cob_ra 04.03.2024 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Dzień dobry, szukamy rekordzistów w niskim zużyciu energii przez pompę ciepła. Chcemy walczyć z mitami na temat rachunków grozy W planie artykuły i filmy, stąd prośba o Wasze doświadczenia. Prośba o prywatną wiadomość. Dziękujemy Ja tam nie narzekam na swoje zużycie. https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10455#/pc0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vit Vit 10.03.2024 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca Pierwszy sezon użytkowania - zużycie energii 1600 kW za okres od początku października do teraz. Temperatura pomieszczeń ok 21-22 stopni. Biorąc pod uwagę, że to pierwszy sezon, tzn. rozpoznanie urządzenia, wyszukanie optymalnych ustawień, obecnie przy podobnych warunkach pogodowych byłbym w stanie "urwać" z tego jeszcze 100-200 kWh. Dodam, ze sam dość istotnie zmieniłem ustawienia pompy (krzywa grzewcza) w stosunku do tego co mi zostawił instalator (z krzywej 1,5 na 0,3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 11.03.2024 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) 2022/20232677kWh/rok7,7kWh/m2/rokCO+CWU40% na CO 2023/20242724kWh/rok7,9kWh/m2/rokCO+CWU Edytowane 11 Marca przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.03.2024 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca Marzec..PC zjadła 217 kWh na CO i CWU.2023r - 272 kWh2022r - 288 kWh2021r - 297 kWhCoraz cieplej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.03.2024 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca Marzec 166kWh na samo CO.125m² po podłogach, woj. śląskie.CWU bojlerem elektrycznym, nie podaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 01.04.2024 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia Marzec 199kWh co+cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2024 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja Kwiecień 99kWh samo COSezon grzewczy do teraz od włączenia pc w październiku to 1487kWh na samo CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.05.2024 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja Kwiecień 126 kWh na CO i CWU i to koniec sezonu grzewczego a pewnie zacznie się chłodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.10.2024 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października (edytowane) U mnie sezon grzewczy rozpoczęty 2 października. Poprzedni, był rekordowo niski pod kątem zużycia kWh. Pompa tania chińską, grzałem już 4 pełne sezony tylko CO. Edytowane 5 Października przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.10.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października Pompa ciepła od maja do końca wrześnie wzięła 0kWh na grzanie cwu (zapomniałem wspomnieć mam kolektory słoneczne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 09.10.2024 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 54 minuty temu, marcinbbb napisał: Pompa ciepła od maja do końca wrześnie wzięła 0kWh na grzanie cwu (zapomniałem wspomnieć mam kolektory słoneczne ) Do jakiej temperatury podgrzewają wodę? Ta woda nagrzewana do powiedzmy 18 we wrześniu nadal ma te prysznicowe 40 stopni o 7 rano następnego dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.10.2024 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października (edytowane) Dziś podgrzana do 51*C więc jest spoko a to 400l bufor kombinowany więc wody na kilka dni będzie. EDIT: data z tyłka bo prądu nie było a wewnętrzna bateria już dawno padła. Edytowane 9 Października przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2024 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 92kWh na CO za październik tanią chińską pompa. 125m² po podłogach części mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 03.11.2024 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 240 kWh prądu na CO za październik 2 klimatyzatorami (po jednym 3,5kw na piętro o powierzchni 110m2) na 230m2 budynku i 150 kwh prądu na CWU (4 osoby i zużycie dobowe ok. 120l). Z własnego OZC wychodzi 5,5kw obciążenia cieplnego przy +2stC (ściany 7cm styro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.11.2024 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada Panowie pamiętajmy jeden ogrzewa dom 90m2 kolejny 350m2, Identycznie z PC jeden ma On/Off a inny Pansa inwerterowego za 45k zł. Każdy dom się różni u mnie dziś w salonie 7m wysokości jest 21,7*C 1,5m od ziemi, ale nie każdy ma tak wysoko sufit w domu z 1952r. Na dzień dzisiejszy brałbym Haiera/Kasai ale Panowie pamiętajmy ratują nas stare zasady PV, przed 2035r. większość z nas powinno mieć magazyn przynajmniej 100kWh aby to się jakoś rozsądnie spinało: w sensie loteria kupno prądu i wykorzystanie go w zimę, a lato mamy 100kWh kiedy to sprzedać. Mamy jeszcze czas aby rynek ogarnął to za nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam127777 04.11.2024 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:01 I na co Ci ten magazyn 100kwh ?? Ile to będzie kosztować i kiedy się zwróci (na teraz) ??? Po pierwsze koszty, po drugie jak to naładujesz (bo chyba nie z PV) chyba że z sieci tanim prądem, nie jestem przekonany że to się finansowo zepnie jakkolwiek. Jeśli chcesz ładować latem a zużywać zimą ee z magazynu to wielkość nie taka tego magazynu 100KWh Ja mam uzyski w listopad-luty na poziomie kilku kwh dziennie (a jak spadł śnieg to przez 10 dni zrobiło się okrągłe 0,00), a zużycie w tym roku w styczniu (przymroziło na 2-3 dni konkretnie i PC pociągnęła ~50 kwh/dzień) ale to był wyjątek - standard to max 30kwh/dzień przy ostatnich zimach. Ja liczę że po okresie opustów będę sprzedawał ~6MWh za ileś tam pewnie ułamek tego co kupię prąd, a kupował ~5MWh, powiedzmy że średnio sprzedam po 0,5zł (+3000zł) a kupię po średnio 2zł (-10000zł) to mam do zapłaty ~7000 zł / rok (~600zł / msc) - nie będę narzekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 04.11.2024 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:12 Na to teraz wychodzi że grzanie grzałką z Paneli to COPx4 skoro nam płacą 22 grosze a my 100 groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam127777 04.11.2024 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:27 tylko pod warunkiem że potrzebujesz i akurat masz ten prąd z PV, no ale co będziesz latem grzałką grzał CO bo za "darmo" (pomijam że nie za darmo) ? CWU grzeję PC więc i tak korzystniej niż grzałką, bo mniej zeżre a coś tam może sprzedam za więcej niż 0 zł Poza tym aby to miało sens trzeba zbudować automatyzm (czyli nie za 0 $) który będzie tym sterował (nie wyobrażam sobie sterowania ręcznego - nie po to mam ogrzewanie PC żeby teraz się brandzlować patrzeniem kiedy włączyć albo wyłączyć grzanie CO czy CWU) jedyną optymalizację jaką mam zrobioną to grzanie CWU w godzinach 13:00-14:30 - potencjalnie najcieplejsze godziny dnia zatem najlepszy COP. Jedyny sensowny magazyn na jaki bym się ewentualnie zdecydował to kilka kwh, żeby zwiększyć auto konsumpcję wieczorem w szczycie (z PV marzec - październik), wieczorny szczyt w moim przypadku to ~16% rocznego (2023) zużycia ~800kwh i o to ewentualnie warto powalczyć, w sensownej cienie magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.11.2024 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:03 A to z sieci nie można magazynu ładować, ja pierdziele nie wiedziałem że to działa tylko jak prąd spada z PV to ładuje się magazyn. I podobnie nie wiedziałem że prąd z magazynu można zużyć tylko we własnym domu. Ale ta technologia namieszała mi w głowie. Faktycznie Panowie macie rację magazyn energii nie ma sensu jeśli już na wstępie ma aż takie duże utrudnienia. Swoją drogą jak myślicie jeśli swój naładowany magazyn energii wyniosę do sąsiada czy on u niego może zadziałać czy tam jest jakaś blokada i namierza po GPS gdzie magazyn się znajduje sąsiad mieszka max 15m od mojego domu - kuźwa nie odpowiadajcie sprawdzę czy jak dam mu przedłużacz i się do niego podłączy czy mi Policja nie wpadnie przed 6:00 jakbym nie odpisywał wysyłajcie mi cebule do pierdla przez adwokata podam dane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam127777 04.11.2024 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:15 (edytowane) generalnie chyba można ładować ale już odsprzedawać (w szczytach cenowych) takiej zmagazynowanej z sieci a nie PV nie do końca ...... poniżej info https://globenergia.pl/czy-prosument-moze-odsprzedawac-energie-z-magazynu-odpowiedz-zaskakuje/ Teoretycznie 'pożyczanie' prądu od sąsiada jest nie legalne a z magazynu pewnie również .... https://www.eporady24.pl/uzyczenie-pradu-przez-sasiada,pytania,4,47,29613.html Edytowane Poniedziałek o 11:16 przez adam127777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts