Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robiłem próbę już na nowym liczniku , PCi przez 1 minutę zużyła 0.05kWh czyli przez godzinę wyjdzie 3kWh , więc jeśli po nocy na liczniku jest o 30kWh więcej to jednak pracowała 10 godzin.

Jest jeszcze inne prawdopodobne wytłumaczenie , tak jak pisałem wcześniej , może jednak mam słabszą sprężarkę niż to co mówił producent.

Wczoraj temp. podłogi 18.7 , ustawiłem na sterowniku 18 , pompa uruchomiła się w taniej taryfie (nie wiem o której godzinie) i zużyła 19kW , temp. powietrza w budynku bez zmian .

Mały offtop : zauważyłem że ma Pan na stronie wiele słów zaczynających się od dużych liter PO , przypadek ? czy może działanie podprogowe ? ;-)

Dojdziesz do normalnej temperatury podłogi to zobaczysz jak wzrośnie pobór prądu.Jak masz skraplanie na poziomie 25-27st C automatycznie masz mniejszy pobór prądu.Spójrz na to: http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZR-2009&model=ZR61KSE-TFM&RID=4&Tab=2

Prawdopodobnie masz tą sprężarkę.Po lewej masz temperaturę skraplania a na górze temperaturę parowania.Przyjmij temperaturę skraplania wyższą od temperatury wody wyjściowej do CO o około 5 st C i temperaturę parowania około 3 st C niższą niż temperatura wychodzącego glikolu z pompy.Będziesz miał wyniki jak na dłoni jak się zmienia pobór prądu w zależności od temperatur DZ i GZ.

Sięgnę po raz kolejny do instrukcji pompy ciepła StE, strona 4 http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/mba/25.pdf, ale żeby było łatwiej wkleję obrazek pokazujący parametry pompy w zależności od warunków pracy. Widać na nim. że "electrical power consumption" zmienia się wraz z parametrami pracy. Na osi Y jest podana moc chwilowa, więc nie zależy ona od czasu pracy pc.

na tym samy zdjęciu jest napisane "water" a sprężarka nie jest na wodę, spręża gaz i oddaje ciepło przez wymiennik

na tym samy zdjęciu jest napisane "water" a sprężarka nie jest na wodę, spręża gaz i oddaje ciepło przez wymiennik

Tak, bo ten wykres dotyczy całej pompy ciepła, a nie samej sprężarki. To nie jest wycinek dokumentacji dla projektanta pomp ciepła, ale dla użytkownika i instalatora. Ważne jest na jakich parametrach pracuje cała pc i ile prądu zabiera.