Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Przepływ na PC jak nie pracuje ok. 0,8 M3/h, jak pracuje PC to przepływ w granicach 2m3/h. Pompka na podłogówkę jest na maksymalnym przepływie. Pompka od CO mniejszy przepływ. Pompka od CO Grundfos Alpha1 L 25-60 180, podłogówka Grundfos UPM3 Auto L

Updated....PC grzeje...na wylocie 39*, przepływ 1,26m3/h, temp na powrocie 35*. Pracuje już/aż/dopiero 50 min. Zadana to 37*.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daniel czytaj uważnie =napisałeś temp POWROTU a nie zasilania. Powrót zawsze jest chłodniejszy. A teraz do rzeczy , najczęściej u mnie temp. zasilania na wyjściu z bufora jest równa temp zadanej PC a potem gdy PC zrobi stop to bufor pomału oddaje tak długo aż zejdzie do ustawionej na sterowniku pompki obiegowej i pompka zrobi stop , w miedzy czasie gdy temp na PC spadnie na dwa stopnie od ustawionej = taką ustawiłem deltę w ustawieniach PC to ona wznawia i doładowuje bufor. U Ciebie za duży zład wody = bufor + podłogówka prawdopodobnie powoduje że PC ma kłopot dojść do ust temp.

Daniel czytaj uważnie =napisałeś temp POWROTU a nie zasilania. Powrót zawsze jest chłodniejszy. A teraz do rzeczy , najczęściej u mnie temp. zasilania na wyjściu z bufora jest równa temp zadanej PC a potem gdy PC zrobi stop to bufor pomału oddaje tak długo aż zejdzie do ustawionej na sterowniku pompki obiegowej i pompka zrobi stop , w miedzy czasie gdy temp na PC spadnie na dwa stopnie od ustawionej = taką ustawiłem deltę w ustawieniach PC to ona wznawia i doładowuje bufor. U Ciebie za duży zład wody = bufor + podłogówka prawdopodobnie powoduje że PC ma kłopot dojść do ust temp.

Teraz jaśniej, myślałem że jak na powrocie temperatura zrówna się z zadaną to PC zatrzyma się. U mnie PC...tak jak mówił instalator, temperatura będzie mierzona na powrocie z bufora. Wyszedłem z założenia że grzeje tak długo aż na powrocie nie będzie zadanej. Teraz nic nie zrobię, wymienię chyba bufor na mniejszy.

Teraz doczytałem że pompka obiegowa chodzi u ciebie na max - czyli szybko odbiera ciepło z bufora . Spróbuj obie pompki zrobić na minimum. może PC wtedy dobije temp. na buforze.

Nie ma jak metoda prób i błędów...tak zrobię. Czytałem w artykule że przepływ na podłogówce musi być większy od grzejników. Obawiam się że jak tak zrobię to na powrocie z podłogówki będzie bardziej wychłodzona.

Nie pamiętam. Początek sezonu grzewczego w tym roku ?

Różnica jest taka że przy obecnym trybie maksymalny pobór prądu to około 1,2KW. W normalnym trybie 2,4KW. Przy grzaniu wody 3KW ;)

Pompa przepłwy na minimum , moc ograniczona. Z tego co obserwowałem to grzało długo z deltą = 5 i pobierało około 600W , więc COP powinien być bardzo wysoki :).

Czemu podajesz moc maksymalną, jak to ma być recepta na taktowanie?

Chodząc na minimum pobiera o jakieś 20W mniej, niż przed zmianą. Czyli pewnie tyle, co mniej prądu ciągnie wentylator jednostki zewnętrznej po zmniejszeniu obrotów + pompa obiegowa. Skoro chodzi dłużej, to znaczy, że pracuje z niższym COP (co jest oczywiste, skoro zmniejszone są obroty wentylatora a tym samym podniesiona temperatura wymiennika DZ).

attachment.php?attachmentid=462098

attachment.php?attachmentid=462099

Tryb cichy jest cichy - nie ekonomiczny. Jak do tego przepływy w podłodze zmniejszyłeś to też spada COP bo żeby uzyskać tę samą moc grzewczą musi być wyższa temperatura zasilania. Pobór wręcz identyczny - tylko, że rok temu średnia temperatura u Ciebie była 8,21* a dzisiaj 9,79*.

K2021.jpg

K2022.jpg

Edytowane przez Kaizen

Czemu podajesz moc maksymalną, jak to ma być recepta na taktowanie?

Tryb cichy jest cichy - nie ekonomiczny. Jak do tego przepływy w podłodze zmniejszyłeś to też spada COP bo żeby uzyskać tę samą moc grzewczą musi być wyższa temperatura zasilania. Pobór wręcz identyczny - tylko, że rok temu średnia temperatura u Ciebie była 8,21* a dzisiaj 9,79*.

Chłopie podajesz 2 wykresy w których pompa działała w trybie Silent :)

Widzę że znasz lepiej ode mnie moją pompę ;)

Mam ją ponad 5 lat i sądzę że jednak mam większe doświadczenie , tym bardziej z tego co pamiętam nie masz żadnej pompy PW ;)

Dlaczego używam trybu silent ? Aby zmniejszyć max obroty sprężarki czyli po prostu ograniczyć jej moc. A najważniejsze aby pompa nie taktowała.

Tryb silent po prostu blokuje max obroty sprężarki i nic więcej.

Po co zmniejszone na minimum pompa obiegowa ? Bo i tak nawet na minumum przepływu na liniach są wysokie (chyba coś koło 2,5L/min) i nie ma sensu zwiększania bo wtedy słyszę "przepływ wody" i nie ma to żadnego sensu.

Inna rzecz że dzięki temu uzyskuje większą deltę. Przy dużym przepływie i mocy sprężarki mam deltę 1-2. A tak mam optymlaną deltę dla pompy czyli 5.

Jak policzysz ze wzoru na COP np. pobór 600W i delta 5 , i taki sam pobór 700W i delta 2 , przy tych samych temp zasilania to sądzę że będziesz wiedział w któym przypadku COP jest wyższe ;)

Ciężko mi się odnieść jaka wcześnie rok temu była temp zasilania. Obecnie idzie 30 stopni.

Daniel czy dobrze doczytałem że masz czujnik na powrocie bufora. Ja mam na zasilaniu i podłączony do sterownika który wg wskazań tego czujnika załącza pracę pompki obiegowej. Ciepłem pomieszczeń zajmują się termostaty na grzejnikach , ciepło bufora utrzymuje PC która włącza się gdy bufor straci i to wg czujnika na zasilaniu. U mnie powrót i zasilanie to ok 7-8 stopni różnicy .

Daniel czy dobrze doczytałem że masz czujnik na powrocie bufora. Ja mam na zasilaniu i podłączony do sterownika który wg wskazań tego czujnika załącza pracę pompki obiegowej. Ciepłem pomieszczeń zajmują się termostaty na grzejnikach , ciepło bufora utrzymuje PC która włącza się gdy bufor straci i to wg czujnika na zasilaniu. U mnie powrót i zasilanie to ok 7-8 stopni różnicy .

W parametrach pracy widzę temperatury: T1 - aktualna, TW_O TEMP WYM W-WYCH - temperatura wylotowa i TW_I TEMP WYM W-WLOT wlotowa. Wczoraj siedziałem do późna i patrzyłem za zmianę tych temperatur. Pompa wyłączyła się przy 41* ....W-WYCH (zadana 37*), a na wlocie do PC było 36* ....W--WLOT. Temp T1 z opóźnieniem rośnie...tzn. W-WYCH szybciej rośnie w porównaniu do T1. T1 zrównało się do 41* i wyłączyła się.

Co do termostatów to już sam nie wiem...jedni piszą na maksa otwarte i temperaturę regulujesz na PC, inni ustawić tak żeby był komfort. Co zauważyłem...jak mam otwarte na maksa to na powrocie z grzejników nie mam zimnej wody i tym samym do bufora nie wlatuje wychłodzona. Jak ustawię na termostacie grzejniki to wraca bardziej wychłodzona, zawór przymyka się powoli i przepływ mniejszy, bardziej wychładza.

Jednym słowem w czarnej d...

Co mnie denerwuje do długo ale to długo dobija żeby wyłączyć się, mam zamontowany monitor energii ale na wejściu głównym i widzę zużycie energii: jak nie pracuje PC to maks 500 W zużywamy, jak wejdzie PC to sumarycznie 2,1-2,2 kW. przy grzaniu CWU 4-6 kW.

Teraz widzę że Ty trochę za bardzo się skupiasz na działaniu PC . T1 to jest temp wychodząca aktualnie na bufor i tylko ona na ten moment jest ważna. Te wszystkie inne temp które wymieniłeś to dotyczą wymiennika wewnątrz PC Jeśli ustawiłeś na sterowniku np 40 to PC dobje do ok 41-43 i się wyłączy sprężarka a to oznacza że bufor powinien mieć na górze prawie taką temperaturę i jest git. Pompka obiegowa zabiera ciepło z bufora. Przestań oglądać pracę PC a skup się na instalacji za buforem bo raczej tam jest coś do poprawienia. Jeśli mechanicznie instalacja nie jest skopana a moim zdaniem jest za duży bufor bo on nie jest naprawdę buforem a sprzęgłem i tak działa czyli połączony równolegle z PC i instalacją to musisz po pierwsze ogarnąć sterowanie pompkami =nie mogą chodzić na oko z ręcznym włączaniem , muszą reagować na zmiany , Same pompki muszą mieć wypróbowane biegi na jakich chodzą wg zasad. innych dla grzejników a innych dla podłogówki. Jeśli instalacja będzie zgrana to PC sama się dostosuje. Ogólnie zauważyłem że u mnie jest bardzo mało sytuacji by pompka obiegowa stała . Praktycznie bufor jest opróżniony z ciepła tylko wtedy gdy PC kończy ładowanie bojlera =wtedy temp bufora spada poniżej ustawionej na sterowniku pompki i ona staje. Po niedługim czasie PC po dogrzaniu bojlera wraca do grzania bufora i gdy temp przekroczy moją dolną ustawioną na sterowniku to pompka chodzi dalej. Ja grzeję całość harmonogramem który sobie ustaliłem wg obecności domowników.

Czy ktoś u siebie stosuje klimakonwektory i może się podzielić informacją czy dają rade latem i zimą? Warto w nie zainwestować?

We wrześniu założyłem klimakonwektory. Jeszcze nie mam doświadczeń odnośnie chłodzenia latem. Jeśli chodzi o grzanie to jestem bardzo zadowolony:

1. Fenomenalny komfort cieplny. Temperatura w każdym pomieszczeniu jest dokładnie taka jaką się ustawi

2. W nieogrzewanym (nieużywanym) pokoju (16C) wystarczy 15 min żeby zagrzać do 21C

3. Generalnie działają mi na niskich obrotach w trybie automatycznym i są praktycznie bezgłośne. Jak podbiję temperaturę o kilka stopni to zaczynają dmuchać. Słychać w zasadzie wyłącznie szum podmuchu (nie przeszkadza)

Uwagi:

1. Warto przewymiarować - będą bezgłośne i nie będzie problemu z zasilaniem poniżej 40C

2. Wyłączają się, gdy temperatura zasilania poniżej 30C (sam się potem włączy jak wzrośnie temp. zasilania)

3. Obecnie przy temp zewn 6-7C krzywa grzewcza wskazuje na 34C

4. Konieczny bufor - im większy tym lepiej (przy 200l buforze pompa podgrzewa mi bufor od 30C do 38C)

Edytowane przez trapper

Chłopie podajesz 2 wykresy w których pompa działała w trybie Silent :)

Może wynika to z tego, że wprowadzileś mnie w błąd twierdząc, ze tryb silent włączyłeś w tym roku?

Nie pamiętam. Początek sezonu grzewczego w tym roku ?

To kiedy go włączyłeś, skoro w listopadzie zeszłego roku już był włączony?

Ale na początku 2019 r. tak jak i w 2021 minimalna moc pobierana to było 680W.

attachment.php?attachmentid=462120

Więc pasuje to 20W mniej od 2022.

Czyli tryb cichy nie chroni przed taktowaniem, bo nie zmienia minimalnych obrotów sprężarki.

Dlaczego używam trybu silent ? Aby zmniejszyć max obroty sprężarki czyli po prostu ograniczyć jej moc.

Co Ci przeszkadza moc MAKSYMALNA? Chcesz marznąć w mrozy?

Minimalnej mocy tryb silent zauważalnie nie zmienia (odrobinę zmniejsza - przez gorszy COP przy tym samym poborze prądu przez sprężarke). Za to przy każdej mocy pogarsza COP.

Tryb silent po prostu blokuje max obroty sprężarki i nic więcej.

Faktycznie, lepiej znam Twoją pompę, niż Ty.

attachment.php?attachmentid=462121

Inna rzecz że dzięki temu uzyskuje większą deltę. Przy dużym przepływie i mocy sprężarki mam deltę 1-2. A tak mam optymlaną deltę dla pompy czyli 5.

Zaglądałeś kiedyś do instrukcji?

attachment.php?attachmentid=462122

Jak policzysz ze wzoru na COP np. pobór 600W i delta 5

Wzór na COP jest energia wyprodukowana/energia pobrana z gniazdka. Jak nie zmierzysz energii wyprodukowanej (ciepłomierzem) to nie poznasz COPu.

K2019.jpg

KWent.jpg

LGObroty.jpg

Edytowane przez Kaizen

Może wynika to z tego, że wprowadzileś mnie w błąd twierdząc, ze tryb silent włączyłeś w tym roku?

To kiedy go włączyłeś, skoro w listopadzie zeszłego roku już był włączony?

Czyli tryb cichy nie chroni przed taktowaniem, bo nie zmienia minimalnych obrotów sprężarki.

Nie wiem , używam dość długo trybu silent , głównie jak nie ma jeszcze mrozów aby chronić przed taktowaniem.

Chroni przed taktowaniem.

Przed wczoraj włączyłem pompę obiegową na max obroty. Szczerze mówiac nie zauważyłem jakiejś poprawny szybkości nagrzewania a jak już to minimalne.

Zrobiłem nawet test i wyłączyłem wtedy tryb sillent.

Możesz zobaczyć co się stało jak wyłączyłem tryb silent a pompa obiegowa była na max wydajności. (13 listopada po 22.00) ...

Pompa ruszyła , 20 minut grzało , dogrzała wodę do 33 stopni (ustawienie na 30 stopni) i wyłączyła się. Wiedziałem że zacznie już taktować i to bardzo mocno więc włączylem tryb silent i wtedy bylo ok.

Ja mam za dużą pompę i o tym wiem i muszę ją tak prowadzić aby działała prawidłowo.

Więcej nie kombinuje bo szkoda mi czasu. Jak w trybie silent nie da rady to wtedy dopiero włączę pełną moc.

Zaglądałeś kiedyś do instrukcji?

attachment.php?attachmentid=462122

Wzór na COP jest energia wyprodukowana/energia pobrana z gniazdka. Jak nie zmierzysz energii wyprodukowanej (ciepłomierzem) to nie poznasz COPu.

Kaizen minimalny przepływ dla mojej pompy to chyba 22,7l.min . U mnie nawet na minimalnej wydajności pompy obiegowej jest wiecej od minimalnej , która i tak w przypadku LG jest bardzo wysoka.

Teraz jak wyłączyłem jeszcze 1-2 linie to jeszcze przepływ wzrósł.

Instrukcje znam bardzo dobrze tak jak pompę ..

Co do taktowania to nie masz racji. U mnie tryb silent to ogranicznik obrotów max sprężarki czyli mocy. Po prostu powyżej pewnej częstotliwości sprężarka nie wejdzie. Widać w moim przypadku że zamiast poboru 2,4KW jest 1,2KW czyli ograniczenie jest prawie 2x.

Gdbym miał pompę 3,5-5KW to zapewe nie musialbym ograniczać mocy a tak muszę.

Po prostu na pełnej mocy zbyt szybko osiągana jest temp docelowa i następuje wyłączenie i za chwilę pompa rusza i po chwili znow nagrzewa.

Więc naprawdę Kaizen nie oczekuję ani nie potrzebuje pomocy.

Jest tanio i oszczędnie i tyle. Ja jestem zadowolony i nic nie mam zamiaru zmieniać.

A nie masz co porównywać z poprzednimi latami , bo w tym roku moje zyski bytowe w porównaniu ze zeszłymi latami szorują po dnie.

Witam,

Dom z poddaszem użytkowym. 150m2 + 30m2 garaż. Wszędzie podłogówka co 10cm plus gdzie nie gdzie ogrzewanie ścienne. Garaz na razie wyłączony z ogrzewania bo zakręciłem pętle ale parę razy było "przepalane" tam. 20cm grafitu na elewacji, poddasze 35cm celulozy, podłoga na gruncie biały styro 17cm, rekuperacja. OZC pierwotne 8,5 kW ale jak dałem reku myślę że spadło do poziomu 6,5 kW. Wylewki cementowe, na dole grubość 9-10cm, na górze 7-8cm.

Pompa LG Therma V 4 generacji. Moc 7 kW. W układzie z buforem równolegle 160litrów (teraz nie dawałbym bufora bo jednak jest lekka strata Tz). Baniak CWU 300 litrów, grzany raz dziennie do 42-43 stopni.

Grzeje w taryfie G12W. Więc akumuluję w wylewkach w tanich taryfach. Krzywa grzewcza 9/25 i -20/36. Temperatura w domu waha się od 20,5 do 22.

Zużycia CO + CWU z podlicznika Supla:

Sierpień (było trochę chłodzenia podłogówką i ściennym) - 99 kWh

Wrzesień (parę dni było załączone grzanie) - 99 kWh

Październik - 142 kWh

Listopad do dziś - 223 kWh.

Generalnie zauważyłem, ze teraz jak pompa się załączy w taniej taryfie po dłuższym postoju to niestety przez dobre 4h idzie na full, żdby nadrobić straty energii z wylewek. Zdaję sobie sprawę, że taka praca jest mniej ekonomiczna gdyby pompa modulowała sobie moc w pracy ciągłej. Co do wysokości zużycia ciężko określić, bo nie miałem wcześniej innego źródła ciepła. Porównuję z wynikiem Kaszpira bo podobna pompa ale za to mniejszy domek. Przez to, że grzeje w taniej taryfie musiałem lekko podnieść krzywą żeby podbić trochę temperaturę wylewek ale teraz wrócę do starych nastaw i zobaczymy jakie temp. osiągne. Generalnie między dołem a górą jest około 1 stopnia róznicy. Wynika to z tego, że dach mam dobrze zaizolowany i jest mniej przeszkleń które jednak generują straty ciepła. Mam również rolety podtynkowe, gdzie pod skrzynkami w paru miejscach jest 2cm płyty pir a w niektórych miejscach 2cm maty aluthermo. Teraz wiem, że aluthermo jest ogólnie lipa i prawdopodobnie pod tymi skrzynkami mam spory mostek. Pewnie niedługo uda mi się zdobyć kamerę termowizyjną i ona wyłapie wszelkie mostki termiczne.

Pytanie ile z tego zużywasz na CWU, czy masz cyrkulację CWU?

Zauważ, że Kaszpir na CWU zużywa tyle co nic. U Ciebie, patrząc na zużycie we wrześniu można wnioskować, że zużycie na CWU jest spore.

Mój dom trochę większy od Twojego - garaż 40m2 ogrzewany do 15-17 stopni, pompa gruntowa, cyrkulacja CWU, a na ten moment zużycie mam 116kWh.

Na samo CO 64kWh.

Tyle, że u Ciebie nie wiesz nawet z jakim COP grzejesz, więc nie wiesz czy dom potrzebuje tak dużo, czy pompa ma słaba sprawność.