jasiek71 20.11.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Czy utrata ciepła przez budynek w czasie jest funcją liniową, tzn. jeśli w temp. otoczenia 0 oC na podtrzymanie temp. wnętrza domu na poziomie 20 oC zużywamy np. 10 kWh (zużytej przez PC energii elektrycznej) to w temp. otoczenia -10 oC na utrzymanie tej samej temp. w środku budynku zużyjemy 15 kWh??? Czy aby nie za bardzo kombinuję... teoretycznie... w praktyce przy bardzo silnych mrozach mamy nieco niższe zużycie niż wynikało by z temperatur.... dzieje się to dla tego że na ogół jak jest mroźnie to i słonecznie więc przez kilka godzin w ciągu doby cześć przegród zewnętrznych ma temperaturę dodatnią, dochodzą jeszcze zyski przez okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.11.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Czy utrata ciepła przez budynek w czasie jest funcją liniową, tzn. jeśli w temp. otoczenia 0 oC na podtrzymanie temp. wnętrza domu na poziomie 20 oC zużywamy np. 10 kWh (zużytej przez PC energii elektrycznej) to w temp. otoczenia -10 oC na utrzymanie tej samej temp. w środku budynku zużyjemy 15 kWh??? Czy aby nie za bardzo kombinuję... Tak na szybko; jeśli te 10kWh podzielisz przez 24h to otrzymasz średnią moc potrzebną do utrzymania tej temp w domu, ale jeśli podzielisz dodatkowo przez 20* to otrzymasz stratę domu - oczywiście najlepiej w W/K - to ważna jednostka - wg niej policzysz wszystko tj niezbędną moc (ja w swoim kalkulatorze mnożę ją przez 50, dla temp wew/zew 25*/-25*). Jeśli tą jednostkę pomnożysz przez dane sezonu grzewczego to otrzymasz roczne całkowite zapotrzebowanie domu. Spróbuj podstawić dane w moim kalkulatorze ze stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimxxed 20.11.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 od 10-10 do 10-11 średnio 14,8 od 10-11 do dzisiaj 19-11 średniodobowo 21,77 widać że troszkę podskoczyło no ale temperatury w nocy też były przez kilka dni poniżej 0 no i nie pale w kominku ok 6 listopada bo robi sie za gorąco w domu Jeżeli do 6 listopada paliłeś w kominku to wartość 14,8 nie ma się ni jak do realnego zużycia energii, przez PC bo była wspomagana przez dodatkowe źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 malux: Nie chcial bym Cie martwic, ale nibezpiecznie zblizasz sie do deklarowanego w stopce obciazenia cieplnego domu. A nikt jeszcze nie wspomina nawet o prawdziwej zimie! średnio na dobę mi wychodzi za ostatnie 3 dnii 7,333 kwh -ale to jest zużycie prądu przez pompę zgadzam się z tobą że coś tu nie tak - choć tragedii nie ma będę trochę mądrzejszy wieczorem jak zobaczę następną dobę o statnie dnii to wyrażny zjazd w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 średnio na dobę mi wychodzi za ostatnie 3 dnii 7,333 kwh -ale to jest zużycie prądu przez pompę raz podajesz zużycie po przeliczeniu COP, a raz wg, licznika energii... nie wiem po co mącisz... te 7kwh to uważasz że dużo...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.11.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 średnio na dobę mi wychodzi za ostatnie 3 dnii 7,333 kwh -ale to jest zużycie prądu przez pompę zgadzam się z tobą że coś tu nie tak - choć tragedii nie ma A co jest nie tak? Jak dla pierwszego sezonu i nawet z tymi dość wysokimi, zewnętrznymi temperaturami, masz zajebisty wynik. Tylko gdyby to było jeszcze w drugiej taryfie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.11.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 te 7kwh to uważasz że dużo...??? No zawsze 2 jest mniej niż 7;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 No faktycznie malux raz podaje chyba calkowite dla 3 dni a raz srednie. Ja tez sie zgubilem.Bad precyzyjny, bo inaczej te dane NIC nie mowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 przepraszam to ja byłem nieprecyzyjnyśrednia za ostatnie 7,333kwh/dobao tych taryfach myślęzaryzykuje weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 raz podajesz zużycie po przeliczeniu COP, a raz wg, licznika energii... nie wiem po co mącisz... te 7kwh to uważasz że dużo...??? nie po copie tylko te 22kwh nabiło mi na liczniku ogrzewanie przez 3 dnii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 No zawsze 2 jest mniej niż 7;) no fakt... tu jest taki co nie potrzebuje pompy... same pierdy wystarczą... http://www.isomax.com.pl/budownictwo,rekuperator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 nie po copie tylko te 22kwh nabiło mi na liczniku ogrzewanie przez 3 dnii ale przez trzy dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 20.11.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Zrobiłem pomiar jak tylko było możliwe(ciężko upolować start grzania). Pompka DZ na 3 biegu 195W CO 32/25,8 9,7 kW DZ 6,8/3,8 parowanie 4,5bar Pompka DZ na 2 biegu 175W CO 32,05/26,02 9,4kW DZ 6,9/3,4 parowanie 4,3bar Pompka DZ na 1 biegu 120W CO 31,24/25,50 9,4kW DZ 7,1/2,6 parowanie 4,2bar . Jak jest ze zużyciem prądu przez sam agregat w takich przypadkach (czysto teoretycznie) jest one takie same czy różne dla 1,2,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 20.11.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jeżeli do 6 listopada paliłeś w kominku to wartość 14,8 nie ma się ni jak do realnego zużycia energii, przez PC bo była wspomagana przez dodatkowe źródło. może i masz rację tylko że ja zauważylem że jak napalę w kominku to na drugi dzień pci chodzi mi dłużejżeby dobić temperaturę podłogówki do zalecanej, a po drugie to mój domek jest świeży w czerwcu tynki w lipcu posadzki śerpień -wrzesień płyki malowanie itakie poerdoły ,a grzany gdzieś od około połowy września a tak apropo tematu za ostatnią dobę 16,2kwh temp wew 22,3oC, zew 6oC(aktualnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.11.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 wojbylW przytoczonych wynikach pojawił się błąd:Moc grzewcza na 1 biegu to 9,02kW [a nie 9,4kW]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 może i masz rację tylko że ja zauważylem że jak napalę w kominku to na drugi dzień pci chodzi mi dłużejżeby dobić temperaturę podłogówki do zalecanej Może i tak. Ale w dniu palenia w kominku PC nie pracuje pewnie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 wolę nie palić w kominku i utrzymywać stałą temperaturę....tym bardziej, że jakoś specjalnych oszczędności z tego nie ma... u nas w tym roku podobna taktyka... kominek nawet nie trącony ( no z wyjątkiem dwóch świeczek... ) temp. w domu średnio o 0,5* wyższa a zużycie energii nieco niższe niż w tamtym sezonie pomimo tego że tamtym roku do tego samego czasu spaliliśmy już pewnie ze dwie taczki drzewa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 temp. w domu średnio o 0,5* wyższa a zużycie energii nieco niższe niż w tamtym sezonie pomimo tego że tamtym roku do tego samego czasu spaliliśmy już pewnie ze dwie taczki drzewa ... Może po prostu jest cieplej na zewnątrz niż rok temu? Cudów nie ma - rozpalenie w kominku dostarcza ciepła, które nie musi być produkowane przez podstawowe źródło energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Może po prostu jest cieplej na zewnątrz niż rok temu? Cudów nie ma - rozpalenie w kominku dostarcza ciepła, które nie musi być produkowane przez podstawowe źródło energii. ja od kilku ładnych lat monitoruję różne parametry i co roku jest podobnie oczywiście jak napalisz w kominku to zrobi się gorąco, oszukasz sterowniki w całym domu,po wypaleniu się opału ciepłe powietrze szybko się podzieje a ty zostajesz z nie naładowanymi podłogami które maja niższą temp. niż zazwyczaj i przy najbliższym cyklu przyjmują znacznie więcej energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 I tu wychodzi "wyzszosc" czujnika w wylewce Kominek to w 99% odczucie estetyczne, a cieplo to tylko miejscami przydatny skutek uboczny "klimatu". Z zaloenia nie traktuje go jako zrodla ciepla. Co najwyzej w przypadku jakiejs awarii. (tfu, tfu!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts