kbab 30.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 ...albo jakiś przeciek, wyciek, może wpięty sąsiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.09.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 ...albo jakiś przeciek, wyciek, może wpięty sąsiad? Nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 30.09.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 może po prostu zacznij oszczedzac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portal 30.09.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) witamjestem szczesliwym posiadaczem pompy ciepla, planuję skorzystać z tej taryfy: http://www.energa.pl/dla-domu/oferta-taryfowa-dla-domu/informacje-podstawowe#g12rtaryfa droższa: 0.73zł bruttotaryfa tańsza: 0.29 złdo tego opłaty stałe: 22zł i ustawić pompe tak żeby działała tylko w tańszej taryfie (12 godzinnej 13-16, 22-7) mam pompę ecopower 9(sterowanie pogodowe), na starcie ustawię zadaną temperaturę w tanszej taryfie na 23 a w droższej na 10, krzywa 4(jeżeli będzie potrzeba 5). 300 litrów wody będę podgrzewał tylko w godzinach 13-16 do 47c, być może jeszcze rano 6-7 (2 mieszkańców) bez wdawania sięw szczegóły, dom zaizolowwany srednio/dobrze, na całości podłogówka ok 180 m2 czy to ma szansę zadziałać? Edytowane 1 Października 2012 przez portal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2012 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 z tak dużą krzywą możesz mieć problem z przegrzewaniem domu w duże mrozy. im większy mróz tym będzie cieplej. ja mam ecopower a8 i krzywą 0. temperatury ustawione to 24 i 17. wykorzystanie taniej taryfy w 87%. czasami trzeba grzac w drogiej bo odbije sie to na komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wrzesień zakończony wynikiem 163kWh za kwotę 91zł. W tym, były 2 dni pracy C.O. Dzisiaj było rano zimno i pierwszy raz zauważyłem oszronienie jednostki zewnętrznej. Widziałem też jak wygląda odszranianie. Na końcu w powietrze unosi się chmura pary wodnej. Można się wystraszyć jak ktoś nie wie, że to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.10.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 To już grzanie też masz za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wrzesień zakończony wynikiem 163kWh za kwotę 91zł. W tym, były 2 dni pracy C.O. Dzisiaj było rano zimno i pierwszy raz zauważyłem oszronienie jednostki zewnętrznej. Widziałem też jak wygląda odszranianie. Na końcu w powietrze unosi się chmura pary wodnej. Można się wystraszyć jak ktoś nie wie, że to normalne Nagraj film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Nagraj film Znalazłem "gotowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Znalazłem "gotowca" Chmury nie widać Mam pytanie odnośnei cwu. Czy można tak ustawić pompę, żebym miał ciepłą wodę na 6 rano, a po rozbiorze wody pompa zacznie ją podgrzewać po godzinei 13 (tania taryfa). Potrzebuję ciepłej wody dopiero na wieczór, poza poborem o 6 rano do wieczora nikogo nie ma w domu. Podgrzewanie wody po 6 rano w drogiej taryfie traci wtedy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 01.10.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 >r19 - Wszystko zależy od sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 01.10.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wrzesień zakończony wynikiem 163kWh za kwotę 91zł. W tym, były 2 dni pracy C.O. Dzisiaj było rano zimno i pierwszy raz zauważyłem oszronienie jednostki zewnętrznej. Widziałem też jak wygląda odszranianie. Na końcu w powietrze unosi się chmura pary wodnej. Można się wystraszyć jak ktoś nie wie, że to normalne Nie wiem czy ta chmura pary wodnej to ok. Ciepło parowania jest wielokrotnie większe od ciepła topnienia - po co traci to tyle energii ? Na filmie wygląda poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Tak gwoli scislosci: Nominalna wartosc ciepla parowania jest wielokrotnie wyzsza od ciepla potrzebnego do przemiany fazowej, ale parametr ciepla parowania jest podawany dla STALEJ temperatory dazac do zera w punkcjie krytycznym. Trzeba sobie zdawac z tego sprawe. Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze odparowanie to niepotrzebna strata energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 01.10.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 z tak dużą krzywą możesz mieć problem z przegrzewaniem domu w duże mrozy. im większy mróz tym będzie cieplej. ja mam ecopower a8 i krzywą 0. temperatury ustawione to 24 i 17. wykorzystanie taniej taryfy w 87%. czasami trzeba grzac w drogiej bo odbije sie to na komforcie. Wystarczy dołożyć czujnik temp. wewnętrznej i po problemie. Krzywa może być wysoka i taktowania nie ma. Bez pomiaru temp. wewn. też się da zoptymalizować nastawy, ale trzeba poświęcić sporo czasu i przyjąć kompromis między ograniczeniem taktowania a ekonomią. Ale na ten temat to bardziej Liwko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 No wlasnie. Ja mam mierzona temperature wylewki. Jaka ustawic temp zadana podlogi aby miec w domu 21-22*C ? Czyba czeka mnie pierwsze wlaczenie ogrzewania w zasiedlonym domu i praktycy zaoszczedza mi kika dni eksperymentow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 01.10.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Podłogi - nie wiem. Na ścianach miałem max 27-28C przy największych mrozach minionej zimy. Ale to inna bajka - przy podłodze może być trochę inaczej. Jak czujnik temperatury jest tuż przy rurce to na pewno więcej, a jak tuż pod okładziną podłogową - myślę, że mniej. Temperatury gz zaobserwowałem max w okolicy 35C, ale ile było pod koniec grzania nad ranem - nie wiem, bo tak wcześnie nie wstaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wystarczy dołożyć czujnik temp. wewnętrznej i po problemie. Krzywa może być wysoka i taktowania nie ma. Bez pomiaru temp. wewn. też się da zoptymalizować nastawy, ale trzeba poświęcić sporo czasu i przyjąć kompromis między ograniczeniem taktowania a ekonomią. Ale na ten temat to bardziej Liwko..... No tak, pompa z serii C ma też sterowanie pokojowe. Masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 01.10.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 PISOWNIA UPROSZCZONA, PISANIE PRZEZ PEWIEN CZAS JEDNA REKA!!! Co zdolniejsi potrafią nawet jednym palcem:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Chmury nie widać Obejrzyj dokładnie od 2:35! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Obejrzyj dokładnie od 2:35! Moglbys odpowiedziec na moje wczesniejsze pytanie czy w atlanticu da sie tak ustawic grzanie cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts