miejski 16.10.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 szkoda że tych pompach musi być podpięta pogodówka. ja bym wolał sam ust temp zasilana i godz włączania pompy i miałbym najlepiej, a tak to "robi co chce":wiggle: U mnie pogodówkę można wyłączyć, będzie wtedy działać jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 16.10.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 U mnie pogodówkę można wyłączyć, będzie wtedy działać jak napisałeś. A jaki masz sterownik? Bo u mnie nie ma takiego parametru w RX910. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 16.10.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Niedowiarek, masz rację - mój błąd. Mam również RX910, pomyliłem pogodówkę z możliwością wyłączenia sterowania temperaturą wewnętrzną (parametr RegPokoj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 16.10.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Żeby przejść wyłącznie na regulację pokojową robię tak:- załączam RegPokoj (dodatkowa oszczędność na pracy pompki obiegowej c.o. - w trybie samej pogodówki pracuje w zimie non-stop)- podnoszę krzywą grzewczą do absurdalnej wysokości- daję dla bezpieczeństwa ograniczenie temperatury max. c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 16.10.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Moze przestaniemy oszczedzac idzie nowehttp://ufofakty.salon24.pl/454237,darmowa-energia-uwolniona-i-co-dalejwarto wiedziecWOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Zuzycie za pazdziernik dla 2+1 na CO i CWU = 336kWh z tego 98% w taniej taryfie na kwote 107 zl. Pierwszy sezon grzewczy w zasiedlonym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.11.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Zuzycie za pazdziernik dla 2+1 na CO i CWU = 336kWh z tego 98% w taniej taryfie na kwote 107 zl. Pierwszy sezon grzewczy w zasiedlonym domu. U mnie za październik dla samej PCi wyszło : 1T - 28,5 kWh 2T - 369,3 kWh >Pyxis - kurczę może zamienię sprężarkę na mniejszą, twoja dwunastka jaki ma silnik ? jakiej mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Cos prawie 3kW. Cala PCi z obiegowkami bierze tak kolo 3,3kW A jaki bylby sens takiej zamianki? Co by to mialo 'polepszyc"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.11.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 U mnie za październik wyszło 162 kWh, czyli coś koło 46zł za ogrzewanie. Wyniki w arkuszu ze stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Samo ogrzewanie czy z CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.11.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Samo ogrzewanie czy z CWU? U mnie samo ogrzewanie (wodę grzeję gazem i solarami)+ 5m3 gazu na gotowanie i cwu, cwu wspomagane solarami, a w październiku pogoda była jeszcze całkiem przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 U mnie samo ogrzewanie Hm... niezle, ale masz mocniej docieplony domek i WM. Ja zasiedlilem niedawno i przy temp w granicach 21,5-22*C zuzylem na CO 210 kWh w pazdzierniku. Biorac pod uwage roznice w grzanych powierzchniach (mam ciut wiecej) roznica wychodzi na poziomie 5 zl. Powiem szczerze, ze spodziewalem sie, ze bedzie wieksza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.11.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Hm... niezle Pogoda była ładna, a ja mam trochę okien w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 jak plodglądam wasze wyniki to widzę że nawet w cieplejsze miesiące macie lekko przewagę nad powiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.11.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Cos prawie 3kW. Cala PCi z obiegowkami bierze tak kolo 3,3kW A jaki bylby sens takiej zamianki? Co by to mialo 'polepszyc"? Zaoszczędził bym 300W na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zaoszczędził bym 300W na godzinę. Ale pompa zamiast powiedzmy 3h pracowlala by 3,5h zebu dostarczyc taka sama ilosc energii. Fizyki nie oszukasz. Za to jakac wieksza moc pewnie uda Ci sie caly sezon grzac tylko tanim pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 jak plodglądam wasze wyniki to widzę że nawet w cieplejsze miesiące macie lekko przewagę nad powiet. Nie jest to jakims wielkim zaskoczeniem IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 jak plodglądam wasze wyniki to widzę że nawet w cieplejsze miesiące macie lekko przewagę nad powiet. Śmieszy mnie ten koronny argument przewagi latem powietrznych nad gruntowymi. Jak widać nie ma jakichś wyraźnych różnic, a poza tym letnie zużycie to zaledwie dziesiąta część całkowitego rocznego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.11.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 A ja się zastanawiam skąd wniosek o wyższości jednej pompy nad inną? Bez stworzenia odpowiednich warunków porównawczych i dokładnego opomiarowania nie ma tego jak sprawdzić. Nie można porównywać dwóch różnych domów wraz z zamieszkującymi ich ludźmi o innych upodobaniach... Teoretycznie pompa gruntowa powinna mieć lepszą sprawność zimą. Jednak patrząc np na temperatury DZ u kolegi photos, które już obecnie osiągają wartości ujemne można mieć wątpliwości co do tej "lepszości". Uważam, że zarówno pompa gruntowa jak i powietrzna jest dobra jeżeli jest dobrze dobrana i dobrze zainstalowana. Ewentualną gorszą sprawność PC P-W rekompensuje zazwyczaj niższy koszt inwestycji. Więc dla każdego coś dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 A ja się zastanawiam skąd wniosek o wyższości jednej pompy nad inną? Moze stad, ze niektorzy uznaja, ze glosniejsza, drozsza w eksploatacji, z moca odwrotnie proporcjonalna do zapotrzebowania na cieplo i nieco tylko tansza w zakupie pompa PW jest mniej efektywnym urzadzeniem niz pompa gruntowa. Sa tez oczywiscie tacy, ktorym te wady nie przeszkadzaja. "Kazda potwora znajdzie swego amatora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts