Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Cy Pan opowiada?? Mam z tego zrozumieć że jak klient by chciał, to Pan mu założy z zasady bezsensowną instalację??

Czyli zawsze inwestor winny w Pana mniemaniu?

Ja złych instalacji w ogóle się nie podejmuję. Mam robić dla samego robienia i potem telefonu nie odbierać? Żarty.

Za "partaninę" ponosi odpowiedzialność i inwestor i wykonawca, jeżeli jeden chciał najtaniej i patrzył tylko na cenę, a drugi go z błędu nie wyprowadził i świadomie źle zrobił...

Ja osobiście nieraz poprawiam takie instalacje i mam uczulenie na tego typu wykonawców. Czasem nawet muszę bufor zakładać bo rurki od podłogówki żeby było taniej są tak rzadko położone że PC nie ma do czego oddać ciepła... itd. Ach... szkoda gadać.

Czy ja napisałem ,że ja tak robię .

Ja napisałem jaki jest rynek.

Często instalacje robią murarze -przy okazji.

Ale jeżeli klient powie ,że chce mimo ,że go uprzedzam ,że źle chce.

To sorry ale zrobię

Robiłem już wg dokumentacji i zabroniono mi zmieniać ,był inspektor,

W umowie zastrzegłem ,że nie uruchamiam i nie reguluję .

Nie mam wyrzutów uprzedzałem

I nawet jak firma projektowa wymiękła to poprawiałem

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie instalatorzy bez obrazy

wszyscy wiemy po co tu siedzicie to proszę nie udawajcie dziewic:)

ja myślałem o zdublowaniu

miki nie chodzilo o pompe tylko o to drugie z twojej działalnosci

ostatnia doba to 8kwh

a cały tydzień okolo 47 kwh

dziś rozpaliłem w kominku[6 szt ołowków z dąbexa -to chyba 4-5 kg temperatura w domu ztobiła się 25 stopni

Edytowane przez malux20

Nie da się ilości startów ograniczyć? Chyba ze względu na CWU tyle ich wychodzi...

Trochę tej pracy wychodzi. 4,56x3,3x0,374(cena prądu u mnie - nie wiem ile u Ciebie) = 5,63zł/doba x 31 dni to 174zł/m-c. Może da się to jakoś zmniejszyć, bo mrozów na razie nie ma? Sprawdzałeś wszystkie możliwości?

Te 4 starty pompy na dobe to chyba nie jest az tak wiele. Sama CWU jest grzana 2 lub 3x na dobe. CO sie zalacza 3x na dobe.

U mnie tani prad kosztuje 31gr (z wszelkimi oplatami posrednimi). W tym jest CWU na poziomie prawie 50 zl. Jakies 125 zl na CO zostaje na miesiac. Duzo mniej niz sobie wyobrazalem i mniej niz mnie "straszono" :-)

BTW: Realne kwotowe zuzycie za listopad do teraz to 133 PLN (CO+CWU)

Edytowane przez Pyxis

Co jest złego w dużej bezwładności - stałej temperaturze, bo osoby użytkujące nie widzą w tym nic złego?

.

Co jest złego?? brak komfortu cieplnego.... np masz taryfę nocna na dworze ( w nocy -1:-2) grzejesz podłogówką chate na maxa, np do temp 22st dom rozgrzewa się do tej wartości, przychodzi dzień, piękne słonce na dworze +10 :+12 st na skutek grzania w nocy rozgrzewają sie te masy betonu... zyski bytowe + słoneczko robi wtedy w domku temp 25-26st co robisz ? otwierasz okienko-masz straty,przez cały dzień podłogówka stygnie ..w nocy znowu chłodniej podłogówka sie włancza i sytuacja sie powtarza...w przypadku instalacji mieszanej, nie masz wtedy nacisku na nocną taryfę dogrzewasz o dowolnej godzinie..nawet jak podłogówka w dzien bedzie oddawac ciepło to nie będa grzac grzejniki i na skutek ruchu powietrza cieplejsze powietrze z podłogówki będzie się mieszać z chlodniejszym z ogrzewania grzejnikami..to tak w skrócie...wyliczac można dułgo. każde rozwiązanie ma plusy i minusy, o korzysciach i tak musi zdecydować inwestor...

Chyba jak uzywasz podlogowki latem, to Ci sloneczka nagrzeje do tych 26*C.

Praktyka w biezacym okresie "przejsciowym" ni jak sie ma do tego co opisujesz. Ani razu nie mialem sytuacji, zeby trzeba bylo wietrzyc dom bo za gorac a dobowe wahania temperatury przy poprawnie ustawionych parametrach i czujniku temp zewnetrznej nie byly wieksze niz 1*C (po tym jak po dosyc zimnej ocy dzien byl cieply - jak na listopad - i sloneczny)

Co jest złego?? brak komfortu cieplnego.... np masz taryfę nocna na dworze ( w nocy -1:-2) grzejesz podłogówką chate na maxa, np do temp 22st dom rozgrzewa się do tej wartości, przychodzi dzień, piękne słonce na dworze +10 :+12 st na skutek grzania w nocy rozgrzewają sie te masy betonu... zyski bytowe + słoneczko robi wtedy w domku temp 25-26st co robisz ? otwierasz okienko-masz straty,przez cały dzień podłogówka stygnie

A u mnie to działa zupełnie inaczej niż piszesz:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=150521&d=1353770976

Słońce, czy deszcz, to temperatura waha się mniej więcej w zakresie 22 do 23*. Wykres przedstawia temperaturę zewnętrzną i w domu. W słoneczne dni temperatura zewnętrzna szybko rosła od okolic 0 do +10, a w domu było dalej koło 23*. Okien nie otwieram, pc grzeje 100% tylko w tanich taryfach po kilka godzin dziennie. Pomiar temperatury w domu jest na parterze, gdzie mam 100% podłogówki. Muszę kiedyś założyć czujnik na górze, gdzie mam grzejniki.

Edytowane przez rwxw

Co jest złego?? brak komfortu cieplnego...

to co piszesz jest wręcz zabawne i żenujące zarazem. Jakim cudem dom słoneczko ma rozgrzać do 26 stopni?? Latem to abstrakcja jakaś, a zimą to już ...

Typowe wahania temperatury przy dobrych założeniach i projekcie to maks. 1 stopień. Jak dom jest budowany pod kątem ogrzewania podłogowego wykorzystującego II taryfę to można osiągnąć wahania tylko około 0,5 stopnia przy -20 na zewnątrz.

Opisujesz dziwne zjawiska i mam wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz :D

Dom budowałem 8 lat temu i nie byłem czytelnikiem forum :(

Budowałem dom 13 lat temu - mam podłogówkę na całości.

Po pierwsze mam jedną taryfę i płacę 0,56PLN/kWh.

czy aby na pewno?

Mam przed sobą ost fakturę; wg tar G11 od 15.03 do 13.09 zapłacone 543,72zł za zużyte 846kWh, zatem zapłacone po 0,6427zł/kWh - spora różnica

Edytowane przez kbab

Dobrze wiesz kolego o czym piszę... nie piszę o minus 20st piszę o róznicy temp miedzy dniem a nocą np noc -2 a dzień +12 rwxw masz moze wykres z dzisiaj?? noc i dzień z wieksza skalą???

Może inaczej. Niezależnie jak jest na zewnątrz, przy ocieplonym domu, przy tych różnicach o których piszesz nie będzie zbytnio różnicy. Może o 0,2 stopnia ci się uda uzyskać.

Efekt o którym piszesz, w małym stopniu występuje wtedy gdy pomieszczenie np. ocieplisz od środka i masz znikomą bezwładność cieplną pomieszczenia tj. np. 5cm wełny mineralnej i płyty G-K wszędzie. Tylko nawet wtedy czy to będzie ogrzewanie podłogowe czy grzejnikowe, pokój sam się nagrzeje...

Ja nikogo nawracać nie zamierzam, dlatego nie zabieram głosu w sprawie ekogroszku :)

Nie kompleksy tylko czasem kogoś troszkę możesz zdenerwować, a jak ktoś wyrywny i ciśnienia nie kontroluje za bardzo to może być różnie :)

Czekam Piotrek42 na odpowiedź lub przybliż problem, bo z tą bezwładnością to chyba masz na bakier informacje...

Instaltechnic mam sasiada ma pc (ale w tym wypadku to akutat nieistotne) nowa chata, dom ocieplony (jak dobrze pamiętam 15cm styro) chata 250m2 piętrowa,100% podłogówki, ostanio z nim rozmawiałem i właśnie żalił mi się, że w jego domu wystepuje takie zjawisko, jak w nocy jest poniżej zera a w dzień ponad 10st to ma potężne przegrzewanie domu ok 5-6st do temp nocnej... czyli noc ok 20-21 a dzień 25-26st, nie wiem nie jestem instalatorem,nie ja mu to zakładałem,ale na dobrą sprawę dom jest niesterowalny...za pc z montazem, podłogówkami i cwu zapłacił 110tys rachunki też ma nie małe ( nie wiem dokładnie ile-zaczął krecić -więc nie drażyłem tematu) ktoś mu to założył a teraz on się z tym problemem buja....

Podrzuć mu moje namiary i nich się odezwie. Rożne przypadki widziałem i ten jest jednym z ciekawszych :)

Opisany problem nie wskazuje konkretnie na problem z PC. Jak ma takie spadki temperatur, to ma wyjątkowo małą bezwładność cieplną.

Potrzebuję więcej szczegółów, żeby pomóc - szczególnie jeżeli był przy stawianiu domu...

Piotrek ciekawe jest to o czym piszesz.. pompę użytkuję od niedawna i nie było takiego dnia aby temperatura od słońca urosła więcej niż o 0,5 do 1oC.. pompa póki co pracuje w godzinach między 4 a 7.00 (czy pracuje 2h czy 3h, to nie wiem, osiąga zadaną temperaturę i się wyłącza) a jak jest słoneczny dzień lub po prostu cieplejszy to w godzinach 14-16.00 się nie załącza.. domu może nie mam wielkiego, ale parter ma 90m2 powierzchni grzanej a góra ma 133m2 także po podłogach..

Mam przed sobą ost fakturę; wg tar G11 od 15.03 do 13.09 zapłacone 543,72zł za zużyte 846kWh, zatem zapłacone po 0,6427zł/kWh - spora różnica

Na szczęście nie mieszkam we Wrocławiu :) W stawce 0,56 nie uwzględniam opłat stałych bo te i tak płaciłem od lat.

Edytowane przez chcialbympompe

Co wam będe pisał...gośc tak ma ,bo byłem u niego w dzień i goraco było jak diabli...co do pomocy... to nie wiem, on jest z tych typów co wszystko wiedza najlepiej...mało takich jest???jak on to ma pooustawiane to też nie wiem, ale mowił ze najlepiej w miescie:) generalnie cięzki typ..