Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Nierząd spowodował że ci co mają PC bez fotowoltaiki będą płacić więcej niż ci od śmieciuchów i ekogrochu . Naprawdę zachęcili do wymiany .

Jak nie masz PV to masz dopłatę:

Ustawa o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej

Art. 27. 1. Dodatek elektryczny przysługuje odbiorcy energii elektrycznej w gospodarstwie domowym w rozumieniu art. 3 pkt 13b ustawy – Prawo energetyczne, w przypadku gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego jest zasilane energią elektryczną, i źródło to zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków

[...]

2. W przypadku gdy gospodarstwo domowe zamieszkuje pod adresem zamieszkania, w którym jest wykorzystywana energia elektryczna pochodząca z mikroinstalacji, w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii, która jest rozliczana zgodnie z zasadami określonymi w art. 4 tej ustawy, dodatek elektryczny nie przysługuje.

[...]

Art. 28.

[...]

4. Dodatek elektryczny nie przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, na potrzeby którego zostało zakupione paliwo stałe, po cenie i od przedsiębiorcy, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców niektórych paliw stałych w związku z sytuacją na rynku tych paliw (Dz. U. poz. 1477 i 1692).

5. Dodatek elektryczny nie przysługuje gospodarstwom domowym, objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku węglowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym (Dz. U. poz. 1692 i 1967).

6. Dodatek elektryczny nie przysługuje gospodarstwom domowym, objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku, o którym mowa w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 15 września 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dz. U. poz. 1967)

[....]

Art. 30. 1. Dodatek elektryczny dla gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 27 ust. 1, wynosi 1000 zł.

2. W przypadku gdy zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym w tym samym miejscu zamieszkania w 2021 r. wyniosło więcej niż 5 MWh, dodatek elektryczny wynosi 1500 zł.

3. Wniosek o wypłatę dodatku elektrycznego składa się w terminie od dnia 1 grudnia 2022 r. do dnia 1 lutego 2023 r.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepsze, że można otrzymać dopłatę, później założyć PV i nie trzeba zwracać dopłaty, bo rozumiem, że w momencie składania wniosku nie można posiadać PV.

Niezbyt, nawet jak otrzymasz kasę to

w którym jest wykorzystywana energia elektryczna pochodząca z mikroinstalacji, w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 20

nie możesz wykorzystywać energii elektrycznej pochodzącej z mikroinstalacji w tym sezonie grzewczym.

Niezbyt, nawet jak otrzymasz kasę to

nie możesz wykorzystywać energii elektrycznej pochodzącej z mikroinstalacji w tym sezonie grzewczym.

Tylko, że w ustawienie ma informacji o jaki okres chodzi, nie ma też tam informacji, że tyczy się okresu grzewczego. Dodatkowo, jeżeli ktoś założy w trakcie 2023 roku mikroinstalację (brak jest zakazu jej założenia po otrzymaniu dotacji) i chciałby być fair i zwrócić taką otrzymaną dotację to nawet nie ma opisanej drogi zwrotu takiej dotacji.

Tylko, że w ustawienie ma informacji o jaki okres chodzi, nie ma też tam informacji, że tyczy się okresu grzewczego. Dodatkowo, jeżeli ktoś założy w trakcie 2023 roku mikroinstalację (brak jest zakazu jej założenia po otrzymaniu dotacji) i chciałby być fair i zwrócić taką otrzymaną dotację to nawet nie ma opisanej drogi zwrotu takiej dotacji.

Jak ten dodatek otrzymujesz na sezon 2022-23r to praktycznie zanim założysz instalację FV to już minie.

Ale

Ustawa o szczególnych rozwiązaniach służących ochronie odbiorców energii elektrycznej w 2023 roku w związku z sytuacją na rynku energii elektrycznej

Tak chyba nie jest.

Chodzi o cały przyszły rok.

Edytowane przez animuss

Nie obrażcie się ale nie widzicie jaki jest idiotyczny ten cały wątek i takie wpisy = Mi zużyła tyle a tyle = Przecież to niczemu nie służy bez dokładnych danych a nawet dwaj sąsiedzi mogą mieć kompletnie rozjechane dane wystarczy że jeden na podłogówce a drugi na grzejnikach i co dziennie inny odczyt.:D

Ja mam do dzisiaj 475, pompa puszczona w samopas, w domu 23st

Nie piszesz czy dane z podlicznika czy z pompy

Ja mieszkam w górach na Podhalu

Mam same grzejniki chałupę stara słabo ocieploną i zużyłem 2x tyle co ty

Temperatura w domu 23 stopnie a w łazienkach 25-26

A nie wiem jak u ciebie ale tu temperatury w ostatnim czasie po minus 16 w nocy i - 8 w dzień

Edytowane przez Tomasz197710

Nie wiem na ile faktycznie przełożą się te plotki z internetu co do stawek w Tauronie w taryfach G12 i G13 ale jeżeli tak

i w G11 stawka będzie 1,4 zł a w G13 która mnie interesuje w strefa średnia 1,4zł, strefa wysoka 1,95zł a strefa niska 0.95zł!

to nie będzie się opłacało zostawać w tych taryfach i trzeba będzie wrócić do G11. Zwraca uwagę przede wszystkim to że o ile w strefach średniej i wysokiej wzrost o około 100% o tyle w tej najniższej o prawie 300%!

Ja jestem ciekawy jak na ten 100% - 300% wzrost cen energii odpowie inflacja.

Firmy od dawna mają podwyżki. Teraz to dotyka konsumentów. Jak wymogą na pracodawcach podwyżkę, to może i jakieś przeniesienie na inflację będzie.

Mnie bardziej zastanawia, czemu tak gładko do przechodzi. Znacznie mniejsze podwyżki spowodowały powstanie Ruchu Żółtych Kamizelek we Francji. A u nas chyba ludzie przyzwyczaili się przez lata do medialnego straszenia wzrostem cen prądu i dopiero jak dostaną faktury to dotrze do nich, że tym razem to naprawdę.