SSuszko 26.12.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Ustawienia ręczne nic nie chodzi - ustawiam na 26 stopni 27 i nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Sprawdź, czy włączy się w trybie chłodzenia.Jeśli się włączy, niech pochodzi z 2 minuty i przestaw w aplikacji na grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSuszko 26.12.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Teraz sama zaczęła działać - podejdzie i padnie co może być źle ustawione nic nie dotykałem - samo się przestawiło to nie możliwe. Boje się wchodzić żeby nie zepsuć ustawień - nie znam się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSuszko 26.12.2023 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Tak jak podejrzewałem wylot 32 i koniec pracy jednostki zewnętrznej praca pompy została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.12.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Jakiś wariacji z napięciem nie miałeś, które mogły w ustawieniach namieszać? U mnie od rana co rusz wyłączają, bo pewnie naprawiają szkody po silnym wietrze, więc dla bezpieczeństwa PC mam odłączoną od sieci. A za płotem efekt silnego wiatru...https://zapodaj.net/plik-NxMuY60Kvh Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.12.2023 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) SSuszko - piszesz nieco lakonicznie. Uruchomiła się i zagrzała wodę do +32*C.Wygląda na to, że masz taki limit temp. wody ustawiony, ale dom potrzebuje wyższej temp. by go dogrzać.12 KW LG to dosyć mocna PC - to i szybko osiągnie te +32*C na wodzie. Gdyby miała mało gazu - to raczej powinna pokazać błąd. Musisz sprawdzić ustawienia - przejrzeć menu.Czy jest krzywa grzewcza i na ile ustawiona?Czy jest jakiś limit na temperaturę wody narzucony? Dzieci w domu nie było? Nie klikały, bo się światełka świeciły?A wiatr nie dmie wprost we wentylator pompy i nie zakłóca jej pracy? Wygląda na to, że PC działa - tyle że nie dogrzewa domu na tyle ile byś chciał.Może PC działała na krzywej pogodowej, a teraz z jakiegoś powodu została przestawiona na sterowanie wodą. I w tym jest problem, że krzywa dla wody nie była zaprogramowana, a teraz PC idzie na stałej temp. wody +32*C. To efekt jest taki, że kolega myśli że PC przestała pracować bo temp. w domu opada.A w tym czasie PC grzeje wodę ale tylko do +32*C i się wyłącza = taktuje. Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.12.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 zimno w domu --- pompa skończyła życie . po prostu nie chce się włączyć. Serwis pracuje w dni robocze nie pojęte dobrze że taka temperatura wiosenna. Nikt się nie przejmuje że zimno zero odzewu na sms i pisanie do serwisu. Jak mogę prosić o poradę i pomoc . Co robić . Nie kupujcie LG Ja mam LG Therma V 9KW od ponad 6 lat. Działa znakomicie. Ciśnienie trzyma wręcz idealnie. Zero problemów. A co do awarii to trzeba by wiedzieć co bylo powodem awarii pompy. Bo większość awarii wynika ze źle wykonanej instalacji grzewczej albo niestabilnego zasilania (przepięcia , skoki napięcia). Co to znaczy padła ? Zupełnie ciemno ? Nic nie działa ? Bo pompy LG mają tryb awaryjny i wtedy można grzać grzałką nawet jak sprężarka padnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.12.2023 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Dom stary same grzejniki - dół 89m2góra też. grzejniki. Pompę ciepła mam od 10 października 2022 roku na dzisiejszy do wczoraj zużyła 14 579 kW . Tak mnie naszło, bo zaraz na początku uruchomienia padł u mnie bezpiecznik grzałki - Czy aby Twoja PC nie jechała duuużo na grzałkach, które teraz może nie chodzą? To zużycie kWh jest normalne? Pompa wyła a później przestała...bo więcej grzałkami grzała ? Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 26.12.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Tak jak podejrzewałem wylot 32 i koniec pracy jednostki zewnętrznej praca pompy została. Nikt Ci nie pomoże jak nie odpowiesz na kilka pytań. 1. Czy masz w domu dodatkowy termostat do pompy ciepła zewnętrznej firmy? Zakładam, że nie więc: 2.Czy sterownik od pompy przeniesiony jest z modułu hydraulicznego do mieszkania? 3. Czy ustawiasz na sterowniku temperaturę jaką chcesz mieć w mieszkaniu czy temperaturę wody jaka ma być w instalacji? 4. Czy jest w instalacji bufor/sprzęgło i dodatkowa pompa obiegowa? Jak na mój gust mas ustawioną krzywą, która jest za nisko dla dodatnich temperatur. PC nie jest w stanie się zmodulować na tak małą moc . Jeźeli masz bufor, może nie działać dodatkowa pompa obiegowa za buforem. Efekt bedzie taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.12.2023 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Właśnie przeglądałem instrukcję obsługi:http://www.lg.wienkra.pl/dokumenty/Instrukcja_ThermaV.pdf Mało przejrzysta by napisać sprawdź to i to, czy ma taką czy taką wartość.Poczytaj instrukcję i spróbuj ogarnąć to w swojej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.12.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Hmmm ... Mam LG od ponad 6 lat i myślę że dobrze już ją rozpracowałem ... Z tego co pisze pytający i narzekający to pompa jest sprawna. Ma ZŁE ustawienia. Za niskie !!! Na pompie ustawione 26 czy 27 stopni ??? Przecież przy grzejnikach i delcie 10 to temperaturta wody musi mieć poniżej 16/17 stopni aby to ruszyło. Ja sądzę że ma źle ustawioną krzywą i tutaj jest problem. Na razie niech ustawi nie automatykę tylko stałą temp np. 35 stopni i wtedy zobaczy ... Bo jak chce krzywą to MUSI najpierw nauczyć się obsługi pompy bo ustawienie odpowieniej krzywej to sporo czasu zajmuje i ŻADEN instalator tego mu nie ustawi. Bo to się ustawia metodą prób i błedów. Też nie wiadomo jaką ma instalację w pokojach. Jak ma termostaty na grzejnikach to tym bardziej ustawić 35 stopni i zapomnieć.Jak będzie za zimno to dać 40 stopni w obieg. Termostaty wrazie czego zamkną obieg jak się nagrzeje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Jest jakiś bufor?Na grzejniki 32⁰C, to za mało.Moją pc chińczyka mam ustawioną na 31⁰, bo poniżej to sobie lubi taktować, a mam podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Do moderatora, można wydzielić ten wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.12.2023 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Te wpisy pasują do tematu. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.12.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Redakcjo, to temat o zużyciu prądu, nie o regulacjach i ustawieniach i innych rozmowach. Z głównego założenia tematu zrobił się śmietnik.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSuszko 28.12.2023 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Witam W środę odezwał się serwis jak byłem w pracy . Z pretensjami dlaczego nie wypełniona gwarancja, kto właścicielem .Dlaczego nie umiem zmieniać parametrów ustawień pompy , przecież pompa jest moja a nie ich. No i czy jestem przy pompie po informacji że jestem w pracy czy będą po 15 - no może tak ale nie później w drodze wypadku do17. Nie kupujcie LG zero serwisu. Gdy zadzwoniłem ustawienie trwało 5 minut. Diagnoza przepięcie w sieci i przestawiło się w ustawieniach. Podejrzewam ze tak będzie co raz. Teraz będę dzwonił . Serwis ma 24 godziny na reakcję. Podam ich do sadu, mam nadciśnienie i zachorowałem bo zimno było , ile prądu poszło na dogrzanie pomieszczeń. Reasumując pompa działa było przestawione chyba w ustawieniach parametr - grzanie pomieszczeń woda - a powinno być powietrze woda . Taki myk . pozdrawiam i dziękuję za pomoc i porady. Szczęśliwego Nowego Roku. bez awarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSuszko 28.12.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Ok już nie będę pisał . Przykro że tak uważacie że śmiecę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 28.12.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Pisz ale w temacie o LG https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333697-LG-Therma-V-nowy-stary-gracz-na-rynku-pomp-ciep%C5%82a-Modele-od-3kW-do-16kW-mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 31.12.2023 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Czas na podsumowanie roku. Temperatura w domu 22,5-23st Taryfa I 527 kWhTaryfa II 1289 kWhŁączny pobór energii przez PC 1816 kWh.Wytworzonej energii ~8025 (co+cwu)Startów sprężarki co 662Czas pracy sprężarki ogrzewanie 583Startów sprężarki cwu 786Czas pracy sprężarki cwu 436 Przez te kilka lat wychodzi mi średnio na cwu ok 80kWh miesięcznie, zakładając taką ilość mam dla cwu rocznie ok 960kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 31.12.2023 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Ja tam nie wiem ile cały sezon bo często piecem też popalam bo lubię ale śrdnio pompa zjada 12-15kwh dobowo z cwu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts