Kaizen 18.12.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Nierząd spowodował że ci co mają PC bez fotowoltaiki będą płacić więcej niż ci od śmieciuchów i ekogrochu . Naprawdę zachęcili do wymiany . Jak nie masz PV to masz dopłatę: Ustawa o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej Art. 27. 1. Dodatek elektryczny przysługuje odbiorcy energii elektrycznej w gospodarstwie domowym w rozumieniu art. 3 pkt 13b ustawy – Prawo energetyczne, w przypadku gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego jest zasilane energią elektryczną, i źródło to zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków [...] 2. W przypadku gdy gospodarstwo domowe zamieszkuje pod adresem zamieszkania, w którym jest wykorzystywana energia elektryczna pochodząca z mikroinstalacji, w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii, która jest rozliczana zgodnie z zasadami określonymi w art. 4 tej ustawy, dodatek elektryczny nie przysługuje. [...] Art. 28. [...] 4. Dodatek elektryczny nie przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, na potrzeby którego zostało zakupione paliwo stałe, po cenie i od przedsiębiorcy, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców niektórych paliw stałych w związku z sytuacją na rynku tych paliw (Dz. U. poz. 1477 i 1692). 5. Dodatek elektryczny nie przysługuje gospodarstwom domowym, objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku węglowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym (Dz. U. poz. 1692 i 1967). 6. Dodatek elektryczny nie przysługuje gospodarstwom domowym, objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku, o którym mowa w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 15 września 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dz. U. poz. 1967) [....] Art. 30. 1. Dodatek elektryczny dla gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 27 ust. 1, wynosi 1000 zł. 2. W przypadku gdy zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym w tym samym miejscu zamieszkania w 2021 r. wyniosło więcej niż 5 MWh, dodatek elektryczny wynosi 1500 zł. 3. Wniosek o wypłatę dodatku elektrycznego składa się w terminie od dnia 1 grudnia 2022 r. do dnia 1 lutego 2023 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.12.2022 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Ta dopłata to chyba marne pocieszenie skoro do śmieciucha jest 2x większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2022 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 To jest okres przejściowy, przyzwyczajają nas do wysokich cen energii, a dopłaty były na ten rok w przyszłym już nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 18.12.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Najlepsze, że można otrzymać dopłatę, później założyć PV i nie trzeba zwracać dopłaty, bo rozumiem, że w momencie składania wniosku nie można posiadać PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2022 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Najlepsze, że można otrzymać dopłatę, później założyć PV i nie trzeba zwracać dopłaty, bo rozumiem, że w momencie składania wniosku nie można posiadać PV. Niezbyt, nawet jak otrzymasz kasę to w którym jest wykorzystywana energia elektryczna pochodząca z mikroinstalacji, w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20 nie możesz wykorzystywać energii elektrycznej pochodzącej z mikroinstalacji w tym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 18.12.2022 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Niezbyt, nawet jak otrzymasz kasę to nie możesz wykorzystywać energii elektrycznej pochodzącej z mikroinstalacji w tym sezonie grzewczym. Tylko, że w ustawienie ma informacji o jaki okres chodzi, nie ma też tam informacji, że tyczy się okresu grzewczego. Dodatkowo, jeżeli ktoś założy w trakcie 2023 roku mikroinstalację (brak jest zakazu jej założenia po otrzymaniu dotacji) i chciałby być fair i zwrócić taką otrzymaną dotację to nawet nie ma opisanej drogi zwrotu takiej dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2022 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Tylko, że w ustawienie ma informacji o jaki okres chodzi, nie ma też tam informacji, że tyczy się okresu grzewczego. Dodatkowo, jeżeli ktoś założy w trakcie 2023 roku mikroinstalację (brak jest zakazu jej założenia po otrzymaniu dotacji) i chciałby być fair i zwrócić taką otrzymaną dotację to nawet nie ma opisanej drogi zwrotu takiej dotacji. Jak ten dodatek otrzymujesz na sezon 2022-23r to praktycznie zanim założysz instalację FV to już minie. Ale Ustawa o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej Tak chyba nie jest. Chodzi o cały przyszły rok. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 19.12.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 LUDZISKA to jest wątek o zużyciu energii przez pompę nie o dopłatach czy panelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sineroko 19.12.2022 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 LUDZISKA to jest wątek o zużyciu energii przez pompę nie o dopłatach czy panelach Tomasz to ile Ci w te mrozy zużywała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 19.12.2022 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Sporo wczoraj 73kw według podlicznikaPraktycznie cały czas minus 10 w nocy nawet minus 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tajo82 19.12.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Ja mam do dzisiaj 475, pompa puszczona w samopas, w domu 23st Edytowane 19 Grudnia 2022 przez tajo82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 20.12.2022 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Nie obrażcie się ale nie widzicie jaki jest idiotyczny ten cały wątek i takie wpisy = Mi zużyła tyle a tyle = Przecież to niczemu nie służy bez dokładnych danych a nawet dwaj sąsiedzi mogą mieć kompletnie rozjechane dane wystarczy że jeden na podłogówce a drugi na grzejnikach i co dziennie inny odczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 20.12.2022 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Ja mam do dzisiaj 475, pompa puszczona w samopas, w domu 23st Nie piszesz czy dane z podlicznika czy z pompy Ja mieszkam w górach na Podhalu Mam same grzejniki chałupę stara słabo ocieploną i zużyłem 2x tyle co ty Temperatura w domu 23 stopnie a w łazienkach 25-26 A nie wiem jak u ciebie ale tu temperatury w ostatnim czasie po minus 16 w nocy i - 8 w dzień Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Tomasz197710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.12.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.12.2022 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Jeśli ktoś podaje szczegółowe parametry domu, to wątek ma sens. Kazdy może odnaleźć jakaś referencję. Gdyby nie ten wątek, ponadnormatywne zużycie mojej pompy nie rzuciłoby się w oczy. A tak, udało się znaleźć przyczynę problemu i ja wyeliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.12.2022 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 https://media.tauron.pl/pr/780688/tauron-umozliwia-klientom-z-gwarancja-ceny-bezplatna-zmiane-umowy Tauron wysyła zapytania, ale dla pompiarzy to raczej jest nie na rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 21.12.2022 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Jestem ciekaw jakie ceny widnieją w tych cennikach na stałą kwotę, że są tak dobroduszni i pozwalają za darmo zmienić umowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 21.12.2022 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Nie wiem na ile faktycznie przełożą się te plotki z internetu co do stawek w Tauronie w taryfach G12 i G13 ale jeżeli taki w G11 stawka będzie 1,4 zł a w G13 która mnie interesuje w strefa średnia 1,4zł, strefa wysoka 1,95zł a strefa niska 0.95zł!to nie będzie się opłacało zostawać w tych taryfach i trzeba będzie wrócić do G11. Zwraca uwagę przede wszystkim to że o ile w strefach średniej i wysokiej wzrost o około 100% o tyle w tej najniższej o prawie 300%! ***** *** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 21.12.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Ja jestem ciekawy jak na ten 100% - 300% wzrost cen energii odpowie inflacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2022 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Ja jestem ciekawy jak na ten 100% - 300% wzrost cen energii odpowie inflacja. Firmy od dawna mają podwyżki. Teraz to dotyka konsumentów. Jak wymogą na pracodawcach podwyżkę, to może i jakieś przeniesienie na inflację będzie. Mnie bardziej zastanawia, czemu tak gładko do przechodzi. Znacznie mniejsze podwyżki spowodowały powstanie Ruchu Żółtych Kamizelek we Francji. A u nas chyba ludzie przyzwyczaili się przez lata do medialnego straszenia wzrostem cen prądu i dopiero jak dostaną faktury to dotrze do nich, że tym razem to naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts