Pyxis 24.11.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ja kupiłem gotowy dom, w którym była już zamontowana pompa ciepła - dla mnie to był trochę egzotyczny sprzęt, o którym praktycznie nic nie wiedziałem, więc wygooglałem tę książkę, zakupiłem i od razu zabrałem się za lekturę No to miales farta. Pomysl sobie teraz, ze mogles zostac etatowym "palaczem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) W stawce 0,56 nie uwzględniam opłat stałych bo te i tak płaciłem od lat. Jeśli i tak je płaciłeś to na jakiej podstawie uważasz, że one nie są kosztem energii???? Na fakturze masz dokładnie zaznaczone Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) - tylko tak wyliczony koszt jest rzeczywiście poniesionym kosztem energii. Edytowane 24 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Już Ci rzuciłem fakturę na innym wątku,Twój sposób przeliczania jest wg mnie bezsensowny i nie adekwatny do rzeczywistosci,u mnie kWh wg faktury wychodzi ponad 30zł... Podtrzymuję - jesteś beznadziejny - masz tylko takie faktury, czy wybierasz takie aby udowodnić, że masz rację????????? Skoro tak to pokazałeś fakturę z wyższą kwotą (tu się całkowicie zgadzam) teraz pokaż z kwotą w/w przez Ciebie tj 56gr/kWh - wtedy chylę czoła i jesteś dla mnie "WIELKI GURU" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Widze zazarty boj o ca 10 zl stalych oplat abonamentowych (jesli dobrze rozumiem). Przeciez to jakies 3% wartosci "normalnej" faktury z energetyki o o tylez samo zmienia cene energi po ich rozbiciu na zuzyte kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Widze zazarty boj o ca 10 zl stalych oplat abonamentowych (jesli dobrze rozumiem). Przeciez to jakies 3% wartosci "normalnej" faktury z energetyki o o tylez samo zmienia cene energi po ich rozbiciu na zuzyte kWh. Tu chodzi o fakt - Arturo to krętacz - wcześniej mówił o stawce 56gr/kWh w tar G11, jak o to zapytałem to wkleił fakturę, ale wykasował wszystkie dane - nawet te dotyczące taryfy - gdzie tu wiarygodność? PS - w tej w/w fakturze koszty stałe to zdecydowanie nie 10zł (nawet nie wiadomo jakiego okresu dotyczy) - to ewidentna manipulacja - ale zdania nie zmienię odnośnie "GURU" - tylko niech potwierdzi swoją rację. Edytowane 25 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.11.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Jeśli i tak je płaciłeś to na jakiej podstawie uważasz, że one nie są kosztem energii???? Na fakturze masz dokładnie zaznaczone Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) - tylko tak wyliczony koszt jest rzeczywiście poniesionym kosztem energii. Po podzieleniu kwoty z faktury przez zużytą ilość kWh wychodzi 0,5827PLN/kWh (taryfa G11). Ten sposób liczenia jest jednak błędny bo prowadzi do wniosku: "dobrze, że grzeję czystym prądem a nie PC bo mam tańszą kWh" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.11.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Myślałem, ale nikt nie chce mi zasponsorować odpowiedniego licznika z podłączeniem do kompa, a jakichś tanich nie znalazłem. Nie wiem jaka kwota to "tanio". Na "znanym portalu aukcyjnym" dostaniesz licznik elektroniczny za 120zł a do tego podłączysz licznik 1-wire na dallasie za 100zł i masz kompletny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 podawanie że gdzieś jest stawka 56 groszy to jednak mieszanie niepotrzebneale podawanie kosztu ogrzewania bez kosztów stałych jest uczciwewłaściwie jak gazowcy , węglowcy porównują to do naszych kosztów powinni je sobie doliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.11.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 podawanie że gdzieś jest stawka 56 groszy to jednak mieszanie niepotrzebne ale podawanie kosztu ogrzewania bez kosztów stałych jest uczciwe właściwie jak gazowcy , węglowcy porównują to do naszych kosztów powinni je sobie doliczać Roznica taka ze oplaty stale za prad ponosza wszyscy - ogrzewajacy pradem / pompami / weglem / gazem etc - bo przynajmniej u mnie w Tauronie nie ma wiekszej oplaty z tytulu wiekszego poboru pradu A swoja droga - odpalam dzisiaj moja maszynerie do pomiarow pracy PC (kilkanascie czujek, licznik, rysowanie wykresow online etc) - moze w koncu uda mi sie to wystawic online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.11.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A swoja droga - odpalam dzisiaj moja maszynerie do pomiarow pracy PC Na czym to stawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.11.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Na czym to stawiasz? Ja to juz mialem od zeszlego roku postawione i uruchomione ale jak sie sezon skonczyl to serwer wylaczylem i tak do teraz sobie to stalo Graciarnie z kablami mialem - zeby odczytywac wyniki musialem schodzic na dol do piwnicy i podlaczac sie kabelkiem do serwera etc. Teraz mam to juz ogarniete, serwer podpiety na stale do domowej sieci, dostep z wifi w laptopie wiec bede w stanie to uruchomic ponownie i synchronizowac z jakims zewnetrznym serwerem. A na czym to mam? Prosty sterownik 1-wire na COMie podpiety pod serwer i chyba ~20 czujek temperatury dallasa. Do tego mam cala kotlownie podpieta do podlicznika elektronicznego z wyjsciem impulsowym - to wyjscie z kolei podpiete pod moj PLC ktory steruje calym domem. PLC ma w sobie zegar i odczytuje impulsy z licznika + rozdziela je na dwie taryfy i przelicza na kWh. Serwer z kolei odczytuje sobie via ethernet z PLC wynik i na nosi na wykres - tak wiec mam tez na wykresie zuzycie energii w danym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.11.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 licznik 1-wire na dallasie Dzięki. Licznik ds2423 na 1-wire to dobry pomysł, spróbuję to kupić i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam 1-fazowy licznik z mrugającą diodą, więc nic tylko podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki. Licznik ds2423 na 1-wire to dobry pomysł, spróbuję to kupić i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam 1-fazowy licznik z mrugającą diodą, więc nic tylko podłączyć. Z elektroniki jestem lekko uposledzony. Mozesz rozjasnic? Jakis link by bardzo pomogl. BTW: Na stanowisku testowym u mojego pompiarza widzialem taki elektroniczny licznik energii tak przerobiony, ze na wyswietlaczu pokazywal zamiast energii srednia pobierana moc z oststniej sekundy w kW, ale nie dopytywalem o szczegoly jak to przerobili. Edytowane 25 Listopada 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 25.11.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wtrącę się jeśli chodzi o wyliczenia, zgodzę sie oczywiście z Arturo.. te koszty stałe za prąd ponoszę czy grzeje prądem, PC czy gazem czy groszkiem.. bo prąd posiadać muszę do innych celów bytowych.. moim zdaniem koszt 1kWh jest taki jak w cenniku a nie całość podzielona przez ilość zużytych kWh, jeszcze trochę i do każdego kilowata będziecie prosić o doliczenie kosztów instalacji pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.11.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Mam pytanie z innej beczki. Czy u was ZE informują wcześniej o zmianie cen któregoś ze składników energii? Nie wiem czemu ale w tabelach ZE- Łódź Teren jak byk jest zmienna za G12 0,2195/0,0684 a przyszła faktura ze stawkami 0,226/0,0749 a co do kosztów stałych to jak pisałem wcześniej - u mnie 6,5/mc Edytowane 25 Listopada 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Z elektroniki jestem lekko uposledzony. Mozesz rozjasnic? Jakis link by bardzo pomogl. Na 1-wire mam podpięte pomiary temperatury, gdybym do tego podpiął licznik zliczający impulsy z licznika energii to by wystarczyło do wizualizacji. np. http://www.tomkii.net/tech/pomiary/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.11.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki. Licznik ds2423 na 1-wire to dobry pomysł, spróbuję to kupić i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam 1-fazowy licznik z mrugającą diodą, więc nic tylko podłączyć. U mnie taki tandem daje takie wykresy: http://images44.fotosik.pl/507/eb070f9b5819c0d1m.jpg Oczywiście jest też zużycie tygodniowe, miesięczne i roczne. Brakuje tylko czasu na zrobienie tabelki ze zużyciem prądu w formie numerycznej. A jako ciekawostkę zamieszczam moją wersję układu licznika na dallasie. Taki domorosły montaż SMT http://images43.fotosik.pl/1646/e795933c5bb6eca0med.jpg Edytowane 25 Listopada 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 25.11.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wlasnie podzialalem ze stoperem i licznikiem Przy grzaniu podlogi moja pompa bierze 3,2-3,3 [kW] mocy. Teraz z ciekawosci zmerzylem ile "zasysa" w koncowej fazie grzania CWU (grzeje do 47*C obecnie).... rowniutkie 5 [kW]. Jestem lekko zaskoczony. Bardziej bym sadzil, ze 4 kW max. Podaj jak pamiętasz lub sprawdź jeszcze raz w końcowej fazie (47 stopni) temperatury: - wejście z DZ - wyjście do DZ - wyjście z PC - wejście do PC Podaj jak możesz to samo dla 44 stopni i napisz coś o zasobniku, czy wężownica, czy co tam jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 25.11.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Pogodówka nie może trzymać Ci temperatury w domu przy grzaniu kominkiem,no bo jak ? Skąd będzie wiedziała,że akurat w danej chwili zachciało Ci się palić w kominku i tym samym podniosłeś sobie temperaturę w domu ? U mnie np. tak się wydarzyło, napaliłem w kominku bo temperatura spadła a PCi czekała na 2T, po kilku godzinach palenia ze zdziwieniem stwierdziłem że temp. podłogi wzrosła na tyle że PCi nie włączy się w 2T, w efekcie na drugi dzień rano miałem już za zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.11.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 OK Panowie - udalo sie wystawic moj systemik online: http://www.mojeco.pl/ Narazie wykresy marne bo rysuje sie od 3-4h ale juz cos widac Z boku mozna sobie cykac i wlaczac / wylaczac czujki. Jedna mi sie zgubila (wejscie DZ) - jutro bede ja naprawial choc to bedzie to samo co wyjscie DZ ale +5stC Jezeli chodzi o zuzycie to tu sa dane z sezonu 2011/2012: http://www.mojeco.pl/2011 A tu sie generuja na biezaco dane od dzis (zaluje ze nie odpalilem tego miesiac temu no ale trudno): http://www.mojeco.pl/2012 Jak co - pytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts