Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiś wariacji z napięciem nie miałeś, które mogły w ustawieniach namieszać? U mnie od rana co rusz wyłączają, bo pewnie naprawiają szkody po silnym wietrze, więc dla bezpieczeństwa PC mam odłączoną od sieci.

A za płotem efekt silnego wiatru...

https://zapodaj.net/plik-NxMuY60Kvh

Edytowane przez Pytajnick

SSuszko - piszesz nieco lakonicznie.

Uruchomiła się i zagrzała wodę do +32*C.

Wygląda na to, że masz taki limit temp. wody ustawiony, ale dom potrzebuje wyższej temp. by go dogrzać.

12 KW LG to dosyć mocna PC - to i szybko osiągnie te +32*C na wodzie.

Gdyby miała mało gazu - to raczej powinna pokazać błąd.

Musisz sprawdzić ustawienia - przejrzeć menu.

Czy jest krzywa grzewcza i na ile ustawiona?

Czy jest jakiś limit na temperaturę wody narzucony?

Dzieci w domu nie było? Nie klikały, bo się światełka świeciły?

A wiatr nie dmie wprost we wentylator pompy i nie zakłóca jej pracy?

Wygląda na to, że PC działa - tyle że nie dogrzewa domu na tyle ile byś chciał.

Może PC działała na krzywej pogodowej, a teraz z jakiegoś powodu została przestawiona na sterowanie wodą. I w tym jest problem, że krzywa dla wody nie była zaprogramowana, a teraz PC idzie na stałej temp. wody +32*C.

To efekt jest taki, że kolega myśli że PC przestała pracować bo temp. w domu opada.

A w tym czasie PC grzeje wodę ale tylko do +32*C i się wyłącza = taktuje.

Edytowane przez Marco36

zimno w domu --- pompa skończyła życie . po prostu nie chce się włączyć. Serwis pracuje w dni robocze nie pojęte dobrze że taka temperatura wiosenna. Nikt się nie przejmuje że zimno zero odzewu na sms i pisanie do serwisu. Jak mogę prosić o poradę i pomoc . Co robić .

Nie kupujcie LG

Ja mam LG Therma V 9KW od ponad 6 lat. Działa znakomicie. Ciśnienie trzyma wręcz idealnie. Zero problemów.

A co do awarii to trzeba by wiedzieć co bylo powodem awarii pompy.

Bo większość awarii wynika ze źle wykonanej instalacji grzewczej albo niestabilnego zasilania (przepięcia , skoki napięcia).

Co to znaczy padła ? Zupełnie ciemno ? Nic nie działa ? Bo pompy LG mają tryb awaryjny i wtedy można grzać grzałką nawet jak sprężarka padnie ...

Dom stary same grzejniki - dół 89m2góra też. grzejniki.

Pompę ciepła mam od 10 października 2022 roku na dzisiejszy do wczoraj zużyła 14 579 kW .

Tak mnie naszło, bo zaraz na początku uruchomienia padł u mnie bezpiecznik grzałki - Czy aby Twoja PC nie jechała duuużo na grzałkach, które teraz może nie chodzą? To zużycie kWh jest normalne?

Pompa wyła a później przestała...bo więcej grzałkami grzała ?

Edytowane przez Pytajnick

Tak jak podejrzewałem wylot 32 i koniec pracy jednostki zewnętrznej praca pompy została.

Nikt Ci nie pomoże jak nie odpowiesz na kilka pytań.

1. Czy masz w domu dodatkowy termostat do pompy ciepła zewnętrznej firmy?

Zakładam, że nie więc:

2.Czy sterownik od pompy przeniesiony jest z modułu hydraulicznego do mieszkania?

3. Czy ustawiasz na sterowniku temperaturę jaką chcesz mieć w mieszkaniu czy temperaturę wody jaka ma być w instalacji?

4. Czy jest w instalacji bufor/sprzęgło i dodatkowa pompa obiegowa?

Jak na mój gust mas ustawioną krzywą, która jest za nisko dla dodatnich temperatur. PC nie jest w stanie się zmodulować na tak małą moc .

Jeźeli masz bufor, może nie działać dodatkowa pompa obiegowa za buforem. Efekt bedzie taki sam

Hmmm ...

Mam LG od ponad 6 lat i myślę że dobrze już ją rozpracowałem ...

Z tego co pisze pytający i narzekający to pompa jest sprawna. Ma ZŁE ustawienia. Za niskie !!!

Na pompie ustawione 26 czy 27 stopni ??? Przecież przy grzejnikach i delcie 10 to temperaturta wody musi mieć poniżej 16/17 stopni aby to ruszyło.

Ja sądzę że ma źle ustawioną krzywą i tutaj jest problem.

Na razie niech ustawi nie automatykę tylko stałą temp np. 35 stopni i wtedy zobaczy ...

Bo jak chce krzywą to MUSI najpierw nauczyć się obsługi pompy bo ustawienie odpowieniej krzywej to sporo czasu zajmuje i ŻADEN instalator tego mu nie ustawi. Bo to się ustawia metodą prób i błedów.

Też nie wiadomo jaką ma instalację w pokojach. Jak ma termostaty na grzejnikach to tym bardziej ustawić 35 stopni i zapomnieć.

Jak będzie za zimno to dać 40 stopni w obieg. Termostaty wrazie czego zamkną obieg jak się nagrzeje ...

Witam

W środę odezwał się serwis jak byłem w pracy . Z pretensjami dlaczego nie wypełniona gwarancja, kto właścicielem .Dlaczego nie umiem zmieniać parametrów ustawień pompy , przecież pompa jest moja a nie ich. No i czy jestem przy pompie po informacji że jestem w pracy czy będą po 15 - no może tak ale nie później w drodze wypadku do17. Nie kupujcie LG zero serwisu. Gdy zadzwoniłem ustawienie trwało 5 minut.

Diagnoza przepięcie w sieci i przestawiło się w ustawieniach. Podejrzewam ze tak będzie co raz. Teraz będę dzwonił . Serwis ma 24 godziny na reakcję. Podam ich do sadu, mam nadciśnienie i zachorowałem bo zimno było , ile prądu poszło na dogrzanie pomieszczeń. Reasumując pompa działa było przestawione chyba w ustawieniach parametr - grzanie pomieszczeń woda - a powinno być powietrze woda . Taki myk . pozdrawiam i dziękuję za pomoc i porady. Szczęśliwego Nowego Roku. bez awarii

Czas na podsumowanie roku.

Temperatura w domu 22,5-23st

Taryfa I 527 kWh

Taryfa II 1289 kWh

Łączny pobór energii przez PC 1816 kWh.

Wytworzonej energii ~8025 (co+cwu)

Startów sprężarki co 662

Czas pracy sprężarki ogrzewanie 583

Startów sprężarki cwu 786

Czas pracy sprężarki cwu 436

Przez te kilka lat wychodzi mi średnio na cwu ok 80kWh miesięcznie, zakładając taką ilość mam dla cwu rocznie ok 960kWh