GP007 02.11.2023 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 przecież to nieudolna forma reklamy, ta cała Aiwa to z wyglądu klon midea, po co kupować klona jak można chińczyka oryginał no i "Fajna sprawa split bo ma dwie jednostki" ... już kurczę myślałem że aiwa w tej samej cenie proponuje ze trzy albo pińć słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 27.11.2023 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 No i zima za oknem jakiej dawno nie było. Dzisiaj - 4 u mnie. Od dwóch dni pompa bierze po 20 kWh na dobę. To prawie dwa razy więcej niż jeszcze tydzień temu. Również pobór na potrzeby CWU wzrósł wyraźnie.Jak tam u was? Licznik kręci się szybciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.11.2023 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 U mnie od początku listopada tak to wygląda. Zużycie na CWU też wzrosło - woda wodociągowa zimniejsza, a do grzania już nie odzyskuje ciepła z domu. [ATTACH=CONFIG]467136[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz204 27.11.2023 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 (edytowane) Jacek150 moim zdaniem Twoja pompa zdecydowanie za często się załącza. Czas pracy jest też dość długi jak na obecną pogodę, ale oczywiście ma to bezpośredni związek ze stratami ciepła przez przegrody. Im więcej ucieka tym więcej musisz grzać. Napisz coś o swoim domu. Ocieplenie, okna, wentylacja. Myślę, że powinieneś też pobawić się trochę sterowaniem pompy. Zgadzam się! Odpowiednie sterowanie pompą ciepła może znacząco wpłynąć na jej efektywność. I rzeczywiście warto zwrócić uwagę na izolację i wentylację domu. Polecam poczytać: https://www.ecocomfort.pl/ile-pradu-pobiera-pompa-ciepla/ Ja sam korzystam z pompy ciepła w moim domu i jestem bardzo zadowolony. Edytowane 20 Grudnia 2023 przez Tomasz204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.11.2023 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 No i zima za oknem jakiej dawno nie było. Dzisiaj - 4 u mnie. Od dwóch dni pompa bierze po 20 kWh na dobę. To prawie dwa razy więcej niż jeszcze tydzień temu. Również pobór na potrzeby CWU wzrósł wyraźnie. Jak tam u was? Licznik kręci się szybciej? Minusowe temperatury to mam już od 2 tygodni Najnizsza temperatura kilka dni temu -8,5 stopnia a były też zbliżone do niej Dzisiaj rano -6,6 stopnia .. Oczywiście zużycie enerii wzrosło. U mnie w piątek wyłączyłem termostat i teraz pomoa działa bez żadnych "ograniczników". Efekt ? Najwyższy komfort termiczny i stabilna temp .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.11.2023 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Jaki termostat? Najwyższy komfort jest wtedy, gdy automatyka utrzymuje zadaną temperaturę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.11.2023 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Minusowe temperatury to mam już od 2 tygodni Najnizsza temperatura kilka dni temu -8,5 stopnia a były też zbliżone do niej Dzisiaj rano -6,6 stopnia .. Oczywiście zużycie enerii wzrosło. U mnie w piątek wyłączyłem termostat i teraz pomoa działa bez żadnych "ograniczników". Efekt ? Najwyższy komfort termiczny i stabilna temp .. U mnie działa nadal na kagańcu, czyli grzeje w nocy. Komfort jeszcze jest utrzymany. Dziś było -7 ok 5.30. Ale całe dnie jestem w domu więc jak nie gotowanie obiadu to pieczenie i nadganiam tym dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.11.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 U mnie działa nadal na kagańcu, czyli grzeje w nocy. Komfort jeszcze jest utrzymany. Dziś było -7 ok 5.30. Ale całe dnie jestem w domu więc jak nie gotowanie obiadu to pieczenie i nadganiam tym dom. U mnie dziś -8,8 stopnia rano ale z drugiej strony nie wiem czy jest sie z czego cieszyć Ja z kagańca dawno temu zrezygnałem. Sterowanie było termostatem z histerezą 0,5stopnia i termostat decydował kiedy właczyć i wyłaczyć. Jak dla mnie komfort termiczny był lepszy niż przy grzaniu tylko w II taryfie. A kilka dni temu termostat wyłaczyłem i grzeje ze stałą temperaturą. Komfort termiczny najwyższy. Patrzyłem na zużycie energii to w tym miesiacu mimo że nie grzałem jej tylko w II tarfie i tak jest tylko 35% w drogiej taryfie więc tragedii nie ma Jak będzie z 10% większe zużycie w drogiej tarfie to nie zbankutuje tym bardziej że po przekrocznieu 3000kwh i tak różnica w koszcie energii jest dość niska między drogą a tanią taryfą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.11.2023 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 A kilka dni temu termostat wyłaczyłem i grzeje ze stałą temperaturą. Co to znaczy? Stałą temperaturą czego? I jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.11.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Co to znaczy? Stałą temperaturą czego? I jaką? Na pompie mam ustawioną temp zasilania 29stopni. W domu temperatura powyżej 22 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.11.2023 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Na pompie mam ustawioną temp zasilania 29stopni. W domu temperatura powyżej 22 stopni. Czyli jak? Pompa w ogóle się Tobie nie wyłącza? Chodzi cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.11.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Czyli jak? Pompa w ogóle się Tobie nie wyłącza? Chodzi cały czas? W podpisie moim masz podgląd pompy na żywo ... Dziś widzę że działa nonstop. Wczoraj zrobiła sobie przerwę 30-40minut Wszystko będzie zależało od temperatury zewnętrznej. Dziś jest cały czas na minusie (rano -8,8 teraz -2,3) i cay czas działa. Idzie zależy od temepratury zewnątrznej pompa pobiera okolo 600W poboru albo około 700W. Defrosty z tego co widzę co 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.11.2023 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Jednak stwierdzenie, że bez termostatu masz wyższy komfort aniżeli z temorstatem jest mocno naciągane. Wszystko zależy od sytuacji, ale termostat lepiej odzwierceidla warunki w domu. Kiedy jest -5, ale świeci słońce, w domu mam 23 stopnie - po co pompa ma wtedy grzać? Przy krzywej będzie grzała, ale przy termostacie już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.11.2023 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Dziś widzę że działa nonstop. Jak to się dzieje? Moja pompa temperaturę zasilania 29 stopni osiągnie w 5 minut, ta LG potrafi tak nisko zejść z mocą, że pracując non-stop nie przekroczy tych 29C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.11.2023 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Jak to się dzieje? Moja pompa temperaturę zasilania 29 stopni osiągnie w 5 minut, ta LG potrafi tak nisko zejść z mocą, że pracując non-stop nie przekroczy tych 29C? Moja też szybko grzeje zbiornik 300L do około 45stopni. Nagrzewa w kilkadziesiąt minut. Tyle że wtedy idzie na max mocy ... A normalnie przy grzaniu pompa CO nie chodzi o szybkie nagrzanie a grzanie z taką mocą (modulacja) aby grzanie było ciągłe. Ja mam za dużą moc pompy i mam pewne ograniczenia (mimimalna temp zasilania) , minimalny przepływ u mnie musi być ponad 22L/min. Ale jak uda mi się spełnić te wymagania to pompa potrafi działać ciągle odpowiednio modulując moc. Czyli nic niezwykłego .. Ale jak temperatury na zewnątrz będą dodatnie to nie ma szansy na ciągłą pracę u mnie. Takie coś u mnie tylko przy temperaturach bliskich zeru albo poniżej. Jak jest cieplej to przechodzę na sterowanie termostatem bo nie ma szansy na pracę ciągłą a nie chce aby pompa taktowała. Wolałbym aby działała tak jak obecnie czyli co jakiś czas spręzarka się wyłączała i robiła sobie przerwę i jak spadnie temp wody w obiegu to ponownie wracała do pracy, ale niestety na to nie ma u mnie szansy jak są temp dodatnie. Moja LG to II generacja ze zmienną delta i stałym przepływem. U mnie minimalny przepłwy to 23L. Jak jest niższy to od razu błąd przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 29.11.2023 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Przepraszam że tak zapytam , kto dobierał moc pompy , i na jakiej podstawie ? Wydają się być sporo przeszacowane . kolega kaszpir007 Dom parterowy 117 m2 pow. użytkowej . Powierzchnia ogrzewana w całości podłogówką. 117 m2, . Ściany silikat 18 - 22 cm grafit , płyta fundamentowa z (15cm EPS200 + 10cm EPS100) ,duże przeszklenia, strop ocieplony celuoza Termofloc 40cm . Pompa LG Therma V 9KW kolega pdothash Piętrowy z dachem dwuspadowym własnego projektu, garaż w bryle budynku. Ławy, EPS100 18cm. Ściany Silka 24cm, styro grafit 20cm. Strop nad poddaszem wełna 20cm, dach wełna 25cm.Parter 70m2 + garaż z kotłownią 40m. 10cm styro między garażem a mieszkaniem, na garażu dach płaski lany, styro 20cm. Poddasze użytkowe 70m2. Podłogówka wszędzie, rzadziej w garażu. PC DeDietrich Alezio V200 11kW. Reku Aeris Next 350. PV 4,55kWp na dachu, połać S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.11.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Przepraszam że tak zapytam , kto dobierał moc pompy , i na jakiej podstawie ? Wydają się być sporo przeszacowane . kolega kaszpir007 Dom parterowy 117 m2 pow. użytkowej . Powierzchnia ogrzewana w całości podłogówką. 117 m2, . Ściany silikat 18 - 22 cm grafit , płyta fundamentowa z (15cm EPS200 + 10cm EPS100) ,duże przeszklenia, strop ocieplony celuoza Termofloc 40cm . Pompa LG Therma V 9KW . A jakie ma to znaczenie ??? Pompa działa już ponad 6 lat. Miała grzać TYLKO w II taryfie i nie korzystać z grzałki nigdy. No i nie korzysta z grzałki. Tyle że po pewnym czasie moje wymagania sie zmieniły i okazało się że do pracy takiej jakiej chce jest ona sporo za mocna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 29.11.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 A jakie ma to znaczenie ??? Pompa działa już ponad 6 lat. Miała grzać TYLKO w II taryfie i nie korzystać z grzałki nigdy. No i nie korzysta z grzałki. Tyle że po pewnym czasie moje wymagania sie zmieniły i okazało się że do pracy takiej jakiej chce jest ona sporo za mocna ... Tak ze 3 razy za mocna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 29.11.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Przepraszam że tak zapytam , kto dobierał moc pompy , i na jakiej podstawie ? Wydają się być sporo przeszacowane . No moja na pewno jest, kto dobierał i na jakiej podstawie to chyba bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 30.11.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Jako, że syn już mieszka od dwóch m-cy, a że wszystko, jeśli chodzi o ocieplenie, wykończeniówkę, podłogówkę, hydraulikę łącznie z montażem PC ( a właściwie hydraulikę to Ja ),sami wykonywaliśmy, to uznałem, że mogę się wynikami pochwalić. Moje zużycie za m-c listopad 480kWh na co i cwu ( dane z podlicznika ), pompa zaniża 18%, wskazanie na pompie 407kWh, temperatura w domu ok.22.5st/c. U syna 175m2, w tym garaż 30m2, na ścianach cegła Porotherm na pianę plus 20cm grafit 0031, podłoga 16cm EPS, skosy i sufity wełna 30cm 0036, brak okien dachowych, łącznie ok 35m2 przeszkleń. Pompa PC Panasonic all in one 7kW, wentylacja grawitacyjna ( ladnie działa ) Jego zużycie za m-c listopad 284kWh na co i cwu ( dane z podlicznika ), pompa zaniża 20% wskazanie na pompie 236kWh, temperatura w domu 22st/c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts