Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

ten typ tak ma :) mam takiego wója który jak komuś nie do***ie to żyć nie może... według Pixiego jedyna uczciwa praca to pisanie kodów cała reszta to ku**a i złodziej...

No może i tak..

Ale jakoś przez jego wywody nie czuję się krwiopijcą :)

Najgorsze jak hobby łączy się z pracą a u mnie tak jest :)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaką krew ???

Czy ktoś tak mówi o Tobie i twojej pracy???

Nie wiem czy pracowanie po 13 godzin dziennie 6 dni w tygodniu nie zasługuje na jakieś godne zarobki???

Jeżeli tak ci żal "d..." ściska to z Twoją wiedzą którą tak brylujesz na forum otwórz swoją firmę i zacznij spijać tą "krew"

No to zwolnij troszke miki, bos przemeczony i umysl Ci figle plata.

Czy naprawde sarkastyczno-ironiczny ton mojej wypowiedzi jest az tak gleboko zawoalowany?

Nie zmuszaj mnie, zebym pisal do Ciebie jak do "prostego hydraulika". :-)

wiesz, ja mam bardzo podobne odczucia...poza tym zauważyłem niepokojącą rzecz....budowanie uzależnia :D

2 lata temu skończyłem budowę i czegoś mi brakuje ;)

Nie wiem jak Ty, ale ja sam praktycznie wszystkie materialy na dom kupilem samodzielnie. Nie mialem laczonych uslug wykonawca-material (poza drzwiami i oknami chyba). Szukalem, liczylem, dzwonilem, negocjowalem, zamawialaem. Nagle sie skonczylo. Zostaly jakies same drobiazgi. Teraz mam syndrom zakupowej abstynencji. Wiem co czuja kobiety gdy nie moga sobie kupic 50tej torebki. :-)

dla mnie to dziwne....

bo jak tylko trafiłem na forum, to od razu przeczytałem, że ci co mają podłogówkę po całości drugi raz zrobiliby to samo, a ci co mają mieszaną, drugi raz zrobiliby podłogówkę po całości.....nie wiem, może jestem zbyt ufny, ale uwierzyłem w to co pisali :)

z drugiej strony, miałem już u siebie po całości, była znajoma, widziała, a i tam zrobiła u siebie instalację mieszaną.....teraz też żaluje że nie dała podłogówki po całości :D żałuje, że nie uwierzyła.....bo też te opinie znała....

nie wszyscy czytają fora... z regóły faktycznie Ci którzy mają podłogókę+kaloryfery z czasem 'plują sobię w brodę', że taki system wybrali. Jest też grupa ludzi której ciężko powiedzieć że to byl zły wybór żeby np. w oczach sąsiada nie wyjść na durnia i dalej 'chwalą' rozwiazania podłogówka+kaloryfery oraz Ci którym nieznający się na rzeczy Pan "Kazio" zrobił podłogówkę i albo nie grzeje albo grzeje tak, że chodzić faktycznie po tym nie idzie. Tacy klienci też mówią nigdy w życiu podłogówki :(

ci co mają podłogówkę po całości drugi raz zrobiliby to samo, a ci co mają mieszaną, drugi raz zrobiliby podłogówkę po całości

A ja bym chyba zrobił grzejniki + podłogówka (zdublowany system). Byłoby połączenie szybkiego nagrzewania przez grzejniki z dużą akumulacją podłogi. Rozważał ktoś taki system?

dla mnie to dziwne....

bo jak tylko trafiłem na forum, to od razu przeczytałem, że ci co mają podłogówkę po całości drugi raz zrobiliby to samo, a ci co mają mieszaną, drugi raz zrobiliby podłogówkę po całości.....nie wiem, może jestem zbyt ufny, ale uwierzyłem w to co pisali :)

z drugiej strony, miałem już u siebie po całości, była znajoma, widziała, a i tam zrobiła u siebie instalację mieszaną.....teraz też żaluje że nie dała podłogówki po całości :D żałuje, że nie uwierzyła.....bo też te opinie znała....

Mów kolego za siebie... mam instalację mieszaną i 40% ( pokoje sypialne,wc-osobne,garaż) -grzejniki, reszta podłogówka dlaczego zrobiłbym tak samo? dlatego ze dom jest lepiej sterowalny jeżeli chodzi o komfort cieplny ( bezwładnosc podłogówki)

A ja bym chyba zrobił grzejniki + podłogówka (zdublowany system). Byłoby połączenie szybkiego nagrzewania przez grzejniki z dużą akumulacją podłogi. Rozważał ktoś taki system?

Po co? Podłogówka jak zaczyna grzać jesienią tak kończy wiosną. Na wahania temperatury w okresie przejściowym lepszy jest kominek ;)

Zestawionko informacji za ostatni tydzien:

---------- Okres: 2012-11-17 do 2012-11-23 23:59:59 --------------------

Czas pracy CO: 31,89 [h] (85,5%)

Czas pracy CWU: 5,42 [h] (Cykli: 19) (Średnio dziennie: 2,7)

Suma pracy PCi: 37,3 [h]

Startów: 29 (Średnio dziennie: 4,1)

Czas pracy śr CO: 4,56 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,77 [h/dobe]

Czas pracy śr: 5,3 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 133 [kWh] Średnio: 19,0 [kWh/dobe]

------------------------------------------------------------------------

Nie da się ilości startów ograniczyć? Chyba ze względu na CWU tyle ich wychodzi...

Trochę tej pracy wychodzi. 4,56x3,3x0,374(cena prądu u mnie - nie wiem ile u Ciebie) = 5,63zł/doba x 31 dni to 174zł/m-c. Może da się to jakoś zmniejszyć, bo mrozów na razie nie ma? Sprawdzałeś wszystkie możliwości?

Mów kolego za siebie... mam instalację mieszaną i 40% ( pokoje sypialne,wc-osobne,garaż) -grzejniki, reszta podłogówka dlaczego zrobiłbym tak samo? dlatego ze dom jest lepiej sterowalny jeżeli chodzi o komfort cieplny ( bezwładnosc podłogówki)

A niby do czego mi ta osławiona sterowalność potrzebna. Żadnej różnicy w zużyciu (prądu, węgla czy groszku) nie będzie jeśli będę bujał temperaturą w górę i w dół. Nawet zaryzykuję stwierdzenie że będzie gorzej niż gdy będę utrzymywał stałą temp w pomieszczeniach. Np. salon 21, sypialnia 19 a łazienka 23.

Odradzali wszyscy "życzliwi", którzy pewnie podłogówki nie mają (bo się kurz unosi, bo to niezdrowo by podłoga była ciepła, itp.). Hydraulik też jakoś bardziej był za grzejnikami - pewnie łatwiejsza i szybsza robota. Grzejniki na szczęści przewymiarowane - obecnie by było ciepło w domu PC podaje poniżej 40 stopni. Bufora niet.

Średnie zużycie dobowe z ostatnich 7 dni - 21,9kWh

Średnie zużycie dobowe z ostatnich 5 tygodni - 18,5kWh

Ja bym chyba strzelał do takich hydraulików za te grzejniki... Dobierają wszystko żeby było taniej i szybciej a zwykle się kwotowo za całość rozliczają.

Tylko na II taryfie licząc (x0,374) to wychodzi 8,19zł/doba, a 253zł/m-c, a bez bufora trochę cieżko się w niej zamknąć.

Przykre to co piszesz, bo zimy jeszcze cholera nie widać za bardzo... Może przelicz jednak bufor, czy nie warto by było.

Ciekawostka: Jeden z moich klientów, u którego system grzewczy wymagał zmian, wykonał we własnym zakresie betonowy bufor ciepła obok domu. Taki spory blok betonowy, ocieplony, z dwiema powiedzmy - wężownicami. Dobrze go ocieplił, przeliczył i jest zadowolony. Na bufor wodny w domu nie miał miejsca, a ten go nawet taniej wyszedł. Ja takich rzeczy nie wykonuję, ale sam we własnym zakresie sobie zrobił. Pomogłem w kilku kwestiach i sterowaniu tylko...

ten typ tak ma :) mam takiego wója który jak komuś nie do***ie to żyć nie może... według Pixiego jedyna uczciwa praca to pisanie kodów cała reszta to ku**a i złodziej...

Mnie to również nie rusza. Widocznie miał bardzo złe doświadczenia albo jest jak piszesz. Oby to pierwsze ;)

W każdej branży są osoby o których pisze Pyxis, a że wrzuca do tego "worka" każdego kto coś oferuje, to jego osobisty problem. Ciekawe, czy tylko w tej branży wszyscy dla niego są jednakowi "k... i zło...), czy w ogóle całe otoczenie?

może jak pieczywo kupuje to też patrzy na sprzedawcę z zamiarem zabicia, bo zarobi na nim 40 groszy na chlebie - Krwiopijca jeden D: a niedajboże niech kupi półczerstwy ten chleb - do piątego pokolenia będą mieli przerąbane...

System taki będzie oczywiście droższy - dwie instalacje grzewcze.

Jeżeli ktoś lubi szybkie zmiany temperatur i wszystko z tym związane (a jest kilka minusów), to po prostu zapłaci więcej w rachunkach za ogrzewanie. To jest trochę jak z przepływowym elektrycznym ogrzewaczem wody albo kotłem dwufunkcyjnym - teoretycznie ma być taniej, a nie jest i komfortu CWU brak.

Co jest złego w dużej bezwładności - stałej temperaturze, bo osoby użytkujące nie widzą w tym nic złego?

Ekonomicznie nie uzasadnisz w żaden sposób. Jedynie dla fantazji można zrobić.

Tylko na II taryfie licząc (x0,374) to wychodzi 8,19zł/doba, a 253zł/m-c, a bez bufora trochę cieżko się w niej zamknąć.

Przykre to co piszesz, bo zimy jeszcze cholera nie widać za bardzo... Może przelicz jednak bufor, czy nie warto by było.

Po pierwsze mam jedną taryfę i płacę 0,56PLN/kWh. Po drugie nic przykrego nie widzę w obecnym stanie! Od początku listopada poszło 420kWh co daje 235zł. Załóżmy, że do końca miesiąca dobiję do 300zł. Zeszłoroczna faktura za propan od 15.10 do 15.11 to 615zł a od 15.11 do 15.12 840zł. Te trzy stówki są więc całkiem rozsądną kwotą.

Ja bym chyba strzelał do takich hydraulików za te grzejniki... Dobierają wszystko żeby było taniej i szybciej a zwykle się kwotowo za całość rozliczają.

Ciekawostka: Jeden z moich klientów, u którego system grzewczy wymagał zmian, wykonał we własnym zakresie betonowy bufor ciepła obok domu. Taki spory blok betonowy, ocieplony, z dwiema powiedzmy - wężownicami. Dobrze go ocieplił, przeliczył i jest zadowolony. Na bufor wodny w domu nie miał miejsca, a ten go nawet taniej wyszedł. Ja takich rzeczy nie wykonuję, ale sam we własnym zakresie sobie zrobił. Pomogłem w kilku kwestiach i sterowaniu tylko...

A jaki interes ma hydraulik ,żeby było tanio.Podłogówka sie opłaca bardziej niż grzejniki

To klienci chcą tanio i żeby kurz się nie podnosił ,i na nogi szkodzi.

A potem hydraulik winien .

My proponujemy ,a inwestor zamawia.

Oczywiście najlepiej znaleźć winnego

My proponujemy ,a inwestor zamawia.

Oczywiście najlepiej znaleźć winnego

Cy Pan opowiada?? Mam z tego zrozumieć że jak klient by chciał, to Pan mu założy z zasady bezsensowną instalację??

Czyli zawsze inwestor winny w Pana mniemaniu?

Ja złych instalacji w ogóle się nie podejmuję. Mam robić dla samego robienia i potem telefonu nie odbierać? Żarty.

Za "partaninę" ponosi odpowiedzialność i inwestor i wykonawca, jeżeli jeden chciał najtaniej i patrzył tylko na cenę, a drugi go z błędu nie wyprowadził i świadomie źle zrobił...

Ja osobiście nieraz poprawiam takie instalacje i mam uczulenie na tego typu wykonawców. Czasem nawet muszę bufor zakładać bo rurki od podłogówki żeby było taniej są tak rzadko położone że PC nie ma do czego oddać ciepła... itd. Ach... szkoda gadać.