Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ja kupiłem gotowy dom, w którym była już zamontowana pompa ciepła - dla mnie to był trochę egzotyczny sprzęt, o którym praktycznie nic nie wiedziałem, więc wygooglałem tę książkę, zakupiłem i od razu zabrałem się za lekturę :D

No to miales farta.

Pomysl sobie teraz, ze mogles zostac etatowym "palaczem" :-)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W stawce 0,56 nie uwzględniam opłat stałych bo te i tak płaciłem od lat.

Jeśli i tak je płaciłeś to na jakiej podstawie uważasz, że one nie są kosztem energii???? Na fakturze masz dokładnie zaznaczone Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) - tylko tak wyliczony koszt jest rzeczywiście poniesionym kosztem energii.

Edytowane przez kbab

Już Ci rzuciłem fakturę na innym wątku,Twój sposób przeliczania jest wg mnie bezsensowny i nie adekwatny do rzeczywistosci,u mnie kWh wg faktury wychodzi ponad 30zł...

Podtrzymuję - jesteś beznadziejny - masz tylko takie faktury, czy wybierasz takie aby udowodnić, że masz rację????????? Skoro tak to pokazałeś fakturę z wyższą kwotą (tu się całkowicie zgadzam) teraz pokaż z kwotą w/w przez Ciebie tj 56gr/kWh - wtedy chylę czoła i jesteś dla mnie ​"WIELKI GURU"

Widze zazarty boj o ca 10 zl stalych oplat abonamentowych (jesli dobrze rozumiem). Przeciez to jakies 3% wartosci "normalnej" faktury z energetyki o o tylez samo zmienia cene energi po ich rozbiciu na zuzyte kWh.

Tu chodzi o fakt - Arturo to krętacz - wcześniej mówił o stawce 56gr/kWh w tar G11, jak o to zapytałem to wkleił fakturę, ale wykasował wszystkie dane - nawet te dotyczące taryfy - gdzie tu wiarygodność?

PS - w tej w/w fakturze koszty stałe to zdecydowanie nie 10zł (nawet nie wiadomo jakiego okresu dotyczy) - to ewidentna manipulacja - ale zdania nie zmienię odnośnie "GURU" - tylko niech potwierdzi swoją rację.

Edytowane przez kbab

Jeśli i tak je płaciłeś to na jakiej podstawie uważasz, że one nie są kosztem energii???? Na fakturze masz dokładnie zaznaczone Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) - tylko tak wyliczony koszt jest rzeczywiście poniesionym kosztem energii.

Po podzieleniu kwoty z faktury przez zużytą ilość kWh wychodzi 0,5827PLN/kWh (taryfa G11). Ten sposób liczenia jest jednak błędny bo prowadzi do wniosku: "dobrze, że grzeję czystym prądem a nie PC bo mam tańszą kWh" ;)

Myślałem, ale nikt nie chce mi zasponsorować odpowiedniego licznika z podłączeniem do kompa, a jakichś tanich nie znalazłem.

Nie wiem jaka kwota to "tanio". Na "znanym portalu aukcyjnym" dostaniesz licznik elektroniczny za 120zł a do tego podłączysz licznik 1-wire na dallasie za 100zł i masz kompletny sprzęt.

podawanie że gdzieś jest stawka 56 groszy to jednak mieszanie niepotrzebne

ale podawanie kosztu ogrzewania bez kosztów stałych jest uczciwe

właściwie jak gazowcy , węglowcy porównują to do naszych kosztów powinni je sobie doliczać

Roznica taka ze oplaty stale za prad ponosza wszyscy - ogrzewajacy pradem / pompami / weglem / gazem etc - bo przynajmniej u mnie w Tauronie nie ma wiekszej oplaty z tytulu wiekszego poboru pradu :-)

A swoja droga - odpalam dzisiaj moja maszynerie do pomiarow pracy PC (kilkanascie czujek, licznik, rysowanie wykresow online etc) - moze w koncu uda mi sie to wystawic online :-)

Na czym to stawiasz?

Ja to juz mialem od zeszlego roku postawione i uruchomione ale jak sie sezon skonczyl to serwer wylaczylem i tak do teraz sobie to stalo ;) Graciarnie z kablami mialem - zeby odczytywac wyniki musialem schodzic na dol do piwnicy i podlaczac sie kabelkiem do serwera etc. Teraz mam to juz ogarniete, serwer podpiety na stale do domowej sieci, dostep z wifi w laptopie wiec bede w stanie to uruchomic ponownie i synchronizowac z jakims zewnetrznym serwerem.

A na czym to mam? Prosty sterownik 1-wire na COMie podpiety pod serwer i chyba ~20 czujek temperatury dallasa. Do tego mam cala kotlownie podpieta do podlicznika elektronicznego z wyjsciem impulsowym - to wyjscie z kolei podpiete pod moj PLC ktory steruje calym domem. PLC ma w sobie zegar i odczytuje impulsy z licznika + rozdziela je na dwie taryfy i przelicza na kWh. Serwer z kolei odczytuje sobie via ethernet z PLC wynik i na nosi na wykres - tak wiec mam tez na wykresie zuzycie energii w danym momencie :)

Dzięki. Licznik ds2423 na 1-wire to dobry pomysł, spróbuję to kupić i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam 1-fazowy licznik z mrugającą diodą, więc nic tylko podłączyć.

Z elektroniki jestem lekko uposledzony. Mozesz rozjasnic? Jakis link by bardzo pomogl.

BTW: Na stanowisku testowym u mojego pompiarza widzialem taki elektroniczny licznik energii tak przerobiony, ze na wyswietlaczu pokazywal zamiast energii srednia pobierana moc z oststniej sekundy w kW, ale nie dopytywalem o szczegoly jak to przerobili.

Edytowane przez Pyxis

Wtrącę się jeśli chodzi o wyliczenia, zgodzę sie oczywiście z Arturo.. te koszty stałe za prąd ponoszę czy grzeje prądem, PC czy gazem czy groszkiem.. bo prąd posiadać muszę do innych celów bytowych.. moim zdaniem koszt 1kWh jest taki jak w cenniku a nie całość podzielona przez ilość zużytych kWh, jeszcze trochę i do każdego kilowata będziecie prosić o doliczenie kosztów instalacji pompy

Mam pytanie z innej beczki. Czy u was ZE informują wcześniej o zmianie cen któregoś ze składników energii? Nie wiem czemu ale w tabelach ZE- Łódź Teren jak byk jest zmienna za G12 0,2195/0,0684 a przyszła faktura ze stawkami 0,226/0,0749 a co do kosztów stałych to jak pisałem wcześniej - u mnie 6,5/mc Edytowane przez plusfoto

Dzięki. Licznik ds2423 na 1-wire to dobry pomysł, spróbuję to kupić i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam 1-fazowy licznik z mrugającą diodą, więc nic tylko podłączyć.

U mnie taki tandem daje takie wykresy:

http://images44.fotosik.pl/507/eb070f9b5819c0d1m.jpg

Oczywiście jest też zużycie tygodniowe, miesięczne i roczne. Brakuje tylko czasu na zrobienie tabelki ze zużyciem prądu w formie numerycznej.

A jako ciekawostkę zamieszczam moją wersję układu licznika na dallasie. Taki domorosły montaż SMT ;)

http://images43.fotosik.pl/1646/e795933c5bb6eca0med.jpg

Edytowane przez chcialbympompe

Wlasnie podzialalem ze stoperem i licznikiem ;-)

Przy grzaniu podlogi moja pompa bierze 3,2-3,3 [kW] mocy. Teraz z ciekawosci zmerzylem ile "zasysa" w koncowej fazie grzania CWU (grzeje do 47*C obecnie).... rowniutkie 5 [kW]. Jestem lekko zaskoczony. Bardziej bym sadzil, ze 4 kW max.

Podaj jak pamiętasz lub sprawdź jeszcze raz w końcowej fazie (47 stopni) temperatury:

- wejście z DZ

- wyjście do DZ

- wyjście z PC

- wejście do PC

Podaj jak możesz to samo dla 44 stopni i napisz coś o zasobniku, czy wężownica, czy co tam jest...

Pogodówka nie może trzymać Ci temperatury w domu przy grzaniu kominkiem,no bo jak ?

Skąd będzie wiedziała,że akurat w danej chwili zachciało Ci się palić w kominku i tym samym podniosłeś sobie temperaturę w domu ?

U mnie np. tak się wydarzyło, napaliłem w kominku bo temperatura spadła a PCi czekała na 2T, po kilku godzinach palenia ze zdziwieniem stwierdziłem że temp. podłogi wzrosła na tyle że PCi nie włączy się w 2T, w efekcie na drugi dzień rano miałem już za zimno.

OK Panowie - udalo sie wystawic moj systemik online:

http://www.mojeco.pl/

Narazie wykresy marne bo rysuje sie od 3-4h ale juz cos widac ;) Z boku mozna sobie cykac i wlaczac / wylaczac czujki. Jedna mi sie zgubila (wejscie DZ) - jutro bede ja naprawial choc to bedzie to samo co wyjscie DZ ale +5stC :)

Jezeli chodzi o zuzycie to tu sa dane z sezonu 2011/2012:

http://www.mojeco.pl/2011

A tu sie generuja na biezaco dane od dzis (zaluje ze nie odpalilem tego miesiac temu no ale trudno):

http://www.mojeco.pl/2012

Jak co - pytac :-)