Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Nie bardzo mam jak narysować, pompka od CO pcha tylko na grzejniki, a od podłogówki jest ja rozdzielaczu. Włączam manualnie ponieważ pompka od CO i podłogówki nie jest podłączona do PC. Podłogówka , poniżej tej temp nie ma komfortu (duży salon z antresolą), a po drugie jest płytko zalana, podłoga była frezowana pod rurki. Poprzedni właściciel nie uznawał podłogówki. Podłoga została wyfrezowana i ułożyliśmy rurę pex, nie jest ona głęboko w posadzce.

Jeżeli przy obecnej temperaturze zewnętrznej potrzebujesz na podłogówce 40 stopni (tak rozumiem "poniżej tej temp nie ma komfortu (duży salon z antresolą)") to masz coś totalnie skopane. U mnie dzisiaj grzejniki pracują na około 30 stopniach i w domu jest ciepło.

Jeżeli już masz ten bufor (zakładam, że jest to związane z fotowoltaiką i jest odpowiednio sterowane?) to powinieneś mieć dwa niezależnie sterowane obiegi wtórne (za buforem). Jeden (niskotemperaturowy) dla podłogówki i drugi na grzejniki. Albo oddzielne wyjścia z bufora na różnych wysokościach albo zawór mieszający dla podłogówki. Kwestia odpowiednio zamontowanych zaworów zwrotnych jeżeli obiegi będą wspólne!!!

Sterowanie pompami obiegów wtórnych, skoro jest duży bufor powinno być zrealizowane termostatami dla 2 stref a sam bufor zasilany wg krzywej zależnej od temperatury zewnętrznej.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ehhh...już żałuję tej pompy...

Z bufora wychodzą dwie rury...zasilanie...rozdziela się na obieg CO i na podłogówkę, a druga to powrót. Podłogówka i CO łączą się na powrocie. Zawory kierunkowe żeby woda na powrocie z podłogówki nie wchodziła na grzejniki. Grzejniki otwarte na maksa. Skopana to chyba chata :( Bufor nie jest powiązany z PV, PV jest od dwóch lat i założony zmyśla o PC ale nie wiedziałem że tak szybko to będzie. Podłogówka ma termostat, otwarty na maksa, jak będzie potrzeba większej temp na grzejniki to wtedy na podłogówce obniżę zaworem.

ehhh...już żałuję tej pompy...

Z bufora wychodzą dwie rury...zasilanie...rozdziela się na obieg CO i na podłogówkę, a druga to powrót. Podłogówka i CO łączą się na powrocie. Zawory kierunkowe żeby woda na powrocie z podłogówki nie wchodziła na grzejniki. Grzejniki otwarte na maksa. Skopana to chyba chata :( Bufor nie jest powiązany z PV, PV jest od dwóch lat i założony zmyśla o PC ale nie wiedziałem że tak szybko to będzie. Podłogówka ma termostat, otwarty na maksa, jak będzie potrzeba większej temp na grzejniki to wtedy na podłogówce obniżę zaworem.

Jadnak postaraj się i to naszkicuj bo się nie dogadamy. Albo zrób zdjęcia.

Nie żałuj tylko poproś o schemat instalatora który to montował musisz dojść co jest nie tak bo przy mrozach to ci chyba licznik ze skrzynki wypadnie

Instalator mówił żebym był na stałej...ja widzę jak to jest podłączone...stwierdził że trzeba ocieplić bardziej dom. OZE wskazywało na 12 kW, bufor miał być 100 l, ale kolega polecił 500 i mówił ...jak zacznie grzać PC to nagrzeje i będzie mniej przerw w pracy...no i mniej pracuje ale dłużej :).

Na monitorze energii pokazuje 2 kW poboru...odliczając bieżące zużycie do to może pobiera 1,5kW...ale podlicznik przy pompie nie oszukuje za dzień dwa będzie 700kW zużycia, a tu mrozów nie ma. Dołożę chyba paneli, póki co mam 5,55 kWp

Ja ma histerezę na 5

a krzywa to do każdego domu będzie inna musisz sam dopasować

Pozwolę sobie zapytać czym ogrzewałeś wcześniej i ile opału zużywałeś ?

Wiadomo,każdy dom inny.

Ogrzewałem ekogroszkiem i worek 25 kg dziennie (CO i CWU), zimą 1,5...(przy ujemnych) ale piec był przewymiarowany ...38 kW.

Domu tego nie budowałem, kupiłem i zamieszkałem. Małymi krokami poprawiany.

Edytowane przez DanielRomian

To ze piec przewymiarowany to jeszcze gorzej bo mniejsza sprawność

ile opału spalałeś za sezon ?

decydując się na pompę powinieneś przewymiarować grzejniki (wymienić na większe lub 3 panelowe lub dołożyć kolejne tak aby móc zejść z temperaturą czynnika jak najniżej

bufor 500l to byłby idealny do tego twojego przewymiarowanego kotła bo tam osiągałeś wyższą temperaturę na piecu i nadmiar energii mógł być zmagazynowany nie dla pompy

Pompa ciepła pracuje najefektywniej na jak najniższej temperaturze i tu uzysk z magazynowania energii jest żaden

Proś o schemat instalacji

instalator przed montażem powinien ci taki schemat pokazać

Pisałeś też ze pompa grzeje bufor już prawie 200 minut i dalej nie nagrzała to jest ponad 3 godziny i to przy plusowych temperaturach :eek:

coś tu chyba nie jest tak

Moja 100l bufor grzeje nie dłużej niż 10 -15 minut

Edytowane przez Tomasz197710

To ze piec przewymiarowany to jeszcze gorzej bo mniejsza sprawność

ile opału spalałeś za sezon ?

decydując się na pompę powinieneś przewymiarować grzejniki (wymienić na większe lub 3 panelowe lub dołożyć kolejne tak aby móc zejść z temperaturą czynnika jak najniżej

bufor 500l to byłby idealny do tego twojego przewymiarowanego kotła bo tam osiągałeś wyższą temperaturę na piecu i nadmiar energii mógł być zmagazynowany

Pompa ciepła pracuje najefektywniej na jak najniższej temperaturze i tu uzysk z magazynowania energii jest żaden

Proś o schemat instalacji

instalator przed montażem powinien ci taki schemat pokazać

Ile na sezon...nigdy nie liczyłem...kupowałem i wrzucałem.

Schemat mojej instalacji CO domu czy podłączenia PC do instalacji?

Poszukam jakiegoś programu albo apki i sam zrobię. Czyli bufor taki to strzał w kolano? Grzejniki przy tej temp (38*) dają radę, blaszane dwupanelowe. Robiąc podłogówkę na parterze wyrzuciliśmy grzejniki, po pierwsze było ich dużo aż 7 szt. - wyrzuconych, drugie było zimno...montowane "z dupy"...przy wyjściu na taras nie było...a na korytarzu były dwa, no i tak poprzednik miał. Jak zrobiliśmy podłogówkę od razu polepszyło się. Grzejniki na dole w dwóch pokojach po jednym w każdym - zakręcone, na piętrze w dwóch sypialniach po jednym- włączane na noc. Łazienki dwie, góra grzejnik panelowy i drabinka, parter tylko drabinka.

Jedyne co mogę zrobić to docieplić dom, niby ściana warstwowa z porothermu ale jak wymieniałem okno to styropian 5 cm pomiędzy. Ściana od środka 28 cm poro, 5 cm styro i 12 poro. Fundament nieocieplony albo styro pomiędzy ponieważ są wymurowane na kant, a nie na płasko.

Po sezonie wymienić bufor na mniejszy??

z worka węgla masz ok 155kwh energii

z 1.5 masz tych kWh ok 230

zakładając sprawność kotła 80% a w rzeczywistości pewnie była niższa

Czyli twój kocioł spalając 25kg pracował przez dobę ze średnią mocą 6.5 kwh

jak podzielisz przez 3 -3,5 to pompa powinna zużywać ok 2kwh / godzinę co by się pokrywało z tym co spalałeś wcześniej

czyli wychodzi że Chata słabo ocieplona i stąd duże zużycie

z worka węgla masz ok 155kwh energii

z 1.5 masz tych kWh ok 230

zakładając sprawność kotła 80% a w rzeczywistości pewnie była niższa

Czyli twój kocioł spalając 25kg pracował przez dobę ze średnią mocą 6.5 kwh

jak podzielisz przez 3 -3,5 to pompa powinna zużywać ok 2kwh / godzinę co by się pokrywało z tym co spalałeś wcześniej

czyli wychodzi że Chata słabo ocieplona i stąd duże zużycie

I to by się zgadzało...dobrze że mam PV :) ratuje trochę

W podłogówkę pchasz te 40 stopni? Żadnego zaworu mieszającego?

Nie masz w tym buforze dodatkowego przyłącza niżej by zasilać podłogę niższą temperaturą?

A ten dodatkowy zawór to nie lepiej dać przed obiegiem podłogówki?

Poza tym ten, który jest powinien zapobiegać wpychaniu wody przez powrót.

Edytowane przez chcialbympompe

W podłogówkę pchasz te 40 stopni? Żadnego zaworu mieszającego?

Nie masz w tym buforze dodatkowego przyłącza niżej by zasilać podłogę niższą temperaturą?

A ten dodatkowy zawór to nie lepiej dać przed obiegiem podłogówki?

Poza tym ten, który jest powinien zapobiegać wpychaniu wody przez powrót.

W podłogówkę idzie tyle ile na PC, czyli 38*, oczywiście na zasilaniu podłogówki jest rozdzielacz z pompką i zaworem mieszącym. W buforze są miejsca ale bufor jest w innym pomieszczeniu (pomieszczenie zaadoptowane na "kotłownie"). No właśnie nie zapobiega zbytnio, sprawdzałem grzejniki na powrocie i są ciepłe, dlatego chcę go tam zamontować. Niezła gimela :)