Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszę i ja o swojej pompie, która pracuje u mnie od 26 września, czyli od 14 dób.

Dom 150mkw, w tym 30mkw podłogówki, reszta grzejniki alu.

Ściana suporeks 24 + styropian 6cm + suporeks 12cm + styropian 5cm.

Podłoga styropian 5cm

Dach wełna 15cm.

Okna PVC dwuszybowe.

Temperatura w domu 21-23 stopnie.

Pompa powietrze-woda Stiebel HPA 8kW.

Pobór energii elektrycznej 110kWh.

Czas pracy pompy 130 godzin.

Ilość załączeń sprężarki 123.

Kosmos w ilości startów sprężarki.

Kosmos w ilości startów sprężarki.

?

Gruntowa od 1 wrzesnia do dzisiaj ma średnio 24 Start/Stop na dobę przy średnio 5-7h pracy na dobę - wychodzi znowu średnio ok. 4 start/stop na godzine bądz 1 Start/Stop na dobę - nie wiem jak to liczyć bo "ponoć" 4 start/stop na godzinę to nie jest taktowanie. Fakt, że ciepło na dworze i bawimy się w domu termostatami, dom duzy ok 260m2 grzania , tylko w 1/3 obecnie pozakrecany - zadana 22 stopnie

Edytowane przez skystar

Zabawa z termostatami tak się niestety kończy.

Żeby używać termostatów z pompą ciepła trzeba naprawdę dobrze przemyśleć układ, a jeszcze lepiej zrobić porządny projekt ogrzewania, ustawić przepływy i nie grzebać przy rotametrach.

U mnie to max 4-5 startow na dobę w sezonie grzewczym - w tym starty na CWU.

Moja pompa średnio na dobę pracuje 8 godz. i 10 startów (początek października). Według instrukcji do 10 startów na godzinę jest ok.

Temperaturę w każdym pokoju mam regulowaną indywidualnie, nie zauważyłem by to jakoś przeszkadzało pompie...

Wciąż konfiguruję pompę, pod kątem wyższego COP.

Liczbą startów za bardzo się nie przejmuję - czy dobrze?

Edytowane przez trapper

W pompach starszej generacji off/on taka ilość załączeń była szkodliwa. W nowszych konstrukcjach ma to chyba mniejsze znaczenie...nie wiem czy dalej przy sprężarkach podaje się przewidzianą ilośc godzin pracy/ilość start/stopów ;)

Mniejsza ilość start/stopów na pewno nie zaszkodzi, a na pewno pomoże. I chyba też oznacza, że pracuje na bardziej optymalnych parametrach.

W pompach starszej generacji off/on taka ilość załączeń była szkodliwa. W nowszych konstrukcjach ma to chyba mniejsze znaczenie...nie wiem czy dalej przy sprężarkach podaje się przewidzianą ilośc godzin pracy/ilość start/stopów ;)

Dla scrolli copelanda:

Emerson recommends a maximum of 10 starts per hour. There is no minimum off time because

scroll compressors start unloaded, even if the system has unbalanced pressures. The most critical

consideration is the minimum run time required to return oil to the compressor after start-up. To

establish the minimum run time, a sample compressor equipped with a sight tube can be ordered

from Emerson. Install it in a system with the longest connecting lines that are approved for the

system. The minimum on time becomes the time required for oil lost during compressor start-up

to return to the compressor sump and restore a minimal oil level that will ensure oil pick-up through

the crankshaft. Cycling the compressor for a shorter period than this, for instance to maintain very

tight temperature control, will result in progressive loss of oil and damage to the compressor.

Właśnie powrót oleju jest krytyczny jeśli chodzi o ilośc startów i czas pracy srężarki. Fakt, że powyższy tekst w mniejszym stopniu dotyka mikroskopijne instalacje w domowych monoblokach. Troszke gorzej jest w splitach.

Ale (a jak wiadomo, przed "ale" wszytko jest nie ważne;) )

Mniejsza ilość start/stopów na pewno nie zaszkodzi, a na pewno pomoże. I chyba też oznacza, że pracuje na bardziej optymalnych parametrach.

+1

Moja pompa średnio na dobę pracuje 8 godz. i 10 startów (początek października). Według instrukcji do 10 startów na godzinę jest ok.

Temperaturę w każdym pokoju mam regulowaną indywidualnie, nie zauważyłem by to jakoś przeszkadzało pompie...

Wciąż konfiguruję pompę, pod kątem wyższego COP.

Liczbą startów za bardzo się nie przejmuję - czy dobrze?

Masz podłogowke?

Jak duży jest bufor?

Optymalizacja COP przy jednoczesnym używaniu termostatów to tematy wzajemnie wykluczające.

U mnie wrzesień i październik, to jeden start/stop na dobę.

Kiedy grzała.

Zimą, to około 3 do 5 max na dobę.

Zima grzeje nad ranem, potem w okienku południowym i ewentualnie wieczorem.

Na każde włączenie grzania, jeden start/stop.

Inwenter.

Czasem się zdarza, że potrafi co 10 minut startować, ale to rzadkość.

Żeby nie było, że się nie zdarza.

Masz podłogowke?

Jak duży jest bufor?

Optymalizacja COP przy jednoczesnym używaniu termostatów to tematy wzajemnie wykluczające.

Pompa nowa, sprężarka inwerterowa (czyli nie on/off)

Nie mam podłogówki, buffor 200l, klimakonwektory.

Po licznych zmianach ustawień pompy za ostatnie 5 dni uzyskałem CO COP 5.19, CWU COP 3.60

Sredni czas pracy 7.4 godz /dobę, 10 startów sprężarki

PS oryginalne ustawienia pracy naprzemiennej pompy zakładały

- max 45 min pracy na CWU

- max 35 min pracy na CO

(faktycznie po 35 min pompa przesawała grzać CO)

Podniosłem parametry do 60 min i 75 min

• 2 weeks później...
W tym miesiącu pompa dogrzewała głównie łazienki i 2-3 noce cały dom przez ok 2h.

Pompa ciepła:

COP CO miesięczne: 5.14

COP CWU miesięczne: 3.52

COP całkowite miesięczne: 3.9

Pobrana CO: 15.02 kWh

Pobrana CWU: 49.18 kWh

Wyprodukowana CO: 77.2 kWh

Wyprodukowana CWU: 173.36 kWh

Dzień dobry…

Jestem świeżym użytkownikiem pompy ciepła i cały czas zachodzę w głowie jak Pan oblicza COP o co z tym chodzi…? Można jakaś podpowiedz?

Z góry Dziekuje…

P.C LG therma v 7kW. Dom 2012 r docieplony styropian 12 piętrowy dach ocieplony wełna 30.To może napisze jakie mam nastawy nie wiem czy są dobre bo dopiero uczę się PC:

Temp CWU 45* grzanie od 11-14

Temp bufora(100L) 45*

Temp podłogówki tylko dół domu ok 35 m2 27* chodzi 24h.

Temp na zew 10* zużycie na dobę 11 kW i nie mam zielonego pojęcia jaki to wynik…

Jestem świeżym użytkownikiem pompy ciepła i cały czas zachodzę w głowie jak Pan oblicza COP o co z tym chodzi…? Można jakaś podpowiedz?

Generalnie należy podzielić ilość wyprodukowanej energii cieplnej przez ilość zużytej energii elektrycznej. Skąd wziąć te wartości? Odczytać z pompy lub opomiarować samodzielnie (ciepłomierz do wyprodukowanej, licznik elektryczny do zużytej).

Na pewno coś ultradźwiękowego. Polecam

ULTRAHEAT® T550

U mnie październik tak - grzane łazienki dla lepszego komfortu. W samym domu temperatura nie spadała poniżej zadanej, ale łazienki i wiatrołap bez zysków słonecznych niestety same się nie ogrzeją.

Pobrana CO: 16.21 kWh

Pobrana CWU: 79.11 kWh

COP CO miesięczne: 4.73

COP CWU miesięczne: 3.68

COP całkowite miesięczne: 3.86

Co ciekawe, w ciągu dnia, w pokojach było także chłodzone czasem podczas grzania CWU. Łącznie wypompowano ze ścian 72kWh ciepła.

W październiku w sumie można było się obyć bez grzania, ale w łazience byłoby już trochę zimno.

CO: 17 kWh COP~5.65

CWU: 83 kWh COP~2.92

Średniomiesięcznie COP~3.38

Dane pochodzą z pompy. Nie wiem na ile to prawda, ale serwisant mówił, że pompa posiada przepływomierz, a zużycie EE mniej więcej pokrywa się z podlicznikiem.