szybkość podgżania. PC ATLANTIC TRI 11.

u mnie tak jak u K&K czynnik nagrzewa się do temp ok 54* jakieś 10min. a cały proces pogrzania wody z 40 do 47* trwa ok 1,5 godz i potrzebuje 2kwh ( średnia z miesiąca). czujnik temp jest u góry , mam zbiornik z podwójną wężownicą ( u góry i u dołu ) połączoną ze sobą. po prostu zaskoczyła mnie szybkość podgżania. PC ATLANTIC TRI 11.

1,5h na podgrzanie o 7 stopni? Coś długo... U mnie przy tej samej PC ale "gorszym" zasobniku zajmuje to 20-30 minut zależnie do stopnia wychłodzenia wody. Poniżej wykresy.

http://images48.fotosik.pl/424/e594178ab6fbb72am.jpg

Na wykresie widać 5 cykli podgrzewania z różnych temperatur. Zużycie prądu na te 5 cykli to 6,5kWh czyli jedno podgrzanie to 1,3kWh.

Przy pompoe 11kW? Masz chyba cos popsute. Jak przyjdzie Ci tak w zimie podgrzewac ze 3x na dobe CWU, to kiedy ta pompa bedzie grzala dom?

Moze jakis parametry zlepodajesz. Delta na pewno 7K?